میرنیوز
به گزارش خبرگزاری مهر، در متن نامه حمید سوری رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی و واکنش سریع اپیدمی کرونا خطاب به وزیر بهداشت آمده است: «پیرو نامه دکتر علی شریفی زارچی سرپرست مرکز مدیریت آمار فناوری اطلاعات، لازم می دانم به عنوان رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوی و تیم واکنش سریع کووید ۱۹ موارد ذیل را خدمتتان عرض کنم.
۱- تحلیل آمار در حیطه فعالیت آن مرکز نیست و با توجه به تخصص سرپرست محترم، تحلیل اطلاعات سلامت باید توسط متخصصان رشتههای مرتبط با زمینههای علوم زیستی به ویژه گروههای مرتبط با اپیدمیولوژی انجام شود.
۲- انتشار نامهای در سطح جامعه با مضمون غیرعلمی به شکل مستقیم یا با واسطه، که هنوز در کمیتههای علمی مربوطه تأیید نشده است خلاف مصلحت جامعه و تدبیر در مدیریت اپیدمی کرونا است.
۳- گرچه تحلیل اپیدمیولوژی دادههای مرتبط و تعریف شدهای اپیدمی میتواند برای سیاست گذاری و گاه برای تنویر افکار عمومی مفید باشد ولی نتیجه گیری غیر علمی و غیر تخصصی از یافتههای خام، بویژه در شرایط کنونی میتواند موجب اثر مخرب بر استقبال مردم از واکسیناسیون حداکثری باشد.
۴- اشکالات اساسی روش شناسی در نامه مذکور و ابهامات متعدد، تحلیل دادهها را دچار سوگیری و خطا کرده است برای مثال موارد ذیل قابل ذکر است:
این نتیجه گیری از دادههای خام مثال روشنی از Simpson’s paradox است که بخاطر تعیین ارتباط بین دو متغیر با استفاده از دادههای خام پیش میآید و میتواند تحت تأثیر متغیرهای دیگر ایجاد خطا کند.
تاریخ شروع ثبت اطلاعات و خاتمه واکسیناسیون در نمونهها مشخص نیست و تعداد دوزهای تزریقی کلی و به تفکیک نامشخص است.
توزیع دادهها باید بر اساس استانها و گروههای مختلف جمعیتی (نه تنها سن) باشد.
زمان شروع پیکهای درج شده در نمودارها معلوم نیست و ارائه اعداد خام میتواند نتیجهگیری نادرستی را حاصل کند.
در اپیدمیولوژی، برای تعیین ارتباط متغیرهای مستقل (مانند انجام واکسیناسیون) و متغیر پاسخ (مانند مرگ یا بستری) نمیتوان تنها از مقایسه توصیفی دو متغیر بهره گرفت. این نوع ارتباط جعلی (spurious association) و گمراه کننده است.
چطور ممکن است از ۹۱۲۱۰ نفر افرادی که نوبت اول واکسن را دریافت به بیمارستان مراجعه کرده اند همگی بستری (موقت یا عادی) شده باشند؟
گرچه هیچ واکسنی در جلوگیری از ابتلای افراد به کووید ۱۹ به صورت ۱۰۰ درصد موفق نیست ولی مرگ حدود ۱۱ درصد (۸۵۵۲ نفر) در بین بستری شدگان عادی (۷۵۸۸۶) چگونه توجیه میشود؟
با چه مستنداتی علت مرگ در افراد گزارش شده را بدون آن که تقدم زمانی(temporality) را در یک سری یافته توصیفی اثبات کرد میتوان به واکسیناسیون تعمیم داد؟
اثرات ایمنی واکسیناسیون در افراد حداقل بین ۲ تا ۳ هفته از زمان واکسیناسیون است که در منحنی فاصله واکسیناسیون نوبت اول و دوم (نمودارهای بدون عنوان و شماره) شروع بستری، روز صفر در نظر گرفته شده است.
علت مرگ افراد این بانک اطلاعاتی باید بررسی شده و توسط کمیتههای مرگ یا پزشکی قانونی تأیید شود.
نوع واکسن تزریقی این افراد مشخص نیست و نتیجه گیری بر اساس تاین دادهها غیرعلمی است.
طبق ادعای مندرج در صفحه چهارم احتمال مرگ در واکسینه شدههای ایرانی بیش از ۷۵ برابر شاخص مربوطه در بعضی کشورهاست این نتیجه غیر معقول، نیازمند تحلیل تخصصی توسط کمیته علمی است.
۱) اندازههای مربوط به میزان بستری یا مرگ در واکسینه شدههای کرونا بستگی به طغیانهای اپیدمی، و میزانهای بروز بیماری در هر کشور دارد. این اندازهها باید به تفکیک زمان آنالیز شوند. در مقایسهی breakthrough death rate در کشورها باید به درصد جمعیت واکسینه شده و توزیع گروههای سنی در آن کشور توجه کرد. مقایسه این نرخ در ایران که تاکنون بیشتر افراد واکسینه شده شامل گروههای در پر خطر بودهاند با کشورهایی که بیشتر جمعیت خود را واکسینه کردهاند ممکن است به نتیجهگیریهای غیردقیق منجر شود.
برای اثبات رابطه علمی بین واکسیناسیون و احتمال بستری یا مرگ لازم است مطالعات تحلیلی (مانند مطالعه کوهورت یا مورد شاهدی) صورت پذیرد و برای کنترل سایر مخدوش کننده ها از مدلهای اپیدمیولوژی استفاده کرد.
در پایان ضمن اظهار تأسف از پخش این گزارش پر اشتباه در سطح جامعه، به اطلاع میرساند این کمیته آمادگی دارد که با دریافت دادههای کامل مربوطه، تحلیل عمیق اپیدمیولوژی انجام داده و گزارش دقیق و علمی را ارائه دهد.
منبع : خبرگزاری مهر
۵ سال زندان در انتظار رییس سامسونگ
استعدادهای برتر جامعهالزهرا(س) شناسایی میشوند
پیامکهای پذیرش خارج از کنکور دانشگاه علوم پزشکی ایران کلاهبرداری است
تناسب اندام میتواند به پیشگیری از زوال عقل کمک کند
آغوش باز معاونت علمی برای استفاده از ظرفیتهای علوم انسانی در «حکمرانی فناورانه»
درد مزمن مفاصل روی عملکرد مغز اثر میگذارد
همایش ملی دستاوردهای علمی فرش ایران برگزار خواهد شد
فراخوان جذب هیئت علمی در دانشگاههای علوم پزشکی بهمن ماه اعلام میشود
هوش مصنوعی از انجام پژوهشهای تکراری جلوگیری میکند
ساخت اولین دستیار صوتی آفلاین اندروید توسط متخصصان ایرانی
پیشگویی چت جی پی تی از آینده پژوهش و استنادات علمی
رفع نیاز آزمایشگاههای آنالیز مواد شیمیایی با دستگاه ایران ساخت
انتصابات جدید در شرکت ارتباطات زیرساخت
سمپوزیوم بینالمللی تازههای نقشهبرداری مغز ایران برگزار میشود
نتایج جذب استعدادهای برتر در دستگاهها بزودی اعلام میشود
ابقای رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایلان ماسک: هوش مصنوعی از پزشکان و وکلا جلو می زند
روبات مغناطیسی پیچ و مهره باز می کند
تبدیل پسماندهای زغالسنگ به گرافن با بازده بالا
هوش مصنوعی از انرژی اتمی قدرتمندتر است
قدردانی نماینده حزب الله لبنان از جراحان ایرانی
ظرفیت بیهوشی و اطفال خالی مانده است
اسلحه خودکار برای پهپادهای سبک از راه رسید
نشست کمیته تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد
سردار جلالی: تکرار کرونا را باید جدی بگیریم
جلالی: تکرار کرونا را باید جدی بگیریم
راه حل محققان برای کاهش مصرف داروی شیمیدرمانی در درمان سرطان
بیش از هزار سایت خبر جعلی از جستجوی گوگل حذف شدند
نمی توان با دستمزدهای اندک دانشمندان برجسته را در کشور نگه داشت
اتحادیهها بازوی تصمیمسازی قوی در دانشگاه آزاد هستند