میرنیوز
به گزارش ایسنا، روانشناسی مثبتگرا بهعنوان یکی از مهمترین تحولات در حوزه روانشناسی معاصر به شمار میرود که بهجای متمرکز شدن بر آسیبشناسی روانی و ناهنجاریها به سمت موضوعاتی همچون عواطف و هیجانات مثبت، معنویت، خلاقیت و افزایش و بهبود بهزیستی روانشناختی معطوف است. محققان روانشناسی حوزه مثبت نگر به انکار وجود مشکلات نمیپردازند، بلکه آنها را با جریانهای مثبت ازجمله امید، شجاعت، بهزیستی، شکوفایی و احساسات مثبت مکمل زندگی میدانند.
متخصصان میگویند در دهههای اخیر روانشناسی مثبتگرا بهعنوان یکی از موضوعات تأثیرگذار، توجه زیادی را به خود جلب کرده است و به افزایش سطح سلامت روان و بالفعل سازی استعدادهای فردی توجه بسیاری داشته است و از ظرفیتهای مثبت انسان بهعنوان سپری در برابر اختلالات بهرهمند شده است. یکی از زمینههایی که روانشناسی مثبتگرا در سطح ذهنی به آن پرداخته، بهزیستی روانشناختی است. بهزیستی روانشناختی در لغت به معنای رضایت، سلامتی و موفقیت است و نیز منجر به تجربه و عملکرد مطلوب فرد در زندگی میشود.
در رابطه با این جنبه مهم از علم روانشناسی، محققانی از دانشگاه فردوسی مشهد دست به انجام تحقیقی زدهاند که در آن، نقش احساسات و عواطف مثبتی مثل عفو و گذشت و سپاسگزاری بر بهزیستی روانشناختی بررسی شده است.
در این پژوهش که با مشارکت 211 نفر از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد انجامشده، محققان بهمنظور جمعآوری دادهها از مقیاس استاندارد عفو و گذشت و پرسشنامه سپاسگزاری و مقیاس بهزیستی روانشناختی استفاده کردهاند.
نتایج این پژوهش نشان میدهند که متغیرهای سپاسگزاری و همچنین عفووگذشت میتوانند نقش مؤثری در پیشبینی بهزیستی روانشناختی افراد ایفا کنند.
مجید معینی زاده، محقق و استادیار گروه روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد و همکارانش در تبین نتایج بهدستآمده فوق میگویند: «عفووبخشش دیگران میتواند بهعنوان یکی از ویژگیها و صفتهای شخصیتی در انسان شناخته شود که همواره با تمرین در موقعیتهای مختلف زندگی، قابلیت رشد و پرورش آن برای ما مقدور است و با تعالی یافتن این صفات، سلامت جسمی و روانشناختی افزایش مییابد».
آنها میافزایند: «عفو وگذشت در برابر تجاوز و خطاهای دیگران همچون سپری قدرتمند عمل میکند و سبب حفظ سلامت و بهزیستی روانشناختی ما در ابعاد مختلف میگردد و نهایتاً منجر به افزایش طول عمر میگردد. افرادی که توانایی کمتری در عفو و گذشت خطاهای دیگران دارند همواره ذهنشان درگیر افکار نشخوارشوندهای از عصبانیت، نفرت، انتقام و ناراحتی است و استعداد کمتری برای رهایی یافتن از این نوع افکار آزاردهنده دارند».
بدیهی است که نتیجه چنین افکاری، تجربه هیجانات مخرب و نامطلوبی نظیر اضطراب، افسردگی و خشم است که سلامت ما را در زمینههای مختلف ازجمله فشارخون، دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و کاهش سیستم ایمنی بدن تحت تاثیرقرار میدهد و مشکلات جبرانناپذیری را از خود بهجای میگذارد.
به گفته معینی زاده و همکارانش، «بنابراین تمرین عفو و گذشت دیگران ما را قادر میسازد تا بتوانیم راهبردهای مقابلهای مثبت و مؤثرتری را در برابر خطاهای دیگران به کار ببریم تا اینگونه از میزان خشم و نارضایتی خود بکاهیم و هیجانات نامطلوب کمتری را تجربه کنیم و این نوع اقدامات بهتدریج میتواند سبب افزایش و ارتقای بهزیستی ما در ابعاد مختلف شود».
این یافتههای علمی پژوهشی را نشریه «پژوهشهای روانشناسی بالینی و مشاوره» متعلق به دانشگاه فردوسی مشهد منتشر کرده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
مقاومت میکروبی قاتل جان ۵ میلیون نفر در جهان
وضعیت غذای دانشجویان توسط اساتید تغذیه بررسی می شود
توسعه نسل دوم فناوری تبدیل گازهای گلخانهای به گرافن
فراخوان بورس تحصیلی در حوزه فضا اعلام شد
کاندیداهای ریاست دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مشخص شد
پذیرش ۳۲۰ دانشجو در پژوهشگاههای کشور در سال جاری
توسعه فناوری و کارآفرینی نیاز امروز واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی
جزئیات ثبت نام وام شهریه دانشجویی دانشگاه جامع علمی کاربردی
روشی نوین برای ترمیم آسیبهای استخوانهای حساس جمجمه و صورت
بررسی نحوه رسیدگی به شکایات مرتبط با تصمیمات سازمان ملی سنجش
قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی منعقد شد
ضرورت اصلاح در روش پرداختی به پزشکان خانواده
اندازهگیری ویسکوزیته سیالات حفاری با ویسکومتر ایرانی
پاویون منطقه نوآوری ایران در نمایشگاه صنعت آغاز به کار کرد
جایگاه اول ایران در مقالات چاپ ۴ بعدی در بین کشورهای اسلامی
دستیابی دانش بنیانها به فناوری هدایت لیزری ماشینآلات سدسازی
دوره دستیاری از سال آینده به شغل تبدیل میشود
یک ربات برای نخستین بار در جهان ۲ ریه را پیوند زد
۸ نشریه علمی دانشگاه علامه در بین نشریات برتر (Q۱) قرار گرفت
پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه ملی با همکاری سه دانشگاه برتر کشور
پیام رئیس دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج
المپیاد علمی حوزههای علمیه برگزار میشود
پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد
سوءاستفاده عامدانه از یک اختراع جریمه سامسونگ را ۳ برابر کرد
بازنگری مصوبه غیرکارشناسی «سازمان ملیسنجش» ضروری است
رشاد: جای رشته فقه مقاومت در حوزه علمیه خالی است
توجه به نوآوری و کیفیت در پذیرش طلاب/ تقویت معیشت طلاب و اساتید
توسعه سیستم ارزیابی مدلهای زبان فارسی هوش مصنوعی در کشور
راهاندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی
سرپرست جدید معاونت امور حوزههای علمیه خواهران معرفی شد