میرنیوز
به گزارش ایسنا، فائزه اسکندری، دانش آموخته دکترای دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح «ارائه مدلی ساختاری برای ساقه مغز در اثر آسیبهای مکانیکی» گفت: مطالعات اخیر نشان دادهاند که بیماریهای نورولوژیکی مانند اسکلروز چندگانه (ام اس) و آلزایمر و آسیبهای ترومایی ناشی از ضربه به سر، میتوانند منجر به تغییر قابل توجهی در خواص مکانیکی مغز شوند.
وی با اشاره به پروژه خود در دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: هدف از این تحقیق، شناخت علت ریزساختاری تفاوت در رفتار بافت مغز دچار آسیب ترومایی و بافت مغز سالم بود.
وی خاطر نشان کرد: نتایج این تحقیق نشان داد که تغییر در خواص مکانیکی بافت مغز در اثر آسیب، دارای یک توصیف ریزساختاری است. تاکنون در مطالعات مربوط به آسیبهای مغزی، تنها به پارگی آکسونها به عنوان یک توصیف ریزساختاری از آسیب توجه شده بود؛ امّا در پژوهش حاضر، رفتار سلولهای گلیا بعنوان بخش بزرگی از حجم بافت مغز مورد مطالعه قرار گرفته و به نقش آنها در آسیب مغزی اشاره شده است.
اسکندری با بیان اینکه بیومکانیک آسیب مغزی، نیازمند رویکردهای چندرشتهای است تا رفتار پیچیده بافت مغز را در هنگام آسیب توصیف کند، گفت: در این تحقیق تلاش شد تا یک مسیر کامل برای شناخت رفتار بافت ساقه مغز (بعنوان یکی از آسیبپذیرترین نواحی مغز) در شرایط آسیب بر مبنای روشهای تصویربرداری، آزمونهای مکانیکی و بافتشناسی طی شود.
وی خاطر نشان کرد: این مسیر، شامل بررسی خواص مکانیکی و ریزساختار بافت ساقه مغز تحت بارگذاری کششی و فشاری و بررسی ناهمسانگردی بافت ساقه مغز برای انتخاب مدل صحیح بیانگر رفتار مکانیکی و در نهایت، ارائه یک تابع آسیب و توصیفی ریزساختاری برای این بافت بود.
وی گفت: آسیبپذیری زیاد بافت مغز و متفاوت بودن رفتار مکانیکی آن نسبت به سایر بافتهای نرم بدن، از جمله چالشهای اصلی در انجام آزمونهای مختلف بر روی این بافت بودند.
محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر ادامه داد: نتایج این تحقیق از نظر توسعه دانش پایه، در جهت شناخت مکانیزمهای آسیب مغزی و از نظر کاربردی، برای بهبود مدلهای کامپیوتری مورد استفاده برای پیشبینی رفتار مغز در شرایط آسیب، میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
اسکندری عنوان کرد: به دلیل مسائل اخلاقی و عدم دسترسی به بافت مغز انسان، این تحقیق بر روی نمونههای حیوانی انجام شده است. امّا در ادامه لازم است که آزمونهای مکانیکی و بافتشناسی بر روی بافت مغز انسان نیز انجام شود تا از نتایج آن بتوان بصورت دقیقتری برای پیشبینی رفتار مغز انسان در شرایط آسیب استفاده کرد.
محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اشاره به معرفی ویژگی های طرح گفت: یکی از ویژگیهای مهم این تحقیق، نمایش متفاوت بودن رفتار مکانیکی و ریزساختاری مغز نسبت به سایر بافتهای نرم بدن است. همچنین، ویژگی دیگر این تحقیق، استفاده از آزمونهای تجربی و مدلهای ریاضی به منظور معرفی یک توصیف جدید برای بیان ارتباط بین خواص مکانیکی بافت مغز و رفتار سلولهای مغزی در شرایط آسیب است.
وی تاکید کرد: نوآوری ارائه شده به منظور انجام آزمونهای مکانیکی و بررسی رفتار سلولها در شرایط آسیب و ارائه یک توصیف ریزساختاری برای آسیب مغزی، منحصرا مربوط به این پروژه بوده و دارای نمونه داخلی یا خارجی نیست.
محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر افزود: معرفی یک رویکرد جدید تحقیقاتی در حوزه بیومکانیک آسیب مغزی، از جمله مزیتهای این طرح محسوب میشود.
وی در خصوص کاربردهای پروژه گفت: مطالعات بیومکانیکی درباره مغز میتوانند به توسعه روشهای تشخیصی، بهبود سیستمهای آموزش جراحی و رباتهای کمک کننده جراحی و طراحی تجهیزات محافظتی از سر کمک کنند. مدلهای کامپیوتری، ابزار مهمی در جهت رسیدن به این اهداف هستند. توسعه چنین مدلهایی برای بافت مغز، نیازمند هندسه دقیق و خواص مکانیکی درستی هستند تا بتوانند رفتار بافت مغز را در شرایط مختلف به خوبی پیشبینی کنند.
وی ادامه داد: با پیشرفتهای اخیر صورت گرفته در زمینه تصویربرداری پزشکی، هندسه دقیق مغز در دسترس است؛ امّا همچنان خواص مکانیکی مغز به خوبی شناخته نشده است. نتایج این تحقیق در جهت ارائه خواص مکانیکی دقیقتر برای بهبود مدلهای کامپیوتری، کاربرد دارد.
وی خاطر نشان کرد: کمک به شناخت مکانیزمهای آسیب مغزی از نتایج این طرح به شمار می رود.
به نقل از دانشگاه امیرکبیر، اساتید راهنمای این پروژه دکتر مهدی شفیعیان عضو هیات علمی دانشکده مهندسی پزشکی و دکتر محمد محمدی اقدم از دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر و استاد مشاور پروژه دکتر کاوه لاکساری از دانشگاه آریزونا امریکا بوده است. نتایج این تحقیق در قالب پنج مقاله در مجلات معتبر ISI به چاپ رسیده و در سه کنفرانس بین المللی در داخل و خارج کشور ارائه شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
بیانیه بسیج دانشجویی در پی نحوه عزل رئیس سابق دانشگاه فردوسی مشهد
شیوع پوسیدگی دندان از کجا نشات میگیرد؟
۱۴ کشته در اثر رانش زمین در شرق اوگاندا؛ ۴۰ خانه مدفون شد
رئیسی: مردم از نظام سلامت کشور رضایت ندارند
وزارت بهداشت خبر شیوع ویروس گوارشی را تکذیب کرد
آغاز تحقیق از مایکروسافت برای زورگویی به مشتریان
دگرگونی ماهیت ۴۰ درصدی مشاغل جهانی با گسترش استفاده از هوش مصنوعی
برخورد با رئیس سابق دانشگاه فردوسی مشهد خلاف کرامت انسانی بوده است
۱۶ آذرماه یکی از نمادهای دموکراتیک و مردمسالارانه جمهوری اسلامی است
بومی سازی «کیتهای تشخیص بر بالین» برای تسهیل انجام آزمایش در مناطق محروم
تمام آنچه دانشآموختگان ۲۴ رشته علوم پزشکی باید درباره خدمات قانونی و طرح بدانند
چگونه با طب سنتی لاغر شویم+ روشهای پاکسازی بدن
چگونه با طب سنتی لاغر شویم +روشهای پاکسازی بدن
ماجرای پیوند قرنیه در یکی از بیمارستانهای تهران
هوش مصنوعی در قالب مادربزرگ از کلاهبرداری جلوگیری می کند
معاون سیاستگذاری و برنامه ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال منصوب شد
متولیان: کنشگری بانوان طلبه نخبه توسعه مییابد
رئیس جمهور روز دانشجو به یکی از دانشگاههای تهران می رود
ظفرقندی: ۲۰ سال آینده سالخوردهترین کشور منطقه میشویم
طرح پزشک خانواده ۴ بار شکست خورد
فعالیت ۵۰ هزار بهورز در بحث آموزش سلامت دهان و دندان
جهش علمی در حوزه علمیه خواهران نیاز است / بیان چالشهای نخبگی و راهکارها
گلریزان ۴ میلیاردی یکی از پیام رسانها برای کمک به محور مقاومت
علائمی که خبر از ابتلا به کرونای بلند مدت میدهند
مسجد حتی در عصر هوش مصنوعی و اینترنت اشیا کارکرد اثربخش دارد
ذخیره ۶ ماهه دارو، نیازمند منابع مالی قابل توجه است
خواب نامنظم مشکلات قلبی را افزایش میدهد
سیگار الکترونیکی بدون نیکوتین هم خطرناک است
تاثیر رژیم غذایی مادر باردار بر سلامت کودک
نشست شورای صنفی دانشگاههای علوم پزشکی دوشنبه هفته آینده برگزار میشود