میرنیوز
به گزارش ایسنا، سواد غذا و تغذیه مجموعه ای از دانش، مهارت و رفتارهای مورد نیاز برای برنامه ریزی، مدیریت، انتخاب، تهیه و خوردن غذا در جهت برآوردن نیازها و انتخابهای درست تغذیه ای است. ارتقای سواد غذا و تغذیه به عنوان یک عامل کلیدی در انتخابهای غذایی سالم و تداوم الگوی تغذیه ای صحیح و درنتیجه پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر، موردتوجه قرار دارد. از آنجا که رفتارهای تغذیه ای از مراحل اولیه زندگی شکل میگیرند، دوران کودکی و نوجوانی، دو دوره کلیدی برای اصلاح عادات غذایی محسوب میشوند.
امروزه به اعتقاد پژوهشگران با شیوع روزافزون چاقی و عادات غذایی نامطلوب و همچنین فعالیت بدنی ناکافی در کودکان و نوجوانان، ارتقای سواد غذا و تغذیه و طراحی برنامههای مدون و دقیق در راستای توسعه مهارتهای غذا و تغذیه به عنوان یک اولویت مطرح است. در ایران، با توجه به نظام آموزشی متمرکز، یکی از بسترهای مهم برای اعمال مداخلات مؤثر، نظام آموزش رسمی و کتابهای درسی مدارس است. در نظامهای آموزشی متمرکز، کتاب درسی به عنوان محصول فرایند برنامه ریزی درسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و نقش مهمی در تأمین اهداف آموزشی و پرورشی ایفا میکند.
تیمی پژوهشی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره این موضوع، پژوهشی را انجام دادهاند که نتایج آن را اخیراً «مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران» منتشر کرده است. آنها در این تحقیق، به بررسی علمی میزان توجه به سواد غذا و تغذیه در کتابهای درسی دوره ابتدایی پرداختهاند.
در این پژوهش توصیفی، محققان با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا، کلیه کتابهای درسی دوره ابتدایی از پایه اول تا ششم را به دقت بررسی کرده و محتوای آنهارا از لحاظ مقولههای سواد غذا و تغذیه، در حیطههای شناخی،مهارتی و ارزشی-نگرشی ارزیابی کردهاند.
یافتههای این محققان نشان میدهد که به مقولههای مهارتی و مقولههای ارزشی- نگرشی سواد غذا و تغذیه در کتابهای درسی مقطع ابتدایی به طور مؤثر و کاربردی پرداخته نشده است و محتوای موجود از نظر مطابقت با مؤلفههای اصلی سواد غذا و تغذیه و نیازهای دانشآموزان نیاز به بازنگری جدی دارد.
نسرین امیدوار، پژوهشگر دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و همکارانش در این باره می گویند: «بررسیهای ما نشان میدهند که مهارتهایی نظیر سواد رسانه، تحلیل برچسب تغذیهای و مهارتهای تعاملی و تحلیلی، همچنین مقولههای ارزشی مانند گرایشها و ارزشهای تغذیهای و رعایت مسائل فرهنگی و اجتماعی مرتبط با غذا از مهمترین مؤلفههای سواد غذا و تغذیه هستند که در کتب درسی مدارس مغفول ماندهاند».
به گفته آنها، «شواهد محدود موجود نشان میدهند که میزان سواد غذا و تغذیه ای دانش آموزان میتواند سلامت آنها را تحت تأثیر قرار دهد و در این میان، محتوای کتابهای درسی میتواند با ارائه پیامهای آموزشی مناسب و هدایت آموزش به سمت روشهای تجربی، بر فرهنگ تغذیه ای آنان تأثیرگذار باشد».
بر این اساس، با توجه به اهمیت نقش تغذیه در زندگی و پی ریزی جامعه ای سالم، فعال و پویا و ایجاد عادات غذایی سالم از همان اوایل کودکی،لازم است به محتوای کتابهای درسی اعم از متن، پرسش و تصاویر با نگاه دقیق تر و عمیق تری در برنامه درسی ملی توجه شود.
طبق نظر امیدوار و همکارانش، «همچنین، نظر به تناسب حجم کتابها با ساعات آموزشی، فارغ از کتابهای درسیلازم است روشهای دیگر آموزش، مانند تشکیل کارگاههای آموزشی و یا جلسات مشترک با انجمن اولیا و مربیان در این حوزه مورد توجه و تأکید قرار گیرد».
بدون تردید، توجه به یافتههای چنین پژوهشهای ارزشمندی توسط والدین و مسئولان امر میتواند در بهبود شرایط تغذیه ای آحاد کشور از سنین پایین، نقش عمده ای بازی کرده و جامعه را به سوی سلامت بدنی و ذهنی رهنمون شود.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد
آتشسوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی میشود!
استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد
۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند
چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند
راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور
وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام میکند
زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت
هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه
بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک
اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک
نشست چالشهای زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار میشود
چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم
خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است
چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند
بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا
جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفهای داشته باشد
هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی
نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار میشود
دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعدههای سالم
وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت
۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند
بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان
۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند
داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی میشود
ایران دارای قویترین نظام سلامت در منطقه است
ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد
اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد
جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است
تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا