میرنیوز
به گزارش ایسنا و به نقل از سایتکدیلی، پژوهشگران "دانشگاه متروپولیتن توکیو"(TMU) دریافتهاند که ویژگی شیمیایی خاص مربوط به یک پروتئین کلیدی موسوم به پروتئین "تاو"(Tau) ممکن است به تجمع آن در مغز منجر شود و بروز بیماریهایی مانند آلزایمر را به همراه داشته باشد. آنها در بررسی جدید خود دریافتند که پیوندهای دیسولفید روی آمینواسیدهای خاص، به تثبیت پروتئین تاو و تجمع آن منجر میشود. این تاثیر با افزایش استرس اکسیداتیو بدتر میشود. شناسایی اهداف شیمیایی که تجمع پروتئین تاو را به همراه دارند، میتواند به موفقیت درمان کمک کند.
پروتئین تاو، کلید عملکرد سالم سلولهای بیولوژیکی است. این پروتئین، به تشکیل و تثبیت "ریزلولهها" یا "میکروتوبولها"(Microtubules) کمک میکند که رشتههای نازکی هستند که به سلولها کمک میکنند تا از نظر ساختاری محکم باشند و راههایی را برای رفت و آمد مولکولها میان اندامکها ارائه دهند.
با وجود این، اگر میکروتوبولها به درستی تشکیل نشوند، انباشته میشوند و تودههای چسبندهای را ایجاد میکنند. این انباشتگی، شلیک نورونها را در مغز متوقف میکند و طیف گستردهای از بیماریهای عصبی موسوم به "تائوپاتی" (Tauopathy) را پدید میآورد که آلزایمر یکی از آنها است. این موضوع مهم است که دانشمندان بتوانند کلید تبدیل پروتئین تاو از یک بخش ضروری عملکرد سلول به یک بخش دارای آسیبشناسی کشنده را کشف کنند.
این گروه پژوهشی به سرپرستی "کانای آندو"(Kanae Ando)، استادیار دانشگاه متروپولیتن توکیو، از ارگانیسمهایی مانند "مگسهای سرکه" "Drosophila" استفاده کردند تا نشان دهند که ویژگیهای خاص پروتئین تاو چگونه به توقف کامل کار آن میانجامند. مگسهای سرکه را میتوان از نظر ژنتیکی تغییر داد تا پروتئین مشابه تاو را بیان کنند. پژوهشگران با اصلاح سیستماتیک بخشهایی از ژن رمزگذار پروتئین تاو تلاش کردهاند تا نشان دهند که ویژگیهای خاص پروتئینهای تاو جهش یافته چگونه بر رفتار آنها تاثیر میگذارد.
پژوهشگران در جدیدترین پروژه خود دریافتند که تغییر بقایای آمینواسید در پروتئین موسوم به "سیستئین"(Cysteine) در دو محل متفاوت موسوم به "C291" و "C322"، اثر قابل توجهی بر مقدار پروتئین تاو و میزان سمی بودن آن دارد.
هنگامی که سلولها در محیطی با سطح بالایی از اکسیژن فعال قرار گرفتند، تجمع پروتئین تاو بدتر شد زیرا گروههای "تیول"(Thiol) روی سیستئینها اکسید میشوند تا پیوندهای دیسولفید را تشکیل دهند. محیطهای بیوشیمیایی با استرس اکسیداتیو بالا، مشابه محیطهایی هستند که در بیماران مبتلا به تائوپاتی دیده میشوند. بیان مشترک آنتیاکسیدانها برای مقابله با این اثر، به فرآیندهای طبیعی کمک میکند تا پروتئین تاو را پاکسازی کنند؛ در نتیجه سطح پروتئین تاو به صورت چشمگیری کاهش مییابد.
پژوهشگران امیدوارند که آگاهی از گروههای شیمیایی مسئول مسمومیت پروتئین تاو، به ارائه درمانهای جدیدی بیانجامد که تجمع پروتئین تاو را کاهش میدهند یا از آن پیشگیری میکنند. این درمانها میتوانند به افرادی که از بیماریهای تائوپاتی رنج میبرند، کمک کنند.
این پژوهش، در مجله "Human Molecular Genetics" به چاپ رسید.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد
آتشسوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی میشود!
استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد
۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند
چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند
راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور
وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام میکند
زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت
هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه
بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک
اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک
نشست چالشهای زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار میشود
چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم
خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است
چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند
بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا
جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفهای داشته باشد
هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی
نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار میشود
دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعدههای سالم
وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت
۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند
بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان
۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند
داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی میشود
ایران دارای قویترین نظام سلامت در منطقه است
ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد
اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد
جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است
تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا