میرنیوز
به گزارش ایسنا، «بیسفنولآ» یک ماده شیمیایی است که برای تولید ظروف یکبار مصرف، بطریهای نگهداری آب، پوششهای داخلی قوطیهای کنسری و تجهیزات پزشکی و ... استفاده میشود. این ماده میتواند از ظروف بستهبندی مانند بطریها و قوطیها جدا شده و وارد ماده غذایی یا آب شود و این آلودگی میتواند با گذشت زمان و افزایش دما بیشتر شود.
این ماده شیمیایی میتواند در بدن نقش برخی هورمونها را تقلید کند و در واکنشهای شیمیایی بدن شرکت کند. مقدار این ماده در بدن انسان پایین است و میتواند به سرعت از بدن خارج شود ولی نوزادان وکودکان به دلیل عدم تکاملیافتگی مکانیسم سمزدایی در بدن آنها، آسیبپذیرتر هستند.
بر همین اساس پژوهشگران با انجام مطالعهای میزان بیسفنولآ را در آبهای بستهبندی بررسی کردند و تاثیر روش «ازونزنی» را در کاهش این ماده شیمیایی بررسی کردند.
برای انجام این مطالعه ۱۳ برند آب بطریشده مورد بررسی قرار گرفت. از هر برند یک نمونه در روز اول و چهار نمونه دیگر بعد از ۳۰ روز نگهداری در دماهای پنج، ۱۵، ۲۵ و ۴۰ درجه سیلسیوس بررسی شد. همچنین غلظت این ماده پس از ازونزنی اندازهگیری شد.
حد مجاز بیسفنولآ بر اساس استاندارد وزارت بهداشت آمریکا ۲۰ میکروگرم بر لیتر است. بررسیهای این مطالعه نشان داد که مقدار این ماده در ۱۰ نمونه از آبهای بطری در زمان نمونهبرداری کمتر از حد تشخیص و در سه نمونه دیگر کمتر از یک میکروگرم بر لیتر بود.
نگهداری ۳۰ روزه آبها در دمای یخچال (چهار درجه)، باعث افزایش مختصر بیسفنولآ در نمونههای آب شد، ولی مقدار آن در همه برندها کمتر از سه میکروگرم بر لیتر برآورد شد.
همچنین نگهداری آبها در دمای ۲۵ و ۴۰ درجه نشان داد که میانگین بیسفنولآ در دماهای ۲۵ و ۴۰ درجه به طور معنیداری بیشتر از میانگین این ماده در نمونههای نگهداریشده در دماهای چهار و ۱۵ درجه است.
نگهداری نمونههای آب در دمای ۴۰ درجه به مدت ۳۰ روز باعث میشود که مقدار بیسفنولآ در سه نمونه از آبها بیشتر از حد مجاز استاندار شود.
همچنین استفاده از روش ازونزنی با شرایط غلظت گاز ازون شش میلیگرم بر لیتر، pH مساوی هفت، ۱۰ دقیقه و ۱۰ میلیگرم بر لیتر محلول بیسفنولآ، توانست ۹۰ درصد از بیسفنولآ موجود در آب را حذف کند.
بررسیهای این تحقیق حاکی از آن است که با افزایش مدت زمان نگهداری و نگهداری آب در خارج یخچال، مقدار بیسفنولآ در آبهای بطریشده افزایش مییابد.
در انجام این پژوهش میرعلی رحیمی زاد تولون، حمید میرزائی و افشین جوادی؛ پژوهشگران گروه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، به همراه امیرعباس متین و علیرضا امانی قدیم از گروه شیمی دانشگاه شهید مدنی تبریز، مشارکت داشتند.
یافتههای این مطالعه به صورت مقاله علمی با عنوان «بررسی میزان بیس فنول آ در آبهای بستهبندی تجاری عرضهشده در بازار اردبیل و بهینهسازی ازوندهی آب برای کاهش آن» در فصلنامه بهداشت مواد غذایی، منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد
آتشسوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی میشود!
استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد
۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند
چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند
راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور
وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام میکند
زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت
هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه
بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک
اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک
نشست چالشهای زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار میشود
چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم
خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است
چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند
بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا
جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفهای داشته باشد
هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی
نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار میشود
دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعدههای سالم
وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت
۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند
بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان
۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند
داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی میشود
ایران دارای قویترین نظام سلامت در منطقه است
ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد
اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد
جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است
تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا