میرنیوز
به گزارش ایسنا، اعتیاد از مهمترین چالشهای بهداشتی، روانی و اجتماعی است که گسترهای جهانی یافته است. مصرف مواد مخدر عامل خطر مهم سلامت جامعه در سراسر جهان است و تأثیر مستقیمی بر اهداف سلامت دارد. وابستگی و مصرف مواد مخدر آثار و پیامدهای اساسی و نامطلوب روانی، اجتماعی و انسانی بر ساختار و کارکرد جامعه دارد و علاوه بر آن به فرایندهای شناختی فرد آسیب میرساند. مشکلات روانی زیربنایی نیز خود اعتیاد را تشدید میکنند و همچنین خطر آسیب غیرعمدی و مرگ را افزایش میدهند. بر اساس گزارشهای جهانی سن شروع اعتیاد بین ۱۶ تا ۲۰ سالگی برآورد شده و همچنان این رده سنی در حال کاهش است.
بنا بر اظهار نظر محققان، افزایش گرایش جوانان به مواد مخدر بسیار نگرانکننده است، زیرا اکثر افرادی که مصرف مواد را در سالهای جوانی آغاز میکنند، در سالهای آینده نیز به مصرف آن ادامه میدهند. روزانه تعداد زیادی بر آمار مبتلایان به اعتیاد افزوده گشته و بر این اساس، عوارض آن باعث از بین رفتن مرزهای فرهنگی جامعه و به خطر افتادن سلامت افراد میشود. کشور ایران نیز به دلایل متعدد فرهنگی و جغرافیایی دارای شرایطی بحرانی از این لحاظ است. بررسیهای اخیر حاکی از آن است که اعتیاد در ایران مسئلهای جدی و رو به رشد است، بهگونهای که سه نفر از هر هزار نفر را مبتلا میکند.
با در نظر گرفتن اهمیت بالای این موضوع، پژوهشگرانی از دانشگاه محقق اردبیلی و دانشگاه پیام نور تهران اقدام به انجام مطالعهای پژوهشی کردهاند که در آن به پیشبینی آمادگی به اعتیاد در دانشجویان با استفاده از مؤلفههای سواد سلامت پرداخته شده است.
آنها برای انجام این تحقیق از مشارکت 118 دانشجوی دختر و پسر از دانشگاه پیام نور آمل بهره گرفته و با استفاده از ابزارهای علمی نظیر پرسشنامههای خاص، اطلاعات مورد نیاز خود را جمعآوری کردهاند.
یافتههای این بررسی علمی نشان میدهد که سواد سلامت از متغیرهای مرتبط با آمادگی به اعتیاد در دانشجویان است که باید در پیشگیری و درمان اعتیاد مورد توجه قرار گیرد. بهعبارتدیگر هرچه سواد سلامت افراد کمتر باشد، امکان گرایش آنها به مواد مخدر بیشتر است.
در این خصوص، مهسا مسلمان، محقق گروه روانشناسی دانشگاه محقق اردبیلی و همکارانش میگویند: «پژوهش ما که با هدف پیشگیری از اعتیاد و بررسی آمادگی برای افتادن به دام آن انجام شد، نشان داد آمادگی به اعتیاد با نمره سواد سلامت و مؤلفههای آن یعنی دسترسی، مهارت خواندن و فهم، ارزیابی، تصمیمگیری و کاربرد اطلاعات رابطه منفی قابلتوجهی دارد».
به گفته آنها، «بر این اساس، سواد سلامت و دو مؤلفه مهم آن شامل فهم و تصمیمگیری و کاربرد اطلاعات توانستند آمادگی به اعتیاد را بهخوبی تبیین کنند. این مسئله حاکی از آن است که سواد سلامت و آگاهی، متغیرهای شناختی هستند و به نظر میرسد سواد سلامت پایین، تعبیر مفهومی مشخصی از آگاهی ضعیف فرد در خصوص خطرات بهداشتی مرتبط با سیگار و مواد مخدر است».
طبق این یافتهها، سواد سلامت به افراد کمک میکند تا اطلاعات سلامتی را راحتتر به دست آورده و پردازش و درک کنند و آنها را قادر میکند که تصمیمگیری آگاهانه داشته باشند.
همچنین به اعتقاد مسلمان و همکاران محققش، «سواد سلامت پایین میتواند یک شکاف بین آموزشدهنده و مخاطب باشد. درنتیجه، قبل از طراحی هر برنامه آموزشی و در مرحله نیازسنجی، ضروری است سواد سلامت جامعه هدف با یکی از ابزارهای در دسترس ارزیابی شود تا سطح مهارتهای سواد سلامت افراد بهعنوان یک ملاکهای مهم برای تدوین محتوای آموزشی، انتخاب روش آموزش و اجرای فرایند آموزش در نظر گرفته شود».
این یافتهها در قالب مقالهای علمی پژوهشی به رشته تحریر درآمده که فصلنامه «اعتیادپژوهی» وابسته به دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری به انتشار آن پرداخته است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
نیروهای پلیس راهور سفیر اهدای عضو شدند
حضور ۱۸ شرکت دانشبنیان در نمایشگاه صنعت بازی رایانهای روسیه
پیش بینی اکونومیست از سال ۲۰۲۵؛ شکوفایی فناوریهای پاک به رهبری چین
«صندوق بیمه ویژه» برای اجرای مطمئنتر پروژههای صنعتی راه اندازی شد
فیلترینگ در چه شرایطی موجه و مطلوب است/ پالایش هوشمند در اینستاگرام
پوشش ضد رادار چین هواپیماها و تجهیزات نظامی را نامرئی میکند
۶۴۵ میلیارد تومان وام ودیعه مسکن به دانشجویان پرداخت شد
پوشش ضد رادار چین هواپیماها و تجیهزات نظامی را نامرئی میکند
مراکز علمی کاربردی ملزم به ارائه قیمت تمام شده آموزش شدند
مهلت شرکت در تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دندانپزشکی تا ۱۰ آذر تمدید شد
پرهیز از تبعیض میان تشکلهای دانشجویی در آستانه ۱۶ آذر
مهلت اجرای تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دندانپزشکی تا ۱۰ آذر تمدید شد
دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی در علوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد
حضور بیش از ۲۰ هزار نفر از ۷۰ کشور جهان در مسابقات «برنامهسازی رایان»
دلایل پایین بودن نرخ اتصال فیبرنوری در ایران
افتخارآفرینی تیم دانشگاه تهران در المپیاد جهانی معماری منظر
برگزیدگان همایش کتاب سال بانوان معرفی شدند
هوش مصنوعی آهنگساز می شود
دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد
دولت چهاردهم اهتمامی به اجرای قانون جوانی جمعیت ندارد
استفاده از هوش مصنوعی در دندان پزشکی
حضور سرزده پزشکیان در وزارت بهداشت
اندونزی پیشنهاد سرمایه گذاری اپل در این کشور را رد کرد
امکان تغییر محل آزمون دانشجویان پیامنور فراهم شد
برنامه وزارت علوم برای حل مسکن دانشگاهیان و خوابگاه متاهلی
پرهیز از تمایز میان تشکلهای دانشجویی در آستانه ۱۶ آذر
تقلید از سیستم بینایی انسان برای ارتقای عملکرد حسگرها
امضای نخستین قرارداد الکترونیکی صندوق نوآوری با یک شرکت دانشبنیان
آخرین تغییرات در شورای عالی حوزههای علمیه
زنجیره تولید و تامین دارو گرفتار کمبود نقدینگی است