میرنیوز

سهم مسائل اقتصادی در کوچک شدن خانواده‌ها طی 40 سال اخیر

سهم مسائل اقتصادی در کوچک شدن خانواده‌ها طی 40 سال اخیر 2021-06-07T07:51:59+04:30

به گزارش ایسنا، «خانوار» به گروهی از افراد گفته می‌شود که در یک اقامتگاه مشترک ساکن هستند و هزینه‌ها، خوراک و دیگر ملزومات زندگی را با هم سهیم می‌شوند و به عنوان یک واحد اساسی و بنیادین در جوامع بشری به شمار می‌آیند. بسیاری از تصمیمات مربوط به فرزندآوری، آموزش، مراقبت‌های بهداشتی، مصرف، مشارکت نیروی کار، مهاجرت و ... در درجه اول در سطح خانوار اتفاق می‌افتد.

بر همین اساس هرگونه کاهش و یا افزایش در تعداد و میانگین بُعد خانوار، اهمیت زیادی دارد؛ زیرا می‌تواند پیامدهای اقتصادی-اجتماعی متفاوتی را در پی داشته باشد.

بررسی‌ها نشان داده اگرچه دانش جمعیت‌شناسی و مطالعات مرتبط با این حوزه در ایران طی چند دهه اخیر رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است؛ اما جمعیت‌شناسی خانوار و به خصوص تغییرات در بُعد خانوار، خیلی مورد توجه قرار نگرفته است.

با توجه به همین مسئله پژوهشگران با انجام یک مطالعه با رویکرد طولی، تحولاتی که در چهار دهه اخیر در بُعد خانواده در ایران رخ داده است را مورد بررسی قرار دادند و عوامل موثر بر این تغییرات را نیز ارزیابی کردند.

داده‌های اصلی که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفتند، داده‌های طرح هزینه و درآمد خانوار مرکز آمار ایران بود. اطلاعات مربوط به میزان عمومی طلاق و ازدواج، میزان شهرنشینی و میزان اشتغال نیز از داده‌های سازمان ثبت احوال کشور و مرکز آمار ایران استخراج شد. برای شاخص‌های اقتصادی نیز داده‌های بانک مرکزی مورد استفاده قرار گرفت.

در چهار دهه گذشته خانواده‌ها چقدر کوچک‌تر شدند؟

طبق بررسی‌های انجام‌شده، میانگین بُعد خانوارهای ایرانی در بازه زمانی ۱۳۶۳ تا ۱۳۹۷، تغییرات متعددی را تجربه کرده است. مقدار این شاخص در ابتدای دوره ۵.۲ نفر بود که در اواخر دهه ۶۰ به ۵.۴ نفر نیز افزایش یافت. عمده این افزایش را می‌توان به افزایش باروری رخ داده در سال‌های پس از وقوع انقلاب اسلامی، مرتبط دانست.

در این مطالعه عنوان شد که میزان باروری در کل دوره، تاثیر مثبتی بر میانگین بعد خانوار داشته است. این تاثیر در دوره‌های اول روندی افزایشی داشت که عمدتا به دلیل افزایش باروری مشاهده‌شده در اوایل انقلاب است. با این حال و با ثبات باروری در یک دهه اخیر، تاثیر این شاخص نیز روندی به نسبت ثابت به خود گرفته است.

تاثیر ازدواج و طلاق در بُعد خانوار

میزان عمومی ازدواج نیز در طول دوره تاثیر مثبتی بر بعد خانوار داشت. با این حال این تاثیر در سال‌های مختلف ثابت نبوده است و تاثیرگذاری مثبت آن در سال‌های اولیه دارای روندی افزایشی و سپس روندی کاهشی بوده است. دلیل این امر می‌تواند این باشد که در سال‌های اولیه (دهه ۱۳۶۰)، بیشتر افرادی که ازدواج می‌کردند در خانه والدین ساکن می‌شدند و به همراه آنان زندگی می‌کردند که این امر خود بر افزایش بسیار بیشتر بعد خانوار تاثیرگذار بود. منتها با تغییرات نگرشی که در دهه‌های بعد رخ داد، بیشتر افراد پس از ازدواج در خانوارهای جدا ساکن می‌شوند و لذا از تاثیرگذاری ازدواج بر افزایش بعد خانوار کاسته شده است.

یافته‌های این مطالعه نشان داد که تأثیر طلاق بر خلاف دو متغیر ازدواج و میزان باروری، منفی است. تأثیر طلاق تا اواسط دهه ۱۳۷۰ رو به کاهش بود اما پس از آن روند افزایشی آن شروع شده و هرچه به پایان دوره نزدیک می‌شویم تأثیر منفی آن بر بعد خانوار افزایش می‌یابد. این مسئله را می‌توان به دو موضوع مرتبط دانست. نخست این‌که در سال‌های آغازین میزان‌های طلاق کمتر بوده و بنابراین تأثیر آن نیز در مقایسه با دوره‌های پایانی کمتر است. دوّم این‌که احتمال این‌که افراد در دوره‌های اوّل پس از این‌که طلاق گرفتند به خانه والدین برگردند، بیشتر بوده است؛ در حالی که این امر امروزه کمتر اتفاق می‌افتد و معمولاً افراد پس از طلاق در خانوارهای جداگانه باقی می‌مانند.

مشاهدات دیگر در این تحقیق، حاکی از این بود که تأثیر امید زندگی طی ۳۵ سال گذشته به صورت منفی بوده است. هر چند ضریب تأثیر این شاخص در مقایسه با دیگر شاخص‌های جمعیتی بسیار اندک است. تأثیر این شاخص در دهه اوّل بسیار کوچک و نزدیک به صفر بوده است با این حال از اوایل دهه ۷۰ تأثیر منفی آن روند افزایشی به خود گرفته است.

همچنین یافته‌های این مطالعه حاکی از آن است که در طول بازه زمانی مورد بررسی از میزان تاثیرگذاری متغیرهای باروری، ازدواج و شهرنشینی بر بعد خانوار کاسته شده و در طرف مقابل، تاثیر منفی شاخص‌های طلاق، امید به زندگی، تورم اقتصادی و هزینه‌های مسکن رو به افزایش گذاشته شده است.

نقش متغیرهای اقتصادی و هزینه مسکن در کوچک‌تر شدن خانواده‌ها

اثرات متغّیرهای اقتصادی-اجتماعی بر بعد خانوار نیز اهمیّت زیادی دارد. تأثیر شهرنشینی بر بعد خانوار به صورت منفی و معکوس بوده است. نکته مهم در این رابطه نحوه تأثیر گذاری این متغیّر در طول زمان بود. یکی از مشخّصه‌های اصلی شهرنشینی، افزایش در تعداد خانه‌های کوچک‌تر است و با توجّه به اینکه مسکن بزرگ‌تر هزینه بالاتری دارد، بنابراین خانوارها در شهرها سعی دارند تعداد اعضای خود را کاهش دهند. لذا با افزایش شهرنشینی، طبیعی است که بعد خانوار نیز رو به کاهش بگذارد.

تأثیر هزینه مسکن نیز به عنوان متغیّری کلیدی در بعد خانوار و نیز تشکیل یک خانوار جدید شناخته می‌شود. انتظار می‌رود هرچه هزینه‌های اجاره مسکن یا قیمت زمین مسکونی بالاتر باشد، تمایل به تشکیل خانوارهای جدید و خانوارهای با تعداد افراد بیشتر، کاهش یابد.

تأثیر میانگین درآمد خانوار بر بعد خانوار در ایران نشان داد که تأثیر درآمد خانوار در طول سال‌های مورد مطالعه به صورت منفی است. هرچند روند تأثیرگذاری این متغیّر در طول دوره مورد مطالعه در نوسان است، اما تأثیر منفی این شاخص از سال ۱۳۸۵ به بعد روندی افزایشی به خود گرفته است. کارشناسان به این نکته اشاره کرده‌اند که در طول دوره ۱۳۹۲-۱۳۸۶ هم قدرت خرید خانوارها و هم سطح رفاه اجتماعی آن‌ها با کاهش روبرو بوده است که این امر می‌تواند افزایش تأثیر منفی اشاره شده در دوره مورد نظر را تا حدی تبیین کند.

با توجه به نتایج به‌دست آمده پژوهشگران این مطالعه می‌گویند: تغییرات در میانگین بعد خانوار منعکس‌کننده روند تغییرات اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی رخ داده در کشور در طول  چند دهه گذشته است. تغییراتی که در این مدت برای شاخص‌هایی همچون باروری، امید زندگی، شهرنشینی، هزینه‌های مسکن و تورم اقتصادی و نیز تغییرات فرهنگی همچون افزایش تحصیلات افراد و پایگاه زنان در جامعه رخ داده است، همه این‌ها را می‌توان به‌عنوان بخش کوچک‌تری از فرآیند جهانی‌شدن و ارتباط با جامعه جهانی دانست. در واقع تغییرات در ارزش‌ها و نگرش‌های نسل‌های جوان‌تر که امروزه با رشد ارتباطات و گسترش استفاده از رسانه‌های جمعی بیش از پیش با دنیای مدرن در ارتباط هستند، می‌تواند تغییرات در الگوهای سکونت را تسریع بخشد و این امر منجر به کاهش بیشتر بعد خانوار در آینده شود.

پژوهشگران این تحقیق بر اساس یافته‌های این مطالعه، پیشنهاداتی را ارائه کردند:

- اجرای برنامه‌هایی که بتواند شکاف تعداد فرزندان ایده‌آل زوجین و میزان باروری کل را کم‌تر کند؛

- توجه به سیاست‌های حامی خانواده برای تسهیل ادغام زندگی شغلی و خانوادگی زنان؛

- توجه به بخش مسکن و هزینه‌های مرتبط با آن؛

- ساخت مسکن‌های به اندازه‌ کافی بزرگ و دادن مالکیت آن‌ها به زوج‌های جوان تحت شرایط خاص، برای تشویق جوانان به گرفتن سرپرستی خانوار در کنار والدین؛

- بالا بردن امید به زندگی؛

- توجه بیشتر به روند افزایش میزان طلاق.

به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ در صورت عدم توجه به این موارد و ادامه این روند، به نظر می‌رسد کاهش بعد خانوار همچنان ادامه داشته باشد و امری اجتناب‌ناپذیر به نظر می‌رسد.  

در انجام این تحقیق میلاد بگی؛ استادیار جمعیت‌شناسی دانشگاه بوعلی سینای همدان و محمدجلال عباسی شوازی؛ استاد جمعیت‌شناسی دانشگاه تهران و استاد افتخاری دانشگاه ملبورن، مشارکت داشتند.

یافته‌های این مطالعه به صورت مقاله علمی با عنوان «عوامل تعیین‌کننده کاهش بُعد خانوار در ایران طی چهار دهه اخیر» در دو فصل‌نامه مطالعات جمعیتی مؤسسه مطالعات و مدیریت جامع و تخصصی جمعیت کشور، منتشر شده است.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

بازدید وزیر علوم از خوابگاه‌ها و فضای پیرامون دانشگاه صنعتی شریف

بازدید وزیر علوم از خوابگاه‌ها و فضای پیرامون دانشگاه صنعتی شریف
2025-02-16T15:36:16+03:30
وزیر علوم تحقیقات و فناوری همراه با رئیس دانشگاه صنعتی شریف ضمن بازدید از مسیر خوابگاه‌های این دانشگاه از نزدیک امنیت منطقه طرشت را مورد بررسی قرار داد.

سامانه جدید وزرت علوم برای پاسخگویی به شکایات طراحی و راه‌اندازی شد

سامانه جدید وزرت علوم برای  پاسخگویی به شکایات طراحی و راه‌اندازی شد
2025-02-16T15:22:58+03:30
مدیرکل دفتر بازرسی و پاسخگویی به شکایات وزارت علوم از طراحی و راه‌اندازی سامانه جدیدی برای پاسخگویی به شکایات خبر داد که بسیاری از فرآیندها را به صورت خودکار...

اعطای تسهیلات تا سقف ۱۵ میلیارد تومان به برگزیدگان «جایزه ملی نکست»

اعطای تسهیلات تا سقف ۱۵ میلیارد تومان به برگزیدگان «جایزه ملی نکست»
2025-02-16T14:56:18+03:30
رئیس مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی از برگزاری دومین دوره جایزه ملی نکست و معرفی برگزیدگان این دوره، در اول و دوم اسفندماه امسال به میزبانی شهرک علمی و تحقیقا...

وزیر علوم: رئیس اتحادیه کانون های وکلا، وکالت اولیای دم را بر عهده می‌گیرد

وزیر علوم: رئیس اتحادیه کانون های وکلا، وکالت اولیای دم را بر عهده می‌گیرد
2025-02-16T14:56:18+03:30
وزیر علوم تحقیقات و فناوری اعلام کرد: رئیس اتحادیه کانون های وکلا، وکالت  اولیای دم را بر عهده خواهد گرفت.  

راه اندازی اتاق فکر تخصصی در زمینه کاهش آسیب‌های اعتیاد

راه اندازی اتاق فکر تخصصی در زمینه کاهش آسیب‌های اعتیاد
2025-02-16T14:42:56+03:30
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: بحث مدیریت اعتیاد باید در سطح دانش، نگرش و مداخلات مؤثر پیگیری شود.

راهکار کنترل حالت تهوع در بارداری

راهکار  کنترل حالت تهوع در بارداری
2025-02-16T14:29:38+03:30
مدیرکل دفتر تغذیه جامعه وزارت بهداشت بر اهمیت تغذیه سالم در بارداری تأکید کرد و گفت: مادران با مصرف مکمل‌های آهن و اسیدفولیک، رژیم متعادل و پرهیز از کافئین، ...

چت بات هوش مصنوعی ایلان ماسک رونمایی می شود

چت بات هوش مصنوعی ایلان ماسک رونمایی می شود
2025-02-16T14:16:16+03:30
ایلان ماسک میلیاردر آمریکایی اعلام کرد ساعت ۴ روز سه شنبه به وقت گرینویچ از چت بات هوش مصنوعی استارت آپ xAI رونمایی می کند.

معرفی تجهیزات پزشکی ایران‌ساخت در نمایشگاه چین

معرفی تجهیزات پزشکی ایران‌ساخت در نمایشگاه چین
2025-02-16T14:02:57+03:30
محصولات دانش‌بنیان ایران‌ساخت با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی در نمایشگاه تجهیزات پزشکی چین معرفی می‌شود.

آنچه مردان باید از پروستات بدانند

آنچه مردان باید از پروستات بدانند
2025-02-16T13:49:38+03:30
یک فوق‌تخصص مجاری ادراری، با اشاره به اینکه بزرگی پروستات بیماری مردانه‌ای است که در سنین سالمندی بروز می‌کند، گفت: بزرگی خوش‌خیم پروستات اگر به‌موقع تشخیص د...

رشد چشمگیر روش‌های نوین درمان سرطان در ایران

رشد چشمگیر روش‌های نوین درمان سرطان در ایران
2025-02-16T13:49:37+03:30
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به رشد چشمگیر روش‌های نوین درمان سرطان در ایران، از گسترش تحقیقات در حوزه ایمونوتراپی و واکسن‌های ضدسرطان خب...

جذب امریه سربازی در وزارت ارتباطات برای اعزام ۱۴۰۴

جذب امریه سربازی در وزارت ارتباطات برای اعزام ۱۴۰۴
2025-02-16T13:49:37+03:30
ثبت نام سومین مرحله از فرایند جذب نیروهای امریه در سال جاری، برای اعزام تیرماه ۱۴۰۴ از اول اسفند ماه آغاز و تا ساعت ۱۶ روز جمعه ۱۰ اسفند ماه سال جاری ادامه د...

تعامل حوزه‌های علمیه قم و نجف تقویت می‌شود

تعامل حوزه‌های علمیه قم و نجف تقویت می‌شود
2025-02-16T13:49:36+03:30
مدیر حوزه‌های علمیه در نشست شورای سیاست‌گذاری کنگره «امنا الرسل» بر تقویت و توسعه تعامل میان حوزه‌های علمیه قم و نجف تأکید کرد.

پیگیری دانشگاه تربیت مدرس در خصوص ارتقای امنیت فضای اطراف دانشگاه

پیگیری دانشگاه تربیت مدرس در خصوص ارتقای امنیت فضای اطراف دانشگاه
2025-02-16T13:49:36+03:30
دانشگاه تربیت مدرس در خصوص جلوگیری از تکرار حوادثی مانند آنچه در دانشگاه تهران رخ داد اطلاعیه ای داد.

نشست تخصصی تجارت فناوری ۹ اسفند برگزار می‌شود

نشست تخصصی تجارت فناوری ۹ اسفند برگزار می‌شود
2025-02-16T13:09:37+03:30
نشست تجارت فناوری ۹ اسفند با هدف کمک به تسهیل تجارت و انتقال دانش و تجاری‌سازی فناوری در پارک فناوری پردیس برگزار می‌شود.

بسته‌های حمایتی معاونت علمی برای رشد اقتصاد هوش مصنوعی

بسته‌های حمایتی معاونت علمی برای رشد اقتصاد هوش مصنوعی
2025-02-16T13:09:36+03:30
معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، در قالب یک فراخوان از مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان برای توسعه محصولات و سکوی ملی هوش مصنوعی حمایت می‌کند.

پارچه درخشانی که نور و صدا تولید می‌کند!

پارچه درخشانی که نور و صدا تولید می‌کند!
2025-02-16T12:42:59+03:30
محققان پارچه ای ابداع کرده اند که نور و صدا تولید می کند و حتی درخشندگی آن به ۳۱۹ شمع به ازای هر متر مربع می رسد.

رقیب «دیپ ریسرچ» اوپن ای آی و گوگل ارائه شد

رقیب «دیپ ریسرچ» اوپن ای آی و گوگل ارائه شد
2025-02-16T12:16:15+03:30
استارت آپ هوش مصنوعی Perplexity یک ابزار جدید به نام «دیپ ریسرچ» را عرضه کرده که می تواند در پاسخ به سوالات کاربران، از تحقیق و تحلیل عمیق گرفته تا گزارش های...

تشکیل جلسه فوق‌العاده کمیسیون آموزش مجلس برای بررسی موضوع قتل دانشجوی دانشگاه تهران

تشکیل جلسه فوق‌العاده کمیسیون آموزش مجلس برای بررسی موضوع قتل دانشجوی دانشگاه تهران
2025-02-16T12:03:00+03:30
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس از تشکیل جلسه فوق‌العاده این کمیسیون درخصوص قتل دانشجوی دانشگاه تهران به دست سارقان خبر داد.

کارت ورود به جلسه آزمون کارشناسی‌ارشد سال ۱۴۰۴ منتشر شد

کارت ورود به جلسه آزمون کارشناسی‌ارشد سال ۱۴۰۴ منتشر شد
2025-02-16T12:03:00+03:30
آزمون‌ ورودی مقطع کارشناسی‌ارشد ناپیوسته‌ سال‌ ۱۴۰۴ در صبح و بعدازظهر پنجشنبه ۲ اسفند و صبح جمعه ۳ اسفند ماه سال ۱۴۰۳ برگزار می شود. کارت ورود به جلسه آزمون ...

در حادثه دانشگاه تهران برخی موضوع اجتماعی را به مسائل سیاسی ربط دادند

در حادثه دانشگاه تهران برخی موضوع اجتماعی را به مسائل سیاسی ربط دادند
2025-02-16T11:49:39+03:30
رئیس نهاد رهبری در دانشگاهها گفت: همه از اتفاقی که برای دانشجوی دانشگاه تهران افتاد متاثر هستیم اما نباید موضوع اجتماعی را به مساله سیاسی ربط داد.

تاکید وزیر علوم بر حفظ رویکرد غیرسیاسی شورای صنفی دانشجویان در پیگیری مطالبات

تاکید وزیر علوم بر حفظ رویکرد غیرسیاسی شورای صنفی دانشجویان در پیگیری مطالبات
2025-02-16T11:36:15+03:30
وزیر علوم تحقیقات و فناوری در جلسه با شورای صنفی دانشجویان دانشگاه تهران از بلوغ سیاسی این تشکل و حفظ رویکرد صنفی با موضوع قتل دانشجوی دانشگاه قدردانی کرد.

کشورهایی که در معرض برخورد سیارکی قرار دارند

کشورهایی که در معرض برخورد سیارکی قرار دارند
2025-02-16T11:22:57+03:30
کشف سیارکی که احتمال برخورد اندکی با زمین دارد هیاهوی زیادی ایجاد کرده و اکنون سازمان های مختلف در تلاشند با کمک تلسکوپ ها به اطلاعات بیشتری درباره آن دست یا...

نشان علامه طباطبایی به اساتید برجسته اعطا می‌شود

نشان علامه طباطبایی به اساتید برجسته اعطا می‌شود
2025-02-16T11:22:57+03:30
در دومین نشست شورای نخبگان بنیاد ملی نخبگان با حضور حسین افشین، آیین نامه اعطای نشان علامه طباطبایی(ه) به تایید شورای نخبگان و تصویب رئیس بنیاد ملی نخبگان رسید.

رقابت ۸۳۰ نخبه حوزوی در رویداد علمی حوزه‌های علمیه

رقابت ۸۳۰ نخبه حوزوی در رویداد علمی حوزه‌های علمیه
2025-02-16T11:22:56+03:30
مسئول برگزاری رقابت‌های علمی نخبگانی حوزه‌های علمیه گفت: ۸۳۰ نخبه حوزوی به مرحله دوم آزمون علمی پنجمین دوره رقابت‌های علمی نخبگانی حوزه‌های علمیه راه یافتند.

کارت ورود به جلسه آزمون دکتری سال ۱۴۰۴ منتشر شد

کارت ورود به جلسه آزمون دکتری سال ۱۴۰۴ منتشر شد
2025-02-16T11:22:56+03:30
کارت شرکت در آزمون دکتری (نیمه‌متمرکز) «Ph.D.» سال ۱۴۰۴ به همراه برگه راهنمای آزمون در سایت سازمان سنجش منتشر شد.

بسیج دانشجویی: حادثه اخیر حاصل بی کفایتی مسئولین و روسای دانشگاه تهران است

بسیج دانشجویی: حادثه اخیر حاصل بی کفایتی مسئولین و روسای دانشگاه تهران است
2025-02-16T11:09:36+03:30
بسیج دانشجویی در اطلاعیه ای اعلام کرد: حادثه تلخ و ناگوار قتل دانشجوی گرامی امیرمحمد خالقی به دست سارقین و زورگیران، حاصل بی‌کفایتی مسئولین و روءسای دانشگاه ...

بیش از ۱۴ هزار نفر در پنجاه و دومین دوره آزمون دستیاری پزشکی رقابت می کنند

بیش از ۱۴ هزار نفر در پنجاه و دومین دوره آزمون دستیاری پزشکی رقابت می کنند
2025-02-16T11:09:36+03:30
رئیس مرکز سنجش آموزش پزشکی آمار ثبت نام در پنجاه و دومین دوره آزمون دستیاری پزشکی را اعلام کرد.

توسعه فناوری ۵G با مزایده فرکانسی ۳۶۰۰ مگاهرتز شتاب می‌گیرد

توسعه فناوری ۵G با مزایده فرکانسی ۳۶۰۰ مگاهرتز شتاب می‌گیرد
2025-02-16T10:42:57+03:30
وزیر ارتباطات از شتاب گرفتن توسعه نسل پنجم شبکه ارتباطی با مزایده فرکانسی ۳۶۰۰ مگاهرتز خبر داد و گفت: نگاه ما دگردیسی در حوزه تنظیم‌گری و توجه ویژه به ظرفیت‌...

تشکیل کمیته بررسی خودکشی دانشجویان و دستیاران پزشکی ابلاغ شد

تشکیل کمیته بررسی خودکشی دانشجویان و دستیاران پزشکی ابلاغ شد
2025-02-16T10:42:57+03:30
معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موضوع تشکیل کمیته ویژه بررسی «آسیب به خود» دانشجویان و دستیاران در دانشگاه‌های علوم پزشکی را ابلاغ کرد.

تشکیل کمیته ویژه بررسی «آسیب به خود» دانشجویان و دستیاران در دانشگاه‌های علوم پزشکی

تشکیل کمیته ویژه بررسی «آسیب به خود» دانشجویان و دستیاران در دانشگاه‌های علوم پزشکی
2025-02-16T10:02:56+03:30
معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موضوع تشکیل کمیته ویژه بررسی «آسیب به خود» دانشجویان و دستیاران در دانشگاه‌های علوم پزشکی را ابلاغ کرد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)