میرنیوز

جای خالی دانش‌بنیان‌ها در وعده‌های کاندیداهای ریاست‌جمهوری

جای خالی دانش‌بنیان‌ها در وعده‌های کاندیداهای ریاست‌جمهوری 2021-06-03T06:31:55+04:30

به گزارش ایسنا، اقتصاد نفتی؛ واژه‌ای آشنا برای همه کشورهایی مانند ایران است که مبنای حیات خود را در منابع زیر زمینی می‌یابد. سهل‌ترین روش برای توسعه اقتصادی؛ یعنی استخراج منابع زیر زمینی و خام فروشی آن و بعد واردات فرآورده‌های آن از سایر کشورها.

تا زمانی که چکمه‌های سنگین تحریم بر گلوی دست اندرکاران و تصمیم سازان کشور قرار نگرفته بود، این روش شاید روش مناسبی برای تامین نیازهای داخل بود؛ ولی با سنگین شدن سایه تحریم‌ها، ادبیات جدیدی چون " تولید داخل" و "ایران ساخت"، "اقتصاد دانش‌بنیان" در گفتار سیاستگذاران وارد شدند که به تاثی از تجربیات کشورهایی چون کوبا بوده است.

این گونه بود که پیکان حرکت کشور به سمت شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان نشانه رفت و این شرکت‌ها طلایه‌دار توسعه کشور قلمداد شدند.

شرکت‌های دانش‌بنیان، موسسات خصوصی یا تعاونی هستند که به منظور افزایش علم و ثروت، توسعه اقتصادی بر پایه دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی در راستای گسترش اختراع و نوآوری و در نهایت تجاری‌سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری‌های برتر و با ارزش افزوده فراوان تشکیل می‌شوند.

بر این اساس نهادی به عنوان "معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری" در سال ۱۳۸۵ ایجاد و در سال ۸۶ در این معاونت ایده‌ای مبنی بر لزوم وجود قانون مستقل برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و تجاری‌سازی نوآوری‌ها و اختراعات مطرح و درنهایت لایحه‌ای با این عنوان در مهرماه ۸۷ تصویب شد.

متعاقب آن اقدامات و زمینه سازی‌هایی برای ایجاد و شرکت‌های دانش بنیان صورت گرفت و بر اساس آمارها روند افزایشی شرکت‌های دانش بنیان به این شرح است:

سال  تعداد شرکت‌های دانش بنیان
۱۳۹۲ ۵۵
۱۳۹۲ ۸۴
۱۳۹۴ ۲۳۲۰
۱۳۹۵ ۳۰۰۰
۱۳۹۶ ۳۳۸۶
۱۳۹۷ ۴۰۵۰
۱۳۹۸ ۴۹۰۰
۱۳۹۹ ۵۷۰۵
خرداد ۱۴۰۰  ۶۰۰۰

علاوه بر این تعداد شرکت دانش‌بنیان بیش از ۱۰۰۰ شرکت خلاق در برنامه توسعه زیست بوم شرکت‌های خلاق ثبت شده است که از این تعداد ۵۳۳ شرکت مربوط به حوزه کسب و کارهای دیجیتال و فضای مجازی، ۱۳۸ شرکت در حوزه بازی، اسباب بازی و سرگرمی، ۸۸ شرکت در حوزه صنایع دستی، گردشگری و میراث فرهنگی، ۹۸ شرکت در صنایع دیداری و شنیداری، ۲۰ شرکت در یادگیری، چاپ و نشر و ۵۷ شرکت در حوزه طراحی و معماری مشغول فعالیت هستند.

همچنین ۴۳ شرکت نیز در حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی، ۷ شرکت در حوزه هنرهای تجسمی و نمایشی و ۴۴ شرکت در سایر صنایع خلاق و فرهنگی فعالیت می‌کنند.

به نظر می‌رسد که ارائه آماری از تعداد زیاد شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت آپ‌ها، شرکت‌های فناوری و خلاق بیشتر برای آمارسازی از کمیت اقدامات انجام شده است نه کیفیت اقدامات؛ چرا که بیشتر شرکت‌های تشکیل شده در اندازه کوچک و متوسط هستند که با چنین شرکت‌هایی نمی‌توان جهش تولید ایجاد کرد، ولی با برنامه‌ریزی برای ایجاد کنسرسیوم‌هایی از این شرکت‌ها و افزایش سایز شرکت‌ها از کوچک و متوسط به شرکت‌های بزرگ، علاوه بر آنکه توانمندی‌های محققان با یکدیگر به اشتراک گذاشته می‌شود، منجر به تولید محصولاتی با فناوری‌های پیشرفته و در اشل بزرگتر و صادراتی خواهد شد.

از سوی دیگر درآمد شرکت‌های دانش بنیان از سال ۱۳۹۲ تاکنون روند رو به رشدی داشته است، به گونه‌ای که بر اساس آمارها درآمد این شرکت‌ها در سال ۱۳۹۹ به بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان رسید، در حالی که این میزان در سال ۱۳۹۸ حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. میزان درآمد این شرکت‌ها در سال ۹۷ به ۸۰ هزار میلیارد تومان رسید.

حالا این شرکت‌ها با عدد ۶ هزار شرکت به منصه ظهور رسیده‌اند و با پیچ و خم‌های تولیدی، صادراتی، محدودیت‌های ملی و بین‌المللی و اخذ مجوزها، در تلاش هستند تا به سوی افق‌های روشن راه پیدا کنند و به این امید هستند که با کمرنگ شدن سایه تحریم‌ها همچنان می‌توانند میدان‌دار توسعه کشور باقی بمانند یا خیر.

کشور در آستانه انتخابات ریاست جمهوری است و با تایید صلاحیت هفت کاندیدای ریاست جمهوری، هر کدام برنامه‌های آتی خود را از تریبون صدا و سیما بیان می‌کنند و فعالان عرصه‌های اقتصاد دانش‌بنیان برنامه‌های کاندیداها را دنبال می‌کنند تا شاید امیدی به فرداهای بهتر برای توسعه اقتصاد دانش محور در عرصه‌های ملی و بین‌المللی بیایند؛ امیدی که کمتر به آن می‌رسند؛ چرا که در رئوس برنامه‌های هفت نامزد از توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان، توسعه اقتصاد دانش‌بنیان، صادرات دانش‌بنیان و دیپلماسی علمی به چشم نمی‌خورد.

برنامه‌هایی که نامزدها ارائه دادند

از روز دوشنبه ۱۰ خردادماه پخش برنامه‌های تبلیغاتی و فیلم‌های تبلیغاتی هفت نامزد ریاست جمهوری ۱۴۰۰ از تریبون صدا و سیما آغاز شد. بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، سهم هر کاندیدا دو مستند ۳۰ دقیقه‌ای است که پخش آن‌ها از شامگاه دوشنبه (۱۰ خرداد ماه) ساعت ۲۰ در شبکه اول سیما آغاز شده است.

تاکنون برنامه‌های آتی این هفت کاندیدا پخش شده است که مهمترین رئوس برنامه‌های آنها به این شرح است:

ردیف عنوان برنامه
۱ هدایت نقدینگی به سمت تولید
۲ شفافیت و صداقت با مردم
۳ فعال کردن ۷۰ درصد ظرفیت‌اقتصادی‌که‌ خالی‌ مانده‌ و ایجاد بیش‌ازیک‌میلیون‌ شغل
۴ تک رقمی شدن تورم و مهار گرانی‌ها و رفع مشکلات معیشتی مردم
۵ کاهش ۵۰ درصدی هزینه‌های درمانی
۶  تامین سبد غذایی برای همه شهروندان
۷ طرح سفر برای هر خانوار
۸ مبارزه با فساد
۹ غیر فعال کردن اهرم فشار اقتصادی دشمن
۱۰ تولید مسکن در کشور از طریق واگذاری زمین دولتی به تعاونی‌های مسکن
۱۱ برداشتن موانع تولید در راستای جهش تولید
۱۲ رفع چالش‌ها و مشکلات صنعت و کشاورزی
۱۳ جوان‌گرایی
۱۴ توزیع قدرت
۱۵ برداشتن تیغ بانک از گردن تولید 
۱۶ پرداخت نقدی ۴۵۰ هزار تومانی یارانه به هر ایرانی
۱۷ بالا بردن جاذبه تولید در برابر دلالی
۱۸ توجه به فرهنگ
۱۹ توسعه تعاملات بین‌المللی
۲۰ سهیم کردن مردم در اقتصاد
۲۱ ریشه کنی بی عدالتی

بررسی این رئوس نشان می‌دهد که هیچ یک از نامزدها نه تنها نیم‌نگاهی به فعالیت‌های دانش‌بنیان و دانش‌محور ندارند، بلکه سخنی از این راهکار برون‌رفت از مشکلات به زبان نیاورده‌اند.

پر واضح است که ظرفیت‌های خالی مانده اقتصادی تنها در سایه توسعه فناوری‌های نوظهور و نوین امکان‌پذیر است؛ چرا که در دنیا امروز دیگر بهره گیری از روش‌های سنتی جایی برای ظهور ندارد، چون این روش‌ها نه تنها هزینه‌های تولید را دو چندان خواهد کرد، بلکه ما برای رسیدن به مقصد باید مسافت طولانی‌تری را طی کنیم.

علاوه بر آن ما تنها با ابزار فناوری، علم و دانایی است که می‌توانیم بر دشمنان کشور غلبه کنیم؛ تا زمانی که دانش تنها برای دانشگاه و فناوری تنها در شرکت‌ها باقی بماند و توجهی به کاربردی شدن آنها نشود و برای آنها بازارسازی صورت نگیرد، هرگز قادر نخواهیم بود از نقطه‌ای که هستیم گامی به جلو ببریم.

جوان‌گرایی نیز تنها در سایه به‌کار گیری این شرکت‌ها میسر خواهد بود؛ چرا که این شرکت‌ها همگی ترکیبی از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی و یا محققان ایرانی مقیم خارج هستند که به کشور بازگشته‌اند. اینها هزاران ایده خلاقانه و نوآورانه برای توسعه اقتصادی، تولید، کاهش هزینه‌ها و ایجاد عدالت گسترده در کشور دارند و می‌توان با این ایده‌ها به جای افزایش میزان یارانه و واریز کردن مبالغی به حساب مردم، برای توسعه دانش‌بنیان کشور و توسعه ایده‌های ناب هزینه کرد.

همچنین هیچ یک از کاندیداها از چالش‌های زیست‌محیطی و خشکسالی‌های پی در پی که منجر به تخریب بیشتر اکوسیستم زیست محیطی کشور شده است، برنامه‌ای ارائه نکرده است، در حالی که با کمک افراد فناور می‌توان به بسیاری از این چالش‌ها غلبه کرد.

شاید این نامزدها فراموش کردند که این شرکت‌های دانش‌بنیان بودند که در بزنگاه کرونا و عدم دسترسی کشور به تجهیزات و داروهای مورد نیاز، اقدام به تامین اقلام پزشکی مورد نیاز کشور کردند و برخی از آنها نیز موفق به صادرات شدند. این امر نشان می‌دهد که اگر زمینه‌سازی لازم برای رشد و نمو برای شرکت‌ها فراهم شود و برنامه‌ریزی دقیقی صورت گیرد، حتما کشور قادر خواهد بود که از چالش‌ها عبور کند.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد

اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد
2023-12-03T19:08:50+03:30
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری توسعه زیرساخت‌های هوش مصنوعی را از مهمترین ماموریت‌های شورای راهبری هوش مصنوعی دانست و گفت: این شورا با ای...

آتش‌سوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی می‌شود!

آتش‌سوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی می‌شود!
2023-12-03T19:08:49+03:30
پژوهشگران می‌گویند، خاکسترهای حاصل از آتش‌سوزی‌های جنگلی باعث رشد و شکوفایی حیات دریایی می‌شوند.

استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد

استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد
2023-09-25T21:29:51+03:30
تحقیقات جدید نشان می‌دهد که خطر بیماری قلبی برای مردانی که در مشاغل پر استرس کار می‌کنند و احساس می‌کنند از تلاش‌هایشان قدردانی نمی شود، دو برابر بیشتر است.

۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند

۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند
2023-09-25T21:29:50+03:30
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران، از مشارکت ۲.۵ میلیون نفر اهدا کننده خون در کشور برای تأمین نیاز ۱۰۰ درصدی مراکز درمانی خبر داد.

چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند

چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند
2023-09-25T21:29:50+03:30
تفاهم‌نامه احداث بیمارستان هزار تختخوابی در شرق تهران بین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و شرکت سینوفارم چین منعقد شد.

راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور

راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور
2023-09-25T21:29:49+03:30
معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی وزارت بهداشت، از راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور خبر داد.

وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام می‌کند

وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام می‌کند
2023-09-25T21:29:49+03:30
معاون بهداشت وزارت بهداشت، از جذب ۴ هزار بهورز و ۵ هزار کارشناس بهداشت و مجموعاً ۹ هزار نیروی بهداشتی در آزمون استخدامی وزارت بهداشت خبر داد.

زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت

زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت
2023-09-25T21:29:48+03:30
زمان اخذ آرای ششمین دوره انتخابات سازمان نظام پرستاری، از ساعت ۷ صبح لغایت ۲۰ روز جمعه ۷ مهر ۱۴۰۲ اعلام شد.

هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه

هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه
2023-09-25T21:29:48+03:30
حوزه سلامت در هفته رو به پایان، در جهان، شاهد اخبار و رویدادهای متعدد و مختلفی بود که به مرور گزیده ای از مهم ترین آنها می پردازیم.

بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک

بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک
2023-09-25T21:29:48+03:30
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بر لزوم ایجاد نقشه غربالگری و بیماریابی سلیاک در کشور تاکید کرد.

اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک

اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک
2023-09-25T21:29:47+03:30
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: با طیف زیادی از بیماری‌های نادر مواجهیم که متاسفانه برای بسیاری از آنها هنوز درمان پیدا نشده و یا اینکه درمان های موجود کفایت نمی...

نشست چالش‌های زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار می‌شود

نشست چالش‌های زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار می‌شود
2023-09-25T21:29:47+03:30
نشست چالش‌های زنجیره تأمین ایمن و اثربخش دارو در ایران در هشتمین نمایشگاه بین المللی دارو و صنایع وابسته برگزار می‌شود.

چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم

چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم
2023-09-25T21:29:46+03:30
شروع فصل پاییز، زمان شیوع بیماری های ویروسی است که سرماخوردگی شایع ترین بیماری فصل سرما است. اما، با رعایت یک توصیه ساده، می توان از ابتلا به این بیماری مصون...

خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است

خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است
2023-09-25T21:29:46+03:30
رئیس هیئت مدیره سندیکای تولید کنندگان مواد دارویی گفت: گران قیمت ترین محصولات مواد پایه پتروشیمی، دارو است.

چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند

چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند
2023-09-25T21:29:46+03:30
معاون فنی مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت گفت: هر کسی که واکسن کرونا تزریق کرده باشد، پرونده الکترونیک سلامت دارد.

بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا

بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا
2023-09-25T21:29:45+03:30
راهکارهای ورود شرکت های داروسازی ایران به بازار دارویی اوراسیا، در یک نشست تخصصی مورد بررسی قرار می گیرد.

جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفه‌ای داشته باشد

جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفه‌ای داشته باشد
2023-09-25T21:29:45+03:30
رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، تخصص و تعهد حرفه‌ای را دو بال جامعه پزشکی برای خدمت به مردم دانست.

هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی

هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی
2023-09-25T21:29:45+03:30
وزیر بهداشت، در پیامی به مناسبت آغاز هفته دفاع مقدس، گفت: جامعه سلامت کشور افتخار دارد که همپای دلاورمردان عرصه نبرد، در جبهه ها حضور داشت.

نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار می‌شود

نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار می‌شود
2023-09-25T21:29:45+03:30
نشست چالش‌های قیمت‌گذاری دارو، مواد موثره و مکمل‌ها در هشتمین نمایشگاه بین المللی دارو و صنایع وابسته برگزار می‌شود.

دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعده‌های سالم

دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعده‌های سالم
2023-09-25T21:29:44+03:30
یک متخصص تغذیه، در خصوص میان وعده دانش آموزان در مدرسه، توصیه هایی ارائه داد.

وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت

وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت
2023-09-25T21:29:44+03:30
همزمان با آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۲، ۱۴۰۳ وزیر بهداشت، زنگ دبیرستان شهید آوینی تهران را به صدا در آورد.

۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند

۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند
2023-09-25T21:29:44+03:30
معاون پرستاری وزارت بهداشت، از جذب ۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان از طریق آزمون استخدامی وزارت بهداشت خبر داد.

بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان

بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان
2023-09-25T21:29:44+03:30
وزیر بهداشت، به طور سرزده از مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی شفا یحیاییان تهران بازدید کرد.

۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند

۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند
2023-09-25T21:29:43+03:30
بنابر اعلام وزارت بهداشت، در یک هفته گذشته ۲۲ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در کشور فوت شدند.

داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی می‌شود

داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی می‌شود
2023-09-25T21:29:43+03:30
رئیس سازمان غذا و دارو، راه شناخت تولیدات دارویی کشور در جهان را، صادرات محصولات دانست.

ایران دارای قوی‌ترین نظام سلامت در منطقه است

ایران دارای قوی‌ترین نظام سلامت در منطقه است
2023-09-25T21:29:43+03:30
وزیر بهداشت، با اشاره به کارآمدی حوزه سلامت کشورمان گفت: جمهوری اسلامی ایران دارای قوی‌ترین و موفق ترین نظام سلامت در منطقه است.

ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد

ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد
2023-09-25T21:29:43+03:30
مسئول هیات مرکزی نظارت بر ششمین دوره انتخابات نظام پرستاری، از رشد ۱۵ درصدی نامزدهای دوره ششم انتخابات نظام پرستاری نسبت به دوره قبل خبر داد.

اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد

اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد
2023-09-25T21:29:42+03:30
رئیس مرکز اورژانس استان تهران، با اشاره به مزاحمت تلفنی با اورژانس ۱۱۸، گفت: در هفته گذشته ۲۴۳۰ تماس مزاحم با اورژانس استان تهران داشتیم.

جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است

جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است
2023-09-25T21:29:42+03:30
وزیر بهداشت، در پیامی به مناسبت روز جهانی بهداشت محیط، تمرکز بر اقدامات بهداشت محیط را عاملی موثر بر جلوگیری از تحمیل هزینه های سنگین ناشی از بار بیماری های ...

تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا

تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا
2023-09-25T21:29:42+03:30
مقاله کارایی واکسن برکت در یکی از برجسته‌ترین مجلات علمی جهان بنام The BMJ هیجده ماه پس از ارسال به چاپ رسید.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)