میرنیوز
به گزارش ایسنا، بیماریهای قلبی عروقی از شایعترین علل مرگومیر در جهان هستند. مصرف سیگار، فشارخون بالا، سابقه خانوادگی و چربی خون بالا، از عوامل مؤثر در ایجاد چنین بیماریهایی هستند. سطح چربیهای خون شامل تری گلیسیرید، کلسترول و LDL در بیماران دچار مشکل چربی خون یا اصطلاحاً هیپرلیپیدمیک بیشتر از سایر افراد است. این چربیهای موجود در جریان خون با ایجاد پلاکهای آترواسکلروزیس میتوانند منجر به بیماریهای قلبی عروقی شوند.
اختلالات چربی خون میتوانند بهصورت اولیه و ارثی بوده یا بهصورت ثانویه در اثر رژیم غذایی ناسالم، بیماریهایی مانند دیابت، هیپوتیروئیدیسم و حتی بیماریهای مزمن کلیوی ایجاد شوند.
امروزه به اعتقاد پژوهشگران، آمار بیماران قلبی در جهان رو به افزایش است، بهطوریکه پیشبینی میشود تعداد چنین بیمارانی تا سال 2030 به حدود 23 میلیون نفر افزایش پیدا کند. در کشور ما ایران نیز، میزان شیوع کلسترول بالا حدود 41 درصد، تری گلیسیرید بالا 46 درصد و LDL بالا، حدود 36 درصد است که همگی بهعنوان مقادیری بسیار بالا ارزیابی میشوند. امروزه روشهای بسیاری برای درمان هیپرلیپیدمی وجود دارد که از آن جمله میتوان به دارو درمانی و ترمیم رژیم غذایی اشاره کرد.
اگرچه به دلیل عوارض جانبی برخی داروها، توجه به روشهای با خطر کمتر دارای ارجحیت است.
در همین زمینه، محققانی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران دست به انجام پژوهشی زدهاند که در آن تأثیر مصرف نان حاوی دانه کتان (یا بزرک) بر بهبود وضعیت چربی خون مورد ارزیابی علمی واقع شده است.
این مطالعه با مشارکت 48 بیمار هیپرلیپیدمیک یا مبتلابه چربی بالا به مدت شش هفته انجام شد. بیماران بهصورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله دو عدد نان حاوی 20 درصد دانه کتان و گروه کنترل دو عدد نان ساده بهصورت روزانه مصرف کردند. سپس سطوح چربی خون و فشارخون و همچنین برخی شاخصهای دیگر داوطلبان مورد سنجش و مقایسه قرار گرفت.
نتایج این بررسیها نشان داد که مصرف نان محتوی دانههای کتان، به شکلی قابل توجه سطح کلسترول، تریگلیسیرید و فشارخون افراد را کاهش میدهد. همچنین مصرف این ماده غذایی باعث میشود که سطوح ماده مفیدی به نام آپلین در خون افراد افزایش یابد.
دراینباره، محمدحسن انتظاری، محقق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و همکارانش میگویند: «با استناد به یافتههای مطالعه ما، مصرف نان دانه کتان منجر به کاهش تری گلیسیرید، کلسترول، فشارخون سیستول و دیاستول و همچنین افزایش سطح آپلین میشود».
به گفته آنها، «بنابراین میتوان نتیجهگیری کرد که چنانچه دوز مصرفی و شرایط نگهداری آرد کتان رعایت شود، میتوان از آن در تهیه نان برای اصلاح وضعیت افراد مبتلابه چربی خون استفاده کرد».
این یافتهها که بر مصرف نان حاوی دانه کتان بهعنوان یک ماده غذایی کاهنده چربیهای خون تأکید دارند، در نشریه «علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران» وابسته به انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور منتشر شدهاند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد
آتشسوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی میشود!
استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد
۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند
چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند
راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور
وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام میکند
زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت
هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه
بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک
اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک
نشست چالشهای زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار میشود
چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم
خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است
چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند
بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا
جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفهای داشته باشد
هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی
نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار میشود
دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعدههای سالم
وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت
۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند
بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان
۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند
داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی میشود
ایران دارای قویترین نظام سلامت در منطقه است
ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد
اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد
جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است
تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا