میرنیوز

دشواری‌های خلیج‌فارس با اسیدی‌شدن و افزایش دما/‌پیش‌بینی مرگ مرجان‌ها تا پایان قرن حاضر

دشواری‌های خلیج‌فارس با اسیدی‌شدن و افزایش دما/‌پیش‌بینی مرگ مرجان‌ها تا پایان قرن حاضر 2020-02-02T07:16:47+03:30

دکتر ابوالفضل صالحی، مدیر برنامه کلان پایش اقیانوس‌شناسی خلیج فارس و دریای عمان پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی در گفت‌وگو با ایسنا، به بیان جزئیات اجرای این طرح کلان اشاره کرد و افزود: در سال ۱۳۹۷ که از سوی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی کاوشگر تحقیقاتی خلیج فارس به بهره‌برداری رسید، برنامه کلانی را تدوین کردیم که بر اساس آن خود را موظف کردیم به صورت سالیانه و بلند مدت در حوزه آب‌های فراساحلی خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان پایش اقیانوس‌شناسی و دریایی را انجام دهیم.

وی ادامه داد: به همین منظور بر اساس نیازمندی‌های گروه‌های علمی، شبکه نمونه‌برداری خاصی طراحی شد و پس از آنکه این شبکه نمونه‌برداری نهایی شد، برنامه پایش از عمق ۱۰ متری "اروند رود" تا بخش‌های عمیق خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان و تا بندر چابهار در عمق بیشینه حدود ۱۲۰۰ متر را اجرایی کردیم.

صالحی با بیان اینکه تاکنون ۶ گشت دریایی در فصول مختلف در این منطقه انجام شده است، خاطر نشان کرد: در این گشت‌ها اقدام به برداشت‌هایی برای مطالعات فیزیک دریا، شیمی دریا، زیست‌شناسی دریا، زمین‌شناسی دریا، اقیانوس‌شناسی ماهواره‌ای و مهندسی دریا انجام شد و در این مطالعات، ۲۰ عضو هیات علمی در بخش‌های مختلف همکاری داشتند.

مدیر برنامه کلان پایش اقیانوس‌شناسی خلیج فارس و دریای عمان پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی، خاطر نشان کرد: با جمع‌آوری داده‌های به دست آمده از این مطالعات، در آستانه ایجاد بانک داده‌های دریایی در کشور هستیم و با ادامه آن می‌توانیم شناخت کاملی از آب‌های ساحلی و دور از ساحل در همه ابعاد داشته باشیم.

خلیج‌فارس درحال اسیدی شدن

صالحی به بیان کاربردهای داده‌های دریایی به دست آمده اشاره کرد و یادآور شد: این داده‌ها در حوزه‌های مدیریتی بسیار کاربردی است، به گونه‌ای که در حوزه تغییر اقلیم شاهد روندهای تغییرات هستیم.

وی اضافه کرد: به عنوان مثال بر اساس این داده‌ها می‌توان میزان اکسیژن در خلیج فارس را رصد کرد. یکی از معضلات امروز محیط‌های دریایی کاهش و فقر اکسیژن است.

این محقق، اسیدی شدن محیط‌های دریایی را از دیگر چالش‌های حوضه آبریز خلیج فارس دانست و یادآور شد: این امر بر اثر انتشار گازهای گلخانه‌ای و افزایش دی‌اکسید کربن در محیط‌های دریایی ایجاد می‌شود. قبل از صنعتی جوامع به این سو محیط‌های دریایی در حال اسیدی شدن هستند که دلیل آن جذب دی اکسید کربن اتمسفر است و این امر طبعاتی را برای ارگانیسم‌های محیط‌های دریایی در پی داشته و دارد.

عضو هیات علمی پژوهشگاه اقیانوس شناسی افزود: پدیده اسیدی شدن در خلیج فارس از سال ۲۰۱۲ در قالب اجرای برنامه‌های پایش ساحلی و دور از ساحل مورد مطالعات قرار گرفت و نتایجی نیز به دست آمده است و پیش‌بینی‌هایی هم برای آینده داریم و می‌توانیم اعلام کنیم که اسیدی شدن این حوضه آبریز چه اثراتی به‌ویژه بر روی مرجان‌های دریایی که نسبت به اسیدی شدن آب‌ها حساس هستند، دارد.

به گفته وی، به زودی داده‌های این مطالعات منتشر خواهد شد.

کدورت آب ارمغان سیلاب‌ها برای خلیج‌فارس

صالحی، تاثیر سیلاب‌ها بر محیط دریا را از دیگر زمینه‌های مطالعاتی در این طرح کلان نام برد و گفت: ما در مطالعاتمان، تاثیر سیلاب در ویژگی‌های آب تا ۵۰ کیلومتر دورتر از ساحل را ثبت کردیم. این تاثیرات در وهله اول شوری آب را کاهش می‌دهد و این تاثیرات را نیز تا ۵۰ کیلومتر دورتر از ساحل شاهد بودیم.

وی افزایش کدورت آب را از دیگر عوارض ناشی از بروز سیلاب‌ها دانست و گفت: این امر می‌تواند گونه‌های حساس به کدورت آب را تحت تاثیر قرار دهد، نمونه این گونه‌ها، مرجان‌ها هستند که نسبت به کدورت آب بسیار حساس هستند و بر اثر آن از بین می‌روند، ضمن آنکه امکان افزایش مواد مغذی نیز وجود دارد.

صالحی، تغییر در ترکیبات شیمیایی آب را از دیگر عوارض سیلاب‌ها بر محیط آبی ذکر کرد و یادآور شد:  این پدیده‌ها می‌توانند اثراتی را بر روی اکوسیستم برجای بگذارند که نیازمند مطالعات است تا اثرات مثبت و منفی آن مشخص شود و رصد این عوامل بر عهده این پژوهشگاه است.

وضعیت مرجان‌های خلیج‌فارس

مدیر طرح کلان ملی پایش اقیانوس‌شناسی خلیج فارس و دریای عمان، رشد مرجان‌های دریایی را در نواحی کم عمق خلیج فارس دانست و گفت: از آنجایی که با استفاده از کشتی اقیانوس‌شناسی در اعماق کم نمی‌توانیم مطالعه‌ای انجام دهیم، در برنامه پایش ساحلی این پژوهشگاه، به این امر پرداخته شده است.

وی ادامه داد: به طور کلی مرجان‌ها در خلیج فارس علاوه بر آنکه از سوی انسان‌ها مانند تخریب زیستگاه‌های مرجان‌ها، ساخت و سازها و صید بی‌رویه در صخره‌های مرجانی و یا لنگر انداختن از سوی لنج‌ها مورد تهدید قرار دارند، از سوی دو پدیده جهانی "گرمایش جهانی" و "اسیدی شدن آب‌ها" در معرض تهدید هستند.  

صالحی با تاکید بر اینکه پدیده گرم شدن آب در خلیج فارس از طریق داده‌های ماهواره‌ای دمای سطحی آب دریا به وضوح قابل مشاهده است، خاطر نشان کرد: بر اساس برآوردهای ما میزان PH‌ آب خلیج فارس در سایت مرجانی مانند "جزیره هنگام" ۸.۱۸ صدم بوده است که در حال حاضر این میزان به ۸.۶ رسیده و پیش‌بینی‌ می‌شود که تا انتهای قرن حاضر اگر همین مکانیزم انتشار گازهای گلخانه‌ای ادامه یابد، این میزان به ۷.۷۰ می‌رسد و این میزان کاهش حدود ۲۵ درصد رشد مرجان‌ها را کاهش می‌دهد (در حالت معمولی PH آب ۷ است یا در واقع خنثی است، ولی اگر این میزان از ۷ بیشتر شود، آب قلیایی و پایین‌تر از عدد ۷ آب اسیدی می‌شود).

وی، تغییر اقلیم و گرمایش را از عوامل موثر در سفیدشدگی مرجان‌ها دانست و گفت: این پدیده به‌ویژه در منطقه غرب خلیج فارس به عنوان جدی‌ترین خطر برای مرجان‌های خلیج‌فارس به شمار می‌رود. در تابستان‌های داغ به‌ویژه زمانی که گرمای تابستان به عنوان ناهنجاری‌ها ظاهر می‌شود و در چند دهه اخیر نیز به وفور شاهد آن بودیم، باعث می‌شود که در صورت ادامه‌دار بودن گرما، ابتدا مرجان‌ها سفید شوند و در صورت ادامه دار بودن گرما، مرجان‌ها دچار مرگ و میر شوند.

صالحی تاکید کرد: با این روند به‌ویژه در نیمه غربی خلیج فارس، تا پایان قرن حاضر مرجانی را نمی‌توانیم به این شکل امروز ببینیم.

به گفته وی، به صخره‌های مرجانی علاوه بر عوامل جهانی، فشارها و استرس‌های منطقه‌ای نیز از طریق تخریب‌های فیزیکی تحمیل می‌شود.

روند گرم شدن خلیج فارس

این محقق حوزه اقیانوس‌شناسی با اشاره به مطالعات انجام شده در زمینه روند گرمایش خلیج فارس، گفت: داده‌های ماهواره‌ای  سازمان اقیانوسی و جوی آمریکا نشان می‌دهد به‌ویژه در بخش‌های غربی خلیج فارس میزان افزایش گرما در خلیج فارس به میزان ۳ دهم درجه در هر دهه است و در بخش شرقی این روند ملایم‌تر است.

وی اضافه کرد: ولی در هر دو وضعیت، روند گرمایش در این منطقه به گونه‌ای است که تا پایان قرن حاضر روند گرمایش این حوضه از آستانه تحمل فعلی مرجان‌ها خارج می‌شود و با این روند بعید است که مرجان‌های خلیج فارس به سرعت بتوانند خود را با این شرایط دمای بالا سازگار کنند و به احتمال زیاد دیگر نمی‌توانیم مرجان‌ها را به صورت فعلی تا پایان این قرن حاضر مشاهده کنیم.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

جریمه اتحادیه اروپا در انتظار آمازون

جریمه اتحادیه اروپا در انتظار آمازون
2024-11-22T15:34:02+03:30
شرکت آمازون احتمالا سال آینده میلادی با تحقیقات آنتی تراست اتحادیه اروپا درباره آنکه آیا محصولات برند خود را در پلتفرم فرو ش آنلاینش بر کالاهای دیگر ترجیح می...

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان و واحد سنندج منصوب شد

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان و واحد سنندج منصوب شد
2024-11-22T15:34:02+03:30
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با صدور حکمی «سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان و واحد سنندج» را منصوب کرد.

۲ انتصاب در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی

۲ انتصاب در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی
2024-11-22T15:20:42+03:30
با حکمی از سوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، معاون و مشاور دانشگاه در امور فرهنگی و اجتماعی منصوب شد.

افسردگی از شایع‌ترین اختلالات روانپزشکی است

افسردگی از شایع‌ترین اختلالات روانپزشکی است
2024-11-22T13:34:05+03:30
مدیر پژوهشی پژوهشکده جراحی مغز و اعصاب عملکردی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، بر اهمیت درمان افسردگی به عنوان یکی از اختلالات شایع روانپزشکی تاکید کرد.

نشست مسئولان حوزه‌های بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد برگزار شد

نشست مسئولان حوزه‌های بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد برگزار شد
2024-11-22T13:07:18+03:30
نشست مسئولان حوزه‌های بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با حضور رئیس دانشگاه آزاد برگزار شد.

انتصاب مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در امور فرهنگی

انتصاب مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در امور فرهنگی
2024-11-22T13:07:18+03:30
با حکمی از سوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مشاور رئیس دانشگاه در امور فرهنگی و اجتماعی منصوب شد.

درمان بیماری ایدز در کشور رایگان است

درمان بیماری ایدز در کشور رایگان است
2024-11-22T12:00:41+03:30
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: اکنون داروهای ضدویروسی HIV که موجود هستند سبب به صفر رسیدن ویروس در خون می‌شوند.

کنگره بین المللی «سلامت در حوادث و بلایا» برگزار می‌شود

کنگره بین المللی «سلامت در حوادث و بلایا» برگزار می‌شود
2024-11-22T11:47:20+03:30
رییس سازمان بسیج جامعه پزشکی از برگزاری دهمین کنگره بررسی «سلامت در حوادث و بلایا» خبر داد.

نخستین کلوز آپ از ستاره درحال مرگ در کهکشان همسایه ثبت شد

نخستین کلوز آپ از ستاره  درحال مرگ در کهکشان همسایه ثبت شد
2024-11-22T10:27:20+03:30
نخستین عکس کلوزآپ از یک ستاره خارج از کهکشان راه شیری نشان می دهد این شی آسمانی در ساختاری عجیب پیچیده شده است.

مهلت درخواست رشته‌های تحصیلی در حوزه‌های استانی تمدید شد

مهلت درخواست رشته‌های تحصیلی در حوزه‌های استانی تمدید شد
2024-11-22T10:27:20+03:30
معاون آموزش حوزه‌های علمیه گفت: مهلت درخواست‌های اجرای رشته و پذیرش متمرکز طلاب توسط حوزه‌های استانی و مناطق مستقل حوزوی تمدید شد.

این مُسکن‌ها خطر خونریزی داخلی را افزایش می‌دهند

این مُسکن‌ها خطر خونریزی داخلی را افزایش می‌دهند
2024-11-22T08:53:59+03:30
افرادی که از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنند، در صورت مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن، دو برابر با خطر خونریزی ...

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید؛ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید؛ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی
2024-11-22T08:53:58+03:30
وزیر علوم گفت: در این چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده‌اند که این عدد نگران کننده‌ای است.

وزارت بهداشت طب سنتی و مکمل را به رسمیت می‌شناسد

وزارت بهداشت طب سنتی و مکمل را به رسمیت می‌شناسد
2024-11-22T08:27:32+03:30
مشاور وزیر بهداشت گفت: وزارت بهداشت به عنوان متولی نظام سلامت در کشور به طب سنتی و مکمل به عنوان یک واقعیت جامعه نگاه می‌کند و آن را به رسمیت می‌شناسد.

باید هزینه سلامت را با سبک زندگی سالم پایین بیاوریم

باید هزینه سلامت را با سبک زندگی سالم پایین بیاوریم
2024-11-22T08:27:31+03:30
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با عنوان این مطلب که باید هزینه سلامت را پایین بیاوریم، گفت: این فرآیند از طریق احیای سبک زندگی صحیح و تغذیه سالم امکانپذیر ...

حسگر محققان ایرانی محیط آبزیان را ایمن نگه می‌دارد

حسگر محققان ایرانی محیط آبزیان را ایمن نگه می‌دارد
2024-11-22T08:27:31+03:30
گروهی از محققان ایرانی یک حسگر مبتنی بر هیدروژل جهت رصد آمونیوم آب ابداع کرده اند تا کیفیت محیط آبزیان را کنترل کنند.

عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان

عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان
2024-11-22T07:47:19+03:30
یک مطالعه جدید نشان می دهد که از هر پنج مورد تب دنگی یک مورد می تواند با تغییرات آب و هوایی مرتبط باشد و افزایش آتی این ویروس منتقله از طریق پشه اجتناب ناپذی...

هزینه درمان ۸۰۰ هزار مصدوم ترافیکی روی دست نظام سلامت!

هزینه درمان ۸۰۰ هزار مصدوم ترافیکی روی دست نظام سلامت!
2024-11-22T07:33:59+03:30
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: بر اساس برآوردهای ارائه شده، علاوه بر حدود بیست هزار فوتی در سال، حوادث ترافیکی سالانه حدود پانصد تا هشتصد هزار م...

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
2024-11-22T07:20:43+03:30
وزیر علوم گفت: در این چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده‌اند که این عدد نگران کننده‌ای است.

مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید

مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
2024-11-22T06:54:00+03:30
وزیر علوم گفت: دراین چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده اند که این عدد نگران کننده ای است.

اظهارات وزیر علوم درباره انتصابات و آمار دانشجویان اخراجی و تعلیقی

اظهارات وزیر علوم درباره انتصابات و آمار دانشجویان اخراجی و تعلیقی
2024-11-21T17:07:18+03:30
وزیر علوم گفت: اطمینان می دهم که انتصاباتی که داشتم کار خودم بوده و غیرسیاسی ترین افراد را انتخاب کردم.

سه فاکتور خطر سکته مغزی/ آسان‌ترین راهکار کاهش استرس و اضطراب

سه فاکتور خطر سکته مغزی/ آسان‌ترین راهکار کاهش استرس و اضطراب
2024-11-21T16:00:38+03:30
حوزه سلامت در هفته رو به پایان، در جهان، شاهد اخبار و رویدادهای متعدد و مختلفی بود که به مرور به گزیده‌ای از مهم‌ترین آنها می‌پردازیم.

قدیانی: دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند

قدیانی: دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
2024-11-21T15:33:58+03:30
رئیس دانشگاه انقلاب اسلامی گفت: باید دانشگاههای ما به مراکز تحقیقاتی تبدیل شوند و دانشجویان بسیجی پرچمدار آن باشند. 

دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند

دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
2024-11-21T15:20:38+03:30
رئیس دانشگاه انقلاب اسلامی گفت: باید دانشگاههای ما به مراکز تحقیقاتی تبدیل شوند و دانشجویان بسیجی پرچمدار آن باشند. 

نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه برای کاهش شکایت کاربران بررسی شد

نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه برای کاهش شکایت کاربران بررسی شد
2024-11-21T13:14:03+03:30
نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه در راستای ایجاد وحدت رویه در ساماندهی حوزه پیامک انبوه و با هدف ایجاد هم افزایی برای توسعه بازار کسب و کار و افزایش رضایت مردم م...

همکاری‌ دانشگاه‌های شهیدبهشتی و شریف در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک

همکاری‌ دانشگاه‌های شهیدبهشتی و شریف در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک
2024-11-21T12:47:18+03:30
دانشگاه‌های علوم پزشکی شهیدبهشتی و صنعتی شریف با انعقاد تفاهم‌نامه‌ای در حوزه های رباتیک و نانورباتیک، هوش مصنوعی، یادگیری الکترونیکی، یادگیری عمیق و ... همک...

مشکلات رزیدنت‌ها بررسی و رفع خواهد شد

مشکلات رزیدنت‌ها بررسی و رفع خواهد شد
2024-11-21T10:33:59+03:30
وزیر بهداشت گفت: مشکلات رزیدنت ها رفع خواهد شد.

شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه شریف اعلام شد

شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه شریف اعلام شد
2024-11-21T10:20:39+03:30
دانشگاه صنعتی شریف شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در مقطع کارشناسی ارشد بدون آزمون در سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۵ را اعلام کرد.

ثبت‌نام دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه علم و صنعت تمدید شد

ثبت‌نام دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه علم و صنعت تمدید شد
2024-11-21T10:07:19+03:30
مهلت ثبت نام دانشجویان استعداد درخشان در مقطع کارشناسی ارشد سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۴ دانشگاه علم و صنعت، تمدید شد.

نوجوانان استرالیایی در آستانه محدودیت استفاده از شبکه‌های اجتماعی

نوجوانان استرالیایی در آستانه محدودیت استفاده از شبکه‌های اجتماعی
2024-11-21T09:53:59+03:30
دولت استرالیا لایحه‌ای با هدف ممنوعیت شبکه های اجتماعی برای کودکان زیر ۱۶ سال به پارلمان ارائه کرد که شامل جریمه ای تا ۳۲ میلیون دلار آمریکا برای پلتفرم‌هایی...

ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان نیستم

ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان نیستم
2024-11-21T09:40:39+03:30
وزیر بهداشت گفت: موافق درمان رایگان سالمندان بالای ۶۵ سال نیستم.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)