میرنیوز
به گزارش ایسنا، امروزه مردم به دلیل محدودیت زمانی برای تهیه غذا، علاقه زیادی به غذاهای آماده مانند غذاهای خیابانی و غذاهای رستورانی دارند. همچنین مواد غذایی غیرخانگی آماده، به گونهای ارائه میشود که مردم را جذب میکنند. این در حالی است که در تهیه بسیاری از این مواد غذایی اصول بهداشتی رعایت نمیشود و میتوانند منجر به خطرات بهداشتی از جمله مسمومیت حاد و مزمن شوند.
با توجه به اهمیت نظارت و ارزیابی آلودگی میکروبی مراکز تهیه مواد غذایی، پژوهشگران بهداشت محیط با انجام مطالعهای آلودگی سطوح تماس و دست کارکنان مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی در شهرستان فردیس استان البرز را بررسی کردند.
در این مطالعه که در سال ۱۳۹۷ انجام شد، میزان بار میکروبی سطوح تماس مواد غذایی و دست کارکنان سه واحد تهیه و توزیع مواد غذایی شامل نانواییهای سنتی، مراکز تهیه و عرضه شیرینی سنتی و اغذیهفروشیها، بررسی شد.
پژوهشگران برای اندازهگیری بار میکروبی از دستگاه لومینومتر و سواب کشف آلودگی کلی سطوح استفاده کردند.
نتایج این مطالعه نشان داد که نزدیک ۹۰ درصد سطوح تماس مواد غذایی نانواییهای سنتی، حدود ۸۳ درصد اغذیه فروشیها و ۲۲.۵ درصد مراکز تهیه و عرضه شیرینی دارای آلودگی میکروبی بالای ۳۰ RLU (واحد اندازهگیری دستگاه لومینومتر) بود.
بررسی باکتریها نشان داد که بر روی سطوح تماس مواد غذایی در نانواییهای سنتی، اغذیه فروشیها و مراکز تهیه و عرضه شیرینی، به نسبتهای مختلف باکتریهای اشرشیاکلی، کلیفرم و استافیلوکوکوس اورئوس وجود داشت. این مشاهدات حاکی از این است که روشهای تمیزکردن فعلی سطوح تماس مواد غذایی، برای کنترل باقیماندههای پاتوژنها به اندازه کافی مناسب نیستند.
ارزیابی آلودگی دست کارکنان نشان داد که نزدیک به ۹۶ درصد دست نانوایان، ۱۲ درصد دست کارکنان مراکز تهیه و عرضه شیرینی و ۲۵ درصد دست کارکنان اغذیه فروشی دارای آلودگی میکروبی بالای ۳۰ RLU بود.
بر روی دست نانوایان نزدیک ۳۵ درصد باکتری اشرشیاکلی، ۴۳.۵ درصد کلیفرم و ۴۳.۵ درصد باکتری استافیلوکوکوس وجود داشت. بر روی دست کارکنان تهیه و عرضه شیرینی ۶۶.۷ درصد باکتری کلیفرم شناسایی شد.
باکتری اشرشیاکلی به طور معمول روی دست حضور ندارد و به نظر میرسد که وجود این باکتری نشانه آلودگی مدفوعی (پاتوژنهای رودهای) است. باکتریهای استافیلوکوکوس جزو باکتریهای فلور طبیعی پوست انسان هستند و به راحتی سطوح تماس را آلوده می کننند. این باکتریها به عنوان پاتوژنهای فرصتطلب شناخته شدهاند و وجود آنها روی دست و سطوح عاملی برای عفونتهای انسانی است و شستشوی موثر دست و ضد عفونی سطوح به جلوگیری از اثرات مضر احتمالی کمک میکند.
به گفته پژوهشگران این تحقیق؛ ضروی است با نظارت و کنترل مستمر این اماکن و تدوین قوانین عملی و ضمانت اجرایی آنها و ارائه آموزشهای مناسب در سطح جامعه، سلامت مردم و جامعه تضمین شود.
در انجام این مطالعه، سمیه مختاری، مهدی فرزادکیا، لیلا جانانی و احمد جنیدی جعفری؛ پژوهشگران دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، مشارکت داشتند.
یافتههای این تحقیق به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «ارزیابی آلودگی میکروبی روی سطح تماس تهیه مواد غذایی و دستان کارکنان مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی در شهرستان فردیس استان البرز» در مجله سلامت و محیطزیست زیر نظر انجمن علمی بهداشت محیط ایران؛ منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
ابراز نگرانی وزارت بهداشت از شاخص پایین شناسایی افراد مبتلا به HIV
مهلت ثبت نام در آزمون دانشنامه و گواهینامه تخصصی دندانپزشکی سال ۱۴۰۳ تمدید شد
باید چگونگی و ابعاد حضور بانوان در دانشگاه تراز مشخص شود
طرح نوآوران ایران در رویداد دانشمندان جوان بریکس شایسته تقدیر شد
کاهش انتشار سالانه ۱.۵ میلیون CO2 با تامین ۱۰ درصد برق صنعتی پاک
نقطه عطف صادرات دانش بنیان با نمایشگاه «ایرانساخت»
برگزاری همایش شوراهای صنفی سراسر کشور با حضور وزیر بهداشت
کسب مدال برنز المپیاد بینالمللی شیمی توسط دانشجوی دانشگاه آزاد بجنورد
پایتختنشینان خون اهدا کنند
سرویس رسانی استارلینک در یک کشور آفریقایی ممنوع شد
وبینار روز جهانی ایدز در تهران برگزار شد
افزایش مرگهای مرتبط با ایدز در غرب اقیانوس آرام
متا ۲۵ هزارمایل کابل نوری زیردریایی می سازد
پیش نویس سند ساماندهی رمزارزها در مرکز ملی فضای مجازی بررسی شد
یک ماده دیگر از آییننامه فعالیت در حوزه تجهیزات پزشکی باطل شد
تصفیه پساب یکی از بزرگترین کارخانههای پروتئینی کشور با کمک «نانوحباب»
برترینهای مسابقه هوش مصنوعی دانشگاه امیرکبیر معرفی شدند
ذخیره دادهها در الماس برای چند میلیون سال!
افرادی که با مهندسی و کمیت پژوهش بالا آمدند در جشنواره رازی برگزیده نشوند
استادیاران جوان دانشگاههای علوم پزشکی ۲ گرنت پژوهشی میگیرند
پذیرش دانشجوی دکتری در دانشگاه انقلاب اسلامی منوط به ارائه رساله شد
ارتباط میلیونها مرگ با آلودگی هوا
دعوت از مسئولان حوزه ارتباطات تاجیکستان برای بازدید از نمایشگاه تلکام ایران
مهلت مجدد شرکت در تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دندانپزشکی امروز پایان می یابد
آیا شلغم پنی سلین دارد
بازدید تاجیکستان از نمایشگاه تلکام ایران
توسعه فعالیتهای بنیاد ملی علم ایران تا سه سال آینده
فردا آخرین مهلت انتخاب رشته در آزمون دکتری تخصصی رشتههای علوم پزشکی سال ۱۴۰۳
عدم تصویب مزایای شغلی دستیاران در مجلس ضربه به آینده پزشکی ایران است
پذیرفته شدگان دکتری تخصصی پزشکی سال ۱۴۰۳ از شرکت در آزمون سال بعد محروم شدند