میرنیوز
به گزارش ایسنا، تغذیه سالم، کافی، متعادل و متنوع در دوران بارداری برای سلامتی مادر و نوزاد ضروری است و تغذیه مناسب برای رشد جنین و تامین ذخایر مادر و همچنین در پیشگیری از عوارض بارداری در مادر و نوزاد نقش مهمی دارد.
تغذیه نامناسب دوران بارداری علاوه بر تاثیر بر وزن نوزاد هنگام تولد، خطراتی مانند سقط جنین، تولد نارس و کموزنی نوزاد را افزایش میدهد و عوارضی مانند چاقی، دیابت حاملگی و پرهاکلامپسی را به دنبال دارد. تغذیه ناکافی به خصوص در اوایل بارداری، احتمالا بر روی رشد مغزی جنین تاثیر گذاشته و سبب آسیب بافتی و یا عقبماندگی ذهنی در نوزادان میشود.
با توجه به اهمیت این موضوع پژوهشگران با انجام مطالعهای وضعیت تغذیه زنان را در سه ماه اول بارداری و منابع کسب اطلاعات آنها در این زمینه را مورد بررسی قرار دادند.
این مطالعه از بهمنماه ۱۳۹۵ تا خرداد ۱۳۹۶ بر روی ۳۳۰ زن باردار نخستزای مراجعهکننده به بیمارستانهای نجمیه و شهید مصطفی خمینی شهر تهران که در هفتههای ۱۰ تا ۱۲ بارداری بودند، انجام شد.
بررسیهای این پژوهش نشان داد که میانگین مصرف چهار گروه اصلی غذایی شامل «نان و غلات»، «پروتئین»، «سبزیجات» و «شیر و لبنیات» در اکثر زنان در سه ماهه اول بارداری، کمتر از میزان توصیهشده بود. این نتایج با مطالعات دیگر نیز همسو بود و احتمالا به ویار حاملگی در سه ماهه اول بارداری مربوط باشد.
اما مشاهدات حاکی از این بود که میانگین مصرف میوهجات بیشتر از حد توصیه شده است که احتمالا این موضوع با در دسترس بودن این گروه غذایی و عدم نیاز به پخت و آماده کردن آنها مرتبط باشد.
نتایج این مطالعه نشان داد که بیشترین میزان مصرف گروههای غذایی، مربوط به گروه غذایی نان و غلات و کمترین آن مربوط به گروه لبنیات است. همچنین مشخص شد که مهمترین منابع کسب اطلاعات در خصوص تغذیه دوران بارداری؛ اینترنت و تلفن همراه و سپس کتاب است.
میانگین مصرف نان و غلات با منابع اطلاعاتی مادران ارتباط معنیداری نداشت و این نشانگر توجه کمتر افراد به گروه نان و غلات است و احتمالا ترس از چاقی باعث گرایش کمتر به مصرف غذاهای پرکالری میشود. برهمین اساس آموزش جهت افزایش آگاهی مادران از عوارض سو تغذیه ضروری است.
در این مطالعه میانگین مصرف حبوبات و لبنیات با کسب اطلاعات از طریق اینترنت و تلفن همراه و کتاب، ارتباط معنیداری داشت و نشان میدهد استفادهکنندگان از این منابع اطلاعاتی، مصرف حبوبات و لبنیات افزایش داشته است. اما در کل میزان مصرف لبنیات در کل از میزان توصیهشده کمتر بود.
در این مطالعه تقریبا ۳۰ درصد از مادران در گروه اضافه وزن و یا چاق قرار داشتند و این مسئله اهمیت آموزش تغذیه در پیشگیری از عوارض BMI بالا در بارداری را مورد تاکید قرار میدهد.
همچنین یافتههای این پژوهش نشان داد که بین کسب اطلاعات از اینترنت و تلفن همراه با تحصیلات و درآمد خانواده، ارتباط معنیداری وجود دارد و با سن مادر و شغل او ارتباطی نداشت.
پژوهشگران این مطالعه معتقدند از آنجا که اینترنت و تلفن همراه و کتاب، مهمترین منابع کسب اطلاعات در بارداری است، ارائه کتاب و اطلاعرسانی از طریق اینترنت و تلفن همراه با برنامهریزی میتواند در بهبود تغذیه مادران باردار، موثر باشد.
در انجام این مطالعه آزیتا کیانی آسیابر و فرخنده امین شکروی؛ پژوهشگران گروه بهداشت و ارتقا سلامت دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تربیت مدرس و معصومه حیدری؛ پژوهشگر گروه مامایی دانشگاه شاهد، مشارکت داشتند.
یافتههای این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «منابع کسب اطلاعات و تغذیه زنان در سه ماهه اول بارداری در شهر تهران» در مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
مقاومت میکروبی قاتل جان ۵ میلیون نفر در جهان
وضعیت غذای دانشجویان توسط اساتید تغذیه بررسی می شود
توسعه نسل دوم فناوری تبدیل گازهای گلخانهای به گرافن
فراخوان بورس تحصیلی در حوزه فضا اعلام شد
کاندیداهای ریاست دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مشخص شد
پذیرش ۳۲۰ دانشجو در پژوهشگاههای کشور در سال جاری
توسعه فناوری و کارآفرینی نیاز امروز واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی
جزئیات ثبت نام وام شهریه دانشجویی دانشگاه جامع علمی کاربردی
روشی نوین برای ترمیم آسیبهای استخوانهای حساس جمجمه و صورت
بررسی نحوه رسیدگی به شکایات مرتبط با تصمیمات سازمان ملی سنجش
قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی منعقد شد
ضرورت اصلاح در روش پرداختی به پزشکان خانواده
اندازهگیری ویسکوزیته سیالات حفاری با ویسکومتر ایرانی
پاویون منطقه نوآوری ایران در نمایشگاه صنعت آغاز به کار کرد
جایگاه اول ایران در مقالات چاپ ۴ بعدی در بین کشورهای اسلامی
دستیابی دانش بنیانها به فناوری هدایت لیزری ماشینآلات سدسازی
دوره دستیاری از سال آینده به شغل تبدیل میشود
یک ربات برای نخستین بار در جهان ۲ ریه را پیوند زد
۸ نشریه علمی دانشگاه علامه در بین نشریات برتر (Q۱) قرار گرفت
پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه ملی با همکاری سه دانشگاه برتر کشور
پیام رئیس دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج
المپیاد علمی حوزههای علمیه برگزار میشود
پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد
سوءاستفاده عامدانه از یک اختراع جریمه سامسونگ را ۳ برابر کرد
بازنگری مصوبه غیرکارشناسی «سازمان ملیسنجش» ضروری است
رشاد: جای رشته فقه مقاومت در حوزه علمیه خالی است
توجه به نوآوری و کیفیت در پذیرش طلاب/ تقویت معیشت طلاب و اساتید
توسعه سیستم ارزیابی مدلهای زبان فارسی هوش مصنوعی در کشور
راهاندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی
سرپرست جدید معاونت امور حوزههای علمیه خواهران معرفی شد