میرنیوز
به گزارش ایسنا، شیوع حوادث رانندگی در ایران بیشتر از میانگین جهانی است و این کشور از نظر حوادث رانندگی در رتبه پنجم قرار دارد.
از آنجا که شناخت وضع و روند تغییرات مرگومیر ناشی از حوادث رانندگی در طول زمان، اطلاعات با ارزشی را برای کاهش تلفات ناشی از این حوادث در اختیار سیاستگذاران قرار میدهد، به همین دلیل پژوهشگران با انجام مطالعهای روند مرگهای ناشی از تصادفات جادهای ایران را در بازه زمانی سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۶ مورد بررسی قرار دادند.
برای انجام این مطالعه، محسن عسکری شاهی و زهرا رضازاده پژوهشگران مرکز تحقیقات پیشگیری و اپیدمیولوژی بیماریهای غیرواگیر به همراه محمود وکیلی پژوهشگر مرکز تحقیقات پایش سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، مشارکت داشتند.
اطلاعات مورد نیاز این پژوهش شامل تعداد مرگومیر سالانه تصادفات، به تفکیک جنسیت و استان از سایت سازمان پزشکی قانونی کشور و دادههای جمعیتی از سایت مرکز آمار ایران جمعآوری شد.
یافتههای بهدستآمده از این مطالعه نشان داد که میزان مرگومیر ناشی از تصادفات جادهای در ایران در بازه زمانی بررسیشده، روند کاهشی داشته است و میزان آن از ۳۹.۱ در هر صد هزار نفر در سال ۱۳۸۵ به ۲۰ در هر صد هزار نفر در سال ۱۳۹۶ رسیده است.
به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ بخشی از روند کاهشی میتواند به دلیل چهار فعالیت اجرایی پلیس راهنمایی و رانندگی کشور از سال ۱۳۸۴ باشد که شامل قوانین اجباری شدن استفاده از کمربند ایمنی، قوانین اجباری شدن استفاده از کلاه ایمنی، اجرا و اعمال قوانین ترافیکی خاص و تولید برنامههای آموزشی و پخش آن از وسایل ارتباطجمعی باشد.
همچنین بازنگری قوانین راهنمایی و رانندگی پس از حدود ۴۰ سال از تدوین اولیه آن و اجرای این قوانین از سال ۱۳۹۰ میتواند یکی از دلایل موثر در کاهش پیوسته تلفات جادهای در سالهای اخیر باشد. مرحله نخست این قانون که محاسبه امتیازهای منفی برای رانندگان متخلف بود از اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۰ و مرحله بعدی که مربوط به افزایش نرخ جریمهها بود، از دیماه ۱۳۹۰ آغاز شد.
با وجود روند کاهشی نرخ مرگومیر ناشی از تصادفها، شواهد نشان میدهد که ایران یکی از کشورهایی است که با شیوع بالای تصادقات جادهای روبرو است. طبق گزارش جهانی ایمنی راهها در سال ۲۰۱۶؛ تلفات جادهای در ایران، چهار برابر بیشتر از فرانسه، پنج برابر بیشتر از آلمان و حدود ۱.۵ برابر بیشتر از ترکیه است.
با توجه به یافتههای مطالعه طی سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۶، استانهای سمنان، کرمان و مرکزی، بیشترین تلفات و استانهای تهران، البرز و اردبیل کمترین تلفات ناشی از حوادث رانندگی را داشتند. به اعتقاد محققان این مطالعه؛ تردد بالای محورهای مواصلاتی در استانهای سمنان، کرمان و مرکزی و همچنین وسعت زیاد و کویری بودن مسیر استانهای کرمان و سمنان که باعث خوابآلودگی رانندگان میشود، میتواند از دلایل بالای تصادفات در این استانها باشد.
این پژوهشگران میگویند: کم بودن تلفات در استانهای تهران و البرز میتواند به دلیل وجود بزرگراهها در جادههای اصلی، نصب دوربینهای راداری ثبت تخلفات سرعت، محدوده ترافیک و افزایش کنترل پلیس باشد.
محققان این مطالعه به مدیران خدمات بهداشتی و سیاستگذاران توصیه میکنند که توجه بیشتری به پیشگیری از آسیبهای ناشی از تصادفات رانندگی به ویژه در مردان که بیشترین قربانیان این حوادث هستند، داشته باشند.
نتایج به دست آمده از این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «روند مرگهای ناشی از تصادفات جادهای در ایران طی سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۶» در مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
دیابت چه بلایی سر مغز ما میآورد
پای تب دنگی به مجلس باز شد
هماهنگی معاونان فرهنگی وزارت علوم برای برگزاری ۱۶ آذر در دانشگاهها
میرمحمدی: حمایت بیشتر از حوزویان مورد تأکید است
نشست «اعطای کرسی پژوهشی و خوشههای چندتخصصی» برگزار میشود
افزایش آمادگی برابر سیل با تصاویر ماهوارهای هوش مصنوعی
نخستین نشریه ریاضیات مالی کشور در پایگاه اسکوپوس نمایه شد
بهبود تولیدات زراعی، باغی و دامی با فناوری هستهای
استعدادهای برتر حوزههای علمیه خواهران گردهم میآیند
۳۵۰ فرصت شغلی در نمایشگاه کار دانشگاه شهیدبهشتی ارائه شد
پشتیبانی از فناوری کوانتومی برای ورود به صنعت سلولهای خورشیدی
جلوگیری از هدررفت آب تا ۶۰ درصد با سیستم هوشمند بازچرخانی آب خاکستری
افزایش بی رویه ظرفیت دلیل نابسندگی خدمات دانشجویی است
ثبت نام عمره دانشگاهیان تا ۱۲ آذرماه تمدید شد
چرا مواد غذایی قاچاق بدون آزمایش رد میشوند؟
حساسیت فصلی را با طب سنتی درمان کنید
هوش مصنوعی در صنایع فولادی ایران کاربردی شد
درمان هورمونی یائسگی خطرناک است؟
تراشه مغزی نورالینک بازوی روباتیک را کنترل می کند
دانشگاه آزاد با همراهی سازمان بسیج به دنبال تقویت مقاومت است
فرایند تایید روسای دانشگاههای دولت چهاردهم در شورای عالی انقلاب فرهنگی
فضانوردی به مغز آسیب میرساند؟
مکملی برای درمان موثر بیماریهای ریوی
«سیگار» نقش اول نمایشهای خانگی!
راهکارهای طلایی طب ایرانی برای درمان حساسیت فصلی
نیروهای پلیس راهور سفیر اهدای عضو شدند
حضور ۱۸ شرکت دانشبنیان در نمایشگاه صنعت بازی رایانهای روسیه
پیش بینی اکونومیست از سال ۲۰۲۵؛ شکوفایی فناوریهای پاک به رهبری چین
«صندوق بیمه ویژه» برای اجرای مطمئنتر پروژههای صنعتی راه اندازی شد
فیلترینگ در چه شرایطی موجه و مطلوب است/ پالایش هوشمند در اینستاگرام