میرنیوز
به گزارش ایسنا، دکتر غلامحسین رحیمی در مراسم تقدیر از دانشمندان برتر در همکاری جامعه و صنعت در وزارت علوم با اشاره به فرا رسیدن ایام پیروزی انقلاب، حیات جدید علمی ایران را مدیون انقلاب اسلامی دانست و گفت: جریان عمومی توسعه علمی کشور قابل ستایش است؛ چرا که با وجود نقیصهها و محرومیتها به حرکت خود ادامه میدهد. مشکلات مختلف به خصوص نقیصههای اجتماعی بر سر راه پیشرفت علمی کشور وجود دارد. گاهی صحبتهایی در مورد علم و فناوری در کشور باعث تعجب و شگفتی میشود، با وجود اینکه فرد اول کشور و بالاترین مقام علمی کشور همیشه از علم و فناوری حمایت میکنند.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم با اشاره به لزوم مشخص کردن ارتباط مقاله و طرح که بر اساس تقاضای بیرون از دانشگاه است، تاکید کرد: در خصوص مقاله و طرح، نمیشود به صورت مطلق صحبت کرد؛ باید مشخص شود که این دو چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند. اصلا نمیشود به طور مطلق مقاله را رد کرد؛ اگر مقاله را رد کنیم اصلا به اعتبار پژوهشی خیلی از موسسات خودمان نمیتوانیم مطمئن باشیم. چون طرح بیرونی و تقاضامحور ندارند، اثربخشی بیرونی هم ندارند و فعالیتشان درونی است. اگر آن هم نباشد، عملا چیزی را نداریم که بگوییم این حیات علمیاش چقدر پربار است.
وی ادامه داد: در سطح دنیا عمده مقالات خوب، گزارش پژوهشهای کاربردی است. یعنی پروژههایی که از بیرون گرفته میشوند، وقتی که انجام میشود گزارش آن تهیه میشود و تعدادی از آن در قالب مقاله چاپ میشود؛ ولی عمدتا ما اینگونه عمل نمیکنیم. ما عمدتا عناوینی که در دانشگاه برای پایاننامه و رساله تعریف میکنیم، اصولا برای اینکه یک کار تحقیقاتی خوب انجام شود و از آن چند مقاله خوب بیرون بیاید. ولی این نیست که اگر ما کار بیرونی و تحقیقات تقاضا محور انجام دادیم، تحقیقات کارفرمایی انجام دادیم، از آن مقاله بیرون نمیآید. تعدادی از اساتید هم طرح بیرونی دارند و هم مقاله دارند، ولی دلیلی ندارد که اینجا روی تعداد تاکید کنیم.
رحیمی در ادامه تاکید کرد: متاسفانه افرادی هستند که نه طرح دارند، نه مقاله دارند و نه آموزش خوب! که اینها کم هم نیستند و اینها به شدت به مقاله حمله میکنند. آن چیزی که ما انتقاد به مقاله داریم و آنچیزی که منظور و هدف آنهاست، خیلی متفاوت است. باید طوری مراقبت کنیم که این طرف هم لطمه نخورد. به هر حال این وجهه ایران در عرصه بینالملل کم نیست. استادی که در یک مجله بینالمللی معتبر مقاله میدهد، نشان میدهد که یک نقشپذیری خوبی برای توسعه علمی در سطح بینالملل دارد یا حداقل تحقیقاتی کرده است که در سطح بینالملل قابل عرضه و رقابت است. ما باید هر دوی اینها را داشته باشیم تا خدایی نکرده، دچار خسران در این حوزه نشویم.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم عنوان کرد: اگر یک طرح بیرونی و کارفرمایی باشد که ریشه در نهاد علمی مثل دانشگاه نداشته باشد، ما به معنای واقعی نمیتوانیم آن را دانشبنیان بنامیم. من پنج سال به طور مستقیم با این شرکتهای دانشبنیان کار کردم. الان فضای تشویق شرکتهای دانشبنیان است ولی به معنای واقعی اینها دانشبنیان نیستند.
وی ادامه داد: دانشبنیان کاری است که در طرحهای اساتید اینجا مطرح شد. یعنی از متن آزمایشگاه دانشگاه و از متن رسالهها و پایاننامهها خروجیهایی دارد که کاملا در جامعه اثربخش است. چه در قالب صنعت و چه در قالب رشتههای علوم انسانی و یا کشاورزی. علوم انسانی میتواند پابه پای رشتههای علوم طبیعی اثربخش باشد.
رحیمی با تاکید بر لزوم انتخاب صنایع برتر در ارتباط دانشگاه گفت: این را هم باید در برنامه داشته باشیم که در سال آینده در هفته پژوهش و فناوری از این عزیزان هم قدردانی کنیم. چون همانطور که به درستی اشاره شد، اصولا بدون صنعت ارتباط دانشگاه و صنعت شکل نمیگیرد.
معاون پژوهش و فناوری وزیرعلوم سه بخش مهم تولید، تقاضا در جامعه و بهرهبرداری را سه بازیگر اصلی تولید محصولات دانشبنیان دانست و عنوان کرد: با این وجود این بازیگران فرعی نیز برای موفقیت در این حوزه وجود دارند.
وی ادامه داد: یکی از این بازیگران فرعی نهادهای مجوز دهنده هستند. برای تولید دارو یا تجهیزات پزشکی و یا دارو و تجهیزاتی که به وزارت جهاد کشاورزی مربوط است، حتی اگر تولید، متقاضی و بهرهبرداری به درستی انجام شود، ولی وزارت بهداشت و یا جهاد کشاورزی مجوز ندهند، شما نمیتوانید محصول را وارد بازار کنید.
وی افزود: نهاد ناظر هم خیلی اهمیت دارد که میتواند به موازات باشد. همچنین مورد دیگر بستر است که بازیگر فرعی است. آنچه که محصول را موفقیتآمیز تولید میکند، سه بازیگر اصلی است ولی به هر حال این ۶ مورد باید با هم باشند.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم با تاکید بر لزوم سرعت بخشیدن به فرآیندها برای حل مشکلات شرکتهای دانشبنیان گفت: من تا زمانی که بودم تلاش کردم که این بازیگران را با هم داشته باشیم. خیلی وقت گذاشتم تا از طریق وزارت بهداشت و رییس سازمان غذا و دارو، تاییدیه طرحها را بگیریم و دستورات لازم داده شود تا طرح را بتوانیم وارد بازار کنیم؛ ما تسهیلکننده بودیم. من همین الان که هر هفته از پارکهای علموفناوری بازدید میکنم میدانم که یکی از مشکلاتشان همین است. طرحهایشان را به سازمان غذا و دارو میفرستند و ممکن است ۶ ماه، یکسال یا یکسال و نیم طول بکشد. برای اینکه موفقیت خوبی در این بخش داشته باشیم، باید این مشکلات حل شوند.
رحیمی تاکید کرد که از نکات مطرح شده توسط اساتید برتر همکاری دانشگاه و صنعت حتما استفاده شود و افراد پیشنهادات راهگشای خود را در اختیار وزارت علوم قرار دهند. همچنین از برخی افراد حتی به صورت مشاور افتخاری برای کمک به این بخش استفاده شود.
در انتهای برنامه از دانشمندان برتر در بخش همکاری با جامعه و صنعت تقدیر شد:
دکتر توفیقی دانشگاه تربیت مدرس
دکتر باستانی از دانشگاه الزهرا
دکتر علیشاهی از دانشگاه شیراز
دکتر ضابط از دانشگاه فردوسی مشهد
دکتر بدری از دانشگاه شهید بهشتی
دکتر فروزان از صنعتی اصفهان
دکتر عسکریان از دانشگاه امیرکبیر
دکتر رعنایی از دانشگاه شهید بهشتی
دکتر مختاری از دانشگاه صنعتی شریف
دکتر بهزاد از دانشگاه صنعتی شریف
دکتر شارعپور از دانشگاه مازندران
دکتر قلیپور از دانشگاه تهران
دکتر اختصاصی از دانشگاه یزد
دکتر ولدان زوج از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
درآمدهای کلان سقط زیرزمینی
۸۰ درصد کشاورزی ایران از فناوریهای نوین بیبهره است
دانشجویان پیام نور تا ۱۴ آذر برای ثبت نام وام شهریه فرصت دارند
دانشگاه الزهرا بدون کنکور دانشجو میپذیرد
طرح شناسایی نیازمندیهای داراییهای فکری دانشبنیانها تمدید شد
فراخوان حضور در پاویون پارک فناوری پردیس در دومین نمایشگاه ایران پتروکم
دبیر شورای آموزش علوم پایه پزشکی، بهداشت و تخصصی منصوب شد
سرپرست دانشگاه جامع علمی و کاربردی منصوب شد
درآمدهای کلان سقط زیرزمینی جنین
درآمدهای کلان سقط زیرزمینی جنین!
مهلت مجدد شرکت در تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دندانپزشکی ۱۴۰۳ آغاز شد
دیابت چه بلایی سر مغز ما میآورد
پای تب دنگی به مجلس باز شد
هماهنگی معاونان فرهنگی وزارت علوم برای برگزاری ۱۶ آذر در دانشگاهها
میرمحمدی: حمایت بیشتر از حوزویان مورد تأکید است
نشست «اعطای کرسی پژوهشی و خوشههای چندتخصصی» برگزار میشود
افزایش آمادگی برابر سیل با تصاویر ماهوارهای هوش مصنوعی
نخستین نشریه ریاضیات مالی کشور در پایگاه اسکوپوس نمایه شد
بهبود تولیدات زراعی، باغی و دامی با فناوری هستهای
استعدادهای برتر حوزههای علمیه خواهران گردهم میآیند
۳۵۰ فرصت شغلی در نمایشگاه کار دانشگاه شهیدبهشتی ارائه شد
پشتیبانی از فناوری کوانتومی برای ورود به صنعت سلولهای خورشیدی
جلوگیری از هدررفت آب تا ۶۰ درصد با سیستم هوشمند بازچرخانی آب خاکستری
افزایش بی رویه ظرفیت دلیل نابسندگی خدمات دانشجویی است
ثبت نام عمره دانشگاهیان تا ۱۲ آذرماه تمدید شد
چرا مواد غذایی قاچاق بدون آزمایش رد میشوند؟
حساسیت فصلی را با طب سنتی درمان کنید
هوش مصنوعی در صنایع فولادی ایران کاربردی شد
درمان هورمونی یائسگی خطرناک است؟
تراشه مغزی نورالینک بازوی روباتیک را کنترل می کند