میرنیوز
به گزارش ایسنا، وبینار «سلامت دیجیتال و کووید-۱۹» امروز توسط فرهنگستان علوم پزشکی برگزار شد. در این همایش دکتر سید شهابالدین صدر، دکتر محمد فرحبخش، دکتر رضوان رحیمی، مهندس محمدحسن شهریاری و دکتر حمید مقدسی، به سخنرانی پرداختند.
دکتر شهابالدین صدر؛ عضو فرهنگستان علوم پزشکی در خصوص استفاده از ابزارهای سلامت دیجیتال و ابزارهای تلهمدیسین گفت: بسیاری از کشورها از ابزارهای تلهمدیسین برای ارزیابی سلامت بیماریهای مختلف استفاده میکنند. ارزیابیهای تله مدیسین به پزشک این امکان را میدهد که بتواند از راهدور نیز از طریق بررسی علائم، روند تشخیص و درمان بیماران را انجام دهند و بیماران میتوانند از طریق وبسایتها، اپلیکیشنها و ... از این امکانات استفاده کنند.
وی اضافه کرد: این امکانات باعث شده که افراد در مناطق دور افتاده هم از خدمات پزشکی و تشخیصی استفاده کنند.
دکتر صدر گفت: در خصوص ارتباط با مانیتورینگ و نظارت بر بیمار روشهای مختلفی وجود دارد و میتوان با استفاده از فناوریهای مختلف از طریق بلوتوث، وایفای و همچنین ابزارهای گوناگون، علائم بیمار را اندازهگیری کرد و از این طریق بر جمعیتهای پرخطر نظارت بیشتری داشت تا ارتباط بیمار و پزشک مخصوصا در شرایط همهگیری کووید-۱۹ حفظ شود.
او با اشاره به مثالهایی از فناوریهای دیجیتال در سلامت گفت: برای مثال در حال حاضر از دماسنجهای راهدور در مبادی ورودی کشورها استفاده میشود تا از ورود بیماران مبتلا به کووید-۱۹ به کشور جلوگیری شود. همچنین پزشکان از دادههایی که گلوکومتر در مورد قند خون بیماران دیابتی جمعآوری میکند برای کنترل بیماری آنها، استفاده میکنند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: ردیابی تماس افراد نیر یکی دیگر از روشهایی است که برای قطع انتقال انسان به انسان بیماری کووید-۱۹ استفاده میشود. از این روش پس از مثبت شدن بیماری فرد، با شناسایی افرادی که با فرد مبتلا در تماس بودند، از شیوع بیشتر بیماری جلوگیری میکنند.
وی با اشاره به چالشها و اهمیت استفاده از این روشها گفت: چالشهای مختلفی در این زمینهها وجود دارد و با توجه به اینکه این فناوریها پرمصرف هستند، دولتها باید در این زمینه ورود کنند و امکانات را برای استفاده بیشتر و بهینهتر فراهم کنند. یکی از این چالشها حفظ حریم خصوصی و لزوم محرمانگی اطلاعات بیماران است که باید به آنها توجه داشت.
دکتر صدر افزود: همچنین باید توجه داشت که در برخی کشورها، زیرساختهای مناسب برای سلامت دیجیتال وجود ندارد و باید این زیر ساختها فراهم شوند. در همهگیری کووید-۱۹ مشاهده کردیم که کشورهایی که امکانات خوبی در این زمینه داشتند و سابقه همهگیریهای دیگری مثل سارس و H1N1 را داشتند، توانستند در زمینه کووید-۱۹ موفقتر عمل کنند. باید توجه داشته باشیم که سلامت دیجیتال میتواند آمادگی ما را برای همهگیریهای دیگر بیشتر کند.
در بخش دوم این برنامه، دکتر محمد فرحبخش؛ استادیار بخش عفونی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در خصوص فناوری های دیجیتالی که برای مقابله با شیوع بیماری کووید ۱۹ استفاده میشوند، سخنرانی کرد.
دکتر فرحبخش در خصوص یکی از فواید کووید-۱۹ گفت: بروز پاندمی و همهگیری کووید-۱۹ در کنار تمام مشکلاتی که در دنیا ایجاد کرده، باعث شد توجه به سلامت دیجیتال بیشتر شود و از آن در کنترل پاندمیها استفاده شود.
وی ادامه داد: اگر کشوری مثل کره جنوبی، سنگاپور و ... توانستند در کنترل شیوع و مرگومیر این بیماری انقدر موفق عمل کنند، به دلیل توجه به سلامت دیجیتال در این کشورها بود. در حالی که کشور آمریکا با داشتن تخت بیمارستانی چند برابر و امکانات بیشتر، توانست در کنترل این بیماری موفق عمل کند. شرایط به وجود آمده این درس را به همه کشورها داد که برای کنترل اپیدمی، محافظت از پرسنل و ... میتوان از این ابزارها استفاده کرد. شناسایی بیماریها، استفاده از ربات برای نمونهگیری و ... میتواند کمک زیادی کند تا مواجهه تا جای امکان کمتر شود.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به فواید استفاده از روشهای سلامت دیجیتال در جمعآوری دیتا و اطلاعات سلامت از مناطق دور افتاده، گفت: با افزایش کارایی سیستمها، مدیریت منابع را در نظام سلامت بهتر میکند و باعث افزایش کیفیت مراقبتها میشود. با استفاده از این روشها میتوان هزینههای مراقبت از سلامت را کاهش داد و در بخشهای مختلف از سیاستگذاری سلامت گرفته تا دیگر بخشها، از بیگدیتا یا کلان دادهها استفاده کرد.
وی افزود: یکی از روشهای جمعآوری اطلاعات بیمار استفاده از حسگرهای از راه دور هستند. با استفاده از این ابزارها میتوان اطلاعاتی مثل دمای بدن، ضربان قلب، فشار و ... را از بیمار جمعآوری کرد. برای مثال حسگرهای فشار میتوانند برای بیماران دچار زخم بستر استفاده شود و در صورتی که فشار بیش از اندازه در یک نقطه از بدن بیمار وارد شود، به درمانگران و پرستاران هشدار دهد تا از آن جلوگیری کنند.
دکتر فرحبخش در خصوص انواع دیگر این ابزارها گفت: پکیجهای رادیولوژی و سیتی اسکن که امروزه در بیشتر مراکز استفاده میشوند، نمونه دیگری از این ابزارها هستند و این امکان را برای پزشکان فراهم کردند که از راه دور به تصاویر با کیفیت بیماران دسترسی داشته باشند. همچنین استفاده از سیستمهای هوشمند برای مدلسازی و پیشبینی آینده(مثلا برای شناسایی پیک بعدی بیماری)، استفاده از روشهای مختلف سلامت دیجیتال برای رفتارسازی در افراد، استفاده از شبکههای اجتماعی، پرتالهای ارتباط پزشک و بیمار و ... نمونههایی از کاربردهای سلامت دیجیتال هستند.
دکتر فرحبخش به نمونههای موفق استفاده از سلامت دیجیتال در همهگیری کووید-۱۹ در دنیا اشاره کرد و گفت: یکی از این نمونهها یک اپلیکیشن سنگاپوری برای چک کردن و ردیابی تماس افراد است. دیگری چک کردن علائم بیماری از طریق یک اپلیکیشن اسپانیایی و جلوگیری از مراجعه بیمورد بیماران به بیمارستانها بود.
وی ادامه داد: نرمافزارهای چک کردن قرنطینه که برای تشخیص اینکه بیمار قرنطینه را رعایت میکند یا خیر(نرمافزار تایوانی) و استفاده از گوگل برای شناسایی مکانهایی که فرد در دوره پنهان بیماری به آنها مراجعه کرده است، از دیگر نمونههای موفق استفاده از ابزارهای سلامت دیجیتال برای کنترل کووید-۱۹ هستند.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به نرمافزار ملی ماسک، آن را یکی از نمونههای موفق ملی دانست که نقشه آمار کرونا را در اختیار افراد قرار میدهد و اطلاعاتی در خصوص بیماری کرونا به مردم ارائه میکند. همچنین نرمافزارهای دورکاری را نیز نمونههایی از ابزارهای موفق برای جلوگیری از تجمع و کاهش گسترش بیماری دانست.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
۵ سال زندان در انتظار رییس سامسونگ
استعدادهای برتر جامعهالزهرا(س) شناسایی میشوند
پیامکهای پذیرش خارج از کنکور دانشگاه علوم پزشکی ایران کلاهبرداری است
تناسب اندام میتواند به پیشگیری از زوال عقل کمک کند
آغوش باز معاونت علمی برای استفاده از ظرفیتهای علوم انسانی در «حکمرانی فناورانه»
درد مزمن مفاصل روی عملکرد مغز اثر میگذارد
همایش ملی دستاوردهای علمی فرش ایران برگزار خواهد شد
فراخوان جذب هیئت علمی در دانشگاههای علوم پزشکی بهمن ماه اعلام میشود
هوش مصنوعی از انجام پژوهشهای تکراری جلوگیری میکند
ساخت اولین دستیار صوتی آفلاین اندروید توسط متخصصان ایرانی
پیشگویی چت جی پی تی از آینده پژوهش و استنادات علمی
رفع نیاز آزمایشگاههای آنالیز مواد شیمیایی با دستگاه ایران ساخت
انتصابات جدید در شرکت ارتباطات زیرساخت
سمپوزیوم بینالمللی تازههای نقشهبرداری مغز ایران برگزار میشود
نتایج جذب استعدادهای برتر در دستگاهها بزودی اعلام میشود
ابقای رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایلان ماسک: هوش مصنوعی از پزشکان و وکلا جلو می زند
روبات مغناطیسی پیچ و مهره باز می کند
تبدیل پسماندهای زغالسنگ به گرافن با بازده بالا
هوش مصنوعی از انرژی اتمی قدرتمندتر است
قدردانی نماینده حزب الله لبنان از جراحان ایرانی
ظرفیت بیهوشی و اطفال خالی مانده است
اسلحه خودکار برای پهپادهای سبک از راه رسید
نشست کمیته تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد
سردار جلالی: تکرار کرونا را باید جدی بگیریم
جلالی: تکرار کرونا را باید جدی بگیریم
راه حل محققان برای کاهش مصرف داروی شیمیدرمانی در درمان سرطان
بیش از هزار سایت خبر جعلی از جستجوی گوگل حذف شدند
نمی توان با دستمزدهای اندک دانشمندان برجسته را در کشور نگه داشت
اتحادیهها بازوی تصمیمسازی قوی در دانشگاه آزاد هستند