میرنیوز
به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، محققان ایرانی در هر سن و جنسیتی نشان داده اند در مسابقات بین المللی صاحب بهترین جایگاهها و مقامها میشوند.
نگاهی به مسابقات بین المللی جهانی این امر را اثبات میکند که محققان ما چه در بخشهای دانش آموزی چه دانشجویی و حتی اساتید دانشگاهی رتبههای برتر جهانی را کسب کرده اند، اما بیشتر این مسابقات در خارج از کشور برگزار شده است و محققان ما باید برای اعزام به این مسابقات علاوه بر هزینه، زحمات بسیاری را هم متحمل میشدند تا در مسابقات شرکت کنند.
حالا اما دو موسسه خصوصی با همکاری نهادهای دولتی و خصوصی دیگر تصمیم به برگزاری مسابقه ای بین المللی در کشور خودمان گرفته اند که محققان کشورمان راحت تر میتوانند در این مسابقه شرکت کنند و از آنجایی که این مسابقه نیز بین المللی است محققان ایرانی میتوانند با محققان کشورهای دیگر نیز آشنا شده و ارتباط برقرار کنند.
نام این مسابقات نیز مزین به نام «خیام» دانشمند بزرگ ایرانی اسلامی است که در جهان علم ریاضی شهرت و جایگاه بالایی دارد.
غیاثالدین ابوالفتح عمر بن ابراهیم خیام نیشابوری مشهور به عمر خیام نیشابوری زاده ۲۸ اردیبهشت ۴۲۷ در نیشابور فیلسوف، ریاضیدان، ستارهشناس و رباعیسرای ایرانی در دورهٔ سلجوقی بود که به واسطه تبحرش در امور مختلف او را «همه چیز دان» نیز صدا میکردند.
یکی از برجستهترین کارهای وی را میتوان سروسامان دادن و سرپرستی محاسبات گاهشماری ایران در زمان وزارت خواجه نظامالملک که در دورهٔ پادشاهی ملکشاه سلجوقی (۴۲۶–۴۹۰ هجری قمری) بود، دانست، محاسبات منسوب به خیام در این زمینه، هنوز معتبر است و دقتی به مراتب بالاتر از گاهشماری میلادی دارد.
عمر خیام نیشابوری در ریاضیات، نجوم، علوم ادبی، دینی و تاریخی استاد بود، نقش وی در حل معادلات درجه سوم و مطالعاتش دربارهٔ اصل پنجم اقلیدس نام او را بهعنوان ریاضیدانی برجسته در تاریخ علم جهان ثبت کرده است.
نوپیدا کردن نظریهای دربارهٔ نسبتهای همارز با نظریهٔ اقلیدس نیز از مهمترین کارهای اوست.
به دلیل همین جایگاه والای خیام نیشابوری دانشمند بزرگ ایران، اسلام و جهان، در ایران نیز مسابقات بین المللی نوآوری و اختراعات که امسال برای اولین بار برگزار میشود به نام وی نامگذاری شده است.
درباره نحوه برگزاری این مسابقه بین المللی از علیرضا سلیمی دبیر جشنواره بینالمللی اختراع و نوآوری خیام دعوت کردیم تا با حضور در خبرگزاری فارس به سوالات مخاطبان این خبرگزاری درباره جشنواره پاسخ دهد.
آنچه در گفت وگوی ما با سلیمی میخوانید :
* جشنواره خیام میتواند میدانی برای نمایش اختراعات و نوآوریهای محققان باشد
* این جشنواره به حل معضلات کشور کمک میکند
* در جشنواره خیام چه جوایزی ارائه میشود؟
* جوایز جشنواره خیام به چه طرحهایی تعلق میگیرد؟
* تولید فناوری بدون هزینه و تلاش امکان ندارد
فارس: در ابتدا از جشنواره خیام بگویید، قرار است این جشنواره چگونه و به چه شکل برگزار شود؟
سلیمی: نخستین جشنواره بینالمللی اختراع و نوآوری که مزین به نام «خیام» دانشمند ایرانی اسلامی است در نیمه دوم اسفند ماه امسال از روز ۱۶ تا ۱۸ اسفند در دانشگاه صنعتی اصفهان با حمایت بیش از 35 سازمان ملی و بین المللی از جمله سازمان مالکیت معنوی اختراعات جهان (WIIPA)، معاونت علمی ریاست جمهوری، سازمان بسیج علمی ، پژوهشی و فناوری، اداره کل آموزش و پرورش استان اصفهان، دانشگاه صنعتی اصفهان، کمیسیون ملی یونسکو و بسیج مهندسین صنعتی کشور در 9 کارگروه تخصصی برگزار میشود که این جشنواره شامل بخش دانشجویی، دانشآموزی و آزاد است.
می توان گفت این جشنواره یک نمایشگاه برای عرضه توانمندیهای داخلی و خارجی در حوزه علم و فناوری روز دنیاست.
* حضور محققان خارجی در جشنواره خیام
فارس: از میان کشورهای خارجی، محققان چه کشورهایی در این جشنواره حضور مییابند؟
سلیمی: تاکنون محققان حدود ۳۱ کشور دنیا مانند اتریش، کرواسی، کانادا، هنگکنگ، امارات متحده، ژاپن، کره جنوبی، سریلانکا، ترکیه، تایوان، ویتنام، هند، روسیه، سوئیس، اسپانیا، آلمان، رومانی، اندونزی برای حضور در این جشنواره اعلام آمادگی کردهاند..
* حضور محققان از حوزههای مختلف علم و فناوری در جشنواره
فارس: محققان از چه حوزههای علم و فناوری در این جشنواره حضور مییابند؟
سلیمی: محققان میتوانند اختراعات و نوآوریهای خود را در 9 حوزه تخصصی برق و کامپیوتر، مکانیک و مکاترونیک، زیست فناوری و پزشکی و داروسازی، نانو و شیمی و پلیمر، متالوژی و صنایع، عمران و معماری و ساختمان، مهندسی پزشکی، کشاورزی، فناوریهای اقتصاد و هوشمند سازی به دبیرخانه این جشنواره از طریق سایت رسمی و پنل ثبت نام ارسال کنند.
آنچه اهمیت دارد این است که این جشنواره به حل معضلات کشور منجر شده و گره ای از مردم بگشاید.
جشنواره خیام را میتوان یک نمایشگاه یا ویترین برای عرضه توانمندیهای داخلی و خارجی در حوزه علم و فناوری روز دنیا دانست، این جشنواره باید به حل معضلات کشور در عرصههای مختلف منجر شود
* نحوه اعطای جوایز در جشنواره
فارس: درباره جوایز جشنواره هم توضیحاتی بفرمایید.
سلیمی: جوایز جشنواره شامل دو بخش داخلی و بینالمللی است به این صورت که در بخش بینالملل جوایز شامل کاپ، مدالهای طلا، نقره و برنز است.
سازمان جهانی مالکیت فکری اختراعات جهان یکی از حامیان اصلی بخش بینالملل است که رئیس و اعضای آن نیز در جشنواره حضور مییابند.
از طرفی انجمن مخترعان کشور ترکیه جایزه بهترین اختراع زنان و بهترین خلاقیت را در جشنواره ارائه میکند، جایزه دانش و نوآوری پروفسور آندری کشور رومانی نیز در سه سطح شوالیه، افسر و فرمانده پس از داوری به نفرات برگزیده اعطا میشود.
* تشریح اعطای جوایز در بخش داخلی
فارس: اعطای جوایز بخش داخلی به چه صورت است؟
سلیمی: جوایز داخلی شامل ۱۰ وام کلان بلاعوض و کمبهره جهت تجاریسازی و تولید انبوه، تسهیلات کسر خدمت سربازی، اعطای ۲۶ جایزه تا سقف ۵ میلیون تومانی به نفرات برگزیده، تسهیلات ۴۰ میلیون تومانی به تعداد نامحدود است.
اگر شرکت کنندگان ایدههایی داشته باشند که قابلیت تجاری شدن دارد و در بحث تولید ظرفیت داشته طبق تفاهم نامه جشنواره با بنیاد تعاون تا سقف ۲ میلیارد تومان از طرح و مخترع حمایت میشود، البته مبلغ بستگی به طرح ارائه شده دارد.
تسهیلات ۴۰ میلیون تومانی هم داریم که به هر نفر از اعضای تیم تا سقف ۴۰ میلیون تومان در جشنواره ارائه میشود.
برای شرکت کنندگان خارجیها مبلغ مادی در نظر نگرفتیم زیرا معتقدیم آنچه قرار است هزینه شود داخل کشور باشد که برای خودمان کارایی داشته باشد.
بخشی از هزینههای جشنواره از سوی سازمانهای حامی ارائه شده است، جشنواره به صورت خصوصی برگزار خواهد شد و سازمان بسیج علمی هم یکی از حامیان جشنواره است.
سعی کردیم طرحهایی که قرار است به بهرهبرداری برسد را حمایت کنیم، علاوه بر این میتوانیم از مزایای جشنواره خیام به این موضوع اشاره کنیم که از طریق این جشنواره محققان ایرانی با محققان کشورهای دیگر هم آشنا میشوند.
* چه طرحهایی در جشنواره نوآوری و اختراعات خیام جایزه میگیرند؟
فارس: شرایطی برای اعطای جوایز وجود دارد؟
سلیمی: طرحها باید شرایطی مانند نوآوری، خلاقیت، کاربرد، تجاریسازی، ظرفیت بازار و اعلام نیاز را داشته باشند تا عوامل برگزار کننده بتوانند شرایط تجاری سازی و تولید را برای مخترع فراهم کنند.
فارس: این جشنواره شامل طرحهای دانش آموزی هم میشود؟
سلیمی: بله، طرحهای دانش آموزی هم به جشنواره ارائه شده و در کنار جوایز نقدی، معرفی به مراکز علمی و حمایت از شخص مخترع، کمک به تکمیل طرح و ثبت اختراع و همچنین جوایز معنوی مانند دیپلم افتخار و مدالهای رنگارنگ داخلی و بین المللی بر اساس رتبههای داوری به طرحهای برتر این بخش نیز اعطا میشود؛ به طور کلی این جشنواره در بخش دانش آموزی، دانشجویی و آزاد برگزار میشود.
* مخترعان و استعدادهای برتر برای اشاعه فرهنگ نوآوری و خلاقیت تلاش کنند
فارس: نظر شما به عنوان دبیر جشنواره بین المللی اختراع و نوآوری خیام درباره نحوه پیشبرد طرحهای مخترعان چیست؟
سلیمی: ایده و اختراع یک بخش بزرگی از زندگی من بوده است که از نوجوانی با آن انس و خو گرفتم، از 15 سالگی وارد صنعت ایده پردازی شدم و تا کنون 3 ایده بنده به مرحله تولید و وارد بازار شده است، از این منظر معتقدم به طور جامع مخترع یعنی تبدیل کننده صفر به یک و مهم ترین و با ارزش ترین گزینه برای یک ایده پرداز یا مخترع ایجاد ارتباطات برای پیشبرد طرح است.
تمامی سیاستهای برگزاری جشنواره اختراع و نوآوری خیام نیز ایجاد ارتباطات امن در راستای پیشبرد طرحهای مخترعان و محققان بوده و در همین زمینه باید بگویم با این حال که جشنواره سال گذشته به اتمام رسیده اما در روزهای گذشته یکی از طرحهای معرفی شده به مراکز با توجه به پیگیریهای عوامل برگزار کننده 40 میلیون تومان به صورت بلاعوض به صاحب ایده به منظور ساخت نمونه تجاری پرداخت میشود که این امر اثبات ادعای عوامل برگزار کننده مبنی بر پسا جشنواره و معرفی طرحها است.
به عقیده من کپیبرداری کار ساده و بیزحمتی است، اما مخترعان و استعدادهای برتر باید تلاش کنند تا بتوانیم فرهنگ نوآوری و خلاقیت را گسترش دهیم.
جوانان محققی که فکر میکنند در حارج از کشور برایشان سفره طولانی پهن کرده اند و در آنجا میتوانند ایدههایشان را سریع تر به هدف برسانند اشتباه فکر میکنند، پیشنهادم به این جوانان این است که بیشتر تحقیق کنند و با توانمندیهای محققان ایرانی و امکانات و تواناییهای دانشگاهها و مراکز علمی کشور خودمان بیشتر آشنا شوند
* موفقیت دانشگاههای ایران در حوزههای مختلف علم و فناوری
متاسفانه بعضی از مخترعان به بهانه مشکلات کشور و عدم توجه مسوولان به آنها گاهی به فکر مهاجرت هستند، مهاجرت یک پدیده جهانی است ولی اینکه برخی بدون هیچ نگرشی معتقدند کشورهای دیگر دانشگاههای بهتری دارند که آنها را به اهدافشان میرساند و از طریق مهاجرت به کشورهای دیگر میتوانند بر روی ایدههایشان سرمایه گذاری کنند از نظر من اینگونه نیست و این افراد باید درباره نظراتشان بیشتر تحقیق کنند، به نظرم این گونه افراد هیچ اطلاعاتی از ظرفیتهای مراکز علمی و تحقیقاتی داخل کشور ندارند و به دلیل عدم اطلاع تصمیم اشتباه خواهند گرفت.
اگر برخی جوانان فکر میکنند دانشگاههای کشورهای دیگر سفره طولانی برایشان پهن میکنند باید بیشتر تحقیق کنند.
* نحوه حمایت سازمان بسیج علمی از محققان و مبتکران
فارس: یکی از حامیان این جشنواره سازمان بسیج علمی بوده این محققان تا چه اندازه مورد حمایت این سازمان به واسطه جشنواره قرار میگیرند؟
سلیمی: سازمان بسیج علمی در حال حاضر حمایتهای خوبی برای افرادی که قصد دارند از پایه رشد و حمایت شوند.
سازمان برای طرحهای محصول محور هزینه میکند آن هم به صورت بلاعوض سال گذشته ۱۰ جایزه ۳ میلیون تومانی به طرحهای برتر ارائه شده و امسال این جوایز تا ۵ میلیون تومان افزایش یافته است که توسط سازمان با تایید کمیته داوری جشنواره به برگزیدگان داده میشود.
ما سال گذشته 30 تا از طرحهایی که کمیته داوری امتیاز بالایی دادند را به سازمانهای مربوطه معرفی کردیم تا از تجهیزات نهادهای دولتی استفاده کنند و این کمک بزرگی به مخترعان است.
ما مخترعان را به سازمانها معرفی کرده و پیگیری میکنیم تا از تجهیزات سازمانها استفاده کنند، البته بیشتر طرحهای محصولمحور مورد توجه ماست.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری فارس
مقاومت میکروبی قاتل جان ۵ میلیون نفر در جهان
وضعیت غذای دانشجویان توسط اساتید تغذیه بررسی می شود
توسعه نسل دوم فناوری تبدیل گازهای گلخانهای به گرافن
فراخوان بورس تحصیلی در حوزه فضا اعلام شد
کاندیداهای ریاست دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مشخص شد
پذیرش ۳۲۰ دانشجو در پژوهشگاههای کشور در سال جاری
توسعه فناوری و کارآفرینی نیاز امروز واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی
جزئیات ثبت نام وام شهریه دانشجویی دانشگاه جامع علمی کاربردی
روشی نوین برای ترمیم آسیبهای استخوانهای حساس جمجمه و صورت
بررسی نحوه رسیدگی به شکایات مرتبط با تصمیمات سازمان ملی سنجش
قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی منعقد شد
ضرورت اصلاح در روش پرداختی به پزشکان خانواده
اندازهگیری ویسکوزیته سیالات حفاری با ویسکومتر ایرانی
پاویون منطقه نوآوری ایران در نمایشگاه صنعت آغاز به کار کرد
جایگاه اول ایران در مقالات چاپ ۴ بعدی در بین کشورهای اسلامی
دستیابی دانش بنیانها به فناوری هدایت لیزری ماشینآلات سدسازی
دوره دستیاری از سال آینده به شغل تبدیل میشود
یک ربات برای نخستین بار در جهان ۲ ریه را پیوند زد
۸ نشریه علمی دانشگاه علامه در بین نشریات برتر (Q۱) قرار گرفت
پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه ملی با همکاری سه دانشگاه برتر کشور
پیام رئیس دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج
المپیاد علمی حوزههای علمیه برگزار میشود
پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد
سوءاستفاده عامدانه از یک اختراع جریمه سامسونگ را ۳ برابر کرد
بازنگری مصوبه غیرکارشناسی «سازمان ملیسنجش» ضروری است
رشاد: جای رشته فقه مقاومت در حوزه علمیه خالی است
توجه به نوآوری و کیفیت در پذیرش طلاب/ تقویت معیشت طلاب و اساتید
توسعه سیستم ارزیابی مدلهای زبان فارسی هوش مصنوعی در کشور
راهاندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی
سرپرست جدید معاونت امور حوزههای علمیه خواهران معرفی شد