میرنیوز
به گزارش گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی مجمع عالی علوم انسانی اسلامی، هفتمین نشست اساتید منتخب علوم انسانی اسلامی با موضوع مطالعات نظری تمدن نوین اسلامی، صبح امروز، پنجشنبه ۳ بهمن ماه ۱۳۹۸ در مشهد مقدس آغاز به کار کرد.
محمد رضا بهمنی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در این نشست علمی با موضوع «الزامات رویکرد تمدنی برای کاربست در حوزه مطالعات علوم انسانی اسلامی» به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: اگر سه حوزه انسان، زندگی و دین را در حوزه علوم انسانی اسلامی بررسی کنیم، رویکرد تمدنی در این سه مولفه تغییر ایجاد میکند. در این تبدیل، انسان تبدیل به گروههای انسانی و زندگی تبدیل به همزیستی میشود که لازمه این تبدیل تحلیل و شناخت تمدنی و راه حل جویی بر مبنای رویکرد تمدنی است.
این عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، در تشریح رویکرد تمدنی، گفت: برای یافتن ابعاد و مولفههای رویکرد تمدنی به سیر تکوینی مفهوم تمدن باید توجه شود. رویکرد تمدنی باید یک سیر تکمیلی داشته باشد و در این خصوص، بحثهایی همچون، واژه پردازی تمدنی، مفهوم پردازی تمدن به مثابه یک موضوع و تمدن به مثابه رویکرد مطرح است.
وی بیان کرد: در هر کدام از این بخشها، نکاتی همچون بررسی سیر تاریخ کاربست واژه تمدن در حوزههای مختلف و نسبت سنجی واژه تمدن و فرهنگ مطرح میشود و کاربست واژه تمدن برای یک گروه انسانی رخ میدهد.
بهمنی تصریح کرد: اتخاذ رویکرد تمدنی، رهیافت اصلی انضمامی شدن مطالعات تمدنی است، اما تبیین رویکرد تمدنی از تحلیل مضامین و مفاهیم «تمدن به مثابه موضوع» شروع میشود.
وی تأکید کرد: جریان دغدغهمند در حوزه مطالعات علوم انسانی اسلامی نمیتواند مستغنی از اتخاذ رویکرد تمدنی باشد. برای این منظور میبایست به الزامات اتخاذ رویکرد تمدنی برای غنابخشی به جریان علوم انسانی اسلامی دست یافت.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اضافه کرد: مختصات رویکرد تمدنی را می توان در چهار گروه برجستهسازی نمود. این ۴ گروه شامل، تمدن به مثابه «پدیدهای تاریخی»، «فرآیند حرکت به وضعیت برتر»، «نظاموارههای زنده اجتماعی» و «سلوک زیست و تعامل گروههای انسانی» می شود و از منظر تحلیل عناصر درونی تمدنها، عناصری مانند، اخلاق، دین و زبان در هر یک از گروههای یاد شده میتواند مورد توجه قرار گیرد.
بهمنی اظهار کرد: اگرچه مفاهیم نظاموارهگی در مطالعات تمدنی مورد توجه جدی قرار گرفته است، اما رویکرد تمدنی، فراتر از رویکرد سیستمی است. چرا که در حرکت تمدنی، نقش گروههای انسانی (گروه چهارم مفاهیم تمدنی) بیبدیل و معنابخش است.
وی در ادامه به نظام وارههای زنده اجتماعی با محوریت مفهومپردازی تمدن اشاره کرد و گفت: تمدنها کل های یکپارچهای هستند شبیه موجودات زنده که رشد، بلوغ و زوال را از سر می گذرانند. وقتی سخن از نظام وارههای اجتماعی در مباحث تمدنی میشود، مقولههایی همچون انتظامبخشی و به نظمآوری ارتباطات اجتماعی و همچنین مهار خشونت در این عرصه مورد توجه قرار میگیرد.
این عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اضافه کرد: هنگامی که بحث سیستمها مطرح است، طبیعتاً به پویایی، تحرک و داد و ستد میان خرده سیستمها باید توجه کرد و در این موضوع تغییر و تحول مستمر مباحث تمدنی موضوعیت پیدا می کند.
وی خاطر نشان کرد: به لحاظ جوهری، هسته معنای تمدن به معنای محدود کردن خشونت در روابط بین انسان ها در دو سطح کلان (گروههای انسانی جوامع و ملتها) و سطح خرد (سلوک تک تک انسان ها) مورد بررسی قرار گرفته است.
به گفته این استاد دانشگاه، تمدن بر موجودیتهای بسیار بزرگ دلالت دارد که چند واحد دیگر همچون ملتها یا جوامع را در زیرمجموعه خود جای داده است و از طرف دیگر تمدن به معنای رفتار متمدنانه شخص متمدن بر سطح خرد یعنی بر نحوه سلوک تک تک انسانها دلالت دارد.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری فارس
بازدید وزیر علوم از خوابگاهها و فضای پیرامون دانشگاه صنعتی شریف
سامانه جدید وزرت علوم برای پاسخگویی به شکایات طراحی و راهاندازی شد
اعطای تسهیلات تا سقف ۱۵ میلیارد تومان به برگزیدگان «جایزه ملی نکست»
وزیر علوم: رئیس اتحادیه کانون های وکلا، وکالت اولیای دم را بر عهده میگیرد
راه اندازی اتاق فکر تخصصی در زمینه کاهش آسیبهای اعتیاد
راهکار کنترل حالت تهوع در بارداری
چت بات هوش مصنوعی ایلان ماسک رونمایی می شود
معرفی تجهیزات پزشکی ایرانساخت در نمایشگاه چین
آنچه مردان باید از پروستات بدانند
رشد چشمگیر روشهای نوین درمان سرطان در ایران
جذب امریه سربازی در وزارت ارتباطات برای اعزام ۱۴۰۴
تعامل حوزههای علمیه قم و نجف تقویت میشود
پیگیری دانشگاه تربیت مدرس در خصوص ارتقای امنیت فضای اطراف دانشگاه
نشست تخصصی تجارت فناوری ۹ اسفند برگزار میشود
بستههای حمایتی معاونت علمی برای رشد اقتصاد هوش مصنوعی
پارچه درخشانی که نور و صدا تولید میکند!
رقیب «دیپ ریسرچ» اوپن ای آی و گوگل ارائه شد
تشکیل جلسه فوقالعاده کمیسیون آموزش مجلس برای بررسی موضوع قتل دانشجوی دانشگاه تهران
کارت ورود به جلسه آزمون کارشناسیارشد سال ۱۴۰۴ منتشر شد
در حادثه دانشگاه تهران برخی موضوع اجتماعی را به مسائل سیاسی ربط دادند
تاکید وزیر علوم بر حفظ رویکرد غیرسیاسی شورای صنفی دانشجویان در پیگیری مطالبات
کشورهایی که در معرض برخورد سیارکی قرار دارند
نشان علامه طباطبایی به اساتید برجسته اعطا میشود
رقابت ۸۳۰ نخبه حوزوی در رویداد علمی حوزههای علمیه
کارت ورود به جلسه آزمون دکتری سال ۱۴۰۴ منتشر شد
بسیج دانشجویی: حادثه اخیر حاصل بی کفایتی مسئولین و روسای دانشگاه تهران است
بیش از ۱۴ هزار نفر در پنجاه و دومین دوره آزمون دستیاری پزشکی رقابت می کنند
توسعه فناوری ۵G با مزایده فرکانسی ۳۶۰۰ مگاهرتز شتاب میگیرد
تشکیل کمیته بررسی خودکشی دانشجویان و دستیاران پزشکی ابلاغ شد
تشکیل کمیته ویژه بررسی «آسیب به خود» دانشجویان و دستیاران در دانشگاههای علوم پزشکی