میرنیوز

فیرحی؛ متفکری ژرف‌اندیش و کنش‌گر سیاسی بود

فیرحی؛ متفکری ژرف‌اندیش و کنش‌گر سیاسی بود 2020-12-21T13:39:59+03:30

به گزارش ایسنا، در این همایش درباره ویژگی‌های شخصیتی این اندیشمند فقید گفته شد؛ از این ‌که این متفکر ژرف‌اندیش، به دنبال اسم و عنوان نبوده است. فیرحی دانشمندی متواضع بوده که بدون رانت و باندبازی و با استقلال کامل توانسته است پرسش‌های مانایی را در حوزه خود مطرح کند.

همایش علمی بررسی و نقد آثار حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر داوود فیرحی، استاد فقید دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران به مناسبت چهلمین روز درگذشت وی، شنبه۲۹ آذرماه در معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی و با مشارکت استادان دانشگاه و پژوهشگران جوان به صورت مجازی برگزار شد.

دکتر حامد علی اکبرزاده، سرپرست سازمان انتشارات جهاددانشگاهی در این مراسم با اشاره به برگزاری سلسله همایش‌های بررسی آثار فرهیختگان و اندیشمندان ایرانی به همت این سازمان، گفت: قرار بود در شروع به بررسی اندیشمند دیگری بپردازیم که متأسفانه این اتفاق بد افتاد و ما دکتر فیرحی را از دست دادیم و بر آن شدیم تا این نشست را به او اختصاص دهیم.

وی با اشاره به ارتباط نزدیک این استاد فقید با جهاددانشگاهی، افزود: ویژگی‌های شخصیتی این استاد به گونه‌ای بود که همه جذب شخصیت او می‌شدند. او انسان شریف و با اخلاقی بود. او پروژه فکری مشخص داشت. دکتر فیرحی همچنین دو ویژگی مهم داشت؛ یکی این که روشمند کار می‌کرد و ویژگی دیگر او این بود که غرق در غرب و اندیشه غرب نبود و از آن اندیشه‌ها استفاده کرده و به بررسی سنت خودمان می‌پرداخت. قطعا این همایش برای بررسی این استاد فقید کافی نیست.

فیرحی دنبال اسم و عنوان نبود

در ادامه دکتر احمد موثقی گیلانی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در این همایش علمی با اشاره به تحصیلات حوزوی و دانشگاهی دکتر فیرحی و آبشخور فکری او، اظهار کرد: دکتر فیرحی تیر پرسرعتی است که از چله سنت رها شده و وارد دانشگاه می‌شود. او بزرگ شده دانشگاه تهران است. اسم و عنوان برایش مطرح نبود؛ دنبال اسم و عنوان نبود بلکه اسم و عنوان دنبالش می‌دوید. او فقط دغدغه دین و فقه را نداشت بلکه دغدغه انسان، جامعه و دغدغه ستم‌دیده‌ها و ایران را داشت. تفکر او ادامه سنت فکری مشروطه خواهان اصیل است.

وی فیرحی را دنباله‌رو جمال‌الدین اسدآبادی، آیت‌الله نایینی و شهید آیت‌الله مطهری دانست و گفت: او به دنبال پاسخ مواجهه فقه و مدرنیته بود و هرچه جلوتر می آید، متوجه جریانی می‌شود به نام اسلام سلفی‌؛ همان که ما در دروسمان می‌گوییم بنیادگرایی اسلامی که از دل سنت بیرون آمده است و برای جوامع پیش و اسلامی پرهزینه بوده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: دکتر فیرحی به دنبال نقد و بازخوانی سنت و مدرنیته بود و پیشرفت‌هایی هم داشت. فیرحی تاریخ اروپا را خوب خوانده بود و این امکان را در فقه شیعه می‌دید.

دکتر موثقی ادامه داد: دکتر فیرحی بسیار عمیق بود. او صرفا فقیه و متفکر نبود بلکه بسیار ژرف‌اندیش بود. نمونه «کم‌گوی و گزیده‌گوی» بود و نگاه متفاوتی به صلح داشت.

فیرحی توانست پرسش‌های مانایی را طرح کند

دکتر قدیر نصیری، استاد علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی هم در این همایش علمی اظهار کرد: دکتر فیرحی فقط یک اندیشمند سیاسی نبود، او یک معلم بود و کارش آموزش اندیشه سیاسی بود؛ آن‌هم اندیشه سیاسی در اسلام معاصر، نه غرب و شرق.

وی در ادامه به طرح پرسش‌هایی درباره اندیشه و دغدغه‌های استاد فیرحی پرداخت و گفت: فیرحی دانشمندی بود که بدون رانت و باندبازی و با استقلال کامل و با وضعیت خانوادگی و معیشتی متوسط، توانست پرسش‌های مانایی را در حوزه خود مطرح کند و در اندیشه سیاسی طرح پرسش مهم‌تر از جواب دادن به سوالات است.

در ادامه نشست دکتر کیومرث اشتریان، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران اظهار کرد: دکتر فیرحی دانشمندی متواضع بود. او انسان متمدنی بود، متمدنانه بحث می‌کرد و متمدنانه مخالفت می‌کرد.

وی  با اشاره به این که در حوزه اندیشه سیاسی کمتر کار کرده است و اگر سوالی در حوزه فقه سیاسی داشت، از دکتر فیرحی می‌پرسید، گفت: سوالی که اکنون در حوزه فقه سیاسی دارم، مواجه فقه با پدیده بیت کوین به عنوان بخشی از دولت فرامدرن است. فقه و سنت در مواجه با مدرنیته دست به بازسازی خود زد و حالا فقه سیاسی در مواجه با دولت پست‌مدرن غیرمتمرکز و ضدمتمرکز به چه شکل خواهد بود؟

بخش دوم این همایش نیز به پژوهشگران جوان اختصاص داشت که در این بخش، دکتر حبیب عشایری، مصطفی خالق‌پور و جواد هاشمی درباره آثار و پروژه فکری دکتر فیرحی سخن گفتند.

فیرحی، اندیشمند سیاسی کنش‌گر

در پنل دوم این همایش نیز حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمود شفیعی، استاد علوم سیاسی دانشگاه مفید قم گفت: اگر بخواهیم درباره فضایل دکتر فیرحی صحبت کنیم، امکان‌پذیر نیست. به نظرم ایشان اندیشمند عادی که صرفا دانش سیاسی را به خوبی یادگرفته و تدریس می‌کرد، نبود بلکه او اندیشمند سیاسی کنش‌گری بود؛ اندیشمندی که تحولات جامعه را پیگیری می‌کند و تلاش دارد با تغییراتی موثر واقع شود. او تلاش می کرد تا بحران جامعه ایرانی را تشخیص دهد و راجع ‌به آن بحران از جهتی که اندیشمند بود، کنشی ارائه دهد. دردی که دکتر فیرحی تشخیص داده بود، اقتدارگرایی در جوامع اسلامی بود؛ البته این اقتدارگرایی به دین اسلام مربوط نبود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به نوآوری دکتر فیرحی و مطالعات او در حوزه فقه سیاسی پرداخت و گفت: فیرحی اندیشمند سیاسی کنش‌گری بود. این استاد فضایل انسانی‌ داشت که از او انسانی کامل و دوست‌داشتنی به وجود آورده بود.

دکتر عبدالله نصری، استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبائی به عنوان سخنران پایانی درباره مفهوم قانون در ایران معاصر سخن گفت. او با بیان این‌که مسائل امروز ریشه در مسائل گذشته دارد، گفت: اولین سوالات درباره حکومت و قانون به زمان جنگ‌های روس و ایران برمی‌گردد. عباس میرزا و قائم مقام این پرسش‌ها را مطرح می‌کنند. دکتر فیرحی بحث‌های خود را از اول صفویه آغاز می‌کند. او بحث را با متفکران غربی چون هابز و دکارت و کانت آغاز می‌کند اما به‌نظر باید این سوال را مطرح می‌کردند که ما در ایران چه کسانی را داشتیم؟ غرب این متفکران را داشت اما ما از این منظر چگونه بودیم؟

نصری ادامه داد: مرحوم فیرحی در بخش دیگری از کتاب خود بحث دین، سیاست و تجدد را مطرح می‌کند. او ابتدا مسیری را که غرب طی کرده، مطرح می‌کند اما این که ما چه مسیرهایی را بعد از مشروطه داشتیم، نادیده می‌گیرد. نباید کاسه کوزه‌ها را بر سر سیاستمداران و یا روشنفکران بشکنیم. ما هم معضلاتی در خوانش فکر داشتیم و معضل اصلی فلسفه بوده و توجه جدی‌ در این زمینه نداشتیم.

به گزارش روابط عمومی سازمان انتشارات جهاددانشگاهی، استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبائی خاطرنشان کرد: در دوره مشروطه، سیدجمال به روح فلسفی اشاره کرده و بر آن تأکید دارد. دکتر فیرحی هم به این موضوع اشاره می‌کند و نقطه ضعف اساسی که او تاکید دارد، ارتباط دین و سیاست بود. دکتر فیرحی در بحث قانون به اندیشه ملاصدرا اشاره می‌کند که به نظرم بهتر بود این مسائل را از فارابی آغاز می‌کرد و بعد به دیگران می‌پرداخت.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

هوش مصنوعی آهنگساز می شود

هوش مصنوعی آهنگساز می شود
2024-11-26T12:40:42+03:30
انویدیا یک مدل هوش مصنوعی جدید برای تولید موسیقی و صوت رونمایی کرد که می تواند اصوات را اصلاح و صداهای جدید تولید کند.

دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد

دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد
2024-11-26T12:00:39+03:30
درس «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» برای دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی کشور توسط دانشگاه علوم پزشکی هوشمند ارائه شده و این دوره از امروز ۶ آذر آغاز شد...

دولت چهاردهم اهتمامی به اجرای قانون جوانی جمعیت ندارد

دولت چهاردهم اهتمامی به اجرای قانون جوانی جمعیت ندارد
2024-11-26T11:47:23+03:30
کارشناس حوزه جمعیت گفت: موضع گیری هایی که از سوی شخص رئیس جمهور تخاذ شده است، نشان می دهد اهتمام زیادی به اجرای قانون جوانی جمعیت ندارند.

استفاده از هوش مصنوعی در دندان پزشکی

استفاده از هوش مصنوعی در دندان پزشکی
2024-11-26T11:47:22+03:30
رئیس شانزدهمین کنگره دندان پزشکان عمومی ایران گفت: هوش مصنوعی مبحث تازه ای است که کاربردهای موثری را در درمان دندان پزشکی دارد و استفاده از این ظرفیت کار دند...

حضور سرزده پزشکیان در وزارت بهداشت

حضور سرزده پزشکیان در وزارت بهداشت
2024-11-26T11:47:22+03:30
رئیس جمهور، روز سه شنبه ششم آذر ۱۴۰۳ به طور سرزده راهی وزارت بهداشت شد.

اندونزی پیشنهاد سرمایه گذاری اپل در این کشور را رد کرد

اندونزی پیشنهاد سرمایه گذاری اپل در این کشور را رد کرد
2024-11-26T11:47:21+03:30
وزارت صنعت اندونزی پیشنهاد اپل برای سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیون دلاری در کارخانه تولید تجهیزات و قطعات آیفون در این کشور را قبول نکرد.

امکان تغییر محل آزمون دانشجویان پیام‌نور فراهم شد

امکان تغییر محل آزمون دانشجویان پیام‌نور فراهم شد
2024-11-26T11:47:20+03:30
بر اساس تقویم آموزشی دانشگاه پیام‌نور امکان تغییر محل آزمون برای دانشجویان این دانشگاه در سامانه گلستان فراهم شد.

برنامه وزارت علوم برای حل مسکن دانشگاهیان و خوابگاه متاهلی

برنامه وزارت علوم برای حل مسکن دانشگاهیان و خوابگاه متاهلی
2024-11-26T11:20:39+03:30
مشاور اقتصادی وزیر علوم تحقیقات و فناوری گفت: پیش‌بینی ما این است که در دوره چهارساله وزارت دکتر سیمایی حدود ۳۰ هزار خوابگاه متأهلی ایجاد کنیم.

پرهیز از تمایز میان تشکل‌های دانشجویی در آستانه ۱۶ آذر

پرهیز از تمایز میان تشکل‌های دانشجویی در آستانه ۱۶ آذر
2024-11-26T11:20:39+03:30
معاون وزیر علوم با اشاره به ۱۶ آذر گفت: ضروری است معاونان دانشجویی با هماهنگی روسای دانشگاه‌ها اقداماتی را برای پاسخ‌گویی به سوالات دانشجویان داشته باشند.

تقلید از سیستم بینایی انسان برای ارتقای عملکرد حسگرها

تقلید از سیستم بینایی انسان برای ارتقای عملکرد حسگرها
2024-11-26T10:54:06+03:30
محققان دستگاه اپتوالکترونیکی ساختند که از بینایی انسان برای محاسبات درون حسگری تقلید می‌کند؛ این سامانه مصرف انرژی کم و سرعت بالایی دارد.

امضای نخستین قرارداد الکترونیکی صندوق نوآوری با یک شرکت دانش‌بنیان

امضای نخستین قرارداد الکترونیکی صندوق نوآوری با یک شرکت دانش‌بنیان
2024-11-26T10:54:05+03:30
صندوق نوآوری و شکوفایی با هدف سرعت بخشیدن به درخواست‌ها و کاهش میزان مراجعات حضوری، نخستین قرارداد الکترونیکی را با یک شرکت دانش‌بنیان منعقد کرد. 

آخرین تغییرات در شورای عالی حوزه‌های علمیه

آخرین تغییرات در شورای عالی حوزه‌های علمیه
2024-11-26T10:40:40+03:30
اعضای جدید شورای عالی حوزه‌های علمیه با تأیید رهبر معظم انقلاب اسلامی و مراجع تقلید معرفی شدند.

زنجیره تولید و تامین دارو گرفتار کمبود نقدینگی است

زنجیره تولید و تامین دارو گرفتار کمبود نقدینگی است
2024-11-26T10:27:19+03:30
رئیس سازمان غذا و دارو، با اشاره به کمبود نقدینگی در زنجیره تولید و تامین دارو، گفت: چالش‌های بیرونی بر فعالیت‌های داخلی سازمان غذا و دارو سایه انداخته است.

کره جنوبی روبات دوست ترین کشور دنیاست

کره جنوبی روبات دوست ترین کشور دنیاست
2024-11-26T10:27:18+03:30
طبق پژوهشی جدید کره جنوبی نخستین کشوری خواهد بود که روبات ها را جایگزین ۱۰ درصد نیروی کار صنعتی خود  می کند.

ادعای جدید ماسک برای دسترسی ساده موبایل به اینترنت استارلینک

ادعای جدید ماسک برای دسترسی ساده موبایل به اینترنت استارلینک
2024-11-26T10:07:20+03:30
مدیر ارشد اجرایی اسپیس ایکس مدعی شده اینترنت استارلینک بدون تجهیزات خاصی برای موبایل ها فراهم خواهد شد.

تغییر دو عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه

تغییر دو عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه
2024-11-26T10:07:20+03:30
اعضای جدید شورای عالی حوزه‌های علمیه با تأیید رهبر معظم انقلاب اسلامی و مراجع تقلید معرفی شدند.

امروز آخرین مهلت ثبت‌نام ارشد بدون آزمون دانشگاه علم و صنعت

امروز آخرین مهلت ثبت‌نام ارشد بدون آزمون دانشگاه علم و صنعت
2024-11-26T10:07:19+03:30
امروز آخرین مهلت ثبت نام دانشجویان متقاضی ورود به دوره کارشناسی‌ارشد بدون آزمون استعدادهای درخشان سال ۱۴۰۵-۱۴۰۴ دانشگاه علم و صنعت ایران، است.

فرصت انتخاب رشته در آزمون دکتری تخصصی رشته‌های علوم پزشکی آغاز شد

فرصت انتخاب رشته در آزمون دکتری تخصصی رشته‌های علوم پزشکی آغاز شد
2024-11-26T10:07:19+03:30
انتخاب رشته-محل و ارسال سوابق آموزشی و پژوهشی داوطلبان مجاز در آزمون دکتری تخصصی (Ph.D) و دکتری تخصصی پژوهشی/ فناوری محور رشته‌های علوم پایه پزشکی، بهداشت و...

بوی کپسول روسی در فضا پیچید

بوی کپسول روسی در فضا پیچید
2024-11-26T09:54:00+03:30
فضانوردان روسی ساکن ایستگاه فضایی بین المللی مجبور شدند به طور موقت بخشی از آزمایشگاه فضایی را تعطیل کنند زیرا متوجه بوی عجیبی از کپسول حمل بار «پروگرس ۹۰» ش...

افشین: پارک‌های انیمیشن توسط بخش خصوصی راه اندازی می‌شود

افشین: پارک‌های انیمیشن توسط بخش خصوصی راه اندازی می‌شود
2024-11-26T09:53:59+03:30
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور از راه‌اندازی پارک‌های انیمیشن در چارچوب قانون برنامه هفتم توسط بخش خصوصی خبر داد.

۲میلیارد تراکنش در «مرکز ملی تبادل اطلاعات» از ابتدای دولت چهاردهم

۲میلیارد تراکنش در «مرکز ملی تبادل اطلاعات» از ابتدای دولت چهاردهم
2024-11-26T09:40:40+03:30
از ابتدای دولت چهاردهم تا پایان آبان ماه، بیش از دو میلیارد تراکنش از طریق مرکز ملی تبادل اطلاعات بین دستگاههای اجرایی تبادل شده است.

نانوحباب‌ها داروی ضدسرطان را به ریه می‌رسانند

نانوحباب‌ها داروی ضدسرطان را به ریه می‌رسانند
2024-11-26T09:40:39+03:30
محققان مرکز تحقیقات نوآوری و فناوری نروژ موسوم به SINTEF نشان دادند که با استفاده از نانوحباب می‌توان داروی ضدسرطان را به ریه رساند.

شاخص‌ بهداشت آب کدام شهرها مناسب نیست؟

شاخص‌ بهداشت آب کدام شهرها مناسب نیست؟
2024-11-26T09:27:21+03:30
رئیس گروه آب و فاضلاب مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره وضعیت سلامت اب استان های شرقی توضیح داد.

مدیرکل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان منصوب شد

مدیرکل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان منصوب شد
2024-11-26T09:27:20+03:30
رئیس سازمان امور دانشجویان طی حکمی مدیرکل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان را منصوب کرد.

شاخص‌های بهداشت آب کدام شهرها مناسب نیست؟

شاخص‌های بهداشت آب کدام شهرها مناسب نیست؟
2024-11-26T09:00:40+03:30
رئیس گروه آب و فاضلاب مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره وضعیت سلامت اب استان های شرقی توضیح داد.

متا سال آینده برای خرید اینستاگرام و واتس اپ به دادگاه می رود

متا سال آینده برای خرید اینستاگرام و واتس اپ به دادگاه می رود
2024-11-26T09:00:39+03:30
متا پلتفرمز مالک فیس بوک در آوریل ۲۰۲۵ میلادی باید در دادگاه مربوط به اتهامات کمیسیون فدرال تجارت آمریکا(FTC) شرکت کند.

زمان برگزاری هفدهمین دوره المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی اعلام شد

زمان برگزاری هفدهمین دوره المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی اعلام شد
2024-11-26T09:00:39+03:30
در جلسه شورای سیاستگذاری المپیاد علمی زمان و موضوعات هفدهمین دوره المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی مشخص شد.

دو بیماری که سلامت زنان را تهدید می‌کند

دو بیماری که سلامت زنان را تهدید می‌کند
2024-11-26T08:34:00+03:30
یک مطالعه بزرگ نشان می دهد که دو عارضه شایع در طول سال های باروری زنان ممکن است احتمال ابتلا به بیماری جدی و مرگ زودرس را افزایش دهد.

خطر ایجاد کارخانه تولید مقاله با هوش مصنوعی!

خطر ایجاد کارخانه تولید مقاله با هوش مصنوعی!
2024-11-26T08:20:41+03:30
یک پژوهشگر مطالعات علم و فناوری با تشریح اصول و ضوابط جهانی استفاده از هوش مصنوعی در تولیدات علمی گفت: سوگیری و تبعیض، عدم شفافیت و تصاویر جعلی برخی نگرانی ه...

مدارک دکتری و پزشکی دانشگاه‌های آذربایجان فاقد اعتبار است

مدارک دکتری و پزشکی دانشگاه‌های آذربایجان فاقد اعتبار است
2024-11-26T08:07:19+03:30
براساس اعلام وزارتخانه های علوم و بهداشت مدارک تحصیلی دانشگاههای جمهوری آذربایجان در مقطع دکتری و رشته های علوم پزشکی نامعتبر است.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)