میرنیوز

فیرحی؛ متفکری ژرف‌اندیش و کنش‌گر سیاسی بود

فیرحی؛ متفکری ژرف‌اندیش و کنش‌گر سیاسی بود 2020-12-21T13:39:59+03:30

به گزارش ایسنا، در این همایش درباره ویژگی‌های شخصیتی این اندیشمند فقید گفته شد؛ از این ‌که این متفکر ژرف‌اندیش، به دنبال اسم و عنوان نبوده است. فیرحی دانشمندی متواضع بوده که بدون رانت و باندبازی و با استقلال کامل توانسته است پرسش‌های مانایی را در حوزه خود مطرح کند.

همایش علمی بررسی و نقد آثار حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر داوود فیرحی، استاد فقید دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران به مناسبت چهلمین روز درگذشت وی، شنبه۲۹ آذرماه در معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی و با مشارکت استادان دانشگاه و پژوهشگران جوان به صورت مجازی برگزار شد.

دکتر حامد علی اکبرزاده، سرپرست سازمان انتشارات جهاددانشگاهی در این مراسم با اشاره به برگزاری سلسله همایش‌های بررسی آثار فرهیختگان و اندیشمندان ایرانی به همت این سازمان، گفت: قرار بود در شروع به بررسی اندیشمند دیگری بپردازیم که متأسفانه این اتفاق بد افتاد و ما دکتر فیرحی را از دست دادیم و بر آن شدیم تا این نشست را به او اختصاص دهیم.

وی با اشاره به ارتباط نزدیک این استاد فقید با جهاددانشگاهی، افزود: ویژگی‌های شخصیتی این استاد به گونه‌ای بود که همه جذب شخصیت او می‌شدند. او انسان شریف و با اخلاقی بود. او پروژه فکری مشخص داشت. دکتر فیرحی همچنین دو ویژگی مهم داشت؛ یکی این که روشمند کار می‌کرد و ویژگی دیگر او این بود که غرق در غرب و اندیشه غرب نبود و از آن اندیشه‌ها استفاده کرده و به بررسی سنت خودمان می‌پرداخت. قطعا این همایش برای بررسی این استاد فقید کافی نیست.

فیرحی دنبال اسم و عنوان نبود

در ادامه دکتر احمد موثقی گیلانی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در این همایش علمی با اشاره به تحصیلات حوزوی و دانشگاهی دکتر فیرحی و آبشخور فکری او، اظهار کرد: دکتر فیرحی تیر پرسرعتی است که از چله سنت رها شده و وارد دانشگاه می‌شود. او بزرگ شده دانشگاه تهران است. اسم و عنوان برایش مطرح نبود؛ دنبال اسم و عنوان نبود بلکه اسم و عنوان دنبالش می‌دوید. او فقط دغدغه دین و فقه را نداشت بلکه دغدغه انسان، جامعه و دغدغه ستم‌دیده‌ها و ایران را داشت. تفکر او ادامه سنت فکری مشروطه خواهان اصیل است.

وی فیرحی را دنباله‌رو جمال‌الدین اسدآبادی، آیت‌الله نایینی و شهید آیت‌الله مطهری دانست و گفت: او به دنبال پاسخ مواجهه فقه و مدرنیته بود و هرچه جلوتر می آید، متوجه جریانی می‌شود به نام اسلام سلفی‌؛ همان که ما در دروسمان می‌گوییم بنیادگرایی اسلامی که از دل سنت بیرون آمده است و برای جوامع پیش و اسلامی پرهزینه بوده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: دکتر فیرحی به دنبال نقد و بازخوانی سنت و مدرنیته بود و پیشرفت‌هایی هم داشت. فیرحی تاریخ اروپا را خوب خوانده بود و این امکان را در فقه شیعه می‌دید.

دکتر موثقی ادامه داد: دکتر فیرحی بسیار عمیق بود. او صرفا فقیه و متفکر نبود بلکه بسیار ژرف‌اندیش بود. نمونه «کم‌گوی و گزیده‌گوی» بود و نگاه متفاوتی به صلح داشت.

فیرحی توانست پرسش‌های مانایی را طرح کند

دکتر قدیر نصیری، استاد علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی هم در این همایش علمی اظهار کرد: دکتر فیرحی فقط یک اندیشمند سیاسی نبود، او یک معلم بود و کارش آموزش اندیشه سیاسی بود؛ آن‌هم اندیشه سیاسی در اسلام معاصر، نه غرب و شرق.

وی در ادامه به طرح پرسش‌هایی درباره اندیشه و دغدغه‌های استاد فیرحی پرداخت و گفت: فیرحی دانشمندی بود که بدون رانت و باندبازی و با استقلال کامل و با وضعیت خانوادگی و معیشتی متوسط، توانست پرسش‌های مانایی را در حوزه خود مطرح کند و در اندیشه سیاسی طرح پرسش مهم‌تر از جواب دادن به سوالات است.

در ادامه نشست دکتر کیومرث اشتریان، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران اظهار کرد: دکتر فیرحی دانشمندی متواضع بود. او انسان متمدنی بود، متمدنانه بحث می‌کرد و متمدنانه مخالفت می‌کرد.

وی  با اشاره به این که در حوزه اندیشه سیاسی کمتر کار کرده است و اگر سوالی در حوزه فقه سیاسی داشت، از دکتر فیرحی می‌پرسید، گفت: سوالی که اکنون در حوزه فقه سیاسی دارم، مواجه فقه با پدیده بیت کوین به عنوان بخشی از دولت فرامدرن است. فقه و سنت در مواجه با مدرنیته دست به بازسازی خود زد و حالا فقه سیاسی در مواجه با دولت پست‌مدرن غیرمتمرکز و ضدمتمرکز به چه شکل خواهد بود؟

بخش دوم این همایش نیز به پژوهشگران جوان اختصاص داشت که در این بخش، دکتر حبیب عشایری، مصطفی خالق‌پور و جواد هاشمی درباره آثار و پروژه فکری دکتر فیرحی سخن گفتند.

فیرحی، اندیشمند سیاسی کنش‌گر

در پنل دوم این همایش نیز حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمود شفیعی، استاد علوم سیاسی دانشگاه مفید قم گفت: اگر بخواهیم درباره فضایل دکتر فیرحی صحبت کنیم، امکان‌پذیر نیست. به نظرم ایشان اندیشمند عادی که صرفا دانش سیاسی را به خوبی یادگرفته و تدریس می‌کرد، نبود بلکه او اندیشمند سیاسی کنش‌گری بود؛ اندیشمندی که تحولات جامعه را پیگیری می‌کند و تلاش دارد با تغییراتی موثر واقع شود. او تلاش می کرد تا بحران جامعه ایرانی را تشخیص دهد و راجع ‌به آن بحران از جهتی که اندیشمند بود، کنشی ارائه دهد. دردی که دکتر فیرحی تشخیص داده بود، اقتدارگرایی در جوامع اسلامی بود؛ البته این اقتدارگرایی به دین اسلام مربوط نبود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به نوآوری دکتر فیرحی و مطالعات او در حوزه فقه سیاسی پرداخت و گفت: فیرحی اندیشمند سیاسی کنش‌گری بود. این استاد فضایل انسانی‌ داشت که از او انسانی کامل و دوست‌داشتنی به وجود آورده بود.

دکتر عبدالله نصری، استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبائی به عنوان سخنران پایانی درباره مفهوم قانون در ایران معاصر سخن گفت. او با بیان این‌که مسائل امروز ریشه در مسائل گذشته دارد، گفت: اولین سوالات درباره حکومت و قانون به زمان جنگ‌های روس و ایران برمی‌گردد. عباس میرزا و قائم مقام این پرسش‌ها را مطرح می‌کنند. دکتر فیرحی بحث‌های خود را از اول صفویه آغاز می‌کند. او بحث را با متفکران غربی چون هابز و دکارت و کانت آغاز می‌کند اما به‌نظر باید این سوال را مطرح می‌کردند که ما در ایران چه کسانی را داشتیم؟ غرب این متفکران را داشت اما ما از این منظر چگونه بودیم؟

نصری ادامه داد: مرحوم فیرحی در بخش دیگری از کتاب خود بحث دین، سیاست و تجدد را مطرح می‌کند. او ابتدا مسیری را که غرب طی کرده، مطرح می‌کند اما این که ما چه مسیرهایی را بعد از مشروطه داشتیم، نادیده می‌گیرد. نباید کاسه کوزه‌ها را بر سر سیاستمداران و یا روشنفکران بشکنیم. ما هم معضلاتی در خوانش فکر داشتیم و معضل اصلی فلسفه بوده و توجه جدی‌ در این زمینه نداشتیم.

به گزارش روابط عمومی سازمان انتشارات جهاددانشگاهی، استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبائی خاطرنشان کرد: در دوره مشروطه، سیدجمال به روح فلسفی اشاره کرده و بر آن تأکید دارد. دکتر فیرحی هم به این موضوع اشاره می‌کند و نقطه ضعف اساسی که او تاکید دارد، ارتباط دین و سیاست بود. دکتر فیرحی در بحث قانون به اندیشه ملاصدرا اشاره می‌کند که به نظرم بهتر بود این مسائل را از فارابی آغاز می‌کرد و بعد به دیگران می‌پرداخت.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد

اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد
2023-12-03T19:08:50+03:30
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری توسعه زیرساخت‌های هوش مصنوعی را از مهمترین ماموریت‌های شورای راهبری هوش مصنوعی دانست و گفت: این شورا با ای...

آتش‌سوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی می‌شود!

آتش‌سوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی می‌شود!
2023-12-03T19:08:49+03:30
پژوهشگران می‌گویند، خاکسترهای حاصل از آتش‌سوزی‌های جنگلی باعث رشد و شکوفایی حیات دریایی می‌شوند.

استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد

استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد
2023-09-25T21:29:51+03:30
تحقیقات جدید نشان می‌دهد که خطر بیماری قلبی برای مردانی که در مشاغل پر استرس کار می‌کنند و احساس می‌کنند از تلاش‌هایشان قدردانی نمی شود، دو برابر بیشتر است.

۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند

۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند
2023-09-25T21:29:50+03:30
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران، از مشارکت ۲.۵ میلیون نفر اهدا کننده خون در کشور برای تأمین نیاز ۱۰۰ درصدی مراکز درمانی خبر داد.

چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند

چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند
2023-09-25T21:29:50+03:30
تفاهم‌نامه احداث بیمارستان هزار تختخوابی در شرق تهران بین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و شرکت سینوفارم چین منعقد شد.

راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور

راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور
2023-09-25T21:29:49+03:30
معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی وزارت بهداشت، از راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور خبر داد.

وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام می‌کند

وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام می‌کند
2023-09-25T21:29:49+03:30
معاون بهداشت وزارت بهداشت، از جذب ۴ هزار بهورز و ۵ هزار کارشناس بهداشت و مجموعاً ۹ هزار نیروی بهداشتی در آزمون استخدامی وزارت بهداشت خبر داد.

زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت

زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت
2023-09-25T21:29:48+03:30
زمان اخذ آرای ششمین دوره انتخابات سازمان نظام پرستاری، از ساعت ۷ صبح لغایت ۲۰ روز جمعه ۷ مهر ۱۴۰۲ اعلام شد.

هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه

هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه
2023-09-25T21:29:48+03:30
حوزه سلامت در هفته رو به پایان، در جهان، شاهد اخبار و رویدادهای متعدد و مختلفی بود که به مرور گزیده ای از مهم ترین آنها می پردازیم.

بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک

بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک
2023-09-25T21:29:48+03:30
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بر لزوم ایجاد نقشه غربالگری و بیماریابی سلیاک در کشور تاکید کرد.

اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک

اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک
2023-09-25T21:29:47+03:30
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: با طیف زیادی از بیماری‌های نادر مواجهیم که متاسفانه برای بسیاری از آنها هنوز درمان پیدا نشده و یا اینکه درمان های موجود کفایت نمی...

نشست چالش‌های زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار می‌شود

نشست چالش‌های زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار می‌شود
2023-09-25T21:29:47+03:30
نشست چالش‌های زنجیره تأمین ایمن و اثربخش دارو در ایران در هشتمین نمایشگاه بین المللی دارو و صنایع وابسته برگزار می‌شود.

چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم

چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم
2023-09-25T21:29:46+03:30
شروع فصل پاییز، زمان شیوع بیماری های ویروسی است که سرماخوردگی شایع ترین بیماری فصل سرما است. اما، با رعایت یک توصیه ساده، می توان از ابتلا به این بیماری مصون...

خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است

خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است
2023-09-25T21:29:46+03:30
رئیس هیئت مدیره سندیکای تولید کنندگان مواد دارویی گفت: گران قیمت ترین محصولات مواد پایه پتروشیمی، دارو است.

چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند

چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند
2023-09-25T21:29:46+03:30
معاون فنی مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت گفت: هر کسی که واکسن کرونا تزریق کرده باشد، پرونده الکترونیک سلامت دارد.

بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا

بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا
2023-09-25T21:29:45+03:30
راهکارهای ورود شرکت های داروسازی ایران به بازار دارویی اوراسیا، در یک نشست تخصصی مورد بررسی قرار می گیرد.

جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفه‌ای داشته باشد

جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفه‌ای داشته باشد
2023-09-25T21:29:45+03:30
رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، تخصص و تعهد حرفه‌ای را دو بال جامعه پزشکی برای خدمت به مردم دانست.

هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی

هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی
2023-09-25T21:29:45+03:30
وزیر بهداشت، در پیامی به مناسبت آغاز هفته دفاع مقدس، گفت: جامعه سلامت کشور افتخار دارد که همپای دلاورمردان عرصه نبرد، در جبهه ها حضور داشت.

نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار می‌شود

نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار می‌شود
2023-09-25T21:29:45+03:30
نشست چالش‌های قیمت‌گذاری دارو، مواد موثره و مکمل‌ها در هشتمین نمایشگاه بین المللی دارو و صنایع وابسته برگزار می‌شود.

دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعده‌های سالم

دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعده‌های سالم
2023-09-25T21:29:44+03:30
یک متخصص تغذیه، در خصوص میان وعده دانش آموزان در مدرسه، توصیه هایی ارائه داد.

وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت

وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت
2023-09-25T21:29:44+03:30
همزمان با آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۲، ۱۴۰۳ وزیر بهداشت، زنگ دبیرستان شهید آوینی تهران را به صدا در آورد.

۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند

۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند
2023-09-25T21:29:44+03:30
معاون پرستاری وزارت بهداشت، از جذب ۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان از طریق آزمون استخدامی وزارت بهداشت خبر داد.

بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان

بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان
2023-09-25T21:29:44+03:30
وزیر بهداشت، به طور سرزده از مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی شفا یحیاییان تهران بازدید کرد.

۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند

۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند
2023-09-25T21:29:43+03:30
بنابر اعلام وزارت بهداشت، در یک هفته گذشته ۲۲ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در کشور فوت شدند.

داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی می‌شود

داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی می‌شود
2023-09-25T21:29:43+03:30
رئیس سازمان غذا و دارو، راه شناخت تولیدات دارویی کشور در جهان را، صادرات محصولات دانست.

ایران دارای قوی‌ترین نظام سلامت در منطقه است

ایران دارای قوی‌ترین نظام سلامت در منطقه است
2023-09-25T21:29:43+03:30
وزیر بهداشت، با اشاره به کارآمدی حوزه سلامت کشورمان گفت: جمهوری اسلامی ایران دارای قوی‌ترین و موفق ترین نظام سلامت در منطقه است.

ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد

ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد
2023-09-25T21:29:43+03:30
مسئول هیات مرکزی نظارت بر ششمین دوره انتخابات نظام پرستاری، از رشد ۱۵ درصدی نامزدهای دوره ششم انتخابات نظام پرستاری نسبت به دوره قبل خبر داد.

اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد

اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد
2023-09-25T21:29:42+03:30
رئیس مرکز اورژانس استان تهران، با اشاره به مزاحمت تلفنی با اورژانس ۱۱۸، گفت: در هفته گذشته ۲۴۳۰ تماس مزاحم با اورژانس استان تهران داشتیم.

جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است

جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است
2023-09-25T21:29:42+03:30
وزیر بهداشت، در پیامی به مناسبت روز جهانی بهداشت محیط، تمرکز بر اقدامات بهداشت محیط را عاملی موثر بر جلوگیری از تحمیل هزینه های سنگین ناشی از بار بیماری های ...

تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا

تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا
2023-09-25T21:29:42+03:30
مقاله کارایی واکسن برکت در یکی از برجسته‌ترین مجلات علمی جهان بنام The BMJ هیجده ماه پس از ارسال به چاپ رسید.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)