میرنیوز

معاون مرکز ملی ذخایر ژنتیکی: مسئولیت همه چالش‌های کشور بر دوش پژوهشگر نیست

معاون مرکز ملی ذخایر ژنتیکی: مسئولیت همه چالش‌های کشور بر دوش پژوهشگر نیست 2020-12-14T06:59:56+03:30

دکتر رضا آذربایجانی در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: هر کشوری بر اساس سطح کیفی، اقتصادی، زندگی اجتماعی و تمام شاخص‌های موثر بر استاندارد آن کشور، افق‌های برنامه پنج، 10 یا 20 ساله خود را تعریف می‌کند. هرچه کشور از ثبات بیشتری برخوردار باشد، مسیر دستیابی به افق‌های پیش‌بینی شده، هموارتر خواهد بود و برنامه‌ریزی‌ها نیز به نتیجه مناسب‌تری دست پیدا می‌کند.

وی تأکید کرد: کارهای خوبی در زمینه تأمین سندهای مختلف علمی در کشور صورت گرفته است. سند نقشه جامع علمی کشور را داریم و در ذیل آن، اسنادی در حوزه‌های مختلف فناوری از جمله نانوفناوری، بایوتکنولوژی و صنایع مختلف تدوین شده است. البته چالش‌هایی موجود در مسیر تدوین سندها باعث شده است که آنها با ویرایش‌های مختلفی مواجه شوند و در نهایت، زمان بسیار زیادی برای دستیابی به نتیجه مطلوب صرف می‌شود.

تاثیر تلاطم‌های اقتصادی بر برنامه‌ریزی‌های پژوهشی

معاون علمی و فنی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران افزود: هنگامی که در حال تدوین یک سند علمی یا پژوهشی هستیم، شاخص‌های مختلفی برای آن تعریف می‌کنیم و طبیعتاً یکی از اصلی‌ترین شاخص‌ها، شاخص اقتصادی است. اکنون با نوعی عدم ثبات اقتصادی در کشور مواجه هستیم که می‌تواند شاخص‌گذاری علمی و اقتصادی هر سندی را با چالش مواجه کند. این تلاطم‌های اقتصادی روی برنامه‌ریزی‌های علمی و پژوهشی کشور تأثیر می‌گذارد.

آذربایجانی گفت: به عنوان یک پژوهشگر معتقدم نباید مسئولیت همه چالش‌ها و نیازهای کشور بر دوش پژوهشگر باشد. مسئولیت یک پژوهشگر تحقیق و توسعه هدفمند جهت رسیدن به دانش فنی کارآمد است. چرخ‌دنده‌های قسمت‌های مختلف این سیستم، به صورت روان با هم کار نمی‌کنند؛ نهادهای سیاست‌گذار ارتباط تنگاتنگی با نهادهای مرتبط ندارند و اگر هم داشته باشند، به دلیل محدودیت‌های مالی یا تخصیص بودجه ناکافی، روند کار مختل می‌شود.

باید به سمت هسته‌ها و گروه‌های فناور حرکت کنیم

معاون علمی و فنی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران تأکید کرد: افق کشور دانش‌بنیان ریخته شده است، سیاست‌گذاری‌ها دانش‌بنیان دیده شده‌اند و نمی‌توانیم در سیستم دانش‌بنیان به شخصیت حقوقی مانند شرکت فکر کنیم، اما به کسی که قرار است محصول را تولید کند، فکر نکنیم. اقتصاد دانش‌بنیان کشور در آینده، اقتصاد دولتی نخواهد بود.

وی افزود: در اقتصاد دانش‌بنیان باید به سمت هسته‌ها و گروه‌های فناور حرکت کنیم. اگر این هسته‌های فناور به‌خوبی شکل بگیرند، می‌توانیم به لحاظ توجه به افق‌ها و ایده‌آل‌های پژوهش کشور، گام‌های خوبی برداریم. در این شرایط قادر خواهیم بود سازوکاری تدوین کنیم که علاوه بر حفظ منابع دولتی و امانت‌داری در بیت‌المال، (بروز) خلاقیت بتواند علاوه بر تأمین معیشت و رفاه پژوهشگر، از لحاظ روحی نیز وی را ارضا کند.

دستاوردهای پژوهشگران، خوراک مدیریت‌های مختلف

آذربایجانی گفت: باید تلاش کنیم که این فلسفه کلی در بین پژوهشگران شکل بگیرد که من به عنوان یک عضو بسیار کوچک از جامعه پژوهشی کشور، در یک اکوسیستم بزرگ مفید هستم. این احساس مفید بودن زمانی اتفاق می افتد که بدانم کار من به عنوان پژوهشگر، قسمتی از یک طرح بزرگ در داخل کشور است.

وی تأکید کرد: زمانی که دستاوردی حاصل می‌شود، منِ پژوهشگر هم باید دیده شوم. باید این بستر و فضا برای پژوهشگر فراهم شود تا شناخته شده و هویت علمی پیدا کند. اما بسیاری اوقات، دستاوردهای پژوهشگران برای تثبیت جایگاه، خوراک مدیریت‌های مختلف می‌شود.

تلاش برای ایجاد فضای پژوهشی استاندارد

آذربایجانی خاطر نشان کرد: تا حد امکان تلاش کرده‌ایم در اکوسیستم داخلی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، فضای پژوهشی استانداردی را برای پژوهشگران ایجاد کنیم و به‌دنبال این هستیم که در درجه اول، هر پروژه و فناوری که ایجاد می‌کنیم، چندبعدی ببینیم. از این طریق، رسالت مرکز را به درستی پوشش می‌دهیم؛ رسالتی که در واقع بخشی از یک سند علمی بالادستی است و در عین حال، مسئله‌محور بوده و نیازی از کشور را مرتفع و منافع پژوهشی، سازمانی و حتی شخصی (پژوهشگر) را تأمین می‌کند.

وی افزود: در مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران و بخصوص در چند سال اخیر سعی کرده‌ایم که دستاورد پژوهشی هر پژوهشگر، شناسنامه علمی و پژوهشی خود آن فرد باشد و یک رییس، معاون یا هر سمت اجرایی دیگر، آن را به نام خود مصادره نکند. شمار زیادی از کارشناسان و نخبگان این مرکز که شاید سال‌ها احساس نمی‌کردند می‌توانند نقشی در حل چالش‌های زیست فناورانه کشور داشته باشند، درحال حاضر نه فقط با طرح‌های خرد، بلکه با طرح‌های بسیار کلان در حوزه‌های مختلف وسط میدان کار و پژوهش هستند.

تعدد پژوهشکده‌ها، راهکاری برای حل چالش مهاجرت نخبگان

معاون علمی و فنی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران با اشاره به موضوع مهاجرت نخبگان گفت: قشر تحصیل‌کرده و فارغ‌التحصیلان زیادی در کشور داریم که گروهی به کشورهای دیگر مهاجرت کرده و بقیه در داخل کشور هستند. با چالش مهاجرت نخبگان مواجه بوده و هستیم، اما رویکردمان در این حوزه چه بوده است؟ شاید تنها سناریویی که به ذهن‌مان رسیده است، تأسیس دانشگاه، دانشکده یا پژوهشکده بود تا این افراد در آنجا مشغول به کار شوند.

وی افزود: طبیعی است که کشور نیازمند پژوهشگاه‌ها و پژوهشکده‌ها در حوزه‌های مختلف است، اما بسیاری از آنها باوجود نام‌های مشابه و استراتژی‌های نزدیک به هم و علیرغم قرابت موضوعی، بسیار از هم دور هستند.

آذربایجانی تأکید کرد: شاید در زمان تأسیس این دیدگاه وجود داشته که به عنوان مثال در حوزه زیست فناوری، پتانسیل و نیازسنجی جهاد دانشگاهی با وزارت علوم، وزارت بهداشت و وزارت جهاد کشاورزی متفاوت است، پس هر کدام می‌توانند پژوهشکده مجزایی داشته باشند.

وی خاطر نشان کرد: به نظرم بسیار ایده‌آل است این پژوهشکده‌ها در یک نقشه جامع و کلی، کنار هم قرار گرفته و مأموریت‌های مشخصی برای هر کدام تعریف شود تا علاوه بر جلوگیری از هدررفت منابع انسانی و مالی، از موازی‌کاری نیز پیشگیری شود. در این زمینه نیازمند یک مدیریت هوشمند هستیم و امیدواریم در بحث پژوهش و اولویت‌گذاری، این مدیریت هوشمند مدنظر مسئولین قرار گیرد.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

آخرین وضعیت سلامت آب روستاها و شهرهای کشور اعلام شد

آخرین وضعیت سلامت آب روستاها و شهرهای کشور اعلام شد
2024-11-23T06:47:18+03:30
رئیس گروه آب و فاضلاب مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره وضعیت سلامت آب کشور توضیح داد.

جریمه اتحادیه اروپا در انتظار آمازون

جریمه اتحادیه اروپا در انتظار آمازون
2024-11-22T15:34:02+03:30
شرکت آمازون احتمالا سال آینده میلادی با تحقیقات آنتی تراست اتحادیه اروپا درباره آنکه آیا محصولات برند خود را در پلتفرم فرو ش آنلاینش بر کالاهای دیگر ترجیح می...

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان و واحد سنندج منصوب شد

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان و واحد سنندج منصوب شد
2024-11-22T15:34:02+03:30
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با صدور حکمی «سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان و واحد سنندج» را منصوب کرد.

۲ انتصاب در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی

۲ انتصاب در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی
2024-11-22T15:20:42+03:30
با حکمی از سوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، معاون و مشاور دانشگاه در امور فرهنگی و اجتماعی منصوب شد.

افسردگی از شایع‌ترین اختلالات روانپزشکی است

افسردگی از شایع‌ترین اختلالات روانپزشکی است
2024-11-22T13:34:05+03:30
مدیر پژوهشی پژوهشکده جراحی مغز و اعصاب عملکردی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، بر اهمیت درمان افسردگی به عنوان یکی از اختلالات شایع روانپزشکی تاکید کرد.

نشست مسئولان حوزه‌های بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد برگزار شد

نشست مسئولان حوزه‌های بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد برگزار شد
2024-11-22T13:07:18+03:30
نشست مسئولان حوزه‌های بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با حضور رئیس دانشگاه آزاد برگزار شد.

انتصاب مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در امور فرهنگی

انتصاب مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در امور فرهنگی
2024-11-22T13:07:18+03:30
با حکمی از سوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مشاور رئیس دانشگاه در امور فرهنگی و اجتماعی منصوب شد.

درمان بیماری ایدز در کشور رایگان است

درمان بیماری ایدز در کشور رایگان است
2024-11-22T12:00:41+03:30
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: اکنون داروهای ضدویروسی HIV که موجود هستند سبب به صفر رسیدن ویروس در خون می‌شوند.

کنگره بین المللی «سلامت در حوادث و بلایا» برگزار می‌شود

کنگره بین المللی «سلامت در حوادث و بلایا» برگزار می‌شود
2024-11-22T11:47:20+03:30
رییس سازمان بسیج جامعه پزشکی از برگزاری دهمین کنگره بررسی «سلامت در حوادث و بلایا» خبر داد.

نخستین کلوز آپ از ستاره درحال مرگ در کهکشان همسایه ثبت شد

نخستین کلوز آپ از ستاره  درحال مرگ در کهکشان همسایه ثبت شد
2024-11-22T10:27:20+03:30
نخستین عکس کلوزآپ از یک ستاره خارج از کهکشان راه شیری نشان می دهد این شی آسمانی در ساختاری عجیب پیچیده شده است.

مهلت درخواست رشته‌های تحصیلی در حوزه‌های استانی تمدید شد

مهلت درخواست رشته‌های تحصیلی در حوزه‌های استانی تمدید شد
2024-11-22T10:27:20+03:30
معاون آموزش حوزه‌های علمیه گفت: مهلت درخواست‌های اجرای رشته و پذیرش متمرکز طلاب توسط حوزه‌های استانی و مناطق مستقل حوزوی تمدید شد.

این مُسکن‌ها خطر خونریزی داخلی را افزایش می‌دهند

این مُسکن‌ها خطر خونریزی داخلی را افزایش می‌دهند
2024-11-22T08:53:59+03:30
افرادی که از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنند، در صورت مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن، دو برابر با خطر خونریزی ...

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید؛ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید؛ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی
2024-11-22T08:53:58+03:30
وزیر علوم گفت: در این چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده‌اند که این عدد نگران کننده‌ای است.

وزارت بهداشت طب سنتی و مکمل را به رسمیت می‌شناسد

وزارت بهداشت طب سنتی و مکمل را به رسمیت می‌شناسد
2024-11-22T08:27:32+03:30
مشاور وزیر بهداشت گفت: وزارت بهداشت به عنوان متولی نظام سلامت در کشور به طب سنتی و مکمل به عنوان یک واقعیت جامعه نگاه می‌کند و آن را به رسمیت می‌شناسد.

باید هزینه سلامت را با سبک زندگی سالم پایین بیاوریم

باید هزینه سلامت را با سبک زندگی سالم پایین بیاوریم
2024-11-22T08:27:31+03:30
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با عنوان این مطلب که باید هزینه سلامت را پایین بیاوریم، گفت: این فرآیند از طریق احیای سبک زندگی صحیح و تغذیه سالم امکانپذیر ...

حسگر محققان ایرانی محیط آبزیان را ایمن نگه می‌دارد

حسگر محققان ایرانی محیط آبزیان را ایمن نگه می‌دارد
2024-11-22T08:27:31+03:30
گروهی از محققان ایرانی یک حسگر مبتنی بر هیدروژل جهت رصد آمونیوم آب ابداع کرده اند تا کیفیت محیط آبزیان را کنترل کنند.

عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان

عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان
2024-11-22T07:47:19+03:30
یک مطالعه جدید نشان می دهد که از هر پنج مورد تب دنگی یک مورد می تواند با تغییرات آب و هوایی مرتبط باشد و افزایش آتی این ویروس منتقله از طریق پشه اجتناب ناپذی...

هزینه درمان ۸۰۰ هزار مصدوم ترافیکی روی دست نظام سلامت!

هزینه درمان ۸۰۰ هزار مصدوم ترافیکی روی دست نظام سلامت!
2024-11-22T07:33:59+03:30
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: بر اساس برآوردهای ارائه شده، علاوه بر حدود بیست هزار فوتی در سال، حوادث ترافیکی سالانه حدود پانصد تا هشتصد هزار م...

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
2024-11-22T07:20:43+03:30
وزیر علوم گفت: در این چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده‌اند که این عدد نگران کننده‌ای است.

مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید

مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
2024-11-22T06:54:00+03:30
وزیر علوم گفت: دراین چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده اند که این عدد نگران کننده ای است.

اظهارات وزیر علوم درباره انتصابات و آمار دانشجویان اخراجی و تعلیقی

اظهارات وزیر علوم درباره انتصابات و آمار دانشجویان اخراجی و تعلیقی
2024-11-21T17:07:18+03:30
وزیر علوم گفت: اطمینان می دهم که انتصاباتی که داشتم کار خودم بوده و غیرسیاسی ترین افراد را انتخاب کردم.

سه فاکتور خطر سکته مغزی/ آسان‌ترین راهکار کاهش استرس و اضطراب

سه فاکتور خطر سکته مغزی/ آسان‌ترین راهکار کاهش استرس و اضطراب
2024-11-21T16:00:38+03:30
حوزه سلامت در هفته رو به پایان، در جهان، شاهد اخبار و رویدادهای متعدد و مختلفی بود که به مرور به گزیده‌ای از مهم‌ترین آنها می‌پردازیم.

قدیانی: دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند

قدیانی: دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
2024-11-21T15:33:58+03:30
رئیس دانشگاه انقلاب اسلامی گفت: باید دانشگاههای ما به مراکز تحقیقاتی تبدیل شوند و دانشجویان بسیجی پرچمدار آن باشند. 

دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند

دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
2024-11-21T15:20:38+03:30
رئیس دانشگاه انقلاب اسلامی گفت: باید دانشگاههای ما به مراکز تحقیقاتی تبدیل شوند و دانشجویان بسیجی پرچمدار آن باشند. 

نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه برای کاهش شکایت کاربران بررسی شد

نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه برای کاهش شکایت کاربران بررسی شد
2024-11-21T13:14:03+03:30
نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه در راستای ایجاد وحدت رویه در ساماندهی حوزه پیامک انبوه و با هدف ایجاد هم افزایی برای توسعه بازار کسب و کار و افزایش رضایت مردم م...

همکاری‌ دانشگاه‌های شهیدبهشتی و شریف در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک

همکاری‌ دانشگاه‌های شهیدبهشتی و شریف در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک
2024-11-21T12:47:18+03:30
دانشگاه‌های علوم پزشکی شهیدبهشتی و صنعتی شریف با انعقاد تفاهم‌نامه‌ای در حوزه های رباتیک و نانورباتیک، هوش مصنوعی، یادگیری الکترونیکی، یادگیری عمیق و ... همک...

مشکلات رزیدنت‌ها بررسی و رفع خواهد شد

مشکلات رزیدنت‌ها بررسی و رفع خواهد شد
2024-11-21T10:33:59+03:30
وزیر بهداشت گفت: مشکلات رزیدنت ها رفع خواهد شد.

شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه شریف اعلام شد

شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه شریف اعلام شد
2024-11-21T10:20:39+03:30
دانشگاه صنعتی شریف شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در مقطع کارشناسی ارشد بدون آزمون در سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۵ را اعلام کرد.

ثبت‌نام دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه علم و صنعت تمدید شد

ثبت‌نام دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه علم و صنعت تمدید شد
2024-11-21T10:07:19+03:30
مهلت ثبت نام دانشجویان استعداد درخشان در مقطع کارشناسی ارشد سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۴ دانشگاه علم و صنعت، تمدید شد.

نوجوانان استرالیایی در آستانه محدودیت استفاده از شبکه‌های اجتماعی

نوجوانان استرالیایی در آستانه محدودیت استفاده از شبکه‌های اجتماعی
2024-11-21T09:53:59+03:30
دولت استرالیا لایحه‌ای با هدف ممنوعیت شبکه های اجتماعی برای کودکان زیر ۱۶ سال به پارلمان ارائه کرد که شامل جریمه ای تا ۳۲ میلیون دلار آمریکا برای پلتفرم‌هایی...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)