میرنیوز
به گزارش ایسنا، فلزات سنگین از جمله آلایندههایی هستند که از طریق آب، رسوبات، مناطق ساحلی و رودخانهها وارد دریا میشوند و میتوانند از طریق زنجیره غذایی در اندامهای ماهی، میگو و دیگر آبزیان رسوب کرده و انباشته شوند. ورود این آلایندهها به بدن میتواند باعث بیماریها و عوارض مختلفی همچون سرطان، نارسایی کلیوی، آسیب سیستم عصبی مرکزی و ... شود.
یکی دیگر از آلایندههای مهم اقیانوسها و دریاها؛ «هیدروکربنهای آروماتیک» هستند که میتوانند از طریق زنجیره غذایی وارد بدن آبزیان شده و در اندامهای آنها تجمع یابند. این آلایندهها اغلب از احتراق ناقص مواد آلی مثل سوختهای فسیلی و چوبها، سوزاندن و خاکستر کردن زبالهها، آتشسوزی جنگلها و مزارع و فعالیتهای صنعتی وارد محیط میشوند. حمل و نقلهای دریایی، ضایعات پالایشگاههای نفت و گاز و حوادث غیرمترقبه باعث آلودگی اقیانوسها و دریاها با ترکیبات آروماتیک میشود. بررسیهای مختلف سرطانزا بودن این ترکیبات را ثابت کردهاند.
از آنجا که میگو ارزش غذایی و تجاری به نسبت بالایی دارد و تاکنون تحقیقی در خصوص میزان آلودگی فلزات سنگین و ترکیبات آروماتیک روی میگوهای دریایی و پرورشی بستهبندیشده در ایران انجام نشده است، پژوهشگران به بررسی میزان این مواد آلاینده در این میگوها پرداختند.
«سحر عاطفی صدرینی»، «عبدالله جمشیدی» و «جلال حسن»؛ پژوهشگران دانشکده دامپژشکی دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه تهران، در انجام این پژوهش مشارکت داشتند.
نمونهگیری این مطالعه در زمستان سال ۱۳۹۷ از ۱۲۰ عدد میگوی بستهبندی شده از ۱۰ بسته هموزن و دارای تاریخ تولید و با سایز مشابه که توسط پنج شرکت مختلف بستهبندی شده بودند، انجام شد. برای اندازهگیری فلزات سنگین از دستگاه جذب اتمی و برای تعیین هیدروکربنهای حلقوی آروماتیک از روش کروماتوگرافی گازی-جرمی استفاده شد. فلزات سنگین بررسیشده در این مطالعه؛ روی، سرب، آرسنیک، کادمیوم، نیکل، مس، کروم، جیوه، منگنز و تیتانیوم بودند.
با اندازهگیری میزان این فلزات سنگین در میگوها مشخص شد که بیشترین میانگین غلظت به ترتیب مربوط به روی، مس و آرسنیک و کمترین میانگین غلظت نیز مربوط به عنصر کادمیوم است. مقایسه میزان فلزات سنگین در این نمونهها با میزان استاندارد مشخصشده توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) نشان داد که تمامی فلزات سنگین اندازهگیریشده، غلظتی کمتر از استاندارد WHO دارند.
با اندازهگیری غلظت ترکیبات آروماتیک حلقوی شناخته شده، مشخص شد که در نمونه میگوها ترکیبات نفتالین، آسنفتیلن، کرایسن و آسنافتن وجود دارد. بررسیها نشان داد که مقادیر نفتالین، آسنافتن و کرایسن از حد استاندار تعیینشده بالاتر است و باید ارزیابیهای دقیقتری به ویژه از نظر نزدیکی به منابع آلودگی انجام گیرد. چرا که مصرف مواد غذایی آلوده به ترکیبات آروماتیک حلقوی به دلیل داشتن ترکیبات سرطانزا ممکن است برای انسان خطرناک باشد.
طبقه یافتههای این پژوهش؛ بهطور کلی مصرف میگوهای فوق از نظر وجود فلزات سنگین برای انسان خطری ندارد؛ اما با توجه به امکان انتقال هیدروکربنهای آروماتیک از طریق زنجیره غذایی به انسان، آلودگی به این ترکیبات میتواند به عنوان یک هشدار برای مصرف زیاد میگو تلقی شود. لازم است تحقیقات بیشتر در فصول دیگر سال و بر برندهای بیشتری صورت گیرد تا نتایج کاملتری حاصل شود.
یافتههای این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «بررسی ترکیبات آروماتیک حلقوی و فلزات سنگین در میگوهای سفید (Metapenaeus affinis) عرضه شده شهر تهران» در فصلنامه بهداشت مواد غذایی؛ وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
هوش مصنوعی آهنگساز می شود
دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد
دولت چهاردهم اهتمامی به اجرای قانون جوانی جمعیت ندارد
استفاده از هوش مصنوعی در دندان پزشکی
حضور سرزده پزشکیان در وزارت بهداشت
اندونزی پیشنهاد سرمایه گذاری اپل در این کشور را رد کرد
امکان تغییر محل آزمون دانشجویان پیامنور فراهم شد
برنامه وزارت علوم برای حل مسکن دانشگاهیان و خوابگاه متاهلی
پرهیز از تمایز میان تشکلهای دانشجویی در آستانه ۱۶ آذر
تقلید از سیستم بینایی انسان برای ارتقای عملکرد حسگرها
امضای نخستین قرارداد الکترونیکی صندوق نوآوری با یک شرکت دانشبنیان
آخرین تغییرات در شورای عالی حوزههای علمیه
زنجیره تولید و تامین دارو گرفتار کمبود نقدینگی است
کره جنوبی روبات دوست ترین کشور دنیاست
ادعای جدید ماسک برای دسترسی ساده موبایل به اینترنت استارلینک
تغییر دو عضو شورای عالی حوزههای علمیه
امروز آخرین مهلت ثبتنام ارشد بدون آزمون دانشگاه علم و صنعت
فرصت انتخاب رشته در آزمون دکتری تخصصی رشتههای علوم پزشکی آغاز شد
بوی کپسول روسی در فضا پیچید
افشین: پارکهای انیمیشن توسط بخش خصوصی راه اندازی میشود
۲میلیارد تراکنش در «مرکز ملی تبادل اطلاعات» از ابتدای دولت چهاردهم
نانوحبابها داروی ضدسرطان را به ریه میرسانند
شاخص بهداشت آب کدام شهرها مناسب نیست؟
مدیرکل دفتر مشاوره، سلامت و سبک زندگی سازمان امور دانشجویان منصوب شد
شاخصهای بهداشت آب کدام شهرها مناسب نیست؟
متا سال آینده برای خرید اینستاگرام و واتس اپ به دادگاه می رود
زمان برگزاری هفدهمین دوره المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی اعلام شد
دو بیماری که سلامت زنان را تهدید میکند
خطر ایجاد کارخانه تولید مقاله با هوش مصنوعی!
مدارک دکتری و پزشکی دانشگاههای آذربایجان فاقد اعتبار است