میرنیوز
به گزارش ایسنا و به نقل از آی ای، هنگام طراحی تجهیزات با فناوری بالا یا "های-تک"(high-tech) به ویژه با دقت لازم برای رصد فضا، دما باعث نگرانی بزرگی میشود. خواص حرارتی محیط اطراف تلسکوپها میتواند بر نحوه عملکرد نوری و تاری تصاویر تأثیر بگذارد. به زبان ساده، برخی از تلسکوپها برای سازگاری با تغییرات و کنترل شرایط ناشی از دمای بالاتر دنیای کنونی ساخته نشدهاند.
مطالعهای که اخیراً منتشر شده است، جزئیات برخی از تأثیرات تغییرات آب و هوایی را بر رصد نجومی بیان میکند. این مطالعه به طور خاص بر چند دهه مشاهدات و مطالعات "تلسکوپ بسیار بزرگ"(VLT) رصدخانه جنوب اروپا متمرکز است.
"VLT" از نظر رصدی از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که این تلسکوپ، پیشرفتهترین رصدخانه نجومی نور مرئی در جهان است.
دادههای حاصل از این رصدخانه برخی از روشهایی را که تغییرات آب و هوایی بر توانایی رصد تلسکوپها در فضا تأثیر میگذارد، نشان داد. طبق گفته "فاستین کانتالوب" محقق ارشد این مطالعه؛ تغییرات آب و هوایی به طور فزایندهای بر مشاهدات نجومی تأثیر میگذارد.
منطقه خاص محل استقرار VLT" که در صحرای آتاکاما در شیلی واقع شده است، طی ۴۰ سال گذشته به طور متوسط ۲.۷ درجه فارنهایت(۱.۵ درجه سانتیگراد) گرم شده است که از روند گرم شدن متوسط بقیه جهان در همین دوره که حدود ۱.۷ درجه فارنهایت(یک درجه سانتیگراد) است، بیشتر است.
"VLT" در صحرای آتاکاما، خشکترین مکان روی زمین خارج از قطب جنوب است. بنابراین تعجبی ندارد که از میانگین نرخ گرمایش جهانی پیشی بگیرد. قرار گرفتن این تلسکوپ در خشکترین مکان زمین اتفاقی نیست. اگرچه حتی رطوبت کم در آتاکاما نیز نمیتواند مسائل و مصائب ناشی از افزایش دمای این منطقه را جبران کند.
از همه قابل توجهتر، اگر درجه حرارت در پایان روز بالاتر از ۶۰ درجه فارنهایت (۱۶ درجه سانتیگراد) باشد، عملکرد سیستم خنک کننده VLT میتواند دچار اختلال شود. هنگامیکه این خنک کننده برای اولین بار در سال ۱۹۹۱ نصب شد، این مسئله گرمای بیش از حد، وجود نداشت، اما آب و هوای طی این مدت در این منطقه به سرعت گرم شده است و اختلال خنک کننده این تلسکوپ در طول سال به یک مسئله تکراری تبدیل شده است.
درجه حرارت بالاتر به دلیل اختلاف دما بین منطقه خارج از گنبد تلسکوپ و داخل گنبد میتواند منجر به از دست رفتن وضوح تصاویر تلسکوپ شود. این مسئله مشکلی را ایجاد میکند که به عنوان "مشاهده گنبد"(Dome Seeing) شناخته میشود. دکتر "کانتالوب" توضیح میدهد این موضوع به دلیل تلاطم و آشفتگی در هوای داخل گنبد ناشی از اختلاف دما بین داخل و خارج گنبد به تخریب کیفیت تصویر منجر میشود.
افزایش دمای محیط در این منطقه باعث میشود وضوح جو زمین کمتر شود که منجر به تاری مشاهدات نیز میشود و میزان دید تلسکوپ را کاهش میدهد.
حوادث شدید آب و هوایی به ویژه افزایش بارندگی و حرکات ابرها نیز میتواند در مشاهدات تلسکوپها تأثیر منفی داشته باشد. با توجه به شرایط صحرای آتاکاما و موقعیت VLT، انتظار می رود که افزایش تغییرات حرارتی در این منطقه، تلاطم جو همراه با رطوبت بیشتر را به همراه داشته باشد.
همچنین لازم به ذکر است که هدف اصلی این مطالعه بررسی دادههای تاریخی و چگونگی ارتباط آنها با مشکلاتی است که در حال حاضر این تلسکوپ با آنها روبرو است.
محققان با نگاهی به دادههای چند دهه فعالیت "VLT" و آب و هوای اطراف آن، قادر به پیشبینی تأثیرات مخربی هستند که ممکن است تغییرات بیشتر آب و هوایی بر توانایی رصد تلسکوپها در فضای بیرونی داشته باشد.
بزرگترین توصیه محققان، برنامهریزی برای ساخت یک تلسکوپ در آینده است. آنها پیشنهاد میکنند که تلسکوپهای آینده باید برای پذیرش حوادث و تغییرات شدید آب و هوایی طراحی شوند، زیرا پتانسیل زیادی وجود دارد که تغییراتی که بر روی "VLT" تأثیر گذاشته است، شیوع بیشتری پیدا کنند و مناطق دیگر را نیز تحت تأثیر قرار دهند.
پیام محققان در پایان این مقاله مبنی بر اینکه ما باید اقدامات پایدار در برابر بحرانهای آب و هوایی را دنبال کنیم، به شرح زیر است:
- برقراری ارتباط در داخل و خارج از جامعه علمی در مورد تأثیر تغییرات آب و هوا بر روی سیاره و جامعه ما
- بهینه سازی منابع انرژی صرف شده برای فعالیت حرفهای
- مرور مجدد و تغییر شکل کلی طرح تحقیق در نجوم برای کاهش ردپای گرمایش جهانی
به هر حال به نظر میرسد یافتن راهی برای جلوگیری از کاهش توانایی محققان در انجام تحقیقات علمی مربوط به تلسکوپها حیاتی است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
مبنای رتبهبندی و سطح بندی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی اعلام شد
تولید تصویر ماهوارهای با رزولوشن ۳۵ تا ۴۵ سانتیمتر برای اولین بار در کشور
بیانیه بسیج دانشجویی در پی نحوه عزل رئیس سابق دانشگاه فردوسی مشهد
شیوع پوسیدگی دندان از کجا نشات میگیرد؟
۱۴ کشته در اثر رانش زمین در شرق اوگاندا؛ ۴۰ خانه مدفون شد
رئیسی: مردم از نظام سلامت کشور رضایت ندارند
وزارت بهداشت خبر شیوع ویروس گوارشی را تکذیب کرد
آغاز تحقیق از مایکروسافت برای زورگویی به مشتریان
دگرگونی ماهیت ۴۰ درصدی مشاغل جهانی با گسترش استفاده از هوش مصنوعی
برخورد با رئیس سابق دانشگاه فردوسی مشهد خلاف کرامت انسانی بوده است
۱۶ آذرماه یکی از نمادهای دموکراتیک و مردمسالارانه جمهوری اسلامی است
بومی سازی «کیتهای تشخیص بر بالین» برای تسهیل انجام آزمایش در مناطق محروم
تمام آنچه دانشآموختگان ۲۴ رشته علوم پزشکی باید درباره خدمات قانونی و طرح بدانند
چگونه با طب سنتی لاغر شویم+ روشهای پاکسازی بدن
چگونه با طب سنتی لاغر شویم +روشهای پاکسازی بدن
ماجرای پیوند قرنیه در یکی از بیمارستانهای تهران
هوش مصنوعی در قالب مادربزرگ از کلاهبرداری جلوگیری می کند
معاون سیاستگذاری و برنامه ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال منصوب شد
متولیان: کنشگری بانوان طلبه نخبه توسعه مییابد
رئیس جمهور روز دانشجو به یکی از دانشگاههای تهران می رود
ظفرقندی: ۲۰ سال آینده سالخوردهترین کشور منطقه میشویم
طرح پزشک خانواده ۴ بار شکست خورد
فعالیت ۵۰ هزار بهورز در بحث آموزش سلامت دهان و دندان
جهش علمی در حوزه علمیه خواهران نیاز است / بیان چالشهای نخبگی و راهکارها
گلریزان ۴ میلیاردی یکی از پیام رسانها برای کمک به محور مقاومت
علائمی که خبر از ابتلا به کرونای بلند مدت میدهند
مسجد حتی در عصر هوش مصنوعی و اینترنت اشیا کارکرد اثربخش دارد
ذخیره ۶ ماهه دارو، نیازمند منابع مالی قابل توجه است
خواب نامنظم مشکلات قلبی را افزایش میدهد
سیگار الکترونیکی بدون نیکوتین هم خطرناک است