میرنیوز
به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، ناسا اخیرا برخی کارهای رصدخانه اشعه ایکس چاندرا و سایر تلسکوپها به ویژه تلسکوپ فضایی هابل را با یکدیگر ادغام کرده است که نشان میدهد وقتی به یک جسم مشابه در طول موجهای مختلف نوری نگاه میکنید، چه نوع تصاویری میتواند تولید شود.
"ام ۸۲"
ام ۸۲ یا مسیه ۸۲ یا کهکشان "انجیسی ۳۰۳۴ "که با نام کهکشان "سیگار" نیز مشهور است یک کهکشان در صورت فلکی" دُبّ اکبر" است و در فاصله ۱۲ میلیون سال نوری از ما قرار دارد. کهکشان سیگار که "مسیه ۸۲"(M۸۲) نیز نام دارد، یکی از نزدیکترین و فعالترین کهکشانهای انفجار ستارهای است. یعنی میزان زیادی ستاره تشکیل میدهد. مسیه ۸۲ با کهکشان همسایه خود یعنی "مسیه ۸۱" در تعامل گرانشی است که به احتمال زیاد دلیل فعالیت انفجار ستارهای در اطراف مرکز کهکشان است. شکلگیری فعال ستارهای در داخل کهکشان و تاثیر آن روی گاز و گرد و غبار میتواند به خوبی از زمین مشاهده شود. این ویژگی، مسیه ۸۲ را به یکی از کهکشانهایی تبدیل کرده که به خوبی مورد مطالعه قرار گرفته است. تلسکوپ پرتو ایکس چاندرا موفق به ثبت این تصویر زیبا شده است. در مرکز این تصویر رنگ آبی و صورتی قابل مشاهده است که نشان دهنده انفجار دمای بالا است که هنگام گرم شدن گاز توسط انفجارهای ابرنواختر ایجاد میشود. تصاویر نوری تلسکوپ فضایی هابل(نشان داده شده به رنگ قرمز و نارنجی) شکل کهکشان را نشان میدهد.
"آبل ۲۷۴۴"
در این تصویر "خوشه پاندورا"(Pandora's Cluster) قابل مشاهده است. علت نامگذاری این خوشه این بوده است که همه ساختارهای مختلف در آن یافت میشوند. این خوشه کهکشانی که با نام" آبل ۲۷۴۴"(Abell ۲۷۴۴) نیز شناخته میشود حدود ۳.۵ میلیارد سال نوری از زمین فاصله دارد. خوشه کهکشان آبل ۲۷۴۴ شامل مقدار زیادی گاز بیش از حد گرم است که در اشعه ایکس به شدت میدرخشند. اشعه ایکس در دادههای چاندرا به صورت ابرهای آبی دیده میشود که با در کنار هم قرار گرفتن تصاویر نوری ثبت شده توسط هابل به رنگهای قرمز ، سبز و آبی نشان داده میشود. خوشههای کهکشانی مجموعه عظیمی از کهکشانها هستند که توسط جاذبه در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند و این ساختارهای عظیم به منجمان درباره ساختار جهان میآموزند.
" اسان ۱۹۸۷ای"
سومین تصویر، ابرنواختر موسوم به "اس ان ۱۹۸۷ای"(SN ۱۹۸۷A) است که یکی از درخشانترین ابرنواخترهای دیده شده به شمار میرود. دادههای تلسکوپ چاندرا، رنگ آبی و دادههای تلسکوپ هابل، رنگهای نارنجی و قرمز را نشان میدهند. گرچه انفجار ابرنواختر مذکور در ۲۴ فوریه ۱۹۸۷ رخ داد اما هنوز هم اطلاعات علمی ارزشمندی در اختیار دانشمندان قرار میدهد. تلسکوپها مرتباً از آن بازدید میکنند تا ببینند که چگونه گاز و گرد و غبار در طول سالها شکل گرفته است. دادههای چاندرا(به رنگ آبی) نشان میدهد که امواج شوک ابرنواختر به پوستهای با قطر تقریباً چهار سال نوری از مواد اطراف ستاره منفجر شده برخورد کرده است. دادههای هابل همچنین برخی از فعل و انفعالات در طول موجهای نوری را نشان میدهد که در اینجا با رنگهای نارنجی و قرمز قابل مشاهده است.
"اتا کارینا"
چهارمین تصویر، "اتا شاهتخته" یا "اتا کارینا"(Eta Carinae) را نشان میدهد که یک سامانه ستارهای در صورت فلکی شاهتخته است. این سامانه، دو ستاره بزرگ را در بر دارد که بسیار نزدیک به یکدیگر در حال گردش هستند. در این تصویر، دادههای نوری تلسکوپ هابل، رنگ سفید و همچنین پرتو فرابنفش را نشان میدهند و پرتو ایکس تلسکوپ چاندرا نیز انتشارات بنفش را مشخص میکند. مقامات ناسا در بیانیه منتشر شده درباره این تصاویر گفتند: انفجارهای قبلی این ستاره به ایجاد حلقهای از اشعه ایکس داغ منجر شده است که گازی از آن ساطع شده و قطر آن حدود ۲.۳ سال نوری است که اطراف دو ستاره را احاطه کرده است.
"کهکشان چرخ گاری"
این تصویر مربوط به "کهکشان چرخ گاری"(Cartwheel Galaxy) است که شبیه به چشم گاو به نظر میرسد. شکل ظاهری این کهکشان، به خاطر وجود کهکشان کوچکتری است که از میان آن گذر میکند. اشعه ایکس تلسکوپ چاندرا، گازهای داغ آشفتهای را با رنگ بنفش نشان میدهند که در اثر برخورد پراکنده شدهاند. دادههای نوری تلسکوپ هابل نیز که به رنگهای قرمز و سبز و آبی هستند، نشان میدهند که این برخورد در کدام قسمت ممکن است به شکلگیری ستاره منجر شود.
"سحابی چشم خدا"
تصویر آخر، تصویر "سحابی هلیکس"(Helix Nebula) است که "سحابی چشم خدا" نیز نامیده میشود. این تصویر، دادههای مادون قرمز "تلسکوپ فضایی اسپیتزر"(Spitzer Space Telescope) را برای رنگهای سبز و قرمز، دادههای "تلسکوپ فضایی هابل"(Hubble Space Telescope) را برای رنگهای نارنجی و آبی، دادههای تلسکوپ فضایی "گلکس"(GALEX) برای نور فرابنفش و دادههای تلسکوپ چاندرا را برای رنگ سفید در بر دارد.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
مقاومت میکروبی قاتل جان ۵ میلیون نفر در جهان
وضعیت غذای دانشجویان توسط اساتید تغذیه بررسی می شود
توسعه نسل دوم فناوری تبدیل گازهای گلخانهای به گرافن
فراخوان بورس تحصیلی در حوزه فضا اعلام شد
کاندیداهای ریاست دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مشخص شد
پذیرش ۳۲۰ دانشجو در پژوهشگاههای کشور در سال جاری
توسعه فناوری و کارآفرینی نیاز امروز واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی
جزئیات ثبت نام وام شهریه دانشجویی دانشگاه جامع علمی کاربردی
روشی نوین برای ترمیم آسیبهای استخوانهای حساس جمجمه و صورت
بررسی نحوه رسیدگی به شکایات مرتبط با تصمیمات سازمان ملی سنجش
قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی منعقد شد
ضرورت اصلاح در روش پرداختی به پزشکان خانواده
اندازهگیری ویسکوزیته سیالات حفاری با ویسکومتر ایرانی
پاویون منطقه نوآوری ایران در نمایشگاه صنعت آغاز به کار کرد
جایگاه اول ایران در مقالات چاپ ۴ بعدی در بین کشورهای اسلامی
دستیابی دانش بنیانها به فناوری هدایت لیزری ماشینآلات سدسازی
دوره دستیاری از سال آینده به شغل تبدیل میشود
یک ربات برای نخستین بار در جهان ۲ ریه را پیوند زد
۸ نشریه علمی دانشگاه علامه در بین نشریات برتر (Q۱) قرار گرفت
پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه ملی با همکاری سه دانشگاه برتر کشور
پیام رئیس دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج
المپیاد علمی حوزههای علمیه برگزار میشود
پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد
سوءاستفاده عامدانه از یک اختراع جریمه سامسونگ را ۳ برابر کرد
بازنگری مصوبه غیرکارشناسی «سازمان ملیسنجش» ضروری است
رشاد: جای رشته فقه مقاومت در حوزه علمیه خالی است
توجه به نوآوری و کیفیت در پذیرش طلاب/ تقویت معیشت طلاب و اساتید
توسعه سیستم ارزیابی مدلهای زبان فارسی هوش مصنوعی در کشور
راهاندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی
سرپرست جدید معاونت امور حوزههای علمیه خواهران معرفی شد