میرنیوز

موانع توسعه کارآفرینی در محروم‌ترین استان ایران

موانع توسعه کارآفرینی در محروم‌ترین استان ایران 2020-09-24T07:15:40+03:30

به گزارش ایسنا، استان سیستان و بلوچستان از لحاظ سطح توسعه‌یافتگی، به عنوان محروم‌ترین استان کشور شناخته می‌شود.

بر اساس نتایج آمارگیری سال ۱۳۹۱ این استان در تمامی شاخص‌های توسعه انسانی برنامه توسعه ملل متحد پایین‌ترین سطح را در مقایسه با سایر استان‌های کشور، به خود اختصاص داده است.

شهرستان سرباز در جنوب‌شرقی استان سیستان و بلوچستان واقع شده است. این شهرستان از طرف شرق ۱۲۰ کیلومتر با کشور پاکستان مرز دارد و از جنوب به شهرستان چابهار و از غرب با شهرستان قصرقند و از شمال با شهرستان و مهرستان و ایرانشهر همسایه است.

بر اساس آمار سال ۱۳۹۱ نرخ بیکاری شهرستان سرباز ۳۰ درصد و نرخ مشارکت اقتصادی آن ۲۸ درصد است. علی‌رغم محرومیت محسوس در این منطقه، بررسی‌ها نشان می‌دهد این استان ظرفیت‌های ویژه‌ای دارد که بهره‌گیری از کارآفرینی فناورانه می‌تواند موجبات توسعه این منطقه را فراهم کند.

به همین منظور جواد کیخاکهن، مرتضی اکبری و سید رضا حجازی؛ پژوهشگران دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران به موانع توسعه کارآفرینی در این منطقه را بررسی کردند.

برای انجام این مطالعه با ۲۲ نفر از مسئولان دولتی، کارشناسان محلی و کارآفرینان و تولیدکنندگان شهرستان سرباز استان سیستان و بلوچستان مصاحبه انجام شد.

پس از بررسی مباحث مطرح‌شده از مصاحبه‌ها، موانع توسعه کارآفرینی فناورانه این منطقه در ۹ بخش دسته‌بندی شد.

۱۳ زیر مولفه مربوط به مسائل اقتصادی، ۱۲ زیر مولفه مربوط به مسائل آموزشی، هشت زیر مولفه مربوط به مسائل روان‌شناسی، هفت زیرمولفه مربوط به مسائل زیرساختی، ۹ زیرمولفه مربوط به مسائل سیاسی، شش زیر مولفه مربوط به مسائل مدیریتی، هفت زیرمولفه مربوط به مسائل فناورانه، هفت زیر مولفه مربوط به مسائل منابع انسانی و هفت زیر مولفه نیز مربوط به مسائل فرهنگی و اجتماعی است.

بر اساس یافته‌های این مطالعه، پژوهشگران موانع توسعه کارآفرینی فناورانه این منطقه را به شرح زیر عنوان کرده‌اند:

موانع اقتصادی

این منطقه باتوجه به شرایطی که بر آن حاکم است، از فقدان منابع مالی خطرپذیر در حوزه کارآفرینی فناورانه رنج می‌برد. این در حالی است که سازمان‌های دولتی و خصوصی منطقه مورد نظر نیز مدل حمایت مالی مناسبی برای کسب‌وکارهای فعال در این منطقه ندارند. علاوه بر این ضعف اقتصادی مردم نیز به این عقب‌ماندگی قوت بخشیده است. چرا که مردم منطقه توانایی بهره‌گیری از فناوری‌های روز را جهت توسعه کسب‌وکارهای خود ندارند.

به‌علاوه همسایگی این منطقه با کشور پاکستان و شرایط جغرافیایی ویژه آن، این منطقه را تبدیل به یکی از کریدورهای اصلی قاچاق در کشور کرده است. قاچاق سوخت، دلال‌محور بودن کسب و کارهای منحصر به فرد منطقه مثل خرما و نخلستان، دور بودن از مرکز و هزینه سربار حمل و نقل و عدم رقابت‌پذیری در بازار به دلیل افزایش هزینه‌های، توسعه‌کارآفرینی فناورانه منطقه را با چالش روبرو کرده است.

موانع آموزشی

از جمله زیرساخت های آموزشی در کل شهرستان سرباز، تنها یک شعبه دانشگاه پیام‌نور و یک مرکز فنی و حرفه‌ای در شهر راسک و یک دانشگاه علمی و کاربردی در مرکز بخش (سرباز کلات) است. این مراکز به نسبت جمعیت شهرستان به لحاظ کمی و کیفی محدود است و کافی نیست.

نوع آموزش و مفاد آموزشی این مراکز نیز مناسب نیست و به حوزه کارآفرینی فناورانه نمی‌پردازند. عدم وجود آموزش‌های مکمل و استاندارد، عدم پرداختن به پژوهش‌های کاربردی جهت رفع نیزا منطقه، ضعف کار علمی و آموزشی در سازمان‌های متولی امر و ...

موانع روان‌شناسی

برخی از اتفاقات و استمرار شرایط خاص منطقه، رفته رفته باور و روان مردم منطقه را تحت‌تاثیر قرار داده است؛ به گونه‌ای که جز فرهنگ این جامعه شده‌است و توسعه کارآفرینی فناورانه را تحت تاثیر قرار داده است.

دیدگاه‌های سنتی مردم و ممانعت آن‌ها در مقابل پذیرش فناوری و نوآوری موجب سختی فعالیت‌های فناورانه شده است.

عدم وجود نمونه‌های موفق باعث شده انگیزه‌های فعالیت‌های نوآورانه و فناورانه را از بین برود.

عدم وجود حمایت‌های مالی و معنوی برای افراد پیشرو و همچنین به مخاطره افتادن امنیت روانی سرمایه‌گذاران به دلیل شرایط منطقه و ... باعث شده زندگی در این شرایط ملکه ذهن و عادت مردم شده و تغییر را برای آن‌ها بی‌معنا، بی‌فایده و نشدنی جلوه داده است.

موانع زیرساختی

کمبود امکانات زیرساختی و وجود موانع زیرساختی در این منطقه بسیار محسوس و قابل لمس است. علاوه بر زیرساخت‌های تولید زیرساخت‌ها حیاتی مثل جاده، شبکه مخابراتی و ... نیز دچار مشکل است.

موانع سیاسی

منظور از موانع سیاسی، آن دسته از موانعی است که مربوط به سیاست‌گذاری‌ها اعم از سیاست‌های حمایتی، قانون‌گذاری، مالی و ... است. بروکراسی‌های اداری، ضعف در قوانین و مقررات و مجوزهای متعدد، عدم سیاست‌گذاری جامع، مشخص جهت ایجاد امنیت سرمایه‌گذاری و ... از جمله موانع سیاسی در منطقه سرباز استان سیستان و بلوچستان است.

موانع مدیریتی

عدم عملکرد مناسب سازمان‌های ذی‌ربط در ترویج کارآفرینی و ضعف در بهره‌برداری از منابع و فرصت‌های موجود نشان از عدم بلوغ سازمان‌های متولی می‌دهد. چرا که منطقه موردنظر فاصله چندانی با منطقه آزاد چابهار ندارد.

موانع فناورانه

در بسیاری از استان‌های کشور به واسطه استقرار صنایع مختلف اعم از صنایع دفاعی و غیردفاعی، توسعه و رشد فناوری و کسب‌وکارهای فناورانه از پیشرفت و توسعه بیشتری برخوردار بوده است.

عدم استقرار صنایع موفق متوسط و کلان در استان سیستان و بلوچستان خود یکی از مواردی است که سرعت انتقال دانش‌وفناوری و رشد کارآفرینی فناورانه را در استان و منطقه با کندی روبه‌رو کرده است.

موانع منابع انسانی

بسیاری از موانع مذکور در این منطقه به‌ویژه ضعف در آموزش، باعث شده است که این منطقه با ضعف نیروی انسانی کارآمد و در واقع رهبران کارآفرین روبه‌رو شود.

موانع فرهنگی

باورهای قدیمی و ذائقه سنتی عموم مردم، آموزش‌پذیری و استانداردپذیری آن‌ها را تقلیلی داده است.

سختی زندگی، گونه‌ای از قناعت را در آن‌ها ایجاد کرده است که آن‌ها را راضی به شرایط فعلی می‌کند. به علاوه بعضی از باورهای مذهبی مردم نیز مانند اعتقاد به حرام بودن وام‌های دارای کارمزد و سود بانکی نیز فعالیت‌های توسعه‌ای را برای بسیاری از سازمان‌هی متولی امر محرومیت‌زدایی دشوار کرده است.

این موانع چگونه رفع می‌شوند؟

پژوهشگران این مطالعه با بررسی موانع کارآفرینی در این منطقه، پیشنهاداتی را برای رفع این موانع ارائه کردند:

- طراحی مدل کارآفرینی فناورانه منطقه‌ای جهت سیاست‌گذاری توسعه کارآفرینی فناورانه و شروع حل نیازهای فناورانه رسته‌های شغلی غالب در منطقه؛

- ورود سازمان‌های دولتی و خصوصی جهت فعالیت و سیاست‌گذاری فرهنگی و اقتصادی جهت حمایت مالی و معنوی از ایجاد و توسعه کسب‌وکارهای منطقه

- توانمندسازی و ایجاد شبکه‌ای از نخبگان کارآفرینی فناورانه و ایجاد تیم‌های اقتصادی جهت استقرار و اجرا پروژه‌های مشارکتی به منظور توسعه کارآفرینی فناورانه و ایجاد انگیزه در مردم

- آموزش جوانان و نیروی بومی توسط تیم‌های مستقر و کمک به توسعه نیروی انسانی

- بهره‌گیری از ظرفیت دانشگاه‌های استان و بدنه دانشجویی کارشناسی و کارشناسی ارشد برای حل نیازهای فناورانه با سطح فناوری پایین مورد نیاز کسب‌وکارهای منطقه

- توجه به ظرفیت‌های ویژه منطقه نظیر خرما، ترویج و توسعه صنایع تبدیلی خرما به عنوان مزیت منطقه و ایجاد بستر توسعه فناوری و کارآفرینی فناورانه در این حوزه؛

- بهره‌گیری از فرصت مرز و مراودات مرزی با ورود حاکمیت و سیاست‌گذاری‌های اقتضایی در منطقه.

یافته‌های این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «شناسایی موانع توسعه کارآفرینی فناورانه منطقه‌ای (مورد مطالعه: شهرستان سرباز)» در فصل‌نامه پژوهش‌های روستایی دانشگاه تهران منتشر شده است.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

فرایند تایید روسای دانشگاههای دولت چهاردهم در شورای عالی انقلاب فرهنگی

فرایند تایید روسای دانشگاههای دولت چهاردهم در شورای عالی انقلاب فرهنگی
2024-11-27T08:14:03+03:30
ر ئیس نهاد نمایندگی رهبری روال برگزاری جلسات کمیته بررسی صلاحیت روسای دانشگاه‌ها در شورای عالی انقلاب فرهنگی و ملاک های بررسی و صلاحیت روسایی که به کمیته معر...

فضانوردی به مغز آسیب می‌رساند؟

فضانوردی به مغز آسیب می‌رساند؟
2024-11-27T07:47:18+03:30
برای فضانوردانی که ماه‌ها در ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) کار می‌کنند، خبرهای خوبی وجود دارد.

مکملی برای درمان موثر بیماری‌های ریوی

مکملی برای درمان موثر بیماری‌های ریوی
2024-11-27T06:53:59+03:30
محققان دانمارکی گزارش دادند که دوز روزانه ویتامین B۳ باعث کاهش التهاب در ریه های بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه می شود.

«سیگار» نقش اول نمایش‌های خانگی!

«سیگار» نقش اول نمایش‌های خانگی!
2024-11-27T05:47:18+03:30
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات گفت: مطالعات انجام‌شده نشان می‌دهد که بیش از ۳۰ درصد از جوانان به دلیل تأثیر تبلیغات و نمایش دخانیات به این رفتار روی ...

راهکارهای طلایی طب ایرانی برای درمان حساسیت فصلی

راهکارهای طلایی طب ایرانی برای درمان حساسیت فصلی
2024-11-27T05:33:59+03:30
متخصص طب سنتی درخصوص درمان حساسیت فصلی با روش‌های طب سنتی توصیه‌هایی ارائه داد.

نیروهای پلیس راهور سفیر اهدای عضو شدند

نیروهای پلیس راهور سفیر اهدای عضو شدند
2024-11-26T16:40:44+03:30
جلسه توجیهی ویژه کارکنان نیروهای پلیس راهور تهران بزرگ با حضور بیش از ۱۰۰ نفر در سالن الغدیر پلیس راهور برگزار شد.

حضور ۱۸ شرکت‌ دانش‌بنیان در نمایشگاه صنعت بازی رایانه‌ای روسیه

حضور ۱۸ شرکت‌ دانش‌بنیان در نمایشگاه صنعت بازی رایانه‌ای روسیه
2024-11-26T16:14:03+03:30
هیئت تجاری متشکل از شرکت‌های دانش‌بنیان کشورمان با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی در نمایشگاه صنعت بازی رایانه‌ای مسکو حاضر شدند.

پیش بینی اکونومیست از سال ۲۰۲۵؛ شکوفایی فناوری‌های پاک به رهبری چین

پیش بینی اکونومیست از سال ۲۰۲۵؛ شکوفایی فناوری‌های پاک به رهبری چین
2024-11-26T15:47:23+03:30
یک نشریه اقتصادی در گزارشی پیش بینی کرده در سال آتی میلادی چین سردمدار تولید فناوری های حافظ محیط زیست خواهد بود و آینده هوش مصنوعی با وجود سرمایه گذاری کلان...

«صندوق بیمه ویژه» برای اجرای مطمئن‌تر پروژه‌های صنعتی راه اندازی شد

«صندوق بیمه ویژه» برای اجرای مطمئن‌تر پروژه‌های صنعتی راه اندازی شد
2024-11-26T15:47:22+03:30
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور گفت: یک صندوق بیمه تشکیل شده و تقریبا ۱۲ بیمه کشور در آن حاضر هستند تا ریسک پروژه های صنعتی مخصوصا در حوزه ...

فیلترینگ در چه شرایطی موجه و مطلوب است/ پالایش هوشمند در اینستاگرام

فیلترینگ در چه شرایطی موجه و مطلوب است/ پالایش هوشمند در اینستاگرام
2024-11-26T15:34:03+03:30
نشست فیلترینگ فضای مجازی در ایران با محوریت ابعاد حقوقی آن ظهر امروز در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد.

پوشش ضد رادار چین هواپیماها و تجهیزات نظامی را نامرئی می‌کند

پوشش ضد رادار چین هواپیماها و تجهیزات نظامی را نامرئی می‌کند
2024-11-26T14:54:05+03:30
ارتش چین مدعی شده یک پوشش ضد رادار جدید ابداع کرده که می تواند هدف های مورد نظر را از رادارهای ضد پنهان کاری( شناساگر) مخفی کند.

۶۴۵ میلیارد تومان وام ودیعه مسکن به دانشجویان پرداخت شد

۶۴۵ میلیارد تومان وام ودیعه مسکن به دانشجویان پرداخت شد
2024-11-26T14:40:43+03:30
رئیس صندوق رفاه دانشجویان گفت: ۶۴۵ میلیارد تومان، وام ودیعه مسکن توسط صندوق رفاه دانشجویان پرداخت شده است.

پوشش ضد رادار چین هواپیماها و تجیهزات نظامی را نامرئی می‌کند

پوشش ضد رادار چین هواپیماها و تجیهزات نظامی را نامرئی می‌کند
2024-11-26T14:27:34+03:30
ارتش چین مدعی شده یک پوشش ضد رادار جدید ابداع کرده که می تواند هدف های مورد نظر را از رادارهای ضد پنهان کاری( شناساگر) مخفی کند.

مراکز علمی کاربردی ملزم به ارائه قیمت تمام شده آموزش شدند

مراکز علمی کاربردی ملزم به ارائه قیمت تمام شده آموزش شدند
2024-11-26T14:27:33+03:30
معاون اداری، مالی و مدیریت منابع دانشگاه جامع علمی کاربردی گفت: قیمت تمام شده آموزش توسط مراکز آموزش علمی کاربردی ارائه شود.

مهلت شرکت در تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دندانپزشکی تا ۱۰ آذر تمدید شد

مهلت شرکت در تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دندانپزشکی تا ۱۰ آذر تمدید شد
2024-11-26T14:27:33+03:30
فرصت شرکت در مرحله تکمیل ظرفیت سی و هشتمین دوره آزمون پذیرش دستیار در رشته های تخصصی دندانپزشکی سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ با توجه به ایجاد ظرفیت های جدید تا ۱۰ آذ...

پرهیز از تبعیض میان تشکل‌های دانشجویی در آستانه ۱۶ آذر

پرهیز از تبعیض میان تشکل‌های دانشجویی در آستانه ۱۶ آذر
2024-11-26T14:27:28+03:30
معاون وزیر علوم با اشاره به ۱۶ آذر گفت: ضروری است معاونان دانشجویی با هماهنگی روسای دانشگاه‌ها اقداماتی را برای پاسخ‌گویی به سوالات دانشجویان داشته باشند.

مهلت اجرای تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دندانپزشکی تا ۱۰ آذر تمدید شد

مهلت اجرای تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دندانپزشکی تا ۱۰ آذر تمدید شد
2024-11-26T14:14:04+03:30
فرصت شرکت در مرحله تکمیل ظرفیت سی و هشتمین دوره آزمون پذیرش دستیار در رشته های تخصصی دندانپزشکی سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ با توجه به ایجاد ظرفیت های جدید تا ۱۰ آذ...

دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی در علوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد

دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی در علوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد
2024-11-26T13:47:22+03:30
درس «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» برای دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی کشور توسط دانشگاه علوم پزشکی هوشمند ارائه شده و این دوره از امروز ۶ آذر آغاز شد...

حضور بیش از ۲۰ هزار نفر از ۷۰ کشور جهان در مسابقات «برنامه‌سازی رایان»

حضور بیش از ۲۰ هزار نفر از ۷۰ کشور جهان در مسابقات «برنامه‌سازی رایان»
2024-11-26T13:34:05+03:30
مسابقه‌ بین‌المللی برنامه‌سازی رایان با حمایت معاونت علمی و ستاد اقتصاد دانش‌­بنیان دیجیتال به میزبانی دانشگاه شریف برگزار می‌­شود.پیش بینی می شود از ۷۰ کشور...

دلایل پایین بودن نرخ اتصال فیبرنوری در ایران

دلایل پایین بودن نرخ اتصال فیبرنوری در ایران
2024-11-26T13:34:04+03:30
وزیر ارتباطات با تأکید بر اهمیت کیفیت خدمات دیجیتال از ضعف جدی در اجرای پروژه فیبرنوری و فاصله ۲۵درصدی با استانداردهای جهانی خبر داد و خواستار نقش‌آفرینی تسه...

افتخارآفرینی تیم دانشگاه تهران در المپیاد جهانی معماری منظر

افتخارآفرینی تیم دانشگاه تهران در المپیاد جهانی معماری منظر
2024-11-26T13:34:04+03:30
تیم دانشگاه تهران موفق شد در المپیاد جهانی معماری منظر در بخش «همکاری دانشجویی»، رتبه نخست را کسب کند.

برگزیدگان همایش کتاب سال بانوان معرفی شدند

برگزیدگان همایش کتاب سال بانوان معرفی شدند
2024-11-26T13:20:46+03:30
چهارمین همایش ملی کتاب سال بانوان با پیام آیت‌الله العظمی سبحانی و تقدیر از برگزیدگان به کار خود پایان داد.

هوش مصنوعی آهنگساز می شود

هوش مصنوعی آهنگساز می شود
2024-11-26T12:40:42+03:30
انویدیا یک مدل هوش مصنوعی جدید برای تولید موسیقی و صوت رونمایی کرد که می تواند اصوات را اصلاح و صداهای جدید تولید کند.

دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد

دوره آموزشی «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» ویژه دانشجویان آغاز به کار کرد
2024-11-26T12:00:39+03:30
درس «کاربردهای هوش مصنوعی درعلوم پزشکی» برای دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی کشور توسط دانشگاه علوم پزشکی هوشمند ارائه شده و این دوره از امروز ۶ آذر آغاز شد...

دولت چهاردهم اهتمامی به اجرای قانون جوانی جمعیت ندارد

دولت چهاردهم اهتمامی به اجرای قانون جوانی جمعیت ندارد
2024-11-26T11:47:23+03:30
کارشناس حوزه جمعیت گفت: موضع گیری هایی که از سوی شخص رئیس جمهور تخاذ شده است، نشان می دهد اهتمام زیادی به اجرای قانون جوانی جمعیت ندارند.

استفاده از هوش مصنوعی در دندان پزشکی

استفاده از هوش مصنوعی در دندان پزشکی
2024-11-26T11:47:22+03:30
رئیس شانزدهمین کنگره دندان پزشکان عمومی ایران گفت: هوش مصنوعی مبحث تازه ای است که کاربردهای موثری را در درمان دندان پزشکی دارد و استفاده از این ظرفیت کار دند...

حضور سرزده پزشکیان در وزارت بهداشت

حضور سرزده پزشکیان در وزارت بهداشت
2024-11-26T11:47:22+03:30
رئیس جمهور، روز سه شنبه ششم آذر ۱۴۰۳ به طور سرزده راهی وزارت بهداشت شد.

اندونزی پیشنهاد سرمایه گذاری اپل در این کشور را رد کرد

اندونزی پیشنهاد سرمایه گذاری اپل در این کشور را رد کرد
2024-11-26T11:47:21+03:30
وزارت صنعت اندونزی پیشنهاد اپل برای سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیون دلاری در کارخانه تولید تجهیزات و قطعات آیفون در این کشور را قبول نکرد.

امکان تغییر محل آزمون دانشجویان پیام‌نور فراهم شد

امکان تغییر محل آزمون دانشجویان پیام‌نور فراهم شد
2024-11-26T11:47:20+03:30
بر اساس تقویم آموزشی دانشگاه پیام‌نور امکان تغییر محل آزمون برای دانشجویان این دانشگاه در سامانه گلستان فراهم شد.

برنامه وزارت علوم برای حل مسکن دانشگاهیان و خوابگاه متاهلی

برنامه وزارت علوم برای حل مسکن دانشگاهیان و خوابگاه متاهلی
2024-11-26T11:20:39+03:30
مشاور اقتصادی وزیر علوم تحقیقات و فناوری گفت: پیش‌بینی ما این است که در دوره چهارساله وزارت دکتر سیمایی حدود ۳۰ هزار خوابگاه متأهلی ایجاد کنیم.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)