میرنیوز

بررسی معیشت سالمندان در دوره شیوع کرونا

بررسی معیشت سالمندان در دوره شیوع کرونا 2020-09-14T09:22:19+04:30

به گزارش ایسنا، فرج حسینیان معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی در ابتدای وبینار تخصصی "معیشت سالمندان در دوره شیوع کرونا" با اشاره به برگزاری پنجمین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی در حوزه سالمندی گفت: پیش از شیوع ویروس کرونا، سلسله نشست‌هایی با موضوعات تخصصی "سالمندی سالم در ایران:چالشها و راهکارها" ، " حمایتهای اجتماعی و سالمندی"، "سقوط در سالمندان؛ پیامدها و راهکارها" و "ورزش و سلامت سالمندی" توسط گروه پژوهشی این واحد جهاد دانشگاهی برگزارشد، ولی برگزاری حضوری این سلسله نشست‌ها موقتا متوقف شده و این سلسله نشست ها به صورت وبیناری ادامه خواهد داشت.

وی همچنین از برگزاری اولین همایش ملی سالمندی به‌صورت وبیناری در بهمن‌ ماه خبر داد و گفت: این همایش ملی با موضوع نگاشت نهادی در حوزه سالمندی است یعنی وظایف و مسئولیت‌های هرکدام از نهادها و سازمان‌ها باهدف هم‌افزایی در این حوزه مورد بررسی قرارمی‌گیرد.

رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران :

ضرورت ایجاد بانک اطلاعاتی در حوزه سالمندی

در ادامه دکتر سید حسن موسوی چلک- رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران - با بیان اینکه هرچه افراد قبل از بحران آمادگی، مهارت و حمایت بیشتری داشته باشند در بحران آسیب‌پذیری کمتری خواهند داشت، گفت: یکی از مهمترین نکات در بحث مددکاری اجتماعی همین مساله است.

وی با بیان اینکه در بحث سالمندی در بحران کرونا باید سه ضلع مثلث یعنی سالمند، خانواده و محیط اجتماعی را در نظر داشته باشیم، اظهار کرد:‌ داشتن یک بانک اطلاعات از توزیع و پراکندگی سالمندان با توجه به ویژگی‌های خاص آنها؛‌ به عنوان نمونه تنها بودن، داشتن بیماری زمینه‌ای، دارا بودن چترهای حمایتی دیگر و غیره به برنامه‌ریزی، سیاستگذاری و نوع مداخلات مددکاری اجتماعی  و معیشتی کمک زیادی می‌کند که متاسفانه ما این بانک اطلاعاتی را نداریم. 

5 میلیون از جمعیت کشور از هرگونه چتر حمایت اجتماعی محرومند

وی ادامه داد:‌ طبق آمار وزارت رفاه، تقریباً چیزی حدود 5 میلیون نفر از جمعیت کشور ما در سه دهک پایین از هرگونه چتر حمایت اجتماعی محرومند که از این جمعیت تقریباً 2 میلیون و 300هزار نفر افراد بالای 60 سال هستند، در چنین شرایطی پویایی، پاسخگویی و توانایی و ظرفیت‌سازی نهادهای اجتماعی برای ایجاد امنیت خاطر برای این گروه از سالمندان بسیار مهم است که اگر غفلت کنیم باید عوارض جبران ناپذیر آن مانند پدیده "سالمند آزاری"، "اقدام به خودکشی"، "بی‌خانمانی" و غیره را در آینده بپردازیم.

ضرورت نیازسنجی سالمندان توسط مددکاران بخصوص در شرایط بحران

وی با تاکید بر اینکه مددکار اجتماعی باید نیازسنجی سالمندان در مراکز سالمندی، خانه و سایر محیط‌های اجتماعی را انجام دهد، گفت:‌ بر مبنای این نیازسنجی و اولویت‌بندی نیازها و مشکلات این گروه از سالمندان در شرایط  بحران، هماهنگی برای تسهیل دسترسی سالمندان به خدمات معیشت امکانپذیر می‌شود. در حالیکه هم اکنون بخش کوچکی از نیاز سالمندان پوشش داده می‌شود.

وی با اشاره به نیاز بالای سالمندان به حمایت بیشتر در شرایط  بحران، گفت:‌ در چنین شرایطی ورود مددکاران برای تسریع خدمات موردنیاز بیشتر است و طبیعتاً سیاست‌گذاری‌های کشور در حوزه بازنشستگان و سالمندان یکی دیگر از مؤلفه‌های تأثیرگذار در جهت دسترسی بیشتر سالمندان به خدمات و معیشت مطلوب است.

موسوی  با تاکید بر ضرورت تقویت مسئولیت‌های اجتماعی در قبال سالمندان به خصوص در شرایط بحران کرونا، عنوان کرد: تقویت ارتباط سالمندان و اعضای خانه و تشکیل پرونده برای سالمندان  به‌ویژه سالمندان تنها و دارای نیازهای خاص برخی دیگر از اقداماتی است که مددکاران در این شرایط می‌توانند دنبال کنند.

وی با اشاره به وجود مناطقی در سطح شهرها تحت عنوان مناطق ناکارآمد شهر، اظهار کرد: ‌تقریبا همه مردم در این مناطق از دریافت خدمات عمومی محرومند، لذا یکی از وظایف مددکاران اجتماعی شناسایی افراد بی نصیب از حداقل‌ها، سالمندان نیازمند و یا سالمندان رها شده در خیابان‌ها و در ادامه هماهنگی جهت ارائه خدمات عمومی به آنهاست.

رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران ، انجام هماهنگی بین بخشی برای استفاده از ظرفیت‌های موجود را از دیگر وظایف مددکاران دانست و ادامه داد:‌ خوشبختانه شهرداری تهران در این حوزه ورود خوبی دارد، لذا یکی از کارهایی که مددکاران می‌توانند انجام دهد شناسایی سالمندان نیازمند و معرفی آنها به سازمان‌های حمایتگر همچون شهرداری است.

انزوای اجتماعی سالمندان در دوران کرونا

دکتر موسوی چلک ورود به بحث سالمند آزاری را از دیگر اولویت‌های مددکاران دانست و ادامه داد:‌ طبیعاتا محور مداخلات اورژانس اجتماعی بر اساس فعالیت مددکاران اجتماعی و روانشناسان خواهد بود.

وی انزوای اجتماعی سالمندان در دوران کرونا را دغدغه بعدی دانست و گفت: در خانه ماندن برای سالمندان علاقه‌مند ارتباط با دیگران، انزوا ایجاد می‌کند که می‌تواند زمینه بروز آسیب‌های اجتماعی از جمله  اقدام به خودکشی را افزایش دهد، لذا حضور مددکاران اجتماعی در این حوزه اجتناب‌ناپذیر است.

 رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران  در خاتمه با تاکید بر اینکه مددکاران اجتماعی در شرایط بحران در کنار متخصصین حضور داشته و نقش‌ خود را ایفا می‌کنند، گفت:‌ در بحران کرونا مددکاران اجتماعی در ایجاد هماهنگی در استفاده از سه ضلع سالمند، خانواده و محیط‌های اجتماعی می‌توانند ایفای نقش موثری داشته باشند.

کارشناس بیمه‌های اجتماعی و صندوق‌های بازنشستگی:

رویکردهای سیاستی فعلی در حوزه سالمندی کفایت لازم را ندارد

دکتر سید محمد موسوی خطاط - کارشناس بیمه‌های اجتماعی و صندوق‌های بازنشستگی - نیز در این وبینار با موضوع "بررسی قوانین و سیاست‌های حمایتی از سالمندان در ایران"، عنوان کرد:‌ بحث سالمندی در اصول 21 و 29  قانون اساسی مشاهده می‌شود که اصل 21 به بحث زنان و ایجاد بیمه خاص زنان سالخورده و اصل 29 به ویژگی‌های نظام تأمین اجتماعی در این خصوص اشاره دارد.

وی با بیان اینکه بند 13 سند چشم انداز نیز به ‌نظام جامع تأمین اجتماعی ‌پرداخته و بر آن تأکید می‌کند، گفت:‌ بند 7 نیز به فرهنگ‌سازی برای احترام و تکریم سالمندان،  نگهداری آن‌ها در خانواده و همچنین سازوکار برای بهره‌مندی از تجارب آن‌ها در غالب سیاست‌های کلی اشاره کرده است.

این کارشناس رفاه و تامین اجتماعی با اشاره به موضوع بازنشستگی در قوانین برنامه توسعه 5 ساله کشور، گفت: در قانون برنامه دوم در سالهای 74 و 78 که به شکل یک ماده‌ واحده ارائه ‌شده به موارد مختلف بازنشستگی اشاره شده و تبصره 63 ، صندوق ذخیره فرهنگیان را توضیح می‌دهد. همچنین برنامه سوم توسعه به بحث ساماندهی بیماران روانی مزمن و همچنین مساله سالمندان پرداخته که در برنامه چهارم تکرار شده و در برنامه پنجم (90 تا 94) نیز به مقوله بازنشستگی اشاره شده، همچنین در برنامه ششم توسعه مجددا موضوع ساماندهی توان‌بخشی سالمندان با پوشش حداقل 25 درصد مشاهده می‌شود.

به گفته‌ی مدیرکل دفتر مطالعات اجتماعی مرکز پژوهش‌های مجلس، در قوانین دائمی مانند قانون ساختار نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی و قانون تأمین زنان و کودکان بی‌سرپرست هم مواردی داریم که مشخصاً به بحث سالمندی می‌پردازد.

دکتر موسوی با بیان اینکه قوانین زیادی در رابطه با حوزه بازنشستگی و تأمین مالی سالمندان وجود دارد، تصریح کرد: با توجه به حرکت هرم جمعیتی کشور به سمت پیر شدن، ‌باید به سالمندان نه به‌عنوان اقلیت بلکه  به‌عنوان بخشی از جامعه نگاه کنیم که باید برنامه‌های کامل و جامعی برای آنان دیده شود. به نظر می‌رسد رویکردهای سیاستی فعلی در حوزه سالمندی کفایت لازم رانداشته و بیشتر تک‌بعدی و از جنس موارد اقتصادی و آن هم صرفاً سمت‌وسوی بازنشستگی داشته است.

وی با بیان اینکه در حوزه بازنشستگی انتظار می‌رود که به افراد بالای 60 و 65 سال سرویس داده شود، گفت:‌ این در حالیست که تعداد زیادی از بازنشستگان زیر 60 سال دارند، به گونه‌ای که میانگین سنی بازنشستگان در صندوق بازنشستگی 51.5 سال است. بنابراین بخش زیادی از منابعی که باید به سالمندان اختصاص پیدا کند، در جمعیت‌های زیر سالمندی و کمتر از سالمندی پرداخت می‌شود.

دکتر موسوی با بیان اینکه پوشش تأمین اجتماعی یا بیمه‌های بازنشستگی برای کل جمعیت شاغل کشور حدود 70 درصد است، گفت:‌ این رقم در مورد سالمندان حدود 45 درصد است،  ضمن این‌که اگر در نظر بگیریم این کاهش پوشش در مستمری  باعث افزایش اشتغال  بین سالمندان شده، این دیدگاه نیازمند بررسی ویژه است.

وی دستیابی به یک چارچوب خوب در حوزه سالمندی را نیازمند برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری مناسب دانست و گفت:‌ مثلاً سازمان ملل متحد یکسری اصول برای حمایت از سالمندان در 5 اصل استقلال، مشارکت، خودباروری  و کرامت منتشر کرده و برای هریک از این 5 اصل مواردی را برشمرده، در حالیکه "سند ملی سالمندی" تصویب شورای عالی سلامت در ایران بیشتر رویکرد سالمندی دارد.

این کارشناس رفاه و تامین اجتماعی با اشاره به معضل "سالمند آزاری" گفت:‌ به این مساله در چارچوب عدم تفویض و حفظ کرامت سالمندان و در بند هفت سیاست کلی جمعیت تحت عنوان فرهنگ‌سازی و تکریم سالمندان اشاره شده اما در سیاست‌های کلی هنوز قوانین مابه‌ازای آن به تصویب نرسیده، البته اقداماتی در شهرداری تهران و بهزیستی انجام شده که کلیت نداشته و نیازمند اقدامات همه‌جانبه و بازشناسی آن‌ها به‌عنوان حق است.

دکتر موسوی در خاتمه با بیان اینکه اگر بخواهیم سالمندی و سیاست‌گذاری حوزه سالمندی را به‌عنوان یک سیاست اجتماعی دنبال کنیم ناچاریم استانداردها و حقوق حداقلی را در این راستا تصویب و تأمین کنیم، گفت: چیزی که ما امروز شاهدیم یک نگاه تک‌سویه در حوزه سالمندی است که عمدتاً مرتبط با مقوله بازنشستگی است و نهایتاً در دستگاه‌های حمایتی مقداری به موضوع توان‌بخشی و پرداخت کمک‌هزینه معیشتی پرداخته شده که اصلاح آن نیازمند نگاه همه‌جانبه‌تری است.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد

اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد
2023-12-03T19:08:50+03:30
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهوری توسعه زیرساخت‌های هوش مصنوعی را از مهمترین ماموریت‌های شورای راهبری هوش مصنوعی دانست و گفت: این شورا با ای...

آتش‌سوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی می‌شود!

آتش‌سوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی می‌شود!
2023-12-03T19:08:49+03:30
پژوهشگران می‌گویند، خاکسترهای حاصل از آتش‌سوزی‌های جنگلی باعث رشد و شکوفایی حیات دریایی می‌شوند.

استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد

استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد
2023-09-25T21:29:51+03:30
تحقیقات جدید نشان می‌دهد که خطر بیماری قلبی برای مردانی که در مشاغل پر استرس کار می‌کنند و احساس می‌کنند از تلاش‌هایشان قدردانی نمی شود، دو برابر بیشتر است.

۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند

۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند
2023-09-25T21:29:50+03:30
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران، از مشارکت ۲.۵ میلیون نفر اهدا کننده خون در کشور برای تأمین نیاز ۱۰۰ درصدی مراکز درمانی خبر داد.

چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند

چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند
2023-09-25T21:29:50+03:30
تفاهم‌نامه احداث بیمارستان هزار تختخوابی در شرق تهران بین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و شرکت سینوفارم چین منعقد شد.

راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور

راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور
2023-09-25T21:29:49+03:30
معاون توسعه مدیریت، منابع و برنامه ریزی وزارت بهداشت، از راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور خبر داد.

وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام می‌کند

وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام می‌کند
2023-09-25T21:29:49+03:30
معاون بهداشت وزارت بهداشت، از جذب ۴ هزار بهورز و ۵ هزار کارشناس بهداشت و مجموعاً ۹ هزار نیروی بهداشتی در آزمون استخدامی وزارت بهداشت خبر داد.

زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت

زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت
2023-09-25T21:29:48+03:30
زمان اخذ آرای ششمین دوره انتخابات سازمان نظام پرستاری، از ساعت ۷ صبح لغایت ۲۰ روز جمعه ۷ مهر ۱۴۰۲ اعلام شد.

هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه

هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه
2023-09-25T21:29:48+03:30
حوزه سلامت در هفته رو به پایان، در جهان، شاهد اخبار و رویدادهای متعدد و مختلفی بود که به مرور گزیده ای از مهم ترین آنها می پردازیم.

بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک

بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک
2023-09-25T21:29:48+03:30
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بر لزوم ایجاد نقشه غربالگری و بیماریابی سلیاک در کشور تاکید کرد.

اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک

اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک
2023-09-25T21:29:47+03:30
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: با طیف زیادی از بیماری‌های نادر مواجهیم که متاسفانه برای بسیاری از آنها هنوز درمان پیدا نشده و یا اینکه درمان های موجود کفایت نمی...

نشست چالش‌های زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار می‌شود

نشست چالش‌های زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار می‌شود
2023-09-25T21:29:47+03:30
نشست چالش‌های زنجیره تأمین ایمن و اثربخش دارو در ایران در هشتمین نمایشگاه بین المللی دارو و صنایع وابسته برگزار می‌شود.

چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم

چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم
2023-09-25T21:29:46+03:30
شروع فصل پاییز، زمان شیوع بیماری های ویروسی است که سرماخوردگی شایع ترین بیماری فصل سرما است. اما، با رعایت یک توصیه ساده، می توان از ابتلا به این بیماری مصون...

خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است

خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است
2023-09-25T21:29:46+03:30
رئیس هیئت مدیره سندیکای تولید کنندگان مواد دارویی گفت: گران قیمت ترین محصولات مواد پایه پتروشیمی، دارو است.

چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند

چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند
2023-09-25T21:29:46+03:30
معاون فنی مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت گفت: هر کسی که واکسن کرونا تزریق کرده باشد، پرونده الکترونیک سلامت دارد.

بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا

بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا
2023-09-25T21:29:45+03:30
راهکارهای ورود شرکت های داروسازی ایران به بازار دارویی اوراسیا، در یک نشست تخصصی مورد بررسی قرار می گیرد.

جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفه‌ای داشته باشد

جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفه‌ای داشته باشد
2023-09-25T21:29:45+03:30
رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، تخصص و تعهد حرفه‌ای را دو بال جامعه پزشکی برای خدمت به مردم دانست.

هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی

هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی
2023-09-25T21:29:45+03:30
وزیر بهداشت، در پیامی به مناسبت آغاز هفته دفاع مقدس، گفت: جامعه سلامت کشور افتخار دارد که همپای دلاورمردان عرصه نبرد، در جبهه ها حضور داشت.

نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار می‌شود

نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار می‌شود
2023-09-25T21:29:45+03:30
نشست چالش‌های قیمت‌گذاری دارو، مواد موثره و مکمل‌ها در هشتمین نمایشگاه بین المللی دارو و صنایع وابسته برگزار می‌شود.

دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعده‌های سالم

دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعده‌های سالم
2023-09-25T21:29:44+03:30
یک متخصص تغذیه، در خصوص میان وعده دانش آموزان در مدرسه، توصیه هایی ارائه داد.

وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت

وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت
2023-09-25T21:29:44+03:30
همزمان با آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۲، ۱۴۰۳ وزیر بهداشت، زنگ دبیرستان شهید آوینی تهران را به صدا در آورد.

۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند

۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند
2023-09-25T21:29:44+03:30
معاون پرستاری وزارت بهداشت، از جذب ۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان از طریق آزمون استخدامی وزارت بهداشت خبر داد.

بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان

بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان
2023-09-25T21:29:44+03:30
وزیر بهداشت، به طور سرزده از مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی شفا یحیاییان تهران بازدید کرد.

۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند

۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند
2023-09-25T21:29:43+03:30
بنابر اعلام وزارت بهداشت، در یک هفته گذشته ۲۲ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در کشور فوت شدند.

داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی می‌شود

داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی می‌شود
2023-09-25T21:29:43+03:30
رئیس سازمان غذا و دارو، راه شناخت تولیدات دارویی کشور در جهان را، صادرات محصولات دانست.

ایران دارای قوی‌ترین نظام سلامت در منطقه است

ایران دارای قوی‌ترین نظام سلامت در منطقه است
2023-09-25T21:29:43+03:30
وزیر بهداشت، با اشاره به کارآمدی حوزه سلامت کشورمان گفت: جمهوری اسلامی ایران دارای قوی‌ترین و موفق ترین نظام سلامت در منطقه است.

ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد

ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد
2023-09-25T21:29:43+03:30
مسئول هیات مرکزی نظارت بر ششمین دوره انتخابات نظام پرستاری، از رشد ۱۵ درصدی نامزدهای دوره ششم انتخابات نظام پرستاری نسبت به دوره قبل خبر داد.

اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد

اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد
2023-09-25T21:29:42+03:30
رئیس مرکز اورژانس استان تهران، با اشاره به مزاحمت تلفنی با اورژانس ۱۱۸، گفت: در هفته گذشته ۲۴۳۰ تماس مزاحم با اورژانس استان تهران داشتیم.

جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است

جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است
2023-09-25T21:29:42+03:30
وزیر بهداشت، در پیامی به مناسبت روز جهانی بهداشت محیط، تمرکز بر اقدامات بهداشت محیط را عاملی موثر بر جلوگیری از تحمیل هزینه های سنگین ناشی از بار بیماری های ...

تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا

تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا
2023-09-25T21:29:42+03:30
مقاله کارایی واکسن برکت در یکی از برجسته‌ترین مجلات علمی جهان بنام The BMJ هیجده ماه پس از ارسال به چاپ رسید.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)