میرنیوز

سهم ناچیز انجمن‌های علمی از بودجه‌ها/ رویکرد وزارت علوم برای حمایت از تشکل‌های علمی غیرفعال

سهم ناچیز انجمن‌های علمی از بودجه‌ها/ رویکرد وزارت علوم برای حمایت از تشکل‌های علمی غیرفعال 2020-08-18T06:58:06+04:30

دکتر محمد جلالی در گفت‌وگو با ایسنا، انجمن‌های علمی را مجموعه‌های حقوقی متشکل از اعضای هیات علمی و متخصصان حوزه‌های مختلف علوم و فناوری توصیف کرد و افزود: این مجموعه‌ها در کنار دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی و پارک‌های علم و فناوری در قالب‌های مدنی مردمی هستند که می‌توانند وظایفی که در راستای ترویج علوم حوزه تخصصی که بر عهده دارند، ایفای نقش مرجعیت علمی کنند، ضمن آنکه در جهت تکمیل نشر دانش و توسعه تحقیقات و پژوهش‌ها، مراکز تحقیقاتی را یاری کنند.

وی ادامه داد: در این راستا انجمن‌های علمی سابقه طولانی دارند، به گونه‌ای که برخی از این نهادها سابقه ۵۰ تا ۶۰ ساله را در کارنامه فعالیت خود ثبت کرده‌اند.

جلالی، سابقه فعالیت‌های وزارت علوم در حوزه انجمن‌های علمی با تشکیل کمیسیون انجمن‌های علمی را حدود ۳۰ سال ذکر کرد و یادآور شد: ماموریت این کمیسیون اعطای مجوزها و ارائه حمایت‌ها و ارائه پشتیبانی‌های لازم از انجمن‌های علمی است.

دبیر کمیسیون انجمن‌های علمی وزارت علوم، تعداد انجمن‌های وابسته به این وزارتخانه را حدود ۴۰۰ انجمن دانست و خاطر نشان کرد: این انجمن‌ها در ۶ دسته "علوم انسانی"، "فنی مهندسی"، "علوم پایه"، "کشاورزی"، "میان رشته‌ای" و "هنر" تقسیم بندی شده‌اند و مشغول به فعالیت هستند و مشخصه بارز فعالیت‌های آنها این است که اعضا به صورت داوطبانه با انجمن همکاری دارند تا گامی در جهت توسعه کشور بردارند.

جلالی با اشاره به مرجعیت علمی انجمن‌ها، اظهار کرد: از آنجایی که در حوزه‌های تخصصی و علمی نظرات مختلفی از سوی محققان و صاحب نظران ارائه می‌شود، گاهی نیاز به مرجعیت و محل قابل اطمینانی است که با پذیرش مسوولیت و پاسخگو بودن، نظرات ارائه شده را تایید کند. این امر در دنیا سابقه و جریان دارد، به گونه‌ای که در برخی از حوزه‌های علمی علاوه بر دانشگاه‌ها، انجمن‌های علمی نیز وارد می‌شوند.

به گفته وی در دانشگاه‌ها اعضای هیات علمی با فرآیندهای بوروکراتیک فعالیت دارند، ولی انجمن‌های علمی محلی است که اعضای هیات علمی از دانشگاه‌های مختلف در آن حضور دارند و این یکی از مزیت‌های انجمن‌های علمی به شمار می رود.

دبیر کمیسیون انجمن‌های علمی اضافه کرد: بر این اساس در قوانین وزارت علوم تاکید شده است که اعضای انجمن‌های علمی نباید از یک دانشگاه باشند بلکه باید از دانشگاه‌های مختلف باشند، ضمن آنکه در تعیین اعضای هیات مدیره نیز تنوع دانشگاهی و جغرافیایی لحاظ شود.

حمایت‌های وزارت علوم از انجمن‌ها

جلالی با اشاره به جزئیات حمایت‌های وزارت علوم از انجمن‌های علمی خاطر نشان کرد: حمایت‌های ما شامل حمایت‌های مادی و معنوی می‌شود. حمایت‌های مادی که به دلیل نحوه تزریق بودجه، بسیار محدود است و از این رو ادعا نمی‌شود که حمایت‌های شایانی از این نهادها داریم ولی از سوی دیگر بر حفظ استقلال انجمن‌های علمی تاکید داریم چون کمک‌های مالی دولتی فعالیت‌های این نهاد را تحت پوشش قرار خواهد ‌داد؛ از این رو بیشتر حمایت‌های ما از نوع معنوی است.

دبیر کمیسیون انجمن‌های علمی ایجاد ارتباط میان انجمن‌ها با نهادها و سازمان‌های حاکمیتی و قانون‌گذاری و دستگاه‎های اجرایی و قوه قضائیه را از حمایت‌های معنوی این کمیسیون از انجمن‌ها دانست و یادآور شد: دستگاه‌ها از این ارتباط استقبال کردند و به آنها اعلام شد که ما ظرفیت‌هایی به نام انجمن‌های علمی داریم که می‌توانند به جای این‌که در بسیاری از کارها وارد شوند، به انجمن‌ها واگذار کنند.

جلالی واگذاری حوزه‌های پژوهشی و تحقیق و نوآوری را از دیگر زمینه‌های همکاری دستگاه‌ها با انجمن‌ها نام برد.

وی در خصوص نحوه اعطای حمایت‌ها به انجمن‌های فعال و غیر فعال توضیح داد: یکی از موضوعاتی که در این زمینه مطرح است، ارزیابی انجمن‌های علمی است که بر اساس شاخص‌های متعددی که تعریف شده است، به طور سالانه انجام می‌شود و انجمن‌های علمی بر اساس امتیازی که در این ارزیابی‌ها کسب می‌کنند، حائز رتبه‌های A، B، C، D و F می‌شوند و انجمن‌هایی که حائز رتبه‌های A و B می‌شوند و یا انجمن‌هایی که مدتی فعال نبودند، ولی با تغییر سیاست‌ها، شیب رشد صعودی دارند، از حمایت‌های وزارت علوم برخوردار خواهند شد.

جلالی با بیان اینکه با این سیاست انجمن‌ها توانسته‌اند در حوزه‌های علمی نقش آفرینی کنند، یادآور شد: بر این اساس نقش آفرینی این نهادها تنها در برگزاری همایش‌ها نیست هر چند که برگزاری همایش‌ها و سمینارها در جای خودش است ولی این نهادها توانسته‌اند در برخی از نهادهای تصمیم گیری چون شوراهای عالی حضور داشته باشند و در برخی موارد به صورت قانونی جایگاهی برای حضور انجمن‌ها در شوراهای تصمیم گیری کسب کرده‌اند.

این مقام مسوول وزارت علوم، نمونه این حضور را در برخی از شوراها نظیر شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) دانست و با تاکید بر اینکه حضور انجمن ها در نهادهای تصمیم گیر و سیاستگذار باید بیشتر شود، افزود: به نظر ما نقش انجمن های علمی در کلیه شوراهای عالی باید دیده شود؛ چرا که این نهادهای مردم نهاد می توانند نقش مرجعیت علمی را داشته باشند همانطور که تاکنون نیز علی رغم همه مشکلات توانسته اند این نقش را ایفا کنند.

دبیر کمیسیون انجمن‌های علمی با تاکید بر اینکه انجمن‌های علمی دارای نقش‌های پژوهشی و تحقیقاتی نیز هستند، گفت: در برخی از مواقع انجمن‌های علمی در این زمینه وارد می‌شوند و با ارتباطاتی که دارند تحقیقاتی را اجرایی می‌کنند و در برخی مواقع نیز بر اساس اعتباری که دارند پژوهش‌هایی به آنها ارجاع داده می‌شود.   

وی با اشاره به میزان حمایت‌های مالی وزارت علوم از انجمن‌های علمی گفت: تا سال گذشته ردیف بودجه‌ای در قانون بودجه برای انجمن‌ها وجود داشت، ولی متاسفانه بنا به دلایلی در قانون بودجه سال گذشته این ردیف بودجه حذف و اعتبارات این نهادها در ذیل فعالیت‌های معاونت پژوهش‌و فناوری وزارت علوم در نظر گرفته شده است.

جلالی ادامه داد: ولی متاسفانه در سال گذشته به دلیل تزریفات بودجه‌ای و به ویژه به دلیل شیوع کرونا اعتبارات تخصیص یافته به انجمن‌های علمی کافی نبود و رقم قابل توجهی برای آنها در نظر گرفته نشد.

به گفته وی در سال گذشته از ۴ میلیارد تومان اعتبارات انجمن های علمی یک میلیارد تومان آن محقق شد.

مرجع اعطای مجوز به انجمن های علمی

جلالی مرجع اعطای مجوز به انجمن‌های علمی را وزارتخانه‌های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دانست و توضیح داد: اعطای مجوز برای انجمن‌های غیر پزشکی بر عهده وزارت علوم و برای انجمن‌های پزشکی بر عهده وزارت بهداشت است. سایر دستگاه‌ها نیز مانند وزارت ارشاد و کشور و کار، رفاه و تامین اجتماعی مجوزهایی را در زمینه‌های مربوط به انجمن‌های علمی نیز صادر می‌کنند.

به گفته وی هر انجمنی که عنوان علمی داشته باشد اعطای مجوزهای آنها بر عهده وزارت علوم و بهداشت است.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

یک ربات برای نخستین بار در جهان ۲ ریه را پیوند زد

یک ربات برای نخستین بار در جهان ۲ ریه را پیوند زد
2024-11-23T12:47:21+03:30
محققان مرکز (NYU) Langone Health برای نخستین بار در جهان جراحی کاملا رباتیک پیوند ۲ ریه را انجام دادند.  

۸ نشریه علمی دانشگاه علامه‌ در بین نشریات برتر (Q۱) قرار گرفت

۸ نشریه علمی دانشگاه علامه‌ در بین نشریات برتر (Q۱) قرار گرفت
2024-11-23T11:40:42+03:30
بر اساس اعلام پایگاه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، هشت عنوان نشریه علمی دانشگاه علامه‌طباطبائی در میان نشریات برتر (Q۱) کشور قرار گرفت.

پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه ملی با همکاری سه دانشگاه برتر کشور

پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه ملی با همکاری سه دانشگاه برتر کشور
2024-11-23T11:40:42+03:30
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد کرد که با همکاری دانشگاه‌های تهران، صنعتی شریف و صنعتی امیرکبیر، آزمایشگاه‌های ملی متمرکزی ایجاد شود.

پیام رئیس دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج

پیام رئیس دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج
2024-11-23T11:14:03+03:30
رئیس دانشگاه، اعضای هیأت رئیسه و دانشگاهیان دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج پیامی صادر کردند.

المپیاد علمی حوزه‌های علمیه برگزار می‌شود

المپیاد علمی حوزه‌های علمیه برگزار می‌شود
2024-11-23T11:00:38+03:30
معاون آموزش حوزه‌های علمیه گفت: المپیاد علمی حوزه‌های علمیه در دو مرحله استانی و کشوری برگزار می‌شود.

پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد

پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد
2024-11-23T10:47:20+03:30
یک پژوهشگر مستقل وب ایرانی با اشاره به آیکون دلار در یک پروفایل ویژگی جدید ایکس را برملا کرده و به نظر می رسد ایلان ماسک نیز آن را تائید کرده است.

سوءاستفاده عامدانه از یک اختراع جریمه سامسونگ را ۳ برابر کرد

سوءاستفاده عامدانه از یک اختراع جریمه سامسونگ را ۳ برابر کرد
2024-11-23T10:20:39+03:30
هیات منصفه دادگاهی در ایالت تگزاس آمریکا به «سامسونگ الکترونیکس» دستور داد ۱۱۸ میلیون دلار غرامت به «نت لیست» (تولید کننده حافظه رایانه) پرداخت کند.

بازنگری مصوبه غیرکارشناسی «سازمان ملی‌سنجش» ضروری است

بازنگری مصوبه غیرکارشناسی «سازمان ملی‌سنجش» ضروری است
2024-11-23T10:20:39+03:30
معاون سابق حقوقی و امور مجلس وزارت علوم گفت: بازنگری مصوبه غیر کارشناسی سازمان ملی سنجش و نظام ارزشیابی کشور ضروری است.

رشاد: جای رشته فقه مقاومت در حوزه علمیه خالی است

رشاد: جای رشته فقه مقاومت در حوزه علمیه خالی است
2024-11-23T10:07:18+03:30
رئیس شورای حوزه‌های علمیه استان تهران گفت: جای رشته فقه مقاومت در حوزه‌های علمیه خالی است و باید به آن پرداخته شود.

توجه به نوآوری و کیفیت در پذیرش طلاب/ تقویت معیشت طلاب و اساتید

توجه به نوآوری و کیفیت در پذیرش طلاب/ تقویت معیشت طلاب و اساتید
2024-11-23T10:07:18+03:30
مدیر حوزه‌های علمیه کشور با اشاره به حساسیت‌هایی که در مورد پذیرش و جذب طلاب وجود دارد گفت: در پذیرش طلاب باید با حفظ کیفیت، ابداع و نوآوری هم داشته باشیم.

توسعه سیستم ارزیابی مدل‌های زبان فارسی هوش مصنوعی در کشور

توسعه سیستم ارزیابی مدل‌های زبان فارسی هوش مصنوعی در کشور
2024-11-23T09:54:00+03:30
متخصصان هوش مصنوعی دانشگاه امیرکبیر سیستم ارزیابی مدل‌های زبان فارسی را توسعه دادند و با این اقدام زیست‌بوم هوش مصنوعی کشور مجهز به یک سنجه دقیق و یکپارچه بر...

راه‌اندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی

راه‌اندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی
2024-11-23T09:53:59+03:30
گرافجت تکنولوژیز با راه‌اندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی پرکاربرد، در تلاش است تا ارزش افزوده‌ بیشتری از این پسماند فراوان در مالزی ایجاد کند.

سرپرست جدید معاونت امور حوزه‌های علمیه خواهران معرفی شد

سرپرست جدید معاونت امور حوزه‌های علمیه خواهران معرفی شد
2024-11-23T09:53:59+03:30
مدیر حوزه‌های علمیه خواهران در حکمی سرپرست جدید معاونت امور حوزه‌های علمیه خواهران را منصوب کرد.

شهریه علوم پزشکی دانشگاه آزاد را براساس عدل افزایش دادیم

شهریه علوم پزشکی دانشگاه آزاد را براساس عدل افزایش دادیم
2024-11-23T09:53:58+03:30
رئیس دانشگاه آزاد گفت: دانشگاه آزاد همواره شهریه پزشکی را ۸۰ تا ۱۰۰درصد پردیس دانشگاه تهران محاسبه می‌کند و ملاک تعیین شهریه رشته پزشکی و دندان پزشکی برای ما...

یک ویروس ناشناخته در شهر چرخ می‌زند!

یک ویروس ناشناخته در شهر چرخ می‌زند!
2024-11-23T09:40:42+03:30
شنیده ها حکایت از این موضوع دارد که در روزهای گذشته یک ویروس ناشناخته با علائم نگران کننده، در شهر مشاهده شده است که بیشتر، کودکان را درگیر می کند.

استارشیپ سال آینده میلادی ۲۵ بار به فضا پرتاب می شود

استارشیپ سال آینده میلادی ۲۵ بار به فضا پرتاب می شود
2024-11-23T09:27:20+03:30
سازمان هوانوردی فدرال آمریکا(FAA) پیش نویسی از ارزیابی پیشنهاد اسپیس ایکس برای افزایش تعداد پرتاب و فرود موشک ها در مقر بوکاچیکا این شرکت را منتشر کرده است.

شهریه علوم پزشکی دانشگاه آزاد را ما براساس عدل افزایش دادیم

شهریه علوم پزشکی دانشگاه آزاد را ما براساس عدل افزایش دادیم
2024-11-23T09:27:19+03:30
رئیس دانشگاه آزاد گفت: دانشگاه آزاد همواره شهریه پزشکی را ۸۰ تا ۱۰۰درصد پردیس دانشگاه تهران محاسبه می‌کند و ملاک تعیین شهریه رشته پزشکی و دندان پزشکی برای ما...

انگلیس سلطه اپل و گوگل بر اکوسیستم موبایل را هدف گرفت

انگلیس سلطه اپل و گوگل بر اکوسیستم موبایل را هدف گرفت
2024-11-23T09:14:02+03:30
طبق گزارش رگولاتوری انگلیس، احتمالا اپل از نوآوری در مرورگرهای موبایل جلوگیری می کند. این گزارش توصیه کرده در گزارشی جدید  سلطه اپل و گوگل بر اکوسیستم موبایل...

چک‌های برگشتی داروخانه‌ها ۲ برابر شد

چک‌های برگشتی داروخانه‌ها ۲ برابر شد
2024-11-23T08:47:18+03:30
عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران، از افزایش چک های برگشتی داروخانه های کشور خبر داد.

ثبت بیش از ۲۴ هزار مأموریت اورژانسی در هفته گذشته

ثبت بیش از ۲۴ هزار مأموریت اورژانسی در هفته گذشته
2024-11-23T08:47:18+03:30
رئیس سازمان اورژانس استان تهران گفت: در هفته گذشته مجموع ۲۴ هزار و ۴۱۱ ماموریت مرکز ارتباطات ۱۱۵ اورژانس استان تهران ثبت شد.

تغذیه دوران شیردهی؛ مادران این توصیه‌ها را جدی بگیرند

تغذیه دوران شیردهی؛ مادران این توصیه‌ها را جدی بگیرند
2024-11-23T08:07:19+03:30
عضو هیئت علمی علوم‌پزشکی دانشگاه شهید بهشتی درخصوص تغذیه دوران شیردهی مادران توصیه‌هایی را ارائه داد.

دانشگاه پیام نور در ارشد و دکتری پذیرش «فراگیر» ندارد

دانشگاه پیام نور در ارشد و دکتری پذیرش «فراگیر» ندارد
2024-11-23T07:53:58+03:30
سرپرست مرکز امور بین الملل دانشگاه پیام نور گفت: امکان ثبت نام و تحصیل در دانشگاه پیام نور فقط از طریق سازمان سنجش آموزش کشور انجام می شود، فریب موسسات آموزش...

مقاومت میکروبی درمان سرطان را دچار چالش می کند

مقاومت میکروبی درمان سرطان را دچار چالش می کند
2024-11-23T07:40:39+03:30
سرپرست امور خدمات سرپایی و بستری سازمان غذا و دارو، به اهمیت پیشگیری از مقاومت میکروبی اشاره کرد و گفت: باید از همین امروز برای مقابله با این بحران جهانی اقد...

درمان خارش در بیماری‌های کبدی

درمان خارش در بیماری‌های کبدی
2024-11-23T07:40:39+03:30
یک فوق تخصص کبد، درباره درمان خارش در بیماری های کبدی، نکاتی را متذکر شد.

آخرین وضعیت سلامت آب روستاها و شهرهای کشور اعلام شد

آخرین وضعیت سلامت آب روستاها و شهرهای کشور اعلام شد
2024-11-23T06:47:18+03:30
رئیس گروه آب و فاضلاب مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره وضعیت سلامت آب کشور توضیح داد.

جریمه اتحادیه اروپا در انتظار آمازون

جریمه اتحادیه اروپا در انتظار آمازون
2024-11-22T15:34:02+03:30
شرکت آمازون احتمالا سال آینده میلادی با تحقیقات آنتی تراست اتحادیه اروپا درباره آنکه آیا محصولات برند خود را در پلتفرم فرو ش آنلاینش بر کالاهای دیگر ترجیح می...

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان و واحد سنندج منصوب شد

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان و واحد سنندج منصوب شد
2024-11-22T15:34:02+03:30
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با صدور حکمی «سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان و واحد سنندج» را منصوب کرد.

۲ انتصاب در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی

۲ انتصاب در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی
2024-11-22T15:20:42+03:30
با حکمی از سوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، معاون و مشاور دانشگاه در امور فرهنگی و اجتماعی منصوب شد.

افسردگی از شایع‌ترین اختلالات روانپزشکی است

افسردگی از شایع‌ترین اختلالات روانپزشکی است
2024-11-22T13:34:05+03:30
مدیر پژوهشی پژوهشکده جراحی مغز و اعصاب عملکردی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، بر اهمیت درمان افسردگی به عنوان یکی از اختلالات شایع روانپزشکی تاکید کرد.

نشست مسئولان حوزه‌های بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد برگزار شد

نشست مسئولان حوزه‌های بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد برگزار شد
2024-11-22T13:07:18+03:30
نشست مسئولان حوزه‌های بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با حضور رئیس دانشگاه آزاد برگزار شد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)