میرنیوز
به گزارش ایسنا، امروزه بحران کمآبی، باعث شده که برخی کشاورزان محصولات خود را با فاضلاب آبیاری کنند. بسیاری از صنایع آلایندههایی مثل فلزات سنگین تولید میکنند که ورود آنها به محیطهای آبی باعث آلودگیهای بسیاری میشود. فلزات سنگین، مثل کادمیوم، سرب، نیکل و... سمی هستند و به دلیل نیمه عمر بالایی که دارند در طبیعت قابل تجزیه نیستند. فلزات سنگین موجود در خاک و آب میتواند در سبزیجات تجمع پیدا کند و وارد بدن انسان شود. این مواد در سبزیجات برگی شکل، معمولا تجمع بالاتری دارد.
با توجه به مواردی که بیان شد، پژوهشگران دانشگاههای علوم پزشکی شهید بهشتی تهران، خراسان شمالی و هرمزگان در یک متاآنالیز و مطالعه نظاممند به بررسی مطالعات منتشر شده در خصوص تجمع فلزات سنگین در گیاه نعنای آبیاری شده با فاضلاب، پرداختند و خطر غیر سرطانزایی آن را در کودکان و بزرگسالان کشورهای مختلف محاسبه کردند. علی عطاملکی و سودا فلاح پژوهشگرانی بودند که به همراه همکارانشان در این مطالعه همکاری داشتند.
برای انجام این مطالعه و دسترسی به مقالات منتشر شده، کلیدواژههای مرتبط با مطالعه در پایگاههای داخلی و خارجی مانند SID، Magiran، Iranmedex، IranDoc، Embase، Medline، PubMed، Web of Science، Scopus و موتور جستجوی Google scholar بین سالهای ۱۹۸۲ تا ۲۰۱۹ جستجو شدند.
با جستجو در پایگاههای ذکر شده، ۱۶۹۳ مقاله وارد مطالعه شد و پس از بررسیهای مختلف تنها ۱۲ مقاله، معیارهای مورد نظر این پژوهش را داشتند و مورد بررسی قرار گرفتند.
با توجه به یافتههای بهدستآمده، تجمع فلزات سنگین در گیاهان به عوامل مختلفی مثل ویژگیهای گیاه، خصوصیات فلزات سنگین، خصوصیات فیزیکوشیمیایی فاضلاب و ویژگیهای خاک، بستگی دارد. فلزات سنگین در سبزیجات برگی مثل نعنا بیشتر تجمع مییابند. همچنین این گیاه به دلیل ریزومهایی که در سطح خاک دارد، فلزات سنگین را از قسمت ریشه جذب و به برگها منتقل میکند.
یافتههای حاصل از این بررسی مقالات نشان داد که نوع و کارایی فناوری تصفیه فاضلاب هم در این موضوع اهمیت دارد. استفاده از واحدهای تصفیه مدرن و با راندمان بالا، فلزات سنگین بیشتری را حذف میکند.
طبق نتایج بهدست آمده، غلظت فلزات سنگین در کشورهای مختلف متفاوت است و کشور هند نسبت به سایر کشورها بیشترین غلظت فلزات سنگین سرب، کادمیوم، کروم، روی و نیکل را دارد. جذب فلزات در کشورهای مختلف را میتوان به عوامل گوناگون مانند آب و هوا، بارشهای جوی، غلظت فلزات در خاک، ماهیت خاک و کانیهای آن، میزان رسیدگی گیاه در زمان برداشت و استفاده از کودهای شیمیایی در کشاورزی مرتبط دانست.
طبق یافتههای این مقالات، فلزات سنگین از طریق مصرف نعنا اثرات سلامت قابل توجهی برای گروه سنی کودکان دارد که میتواند به دلیل وزن بدن آنها باشد. چراکه نسبت میزان سبزیجات دریافتی به وزن بدن آنها به مراتب بیشتر از گروههای سنی دیگر است.
پژوهشگران این مطالعه با توجه به نتایج توصیه میکنند که در کشورهای مختلف، پیش از انجام کشت، غلظت فلزات در خاک و فاضلاب (بهصورت تصفیه شده و تصفیه نشده) مورد بررسی قرار گیرد. همچنین توصیه میشود، باتوجه به خاصیت تجمعپذیری فلزات در گیاهان، این بررسیها در گیاهان نیز انجام گیرد.
این مطالعه بخشی از طرح تحقیقاتی «بررسی نظاممند و متاآنالیز تجمع فلزات سنگین در سبزیجات آبیاریشده با پساب فاضلاب خانگی» در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است.
نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی در فصلنامه «سلامت و محیطزیست» دانشگاه علوم پزشکی تهران منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
سامانه جدید وزارت علوم برای پاسخگویی به شکایات طراحی و راهاندازی شد
بیشترین درخواست «پیشینه پژوهش» از سوی کاربران دانشگاه آزاد
معرفی برگزیدگان ریسرچپیچ و اینوتکسپیچ تهران
دستور وزیر علوم برای تامین امنیت خوابگاهها با مشارکت بخش خصوصی
منابع مالی برای رسیدن به رتبه علمی ۱۴ پرداخت نشد
دستور وزیر علوم برای تامین امنیت خوابگاهها
کمبود ۴۵۰ قلم دارو در کشور
ادغام صدا و تصویر در یک دستگاه و پایان عصر اسپیکرها
بازدید وزیر علوم از خوابگاهها و فضای پیرامون دانشگاه صنعتی شریف
سامانه جدید وزرت علوم برای پاسخگویی به شکایات طراحی و راهاندازی شد
اعطای تسهیلات تا سقف ۱۵ میلیارد تومان به برگزیدگان «جایزه ملی نکست»
وزیر علوم: رئیس اتحادیه کانون های وکلا، وکالت اولیای دم را بر عهده میگیرد
راه اندازی اتاق فکر تخصصی در زمینه کاهش آسیبهای اعتیاد
راهکار کنترل حالت تهوع در بارداری
چت بات هوش مصنوعی ایلان ماسک رونمایی می شود
معرفی تجهیزات پزشکی ایرانساخت در نمایشگاه چین
آنچه مردان باید از پروستات بدانند
رشد چشمگیر روشهای نوین درمان سرطان در ایران
جذب امریه سربازی در وزارت ارتباطات برای اعزام ۱۴۰۴
تعامل حوزههای علمیه قم و نجف تقویت میشود
پیگیری دانشگاه تربیت مدرس در خصوص ارتقای امنیت فضای اطراف دانشگاه
نشست تخصصی تجارت فناوری ۹ اسفند برگزار میشود
بستههای حمایتی معاونت علمی برای رشد اقتصاد هوش مصنوعی
پارچه درخشانی که نور و صدا تولید میکند!
رقیب «دیپ ریسرچ» اوپن ای آی و گوگل ارائه شد
تشکیل جلسه فوقالعاده کمیسیون آموزش مجلس برای بررسی موضوع قتل دانشجوی دانشگاه تهران
کارت ورود به جلسه آزمون کارشناسیارشد سال ۱۴۰۴ منتشر شد
در حادثه دانشگاه تهران برخی موضوع اجتماعی را به مسائل سیاسی ربط دادند
تاکید وزیر علوم بر حفظ رویکرد غیرسیاسی شورای صنفی دانشجویان در پیگیری مطالبات
کشورهایی که در معرض برخورد سیارکی قرار دارند