میرنیوز

ضرورت بازبینی و آسیب شناسی تجربه ۴۰ ساله جهاد دانشگاهی/ حضور کم رنگ در محیط های دانشگاهی

ضرورت بازبینی و آسیب شناسی تجربه ۴۰ ساله جهاد دانشگاهی/ حضور کم رنگ در محیط های دانشگاهی 2020-08-09T16:30:54+04:30

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، حسین میرزایی در نشست مجازی دفتر مطالعات فرهنگی جهاد دانشگاهی و با پخش زنده توسط سازمان دانشجویان با موضوع «مسئولیت اجتماعی جهاد دانشگاهی در دانشگاه و جامعه» با تاکید بر ضرورت بازبینی و آسیب شناسی تجربه ۴۰ ساله جهاد دانشگاهی، حضور موثر در فضای دانشگاه، روحیه خودباوری و نوآوری و اولویت دادن به فعالیتهای فرهنگی را از عوامل موثر در توفیق جهاد دانشگاهی دانست که حفظ اعتبار و سرمایه اجتماعی این نهاد در گرو توجه به آنها است.

وی با اشاره به سابقه عضویت و حدود سه دهه همکاری و ارتباط مستمر با جهاد دانشگاهی به تبیین علل موفقیت و عوامل موثر در تداوم حضور موفق این نهاد در عرصه های مختلف فرهنگی، پژوهشی و آموزشی کشور پرداخت.

میرزایی با توجه به وجه فرهنگی فعالیت های جهاد دانشگاهی و جلوگیری از کم رنگ شدن آن افزود: جهاد دانشگاهی زمانی وارد عرصه فعالیتهای فرهنگی در دانشگاه ها شد که چالشهای زیادی وجود داشت. خصوصا در دهه های اول و دوم فعالیت خود پیشگام حرکتهای فرهنگی و هنری در دانشگاه ها بود و بسیاری از جشنواره های هنری و فرهنگی نظیر جشنواره تئاتر دانشگاهی ریشه در جهاد دانشگاهی داشت و هزینه های زیادی بابت آن پرداخت کرد و نباید فراموش کنیم که حلقه اتصال دانشجویان با جهاد دانشگاهی همین فعالیتهای فرهنگی و هنری بود که دانشجویان را رفته رفته به حوزه های دیگر فعالیت جهاد خصوصا فعالیتهای پژوهشی-علمی و تا حدودی آموزشی سوق می داد و جهاد را به نهادی فرهنگی، پژوهشی و آموزشی تبدیل کرد.

دانشیار جامعه شناسی دانشگاه تهران با اشاره به برخی اقدامات نوآورانه شاخص جهاد دانشگاهی در زمان خود از جمله تاسیس پژوهشگاه رویان، خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) و خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) و سایر رویشهای پر افتخار جهاد دانشگاهی اظهار داشت: شان و جایگاه امروز جهاد دانشگاهی بیش از همه ناشی از رویش های خلاقانه و بی نظیری است که در حوزه های فرهنگی داشته و باعث شده بود جهاد فرزند زمانه خود و بلکه پیشگام زمانه خود باشد و به نظر می رسد باید با ارزیابی و آسیب شناسی فعالیتهای جهاد دانشگاهی در آستانه ۴۰ سالگی اش حوزه های مزیت دار را تقویت کرده و در حوزه هایی که آسیب دیده ایم بازنگری صورت گیرد.

وی با انتقاد از کم رنگ شدن حضور جهاد دانشگاهی در محیط های دانشگاهی اظهار داشت: معتقدم بیرون رفتن جهاد دانشگاهی از نهاد دانشگاه هم به ضرر جهاد و هم به ضرر دانشگاه است. فضای دانشگاه فراتر از ساختمان و مکان فیزیکی آن، ظرفیت ویژه ای دارد که رشد جهاد دانشگاهی مرهون استفاده از همین ظرفیت بوده است و اثر بخشی و فایده مندی جهاد برای دانشگاه نیز در این حضور ممکن می شود.

میرزایی خاطرنشان کرد: موفقیت جهاد دانشگاهی ناشی از فعالیت ها و حضور موثر در صف است و به خاطر گسترش همین فعالیت ها بوده که ستاد را ایجاد کرده ایم؛ لذا باید مراقب باشیم که جهاد دانشگاهی صرفا در سطح فعالیت ستادی تقلیل پیدا نکند و نوآوری و خلاقیتی را که رمز موفقیت جهاد دانشگاهی بوده همچنان ادامه دهیم. کم رنگ شدن این حضور و وجه از فعالیت های جهاد در شرایطی که اهمیت نوآوری در دنیای امروز روز به روز بیشتر می شود از چالش های جدی است که می تواند آینده جهاد را تهدید و تعیین کند.

وی با اشاره به ضرورت ارتباط دانشگاه و جامعه و مسئولیت اجتماعی دانشگاه خاطرنشان کرد: جهاد دانشگاهی از نهادهایی است که از ابتدا به مقوله مسئولیت اجتماعی خود توجه داشته و لازم است بر آن تاکید کند. بر این اساس بودن واحد جهاد دانشگاهی در یک منطقه باید تاثیر ملموسی بر آنجا داشته باشد و باعث بهبود زیست و زندگی مردمان آن سرزمین شود. در غیر اینصورت جهاد به وظیفه خود عمل نکرده است.

رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با اشاره به نقش ویژه جهاد دانشگاهی در تربیت نیروهای انسانی زبده که در حال حاضر علاوه بر جهاد دانشگاهی به عنوان عضو هیات علمی، پژوهشگر یا مدیر در دستگاه های مختلف خدمت می کنند اظهار داشت: جهاد دانشگاهی خصوصا تا نیمه دهه ۱۳۸۰ فرصت های بسیار خوبی را برای تجربه اندوزی در اختیار دانشجویان قرار می داد تا جایی که امروز می توانیم افتخار کنیم که بسیاری از مدیران و مسئولان کشور تربیت شدگان جهاد دانشگاهی هستند؛ اما به عنوان فردی که  ۲۷ سال است با این نهاد ارتباط جدی دارم نگرانم که با وضعیتی که در سالهای اخیر شاهدیم ۱۰ سال دیگر و در پنجاه سالگی جهاد نتوانیم چنین ادعایی را مطرح کنیم.

میرزائی با تاکید بر این که اعضای جهاد دانشگاهی خصوصا مدیران این نهاد باید بپذیرند که مشکلاتی در روند حرکت جهاد ایجاد شده که باید برای رفع آنها چاره اندیشی کرد اظهار داشت: شرط بقای جهاد توجه به ویژگی هایی است که حضور جهاد را در فضای فرهنگی و دانشگاهی کشور معنا بخشیده است. پیوند با فضای دانشگاه، اولویت دادن به فعالیتهای فرهنگی، ساختار غیررسمی و منعطف و روحیه شاگردی و کار جهادی که با چالشهایی مواجه شده، لازم است در داخل جهاد نسبت به آسیب شناسی و رفع آنها اقدام شود و در این صورت مشکلاتی هم که بعضا با سایر دستگاه ها وجود دارد با گفتگو یا استفاده از ظرفیت های قانونی قابل رفع است.

وی با اشاره به روحیه خودباوری و تلاشی که در جهادگرانی مثل مرحوم دکتر کاظمی آشتیانی – موسس پژوهشگاه رویان – وجود داشته بر ضرورت الگو قرار دادن آنها و مستندسازی و توجه به تجربیات موفق گذشته در جهاد دانشگاهی تاکید کرد.

میرزایی گفت: مرحوم دکتر کاظمی و همکاران وی کار خود را از اتاقی کوچک آغاز کردند و با اعتقاد عمیق و نیازشناسی دقیقی که کرده بودند پژوهشگاه رویان را تاسیس کردند. وی می گفت « وقتی قد کشیدیم اینجا را ترک نمی کنیم بلکه سقف خانه را بالا می بریم». البته نمی‌شود انتظار داشت همه مثل ایشان باشند ولی تجربه زیسته دکتر کاظمی آشتیانی می تواند درس های زیادی برای جهاد دانشگاهی و دانشجویان فعال در این نهاد و علاقه مندان به فعالیت علمی داشته باشد . کاش شرح مختصری از تجربه موفق و عوامل موثر در موفقیت وی از خلال مصاحبه ها و خاطرات همکاران ایشان در قالب مجموعه ای چند صفحه ای تهیه و منتشر می شد تا چراغ راهی در مسیر آینده باشد.

رئیس پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با بیان اینکه جهاد دانشگاهی در طول ۴۰ سال فعالیت خود به عنوان مجموعه ای خوداتکا، خلاق، خوشنام و پرافتخار از سرمایه اجتماعی و جایگاه ویژه ای در بین مردم و مسوولان برخوردار است و با رویکرد عالمانه ، تلاشگرانه و مومنانه و متعادل خود به این نقطه رسیده است ابراز امیدواری کرد با ارزیابی دقیق از عوامل موفقیت جهاد دانشگاهی و آسیب شناسی و رفع مشکلات موجود، زمینه دوام و بالندگی هر چه بیشتر این نهاد دانشگاهی در کشور فراهم شود.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

مقاومت میکروبی قاتل جان ۵ میلیون نفر در جهان

مقاومت میکروبی قاتل جان ۵ میلیون نفر در جهان
2024-11-23T16:34:02+03:30
رئیس مرکز تحقیقات مقاومت میکروبی و تجویز منطقی آنتی بیوتیک‌ها گفت: برآورد شده که سالانه حدود ۵ میلیون نفر در دنیا متأثر از مقاومت میکروبی، جان خود را از دست ...

وضعیت غذای دانشجویان توسط اساتید تغذیه بررسی می شود

وضعیت غذای دانشجویان توسط اساتید تغذیه بررسی می شود
2024-11-23T16:20:41+03:30
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران از عقد تفاهم‌نامه بررسی غذای دانشجویان با دانشکده تغذیه و رژیم شناسی پزشکی این دانشگاه به منظور بهبود وضعیت ...

توسعه نسل دوم فناوری تبدیل گازهای گلخانه‌ای به گرافن

توسعه نسل دوم فناوری تبدیل گازهای گلخانه‌ای به گرافن
2024-11-23T16:07:19+03:30
شرکت لویدان نسل دوم فناوری کربن زدایی لوپ را راه‌اندازی کرد که با استفاده از دستگاه لوپ این شرکت می‌توان گازهای زائد خروجی از سایت‌های تولید نفت و گاز را به ...

فراخوان بورس‌ تحصیلی در حوزه فضا اعلام شد

فراخوان بورس‌ تحصیلی در حوزه فضا اعلام شد
2024-11-23T16:07:19+03:30
فراخوان بورس‌های تحصیلی مشترک سازمان همکاری فضایی آسیا-اقیانوسیه (اپسکو) و دانشگاه‌های چین در سال ۲۰۲۵ در رشته‌های مرتبط با فناوری‌ فضایی و کاربردهای آن منتش...

کاندیداهای ریاست دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مشخص شد

کاندیداهای ریاست دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مشخص شد
2024-11-23T15:40:45+03:30
جلسه کمیته مشورتی پیشنهاد کاندیداهای تصدی ریاست دانشکده پزشکی به رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران با حضور معاون آموزشی دانشگاه و اعضای این کمیته برگزار شد.

پذیرش ۳۲۰ دانشجو در پژوهشگاه‌های کشور در سال جاری

پذیرش ۳۲۰ دانشجو در پژوهشگاه‌های کشور در سال جاری
2024-11-23T15:40:44+03:30
معاون پژوهشی وزارت علوم گفت: امسال ۳۲۰ دانشجو در پژوهشگاه‌ها پذیرش شدند، پژوهشگاه‌هایی که درخواست اخذ دانشجو درهر مقطعی را دارند باید نخست از طریق سامانه «نا...

توسعه فناوری و کارآفرینی نیاز امروز واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی

توسعه فناوری و کارآفرینی نیاز امروز واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی
2024-11-23T15:14:00+03:30
قائم مقام رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: در دهه پیش رو در کنار آموزش عالی، توسعه فناوری و کارآفرینی نیاز امروز واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در کشور است.

جزئیات ثبت نام وام شهریه دانشجویی دانشگاه جامع علمی کاربردی

جزئیات ثبت نام وام شهریه دانشجویی دانشگاه جامع علمی کاربردی
2024-11-23T15:13:59+03:30
ثبت نام وام شهریه دانشجویی نیمسال اول تحصیلی ۱۴۰۳ دانشگاه جامع علمی کاربردی از اول آذرماه آغاز شده و تا ۱۴ آذر ادامه دارد.

روشی نوین برای ترمیم آسیب‌های استخوانهای حساس جمجمه و صورت

روشی نوین برای ترمیم آسیب‌های استخوانهای حساس جمجمه و صورت
2024-11-23T15:00:40+03:30
تیمی بین‌المللی از پژوهشگران با محوریت علمی متخصصان مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران و دانشگاه شهید بهشتی، موفق به ارائه روشی نوین برای ترمیم آسیب‌های است...

بررسی نحوه رسیدگی به شکایات مرتبط با تصمیمات سازمان ملی سنجش

بررسی نحوه رسیدگی به شکایات مرتبط با تصمیمات سازمان ملی سنجش
2024-11-23T15:00:40+03:30
دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: چگونگی رسیدگی به شکایات ناظر بر آراء و تصمیمات سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزشی کشور بررسی می شود.

قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی منعقد شد

قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی منعقد شد
2024-11-23T14:47:18+03:30
مدیرعامل آتیه سازان حافظ، از انعقاد قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی خبر داد.

ضرورت اصلاح در روش پرداختی به پزشکان خانواده

ضرورت اصلاح در روش پرداختی به پزشکان خانواده
2024-11-23T14:20:41+03:30
رئیس کمیته پزشک خانواده انجمن پزشکان عمومی ایران، بر ضرورت اصلاح روش پرداخت به پزشکان خانواده تاکید کرد.

اندازه‌گیری ویسکوزیته سیالات حفاری با ویسکومتر ایرانی

اندازه‌گیری ویسکوزیته سیالات حفاری با ویسکومتر ایرانی
2024-11-23T13:53:59+03:30
یک شرکت دانش بنیان برای نخستین بار در کشور موفق به بومی سازی دستگاه ویسکومتر با یک سوم قیمت نمونه مشابه خارجی شده که یک ابزار دقیق و کارآمد برای اندازه‌گیری ...

پاویون منطقه نوآوری ایران در نمایشگاه صنعت آغاز به کار کرد

پاویون منطقه نوآوری ایران در نمایشگاه صنعت آغاز به کار کرد
2024-11-23T13:40:41+03:30
پاویون منطقه بین‌المللی نوآوری ایران با حضور ۷ شرکت عضو این منطقه در هجدهمین نمایشگاه صنعت معدن آغاز به کار کرد.

جایگاه اول ایران در مقالات چاپ ۴ بعدی در بین کشورهای اسلامی

جایگاه اول ایران در مقالات چاپ ۴ بعدی در بین کشورهای اسلامی
2024-11-23T13:40:41+03:30
جمهوری اسلامی ایران در حوزه فناوری‌های پیشرفته در زمینه چاپ چهار بعدی جایگاه نخست را در میان کشورهای جهان اسلام به خود اختصاص داده است.

دستیابی دانش بنیان‌ها به فناوری هدایت لیزری ماشین‌آلات سدسازی

دستیابی دانش بنیان‌ها به فناوری هدایت لیزری ماشین‌آلات سدسازی
2024-11-23T13:40:40+03:30
یک شرکت دانش‌بنیان با حمایت ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات معاونت علمی موفق به بومی‌سازی فناوری پیشرفته هدایت لیزری ماشین آلات راه‌سازی و سدساز...

دوره دستیاری از سال آینده به شغل تبدیل می‌شود

دوره دستیاری از سال آینده به شغل تبدیل می‌شود
2024-11-23T13:40:40+03:30
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت در مورد تبدیل دستیاری به شغل گفت: پیش‌بینی ما این است که این مصوبه از سال آینده اجرایی شود؛چراکه تصویب آن در مجلس و طی م...

یک ربات برای نخستین بار در جهان ۲ ریه را پیوند زد

یک ربات برای نخستین بار در جهان ۲ ریه را پیوند زد
2024-11-23T12:47:21+03:30
محققان مرکز (NYU) Langone Health برای نخستین بار در جهان جراحی کاملا رباتیک پیوند ۲ ریه را انجام دادند.  

۸ نشریه علمی دانشگاه علامه‌ در بین نشریات برتر (Q۱) قرار گرفت

۸ نشریه علمی دانشگاه علامه‌ در بین نشریات برتر (Q۱) قرار گرفت
2024-11-23T11:40:42+03:30
بر اساس اعلام پایگاه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، هشت عنوان نشریه علمی دانشگاه علامه‌طباطبائی در میان نشریات برتر (Q۱) کشور قرار گرفت.

پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه ملی با همکاری سه دانشگاه برتر کشور

پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه ملی با همکاری سه دانشگاه برتر کشور
2024-11-23T11:40:42+03:30
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد کرد که با همکاری دانشگاه‌های تهران، صنعتی شریف و صنعتی امیرکبیر، آزمایشگاه‌های ملی متمرکزی ایجاد شود.

پیام رئیس دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج

پیام رئیس دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج
2024-11-23T11:14:03+03:30
رئیس دانشگاه، اعضای هیأت رئیسه و دانشگاهیان دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج پیامی صادر کردند.

المپیاد علمی حوزه‌های علمیه برگزار می‌شود

المپیاد علمی حوزه‌های علمیه برگزار می‌شود
2024-11-23T11:00:38+03:30
معاون آموزش حوزه‌های علمیه گفت: المپیاد علمی حوزه‌های علمیه در دو مرحله استانی و کشوری برگزار می‌شود.

پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد

پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد
2024-11-23T10:47:20+03:30
یک پژوهشگر مستقل وب ایرانی با اشاره به آیکون دلار در یک پروفایل ویژگی جدید ایکس را برملا کرده و به نظر می رسد ایلان ماسک نیز آن را تائید کرده است.

سوءاستفاده عامدانه از یک اختراع جریمه سامسونگ را ۳ برابر کرد

سوءاستفاده عامدانه از یک اختراع جریمه سامسونگ را ۳ برابر کرد
2024-11-23T10:20:39+03:30
هیات منصفه دادگاهی در ایالت تگزاس آمریکا به «سامسونگ الکترونیکس» دستور داد ۱۱۸ میلیون دلار غرامت به «نت لیست» (تولید کننده حافظه رایانه) پرداخت کند.

بازنگری مصوبه غیرکارشناسی «سازمان ملی‌سنجش» ضروری است

بازنگری مصوبه غیرکارشناسی «سازمان ملی‌سنجش» ضروری است
2024-11-23T10:20:39+03:30
معاون سابق حقوقی و امور مجلس وزارت علوم گفت: بازنگری مصوبه غیر کارشناسی سازمان ملی سنجش و نظام ارزشیابی کشور ضروری است.

رشاد: جای رشته فقه مقاومت در حوزه علمیه خالی است

رشاد: جای رشته فقه مقاومت در حوزه علمیه خالی است
2024-11-23T10:07:18+03:30
رئیس شورای حوزه‌های علمیه استان تهران گفت: جای رشته فقه مقاومت در حوزه‌های علمیه خالی است و باید به آن پرداخته شود.

توجه به نوآوری و کیفیت در پذیرش طلاب/ تقویت معیشت طلاب و اساتید

توجه به نوآوری و کیفیت در پذیرش طلاب/ تقویت معیشت طلاب و اساتید
2024-11-23T10:07:18+03:30
مدیر حوزه‌های علمیه کشور با اشاره به حساسیت‌هایی که در مورد پذیرش و جذب طلاب وجود دارد گفت: در پذیرش طلاب باید با حفظ کیفیت، ابداع و نوآوری هم داشته باشیم.

توسعه سیستم ارزیابی مدل‌های زبان فارسی هوش مصنوعی در کشور

توسعه سیستم ارزیابی مدل‌های زبان فارسی هوش مصنوعی در کشور
2024-11-23T09:54:00+03:30
متخصصان هوش مصنوعی دانشگاه امیرکبیر سیستم ارزیابی مدل‌های زبان فارسی را توسعه دادند و با این اقدام زیست‌بوم هوش مصنوعی کشور مجهز به یک سنجه دقیق و یکپارچه بر...

راه‌اندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی

راه‌اندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی
2024-11-23T09:53:59+03:30
گرافجت تکنولوژیز با راه‌اندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی پرکاربرد، در تلاش است تا ارزش افزوده‌ بیشتری از این پسماند فراوان در مالزی ایجاد کند.

سرپرست جدید معاونت امور حوزه‌های علمیه خواهران معرفی شد

سرپرست جدید معاونت امور حوزه‌های علمیه خواهران معرفی شد
2024-11-23T09:53:59+03:30
مدیر حوزه‌های علمیه خواهران در حکمی سرپرست جدید معاونت امور حوزه‌های علمیه خواهران را منصوب کرد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)