میرنیوز
مهندس مسعود عتیقی در گفتوگو با ایسنا، بارش شهاب "پرساووشی" را یکی از بارشهای مشهور سالیانه توصیف کرد و افزود: این بارش به دلیل وقوع در فصل تابستان، با وجود شبهای با هوای نسبتا مناسب از یک سو و از سوی دیگر به دلیل عبور آذر گویهای ویژه این بارش، بسیار مورد توجه رصدگران رخدادهای نجومی است.
وی ادامه داد: شاید برای برخی جالب باشد که بارش مشهور تابستانی سال ۱۳۹۹ در سالی رخ میدهد که دو رقم سمت چپ سال با عدد ۱۳ شروع میشود که از سال ۱۴۰۰ دیگر تکرار نخواهد شد.
عتیقی با انتقاد نسبت به رایج شدن یک غلط مصطلح درباره این بارش، یادآور شد: برخی به اشتباه با حذف حرف "پ"در زبان فارسی، بارش "پِرساووشی" را "بَرساووشی" مینامندکه متاسفانه به عنوان یک غلط مصطلح رایج شده است!
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به جزئیات بارش "پرساووشی" سال جاری، اظهار کرد: با وجود آنکه ساعت ۱۷ و ۳۰ دقیقه روز چهارشنبه ۲۲ مرداد ماه ۱۳۹۹ ) وضعیت نور روز در ایران یکی از زمانهای اوج برای بارش پرساووشی امسال است، اما ۳ زمان اوج در بامداد روزهای سهشنبه، چهارشنبه و پنجشنبه به ترتیب ۲۱، ۲۲ و ۲۳ مرداد جاری برای مشاهده شهابهای این بارش پیشبینی شده است.
وی ادامه داد: ماه در وضعیت هلال کاهنده صبحگاهی تا حدودی مزاحم مشاهده برخی از شهابهای کم نور این بارش است، هر چند که همانگونه که اشاره شد، شهابهای بسیار درخشان از ویژگیهای این بارش زیبای تابستانی است.
عتیقی، بهترین زمان مشاهده شهابهای پرساووشی را پس از نیمه شب تا صبح دانست و خاطر نشان کرد: تا قبل از طلوع ماه به طور قطع شرایط برای مشاهده شهابها مهیاتر خواهد بود؛ هر چند که طی شبهای ۲۱ تا ۲۳ مرداد ماه که این بارش به اوج میرسد، ماه دقایقی پس از نیمه شب طلوع کرده و تا صبح در آسمان حضور خواهد داشت.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران ZHR (میزان بارش ساعتی سرسویی) این بارش در سال جاری را ۴۰ تا ۵۰ شهاب در ساعت عنوان کرد و گفت: در سالهای اخیر در برخی سالها بدون حضور نور ماه در آسمان، تا ۱۰۰ شهاب در ساعت دیده شده است.
به گفته وی، در میان شهابهای این بارش همچنان شهابهایی از بارش شهابی قبلی یعنی بارش شهابی "دلتا دلوی" که قبلا اعلام شده، مشاهده خواهد شد.
عتیقی در خصوص تفاوت شهابهای بارش شهابی پرساووشی با دلتا دلوی توضیح داد: تفاوت شهابهای این دو بارش صرفا در کانون بارش آنها میشود؛ کانون بارش پرساووشی در صورت فلکی به همین نام در آسمان قرار دارد و با امتداد شهابهای این بارش، به صورت فلکی پرساووش و یا "بُرنده سر غول" میرسیم.
وی اضافه کرد: بارش شهابی پرساووشی از این نظر با بارش شهابی دلتادلوی متفاوت خواهد بود.
این فعال حوزه نجوم آماتوری با تاکید بر اینکه علاقهمندان به حوزه نجوم دقت داشته باشند که "شهاب" با "شهابسنگ" متفاوت است، خاطر نشان کرد: بر عکس شهابسنگها که دارای حجم و جرم قابل توجه هستند، شهابها ذرات میلیمتری و میکرومتری هستند که در حدود ۱۰۰ کیلومتری زمین بر اثر برخورد و اصطکاک با اتمهای جو، برانگیخته میشوند و نور زیادی متصاعد میکنند که به صورت رد شهابها در تمام پهنه آسمان دیده میشوند.
وی منشا بارش پرساووشی را دنبالهدار "سوئیفت تاتل" دانست که در جو زمین، با برخورد با ذرات به جای مانده از این دنبالهدار، درخشان میشوند و با سرعت سرسام آور ۲۱۰ هزار کیلومتر در ساعت، ذرات این دنبالهدار با جو زمین برخورد میکنند.
عتیقی ادامه داد: دوره دنبالهدار سوئیفت-تاتل (Swift-Tuttle) یکصد و ۳۳ سال است.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران به بیان نحوه رصد این بارش شهابی پرداخت و گفت: همانگونه که بارها اشاره شده برای مشاهده و ثبت شهابهای یک بارش نیاز به تکسکوپ و یا ابزار رصدی خاص نیست و کافی است رصدگران از نور و آلودگیهای شهرها دور شوند و در یک منطقه با آسمان باز و عاری از موانع دید برای مشاهده بی خطر شهابها، سراسر آسمان را جستجو کنند.
وی افزود: عکاسی نجومی از عبور شهابها، ترسیم اسکیس از آسمان و رد شهابها، تعیین میزان درخشش، جا به جایی و یادداشت نام صورتهای فلکی محل عبور شهابها از جمله فعالیتهایی است که آماتورهای نجومی در کنار لذت بردن از یک بارش شهابی میتوانند انجام دهند.
عتیقی یادآور شد: گروه آموزش کاربردی انجمن نجوم آماتوری ایران پذیرای عکسها و گزارشهای مصور رصدی علاقهمندان از سراسر کشور در مورد این واقعه است تا در فضاهای مجازی اختصاصی انجمن با نام خودشان منعکس شود.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
سامانه جدید وزارت علوم برای پاسخگویی به شکایات طراحی و راهاندازی شد
بیشترین درخواست «پیشینه پژوهش» از سوی کاربران دانشگاه آزاد
معرفی برگزیدگان ریسرچپیچ و اینوتکسپیچ تهران
دستور وزیر علوم برای تامین امنیت خوابگاهها با مشارکت بخش خصوصی
منابع مالی برای رسیدن به رتبه علمی ۱۴ پرداخت نشد
دستور وزیر علوم برای تامین امنیت خوابگاهها
کمبود ۴۵۰ قلم دارو در کشور
ادغام صدا و تصویر در یک دستگاه و پایان عصر اسپیکرها
بازدید وزیر علوم از خوابگاهها و فضای پیرامون دانشگاه صنعتی شریف
سامانه جدید وزرت علوم برای پاسخگویی به شکایات طراحی و راهاندازی شد
اعطای تسهیلات تا سقف ۱۵ میلیارد تومان به برگزیدگان «جایزه ملی نکست»
وزیر علوم: رئیس اتحادیه کانون های وکلا، وکالت اولیای دم را بر عهده میگیرد
راه اندازی اتاق فکر تخصصی در زمینه کاهش آسیبهای اعتیاد
راهکار کنترل حالت تهوع در بارداری
چت بات هوش مصنوعی ایلان ماسک رونمایی می شود
معرفی تجهیزات پزشکی ایرانساخت در نمایشگاه چین
آنچه مردان باید از پروستات بدانند
رشد چشمگیر روشهای نوین درمان سرطان در ایران
جذب امریه سربازی در وزارت ارتباطات برای اعزام ۱۴۰۴
تعامل حوزههای علمیه قم و نجف تقویت میشود
پیگیری دانشگاه تربیت مدرس در خصوص ارتقای امنیت فضای اطراف دانشگاه
نشست تخصصی تجارت فناوری ۹ اسفند برگزار میشود
بستههای حمایتی معاونت علمی برای رشد اقتصاد هوش مصنوعی
پارچه درخشانی که نور و صدا تولید میکند!
رقیب «دیپ ریسرچ» اوپن ای آی و گوگل ارائه شد
تشکیل جلسه فوقالعاده کمیسیون آموزش مجلس برای بررسی موضوع قتل دانشجوی دانشگاه تهران
کارت ورود به جلسه آزمون کارشناسیارشد سال ۱۴۰۴ منتشر شد
در حادثه دانشگاه تهران برخی موضوع اجتماعی را به مسائل سیاسی ربط دادند
تاکید وزیر علوم بر حفظ رویکرد غیرسیاسی شورای صنفی دانشجویان در پیگیری مطالبات
کشورهایی که در معرض برخورد سیارکی قرار دارند