میرنیوز
به گزارش ایسنا، ویتامین D پروهورمون محلول در چربی است که به طور طبیعی در نتیجه سنتز زیرپوستی پس از قرار گرفتن در معرض نور خوشید در بدن تولید میشود. این ویتامین نقش مهمی در حفظ سلامت استخوان، ماهیچه و همچنین جلوگیری از ابتلا به انواع سرطانها، دیابت، بیماریهای قلبی-عروقی و بیماریهای خودایمنی دارد. از این رو، محققان در پژوهشی تاثیر مصرف روغن کانولای غنی شده با ویتامین دی را بر وضعیت ویتامین دی و چربیهای خون بزرگسالان سالم بررسی کردند.
در این پژوهش که توسط نگار قاسمیفرد، نسرین نسیمی، زهرا حسنزاده رستمی، اعظم عباسی و شیوا فقیه انجام شده، آمده است:« عوامل متعدد محیطی، فرهنگی و فیزیولوژیکی از جمله سن، جنسیت، چاقی و عرض جغرافیایی محل زندگی میتوانند بر میزان سنتز زیرپوستی ویتامین دی تاثیرگذار باشند. از سوی دیگر، منابع غذایی غنی از ویتامین دی بسیار محدود بوده و معمولا برای تامین نیازهای بدن کافی نیستند. در نتیجه، شیوع کمبود ویتامین دی یکی از مهمترین دغدغههای بهداشت عمومی در کلیه جمعیتهای نژادی، جنسیتی، سنی و تقریبا در اکثر کشورهای جهان از جمله ایران است.»
بر اساس آن چه در این مقاله آمده، مطالعه حاضر به روش کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور انجام شده و تعداد 99 نفر( به عبارتی 33 نفر در هر گروه) در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند.
شرکتکنندگان از طریق نصب اطلاعیه در مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز فراخوانده شدند. معیارهای ورود به مطالعه شامل زنان و مردان بزرگسال سال قبل بود. ابتلا به بیماریهای مزمن نظیر دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، سرطان، نارسایی کبدی و مشکلات گوارشی، مصرف مکملهای مولتی ویتامین - مینرال، مصرف داروهای کاهنده چربی خون، بارداری و شیردهی از معیارهای عدم ورود به مطالعه بود.
معیارهای خروج از مطالعه نیز شامل عدم تمایل به ادامه مطالعه، عدم پیروی از پروتکل مطالعه، ابتلا به بیماریهای جدید، مصرف داروهای موثر بر متابولیسم چربی، مصرف مکملهای مولتی- ویتامین مینرال و بارداری بود.
افراد واجد شرایط شرکت در مطالعه به روش تصادفی سازی بلوکی متوازن به سه گروه مساوی تخصیص یافتند. 1) گروه دریافتکننده روغن کانولای غنیشده با ویتامین دی: روزانه یک قرص دارونما+ 25 گرم روغن کانولای غنیشده با ویتامین 2) گروه دریافت کننده مکمل ویتامین دی: روزانه یک قرص ویتامین دی + 25 گرم روغن کانولا مصرف میکردند. 3) گروه کنترل: روزانه: روزانه یک عدد قرص دارونما+ 25 گرم روغن کانولا مصرف میکردند.
طول مدت مداخله 12 هفته بود. از شرکتکنندگان درخواست شد در طول مطالعه برنامه غذایی و فعالیت بدنی خود را تغییر ندهند. در این تحقیق 99 نفر شرکت کردند و در نهایت 93 نفر مطالعه را به پایان رساندند.
در این مقاله بیان شده است:« نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر نشان داد که مصرف روزانه روغن کانولای غنی شده با IU1000 ویتامین دی برای مدت 12 هفته، میتواند باعث افزایش سطح سرمی 25-هیدروکسی کوله کلسیفرول تنها در زیرگروه بزرگسالان با سطوح طبیعی ویتامین دی شود اما تاثیر معنیداری در بهبود وضعیت ویتامین دی در افراد با کمبود این ویتامین دیده نشد.»
بر اساس آن چه در ویکیپدیا آمده است، ویتامین D3 (کوله کلسیفرول)، عموماً در پوست وجود دارد این ماده در کبد به ۲۵-هیدروکسی کوله کلسیفرول تبدیل میشود.
پژوهشگران معتقدند در مجموع نتایج بررسی حاضر حاکی از این است که مصرف روزانه روغن کانولای غنی شده با ویتامین دی برای مدت 12 هفته، میتواند در حفظ سطح سرمی ویتامین دی در محدوده طبیعی در جمعیت موثر باشد و هیچ تاثیر مفید یا مضری بر سطوح سرمی پروفایل چربی ندارد.
نتایج این مطالعه در دومین شمارهی پانزدهمین سال مجله "علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران" منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
مقاومت میکروبی قاتل جان ۵ میلیون نفر در جهان
وضعیت غذای دانشجویان توسط اساتید تغذیه بررسی می شود
توسعه نسل دوم فناوری تبدیل گازهای گلخانهای به گرافن
فراخوان بورس تحصیلی در حوزه فضا اعلام شد
کاندیداهای ریاست دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مشخص شد
پذیرش ۳۲۰ دانشجو در پژوهشگاههای کشور در سال جاری
توسعه فناوری و کارآفرینی نیاز امروز واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی
جزئیات ثبت نام وام شهریه دانشجویی دانشگاه جامع علمی کاربردی
روشی نوین برای ترمیم آسیبهای استخوانهای حساس جمجمه و صورت
بررسی نحوه رسیدگی به شکایات مرتبط با تصمیمات سازمان ملی سنجش
قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی منعقد شد
ضرورت اصلاح در روش پرداختی به پزشکان خانواده
اندازهگیری ویسکوزیته سیالات حفاری با ویسکومتر ایرانی
پاویون منطقه نوآوری ایران در نمایشگاه صنعت آغاز به کار کرد
جایگاه اول ایران در مقالات چاپ ۴ بعدی در بین کشورهای اسلامی
دستیابی دانش بنیانها به فناوری هدایت لیزری ماشینآلات سدسازی
دوره دستیاری از سال آینده به شغل تبدیل میشود
یک ربات برای نخستین بار در جهان ۲ ریه را پیوند زد
۸ نشریه علمی دانشگاه علامه در بین نشریات برتر (Q۱) قرار گرفت
پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه ملی با همکاری سه دانشگاه برتر کشور
پیام رئیس دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج
المپیاد علمی حوزههای علمیه برگزار میشود
پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد
سوءاستفاده عامدانه از یک اختراع جریمه سامسونگ را ۳ برابر کرد
بازنگری مصوبه غیرکارشناسی «سازمان ملیسنجش» ضروری است
رشاد: جای رشته فقه مقاومت در حوزه علمیه خالی است
توجه به نوآوری و کیفیت در پذیرش طلاب/ تقویت معیشت طلاب و اساتید
توسعه سیستم ارزیابی مدلهای زبان فارسی هوش مصنوعی در کشور
راهاندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی
سرپرست جدید معاونت امور حوزههای علمیه خواهران معرفی شد