میرنیوز
به گزارش ایسنا و به نقل از فیز، آیا دانشمندان برنده جایزه نوبل، الگوهای کاری متفاوتی را نسبت به پژوهشگران همکار خود در پیش میگیرند؟ پس از بردن جایزه نوبل، چه اتفاقی در کیفیت کار یک دانشمند رخ میدهد؟ پژوهشگران "دانشگاه نورثوسترن" (NU) آمریکا در بررسی جدیدی تلاش کردهاند تا به این سوالات و سوالات مشابهی در مورد نخبههای علمی که در حوزه پژوهشی خود اعتباری کسب میکنند، پاسخ دهند.
آنها پایگاه بیسابقهای از دادهها را فراهم کردند تا کارهای تقریبا همه برندگان جایزه نوبل را در حوزههای فیزیک، شیمی و فیزیولوژی/پزشکی را طی ۱۰۰ سال گذشته مورد بررسی قرار دهند و آنها را با کارهای همکاران این افراد مقایسه کنند.
یافتههای این پژوهش نشان میدهند که برندگان نوبل، کارهای موثرتری نسبت به همکاران خود انجام میدهند اما خط مشی آنها پیش از دریافت جایزه، شبیه به خط مشی دانشمندان عادی به نظر میرسد. همچنین برندگان نوبل پس از دریافت جایزه، کاهشی موقتی را در کار خود دارند که با سرعت به حالت عادی بازمیگردد.
"جیچاو لی"(Jichao Li)، نویسنده ارشد این پروژه گفت: ما از یک سو دریافتیم که برندگان نوبل و دانشمندان معمولی، الگوهای کاری مشابهی دارند اما این پژوهش، تغییرات قابل توجهی را نیز نشان داد که پیشتر در کار افراد برنده جایزخ نوبل مشاهده نشده بود.
این پژوهش، یکی از معدود تلاشهای تجربی برای تجزیه و تحلیل مشاغل پژوهشی است که در چنین سطح جامعی انجام میشود.
روششناسی و نتایج
دلیل تمرکز پژوهشگران بر جایزه نوبل این بود که نوبل، معتبرترین جایزه علمی است. از آنجا که پژوهشهای دیگر، کار برندگان نوبل را به تنهایی مورد بررسی قرار دادهاند، پژوهشگران دانشگاه نورثوسترن تصمیم گرفتند تا همه همکاران برندگان نوبل را نیز ارزیابی کنند تا الگوهای بزرگتری را ارائه دهند.
آنها در این پژوهش، از اطلاعات وبسایتهای رسمی جایزه نوبل، ویکیپدیا، انتشارات ارائه شده توسط مایکروسافت و منابع دیگری استفاده کردند تا پایگاه دادهای شامل سوابق کاری همه برندگان نوبل فیزیک، شیمی و فیزیولوژی/پزشکی از سال ۱۹۰۰ تا ۲۰۱۶ فراهم کنند. آنها برای مقایسه، پایگاه دادهای از اطلاعات مربوط به کارهای پژوهشی معمولی ایجاد کردند که مبتنی بر "Google Scholar" و منابع دیگر بود.
نخستین سوالی که پژوهشگران مورد بررسی قرار دادند، در مورد عملکرد اولیه بود. سوال این است که آیا نشانه اولیهای وجود دارد که برندگان نهایی جایزه نوبل را از همکاران آنها متمایز کند. یافتههای این پژوهش نشان میدهند که مقالات اولیه برندگان نوبل نسبت به همکاران خود، دو برابر بیشتر است و همچنین شش برابر بیش از دیگران، مقالات موفق دارند.
کارهای مهم برندگان نوبل در حوزه زمانبندی، از الگوی "قانون تأثیر تصادفی" و "موفقیت" پیروی میکنند که پژوهشهای پیشین آنها را ایجاد کردهاند. این الگوها میتوانند در هر زمانی در کار دانشمند رخ دهند اما به گرد آمدن در کنار یکدیگر تمایل دارند.
الگوی زمانبندی در کار برندگان نوبل، شبیه به آن چیزی است که در کارهای دانشمندان معمولی مشاهده میشود اما برندگان نوبل نسبت به همکاران معمولی خود، بیش از یک کار داغ و قابل توجه دارند که ماندگاری آنها نیز بیش از کارهای دانشمندان معمولی است. برای نمونه، ماندگاری کار برندگان نوبل، ۵.۲ سال و کار دانشمندان عادی، ۳.۷ سال است.
"ییان یین" (Yian Yin)، از نویسندگان این پژوهش گفت: نتایج این بررسی، این اطمینان را به ما میدهد که بگوییم دانشمندان نخبه با ارائه کار به موقع و موثر، خود را از دیگران متمایز میکنند و احتمالا با انجام دادن مجموعهای از کارهای تاثیرگذار در عمر خود، به موفقیت بزرگتری میرسند.
پس از دریافت جایزه نوبل چه اتفاقی میافتد؟
برخلاف تصور گسترده مبنی بر این که برنده شدن، برنده شدن را به دنبال دارد، این پژوهش نشان میدهد که تاثیر مقالات برندگان نوبل تا دو سال پس از دریافت جایزه، کمتر از دوره پیش از برنده شدن آنها است.
نتایج پژوهش حاکی از این هستند که تاثیر مقالات برندگان نوبل در سال پس از برنده شدن، به طور میانگین تا ۱۱ درصد نسبت به سال پیش افت میکند اما این تاثیر در سال چهارم به سطح مشابه سال برنده شدن میرسد. این "شیب نوبل"، خود را بیشتر در میان برندگان نوبل فیزیک و با کاهش ۱۸.۱ درصدی تاثیر نشان میدهد. پس از دریافت جایزه نوبل، هیچ تغییری در بهرهوری رخ نمیدهد.
آنچه شاید بتواند این شیب را توضیح دهد، یافتههایی است که نشان میدهند دانشمندان پس از برنده شدن نوبل، بیش از آنچه انتظار میرود به تغییر موضوع روی میآورند و به سوی حوزههایی حرکت میکنند که محبوبیت کمتری دارند.
این پژوهش منحصر به فرد نشان میدهد که اگرچه به نظر میرسد برندگان نوبل و همکاران آنها از الگوهای تاثیر تصادفی و موفقیت پیروی میکنند اما برندگان نوبل، مقالات بیشتر و تاثیرگذارتری نسبت به همکاران خود دارند و شاید چندین موفقیت داشته باشند. اگرچه برندگان، شیب نوبل و کاهش تاثیر را نیز تجربه میکنند اما مدت آن بسیار کوتاه است.
"داشون وانگ" (Dashun Wang)، از نویسندگان این پژوهش گفت: نتایج این پژوهش، مبنای تجربی جدیدی را برای درک بهتر ویژگیهای بارز مشاغل استثنایی در حوزه علم ارائه میدهد و شاید بتواند الهامبخش پژوهشهای آینده در این حوزه مهم باشد.
این پژوهش، در "Journal of the Royal Society Interface" به چاپ رسید.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
تغذیه دوران شیردهی؛ مادران این توصیهها را جدی بگیرند
دانشگاه پیام نور در ارشد و دکتری پذیرش «فراگیر» ندارد
مقاومت میکروبی درمان سرطان را دچار چالش می کند
درمان خارش در بیماریهای کبدی
آخرین وضعیت سلامت آب روستاها و شهرهای کشور اعلام شد
جریمه اتحادیه اروپا در انتظار آمازون
سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان و واحد سنندج منصوب شد
۲ انتصاب در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی
افسردگی از شایعترین اختلالات روانپزشکی است
نشست مسئولان حوزههای بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد برگزار شد
انتصاب مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در امور فرهنگی
درمان بیماری ایدز در کشور رایگان است
کنگره بین المللی «سلامت در حوادث و بلایا» برگزار میشود
نخستین کلوز آپ از ستاره درحال مرگ در کهکشان همسایه ثبت شد
مهلت درخواست رشتههای تحصیلی در حوزههای استانی تمدید شد
این مُسکنها خطر خونریزی داخلی را افزایش میدهند
مهاجرت ۲۵ درصد اساتید؛ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی
وزارت بهداشت طب سنتی و مکمل را به رسمیت میشناسد
باید هزینه سلامت را با سبک زندگی سالم پایین بیاوریم
حسگر محققان ایرانی محیط آبزیان را ایمن نگه میدارد
عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان
هزینه درمان ۸۰۰ هزار مصدوم ترافیکی روی دست نظام سلامت!
مهاجرت ۲۵ درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
اظهارات وزیر علوم درباره انتصابات و آمار دانشجویان اخراجی و تعلیقی
سه فاکتور خطر سکته مغزی/ آسانترین راهکار کاهش استرس و اضطراب
قدیانی: دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه برای کاهش شکایت کاربران بررسی شد
همکاری دانشگاههای شهیدبهشتی و شریف در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک