میرنیوز

زمین‌خواری و توسعه شهری بازی با دُم شیر است

زمین‌خواری و توسعه شهری بازی با دُم شیر است 2020-05-11T07:28:22+04:30

دکتر رضا شهبازی در گفت‌وگو با ایسنا، با طرح این سوال که آیا در کشور تنها زمین‌لرزه ۵.۱ در بامداد جمعه ۱۹ اردیبهشت ماه رخ داده است و قبلا چنین رخدادی با این بزرگا را تجربه نکرده‌ایم، افزود: ما در گذشته در مناطقی چون بندر عباس، هرمزگان، کرمان، لرستان، قطور آذربایجان غربی شاهد زلزله‌هایی بودیم ولی آنچه زمین‌لرزه ۵.۱ مشا نسبت به سایر زمین‌لرزه‌ها متمایز می‌کند، جمعیت تحت تاثیر این رخداد لرزه‌ای است.

وی ادامه داد: ما در این زمینه معادله‌ای داریم که می‌گوییم ریسک خطر مساوی است با آسیب‌پذیری ضربدر خطر. این دو پارامتر (آسیب پذیری و خطر) موجب افزایش ریسک می‌شود به این معنا که اگر زمین‌لرزه بزرگی در منطقه‌ای خالی از سکنه رخ دهد مانند کویر لوت رخ دهد،واکنش شدیدی نسبت به این رویداد نشان نمی‌دهیم چون جامعه تحت تاثیر این رویداد زیاد نیست.

شهبازی با تاکید بر اینکه منطقه مشا از دو جنبه برای ما بسیار حائز اهمیت است، خاطر نشان کرد: مجموعه گسل‌های "مشا" و "شمال تهران" در منطقه‌ای قرار دارند که مراکز جمعیتی انبوهی چون کرج و تهران به عنوان پایتخت را تحت تاثیر آنها قرار دارند به این دلیل است که زمین‌لرزه مشا واکنش‌های شدیدی را به دنبال داشت.

وی اضافه کرد: از این رو این رویداد لرزه‌ای این درس را به ما می‌دهد که دو زمین‌لره با بزرگای واحد در دو منطقه جغرافیایی که به لحاظ تراکم جمعیتی متفاوتی هستند، ساز و کار مدیریتی را نیاز دارند.

مدیرکل دفتر بررسی مخاطرات زمین‌شناختی، زیست‌محیطی و مهندسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی دومین جنبه اهمیت زلزله مشا را سطح آگاهی جامعه دانست و در این باره توضیح داد: ما نسبت به حوزه‌ای که شناخت و آگاهی بیشتری داریم، واکنش بیشتری از خود نشان می‌دهیم. گسل مشا از گسل‌های قدیمی و شناخته شده است که از سوی سازمان زمین‌شناسی موقعیت‌ آن شناسایی شده و پژوهشگران زیادی بر روی این گسل مطالعات وسیعی انجام داده‌اند.

وی با بیان اینکه سازوکار این گسل بسیار شناخته شده است، اظهار کرد: گسل مشا نسبت به بسیاری از گسل‌ها که هنوز پنهان هستند و ما با سازوکار آن به خوبی آشنا نباشیم، شناخته شده است.

شهبازی با اشاره به نتایج مطالعات پارینه لرزه‌شناسی انجام شده بر روی گسل مشا، افزود: نتایج این مطالعات نشان می‌دهد که حدود ۱۹۰ سال گذشته آخرین زمین‌لرزه بزرگ تهران با بیش از ۷ ریشتر رخ داد که گسل مسبب این زمین‌لرزه، گسل مشا بوده است.

وی خاطر نشان کرد: از سوی دیگر ما انتظار داریم که وقتی با افزایش آگاهی‌ها سطح واکنش ما به رخدادهای لرزه‌ای متفاوت می‌شود، در عمل نیز این واکنش متفاوت را مشاهده کنیم ولی متاسفانه این موضوع در عمل دیده نمی‌شود.

شهبازی اضافه کرد: در خصوص زمین خواری صحبت‌های زیادی می‌شود ولی باید به این موضوع نیز توجه شود که عرصه‌هایی که در قبلا زیستگاه بشر نبوده باید با احتیاط در وارد شویم به این دلیل که اگر این عرصه‌ها قابلیت زیستی مناسب داشتند در کشور که بیش از ۷ هزار سال سابقه تاریخ ثبت شده دارد، حتما انسان‌ها در آنها سکونت می‌کردند.

وی ادامه داد: این عرصه‌هایی که خالی از سکنه هستند یا بشر در آنجا ساکن شده ولی بنا به دلایلی چون مخاطرات طبیعی تخریب شده است و یا خطر را شناخته‌اند و با چالش‌های موجود در آن چون کمبود آب آشنا بودند.

مدیرکل دفتر مخاطرات سازمان زمین شناسی با تاکید بر اینکه وجود این محدودیت‌ها است که انسان‌ها به سمت عرصه‌های خالی از سکنه نرفته است، یادآور شد: زمانی که ما زمین‌ها تصرف می‌کنیم و شهرها را بدون ضابطه گسترش می‌دهیم و در حاشیه شهرها، شهرک سازی و ویلا سازی می‌شود، یادمان باشد که پا در عرصه خطرناکی می‌گذاریم و مصداق "بازی با دم شیر" است و این موضوع باید در توسعه شهری مورد توجه قرار گیرد.

شهبازی، ادامه داد: زمین‌لرزه‌ها با بزرگای واحد در دو محدوده جغرافیایی با ‌تراکم جمعیتی متفاوت، واکنش متفاوتی را ایجاد می‌کند از این رو لازم است که برای هر کدام از این نواحی راهکارهای مدیریتی متفاوتی باید داشته باشیم.

وی با تاکید بر اینکه برای این امر نیاز به قوانین  لازم الاحرا داریم، گفت: این قوانین باید موجب شود که ما وارد حرایم گسل‌ها نشویم و اگر ناچار هستیم که به گسل‌ها نزدیک شویم به دلیل اینکه ایران یک کشور پرمخاطره است، باید استانداردهای ساخت و ساز و زندگی را ارتقا دهیم.

شهبازی با تاکید بر اینکه ما باید به گونه‌ای استاندارد سازی کنیم که در برابر زلزله سازگار شویم، یادآور شد: در غیر این صورت زمین‌لرزه و گسل‌های لرزه‌زا در کشور ما و در تهران وجود دارد و نمی‌توانیم این گسل‌ها را از طبیعت حذف و یا پاک کنیم و ما باید خودمان را با این شرایط طبیعی سازگار کنیم.

این مقام مسوول سازمان زمین شناسی، در خصوص ارتباط آتشفشان و گسل‌ها توضیح داد: پیرامون آتشفشان دماوند گسل‌های متعددی وجود دارد که یکی از مهمترین این گسل‌ها، گسل مشا است.

وی با اشاره به انتشار اخباری در زمینه ارتباط آتشفشان‌ها و زمین‌لرزه، خاطر نشان کرد: حتما یکی از پیامدها و پیش نیازهای فعال شدن آتشفشان، به احتمال زیاد زمین‌لرزه است؛ چراکه برای فوران آتشفشان باید اتاقک ماگما (Magma chamber‎) از حالت سکون خارج شود که تغییر این حالت با یکسری فعالیت‌های لرزه‌ای همراه خواهد بود.

شهبازی خاطر نشان کرد: باید به این مساله نیز توجه شود که فعالیت آتشفشان یکی از المان‌ها فعالیت‌های لرزه‌ای است. ما برای بررسی فعالیت‌های آتشفشانی باید المان‌های دیگری مانند تغییر در خروجی گازهای دهانه آتشفشان، تغییر در کیفیت آب چشمه‌های پیرامون آتشفشان، تغییر در امواج الکترومغناطیس پیرامون آتشفشان مورد و سایر مسایل را بررسی کنیم تا بتوانیم درباره فعالیت آتشفشانی دماوند اظهار نظر کنیم.

مدیر کل دفتر مخاطرات سازمان زمین شناسی تاکید کرد: داده‌های لرزه‌ای نشان می‌دهد که حداقل در یکی دو ماه اخیر فعالیت لرزه‌ای پیوسته‌ای در دماوند نداشتیم.

وی با تاکید بر اینکه داده‌های لرزه‌ای در خصوص گسل مشا وجود دارد ولی در خصوص آتشفشان دماوند فعالیت لرزه‌ای نداشتیم، گفت: رخدادهای لرزه‌ای و آتشفشان می‌توانند با یکدیگر ارتباط داشته باشند ولی در خصوص زلزله ۵.۱ بامداد روز ۱۹ اردیبهشت ارتباطی وجود ندارد.

وی تاکید کرد: در خصوص زمین‌لرزه روز ۱۹ اردیبهشت ماه می‌توانیم بگوییم که ما به اندازه کافی شواهدی مشاهده نمی‌کنیم که بخواهیم دو مقوله زلزله و فعالیت آتشفشان دماوند را با یکدیگر در ارتباط باشند و نیاز دارد که در آینده پایش بیشتری صورت گیرد تا داده‌های بیشتری کسب کنیم تا بتوانیم ارزیابی‌های بهتری را داشته باشیم.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

جریمه اتحادیه اروپا در انتظار آمازون

جریمه اتحادیه اروپا در انتظار آمازون
2024-11-22T15:34:02+03:30
شرکت آمازون احتمالا سال آینده میلادی با تحقیقات آنتی تراست اتحادیه اروپا درباره آنکه آیا محصولات برند خود را در پلتفرم فرو ش آنلاینش بر کالاهای دیگر ترجیح می...

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان و واحد سنندج منصوب شد

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان و واحد سنندج منصوب شد
2024-11-22T15:34:02+03:30
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با صدور حکمی «سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان و واحد سنندج» را منصوب کرد.

۲ انتصاب در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی

۲ انتصاب در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی
2024-11-22T15:20:42+03:30
با حکمی از سوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، معاون و مشاور دانشگاه در امور فرهنگی و اجتماعی منصوب شد.

افسردگی از شایع‌ترین اختلالات روانپزشکی است

افسردگی از شایع‌ترین اختلالات روانپزشکی است
2024-11-22T13:34:05+03:30
مدیر پژوهشی پژوهشکده جراحی مغز و اعصاب عملکردی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، بر اهمیت درمان افسردگی به عنوان یکی از اختلالات شایع روانپزشکی تاکید کرد.

نشست مسئولان حوزه‌های بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد برگزار شد

نشست مسئولان حوزه‌های بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد برگزار شد
2024-11-22T13:07:18+03:30
نشست مسئولان حوزه‌های بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با حضور رئیس دانشگاه آزاد برگزار شد.

انتصاب مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در امور فرهنگی

انتصاب مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در امور فرهنگی
2024-11-22T13:07:18+03:30
با حکمی از سوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مشاور رئیس دانشگاه در امور فرهنگی و اجتماعی منصوب شد.

درمان بیماری ایدز در کشور رایگان است

درمان بیماری ایدز در کشور رایگان است
2024-11-22T12:00:41+03:30
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: اکنون داروهای ضدویروسی HIV که موجود هستند سبب به صفر رسیدن ویروس در خون می‌شوند.

کنگره بین المللی «سلامت در حوادث و بلایا» برگزار می‌شود

کنگره بین المللی «سلامت در حوادث و بلایا» برگزار می‌شود
2024-11-22T11:47:20+03:30
رییس سازمان بسیج جامعه پزشکی از برگزاری دهمین کنگره بررسی «سلامت در حوادث و بلایا» خبر داد.

نخستین کلوز آپ از ستاره درحال مرگ در کهکشان همسایه ثبت شد

نخستین کلوز آپ از ستاره  درحال مرگ در کهکشان همسایه ثبت شد
2024-11-22T10:27:20+03:30
نخستین عکس کلوزآپ از یک ستاره خارج از کهکشان راه شیری نشان می دهد این شی آسمانی در ساختاری عجیب پیچیده شده است.

مهلت درخواست رشته‌های تحصیلی در حوزه‌های استانی تمدید شد

مهلت درخواست رشته‌های تحصیلی در حوزه‌های استانی تمدید شد
2024-11-22T10:27:20+03:30
معاون آموزش حوزه‌های علمیه گفت: مهلت درخواست‌های اجرای رشته و پذیرش متمرکز طلاب توسط حوزه‌های استانی و مناطق مستقل حوزوی تمدید شد.

این مُسکن‌ها خطر خونریزی داخلی را افزایش می‌دهند

این مُسکن‌ها خطر خونریزی داخلی را افزایش می‌دهند
2024-11-22T08:53:59+03:30
افرادی که از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنند، در صورت مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن، دو برابر با خطر خونریزی ...

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید؛ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید؛ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی
2024-11-22T08:53:58+03:30
وزیر علوم گفت: در این چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده‌اند که این عدد نگران کننده‌ای است.

وزارت بهداشت طب سنتی و مکمل را به رسمیت می‌شناسد

وزارت بهداشت طب سنتی و مکمل را به رسمیت می‌شناسد
2024-11-22T08:27:32+03:30
مشاور وزیر بهداشت گفت: وزارت بهداشت به عنوان متولی نظام سلامت در کشور به طب سنتی و مکمل به عنوان یک واقعیت جامعه نگاه می‌کند و آن را به رسمیت می‌شناسد.

باید هزینه سلامت را با سبک زندگی سالم پایین بیاوریم

باید هزینه سلامت را با سبک زندگی سالم پایین بیاوریم
2024-11-22T08:27:31+03:30
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با عنوان این مطلب که باید هزینه سلامت را پایین بیاوریم، گفت: این فرآیند از طریق احیای سبک زندگی صحیح و تغذیه سالم امکانپذیر ...

حسگر محققان ایرانی محیط آبزیان را ایمن نگه می‌دارد

حسگر محققان ایرانی محیط آبزیان را ایمن نگه می‌دارد
2024-11-22T08:27:31+03:30
گروهی از محققان ایرانی یک حسگر مبتنی بر هیدروژل جهت رصد آمونیوم آب ابداع کرده اند تا کیفیت محیط آبزیان را کنترل کنند.

عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان

عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان
2024-11-22T07:47:19+03:30
یک مطالعه جدید نشان می دهد که از هر پنج مورد تب دنگی یک مورد می تواند با تغییرات آب و هوایی مرتبط باشد و افزایش آتی این ویروس منتقله از طریق پشه اجتناب ناپذی...

هزینه درمان ۸۰۰ هزار مصدوم ترافیکی روی دست نظام سلامت!

هزینه درمان ۸۰۰ هزار مصدوم ترافیکی روی دست نظام سلامت!
2024-11-22T07:33:59+03:30
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: بر اساس برآوردهای ارائه شده، علاوه بر حدود بیست هزار فوتی در سال، حوادث ترافیکی سالانه حدود پانصد تا هشتصد هزار م...

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید

مهاجرت ۲۵ درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
2024-11-22T07:20:43+03:30
وزیر علوم گفت: در این چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده‌اند که این عدد نگران کننده‌ای است.

مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید

مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
2024-11-22T06:54:00+03:30
وزیر علوم گفت: دراین چند سال اخیر، ۲۵ درصد از اساتید مهاجرت کرده اند که این عدد نگران کننده ای است.

اظهارات وزیر علوم درباره انتصابات و آمار دانشجویان اخراجی و تعلیقی

اظهارات وزیر علوم درباره انتصابات و آمار دانشجویان اخراجی و تعلیقی
2024-11-21T17:07:18+03:30
وزیر علوم گفت: اطمینان می دهم که انتصاباتی که داشتم کار خودم بوده و غیرسیاسی ترین افراد را انتخاب کردم.

سه فاکتور خطر سکته مغزی/ آسان‌ترین راهکار کاهش استرس و اضطراب

سه فاکتور خطر سکته مغزی/ آسان‌ترین راهکار کاهش استرس و اضطراب
2024-11-21T16:00:38+03:30
حوزه سلامت در هفته رو به پایان، در جهان، شاهد اخبار و رویدادهای متعدد و مختلفی بود که به مرور به گزیده‌ای از مهم‌ترین آنها می‌پردازیم.

قدیانی: دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند

قدیانی: دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
2024-11-21T15:33:58+03:30
رئیس دانشگاه انقلاب اسلامی گفت: باید دانشگاههای ما به مراکز تحقیقاتی تبدیل شوند و دانشجویان بسیجی پرچمدار آن باشند. 

دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند

دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
2024-11-21T15:20:38+03:30
رئیس دانشگاه انقلاب اسلامی گفت: باید دانشگاههای ما به مراکز تحقیقاتی تبدیل شوند و دانشجویان بسیجی پرچمدار آن باشند. 

نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه برای کاهش شکایت کاربران بررسی شد

نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه برای کاهش شکایت کاربران بررسی شد
2024-11-21T13:14:03+03:30
نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه در راستای ایجاد وحدت رویه در ساماندهی حوزه پیامک انبوه و با هدف ایجاد هم افزایی برای توسعه بازار کسب و کار و افزایش رضایت مردم م...

همکاری‌ دانشگاه‌های شهیدبهشتی و شریف در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک

همکاری‌ دانشگاه‌های شهیدبهشتی و شریف در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک
2024-11-21T12:47:18+03:30
دانشگاه‌های علوم پزشکی شهیدبهشتی و صنعتی شریف با انعقاد تفاهم‌نامه‌ای در حوزه های رباتیک و نانورباتیک، هوش مصنوعی، یادگیری الکترونیکی، یادگیری عمیق و ... همک...

مشکلات رزیدنت‌ها بررسی و رفع خواهد شد

مشکلات رزیدنت‌ها بررسی و رفع خواهد شد
2024-11-21T10:33:59+03:30
وزیر بهداشت گفت: مشکلات رزیدنت ها رفع خواهد شد.

شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه شریف اعلام شد

شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه شریف اعلام شد
2024-11-21T10:20:39+03:30
دانشگاه صنعتی شریف شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در مقطع کارشناسی ارشد بدون آزمون در سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۵ را اعلام کرد.

ثبت‌نام دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه علم و صنعت تمدید شد

ثبت‌نام دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه علم و صنعت تمدید شد
2024-11-21T10:07:19+03:30
مهلت ثبت نام دانشجویان استعداد درخشان در مقطع کارشناسی ارشد سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۴ دانشگاه علم و صنعت، تمدید شد.

نوجوانان استرالیایی در آستانه محدودیت استفاده از شبکه‌های اجتماعی

نوجوانان استرالیایی در آستانه محدودیت استفاده از شبکه‌های اجتماعی
2024-11-21T09:53:59+03:30
دولت استرالیا لایحه‌ای با هدف ممنوعیت شبکه های اجتماعی برای کودکان زیر ۱۶ سال به پارلمان ارائه کرد که شامل جریمه ای تا ۳۲ میلیون دلار آمریکا برای پلتفرم‌هایی...

ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان نیستم

ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان نیستم
2024-11-21T09:40:39+03:30
وزیر بهداشت گفت: موافق درمان رایگان سالمندان بالای ۶۵ سال نیستم.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)