میرنیوز
به گزارش ایسنا، مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران ( ایسپا) یکی از مراکز وابسته به جهاد دانشگاهی است که فعالیت خود را از ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۰ آغاز کرد. ایسپا چهار معاونت با عناوین پژوهشی، اجرایی، ارتباطات و اداری و مالی دارد. معاونت پژوهشی این مرکز از پنج گروه تخصصی تحقیقات بازار، مطالعات سیاسی و رفتار انتخاباتی، مطالعات شهری، مطالعات اجتماعی و فرهنگی و مطالعات پایه تشکیل شده است.
آن طور که معاون اجرایی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران به ایسنا گفته است، وظیفه گردآوری داده ها و اطلاعات در ایسپا بر عهده معاونت اجرایی است. در طرح های ملی، به منظور تعمیم نتایج نظرسنجی و تحقیق به کل کشور و استان های ۳۱ گانه بین ۱۲ تا ۱۴ هزار نمونه انتخاب می شوند. گردآوری دادهها و اطلاعات در ایسپا به دو شیوه کلی صورت می گیرد؛ شیوه حضوری (میدانی) و شیوه غیرحضوری (تلفنی).
بر اساس آن چه خود ایسپا اعلام کرده است، این مرکز تاکنون بیش از ۲۵۰۰ نظرسنجی در زمینههای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی اجرا کرده است. این نظرسنجیها و فعالیتهای پژوهشی به دو دستهی خویشفرمایی و کارفرمایی تقسیم میشوند.
نظرسنجیهای خویشفرمایی، با هدف انعکاس افکار عمومی اجرا میشوند و در ادامه نتایج آنها در اختیار مراجع تصمیمگیر و رسانهها قرار میگیرد. اما نظرسنجیهای کارفرمایی برای پاسخگویی و رفع نیازهای پژوهشی سازمان ها و نهادهای دولتی و خصوصی انجام میشوند.
یکی از مهمترین نظرسنجیهای ایسپا انجام پیمایش ملی فرهنگ سیاسی مردم ایران بوده است. سرپرست مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران درباره این فعالیت میگوید: موج اول این پیمایش ملی، سال ۸۴ انجام شده که بنابر مشکلاتی که وجود داشته در این مدت ۱۳ ساله موفق به اجرای مرحله دوم نشدیم، بالاخره با تجمیع دانشی که در این حوزه وجود داشته و با نظر متخصصان در سال ۹۶ و ۹۷ موفق شدیم موج دوم این پیمایش ملی را با مشارکت و حمایت مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری، معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی، پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری به انجام برسانیم. در سال ۹۷، این پیمایش ملی به اتمام رسید. در این طرح، ما بیش از ۲۰ شاخص فرهنگ سیاسی مردم را مورد سنجش قرار دادیم و توانستیم تحولات فرهنگ سیاسی سالهای ۸۴ تا ۹۷ را در این حوزه رصد کنیم.
از جمله مهمترین نظرسنجیهای ایسپا در سالهای اخیر آن دسته از نظرسنجیهایی است که نزدیک به زمان برگزاری انتخاباتها انجام میشود. مهدی رفیعی، سرپرست ایسپا در این باره میگوید: در انتخابات سال ۹۶ توانستیم نتیجه انتخابات را با کمتر از یک درصد خطا تخمین بزنیم و نتایجش را منتشر کنیم.
البته همه نتایج نظرسنجیهای ایسپا منتشر نمیشوند. به گفتهی سرپرست این مرکز، به دلیل وجود برخی ملاحظات، همهی شاخصها بیان نمیشود اما رویکرد ایسپا در سالهای اخیر این بوده که دایره انتشار نتایج را گسترده کند.
اخیرا، و با شیوع کرونا ویروس، نام ایسپا در محافل رسانهای کشور بیشتر شنیده میشود. مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران در دو ماه اخیر نظرسنجیهای زیادی حول محور شیوع بیماری کووید-۱۹ در ایران انجام داده و تلاش کرده است افکار عمومی پیرامون تاثیر کرونا بر جنبههای مختلف زندگی مردم را منعکس کند.
دکتر حمیدرضا طیبی نیز در در پیامی که به مناسبت نوزدهمین سال تاسیس ایسپا صادر کرد، درباره اهمیت توجه به افکار عمومی گفت: مفهوم «افکار عمومی» به عنوان نیرویی قدرتمند و پنهان در درون و متن جامعه دیرزمانی است که همسنگ مفاهیمی چون «دموکراسی»، «شهروندی» و «جامعه مدنی» وجود دارد و مورد توجه اندیشمندان و سیاستمداران میباشد. بدون شک در دنیای امروز نظرسنجی و تحقیقات افکار عمومی به عنوان ابزار و شیوهای شناخته میشود که نبض جامعه و تغییر و تحولات افکار عمومی را منعکس میکند.
در بخش دیگری از این پیام، درباره گستردگی استفاده از نظرسنجیها آمده است:« به بیان دیگر استفاده از تحقیقات افکار عمومی و نظرسنجی در جهان و در جامعه ما بسیار فراگیر و گسترده شده است و میتوان آن را به مثابه ابزاری تأثیرگذار در جهت بازخورد عمومی، انعکاس تمام نمای نظر مردم و نیز فرایند سیاستگذاری عمومی و اجتماعی قلمداد نمود.»
رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به وجود مسائل و مشکلاتی که در حوزه نظرسنجی در کشور وجود دارد، گفت: خوشبختانه امروزه در کشور ما به نظرسنجی و تحقیقات افکار عمومی از سوی اصحاب رسانه، نخبگان و افراد دانشگاهی و حتی سیاستمداران روی خوش نشان داده شده و نظرسنجی در مسیر و مدار تعالی و پیشرفت حرکت نموده و فرایند تکاملی را طی میکند. باید متذکر شد سهم و نقش مراکز و موسسات نظرسنجی در این میان نقش بی بدیل و با اهمیتی است. مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) با ۱۹ سال سابقه کار نظرسنجی و پیمایش در کشور به عنوان یکی از مراکز مهم و تأثیرگذار در عرصه توسعه گفتمان افکار عمومی و حلقه واسطه بین مردم و حاکمیت شناخته میشود.
وی در بخش پایانی این پیام با گرامیداشت نوزدهمین سالگرد تأسیس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا)، از زحمات و تلاشهای مجموعه ایسپا در طول ۱۹ سال گذشته قدردانی و بر تعهد و پایبندی مجموعه ایسپا در انجام رسالت حرفهای و علمی خویش، رعایت اصل شفافیت و صداقت در تولید و انتشار داده ها و اطلاعات، بیطرفی در بیان آراء عمومی و نیز انعکاس بدون واسطه صداهای خاموش تأکید کرد.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
وضعیت شیوع آبله میمون در ایران و جهان + علائم بیماری
۵ سال زندان در انتظار رییس سامسونگ
استعدادهای برتر جامعهالزهرا(س) شناسایی میشوند
پیامکهای پذیرش خارج از کنکور دانشگاه علوم پزشکی ایران کلاهبرداری است
تناسب اندام میتواند به پیشگیری از زوال عقل کمک کند
آغوش باز معاونت علمی برای استفاده از ظرفیتهای علوم انسانی در «حکمرانی فناورانه»
درد مزمن مفاصل روی عملکرد مغز اثر میگذارد
همایش ملی دستاوردهای علمی فرش ایران برگزار خواهد شد
فراخوان جذب هیئت علمی در دانشگاههای علوم پزشکی بهمن ماه اعلام میشود
هوش مصنوعی از انجام پژوهشهای تکراری جلوگیری میکند
ساخت اولین دستیار صوتی آفلاین اندروید توسط متخصصان ایرانی
پیشگویی چت جی پی تی از آینده پژوهش و استنادات علمی
رفع نیاز آزمایشگاههای آنالیز مواد شیمیایی با دستگاه ایران ساخت
انتصابات جدید در شرکت ارتباطات زیرساخت
سمپوزیوم بینالمللی تازههای نقشهبرداری مغز ایران برگزار میشود
نتایج جذب استعدادهای برتر در دستگاهها بزودی اعلام میشود
ابقای رئیس دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایلان ماسک: هوش مصنوعی از پزشکان و وکلا جلو می زند
روبات مغناطیسی پیچ و مهره باز می کند
تبدیل پسماندهای زغالسنگ به گرافن با بازده بالا
هوش مصنوعی از انرژی اتمی قدرتمندتر است
قدردانی نماینده حزب الله لبنان از جراحان ایرانی
ظرفیت بیهوشی و اطفال خالی مانده است
اسلحه خودکار برای پهپادهای سبک از راه رسید
نشست کمیته تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد
سردار جلالی: تکرار کرونا را باید جدی بگیریم
جلالی: تکرار کرونا را باید جدی بگیریم
راه حل محققان برای کاهش مصرف داروی شیمیدرمانی در درمان سرطان
بیش از هزار سایت خبر جعلی از جستجوی گوگل حذف شدند
نمی توان با دستمزدهای اندک دانشمندان برجسته را در کشور نگه داشت