میرنیوز
به گزارش ایسنا، امروزه بحث ایمنی مواد غذایی، از مهمترین مباحث روز کشورها بهویژه در امر سلامت مردم است، چراکه تخمین زده میشود حدود ۳۰ درصد مردم کشورهای صنعتی از بیماریهای ناشی از غذا رنج میبرند. درواقع، بیماریهای حاصل از مصرف غذاهای آلوده به باکتریهای بیماریزا یا پاتوژن از اهمیت فراوانی در بهداشت عمومی برخوردار بوده و سالانه خسارتهای مالی و جانی فراوانی را به جوامع تحمیل میکند. این موضوع باعث شده است که نیاز به روشهای جدید جهت کاهش یا حذف پاتوژن های غذایی از نیازهای عمده پژوهشی در سرتاسر دنیا باشد.
طبق نظر متخصصان، کاهش تعداد میکروارگانیسمها در مواد غذایی ازنظر سلامت جامعه و صنایع غذایی در همه کشورهای دنیا حائز اهمیت فراوان است. یکی از راههای کنترل رشد چنین میکروارگانیسمهایی در مواد غذایی، استفاده از نگهدارندههای شیمیایی است که معمولاً برای جلوگیری از رشد میکروبی و یا کشتن و از بین بردن گروههایی از میکروارگانیسمهای مضر استفاده میشوند. اما با توجه به نگرانیهای عمومی درخصوص عوارض نگهدارندههای شیمیایی، این روزها تمایل به مصرف محصولات نگهدارنده طبیعی با اثرات آنتی باکتریال افزایش یافته است.
در همین زمینه، یک تیم پژوهشی پنج نفره از دانشگاه علوم پزشکی تهران، سازمان غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین و پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، مطالعهای را انجام دادهاند که در آن، اثر ضدباکتریایی عصارههای چند گیاه دارویی مختلف بر برخی باکتریهای بیماریزای منتقله از غذا مورد بررسی واقع شده است.
در این پژوهش از برگ زیتون، میوه تاجریزی سیاه، قسمتهای هوایی کلپوره، قسمتهای هوایی درمنه و ریزوم شیرینبیان با توجه به کاربرد آنها با توجه با تأثیرات درمانی آنها در طب سنتی استفاده شده است.
یافتههای این پژوهش نشان داد که عصاره تهیهشده از گیاهان مورد اشاره فوق، قابلیت استفاده در صنایع غذایی بهعنوان نگهدارندههای طبیعی را دارند، هرچند تأثیرات برخی نسبت به بقیه بیشتر است.
در این رابطه، مصطفی پیرعلی همدانی، محقق دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران و سایر همکارانش در این تحقیق اظهار داشتهاند: «یافتههای ما نشان میدهند که عصاره میوه تاجریزی در درمان بعضی از باکتریهای بیماریزا مانند استرپتوکوکوس ارئوس مؤثر است و میتواند در صنایع غذایی بهعنوان محافظتکننده قابل استفاده باشد».
به اعتقاد آنها، «اثر بازدارندگی و کشندگی عصاره آبی میوه تاجریزی سیاه بر روی باکتریهای مختلف بیشتر از سایر عصارههای آبی بود. ضمناً بایستی اشاره کرد که استافیلوکوکوس ارئوس حساسترین باکتری و باکتری سالمونلا تیفی موریوم مقاومترین باکتری نسبت به عصارههای آبی بودند».
پیرعلی همدانی و همکارانش ضمن اشاره به این یافتههای پژوهشی، پیشنهاد کردهاند که در تحقیقات آینده ترکیبات اسانس و عصاره این گیاهان را به تفکیک شناسایی شده و همچنین اثرات همافزایی این گیاهان را با همدیگر و با سایر نگهدارندهها مقایسه شوند.
این نتایج علمی پژوهشی در فصلنامه «گیاهان دارویی» منتشر شدهاند. این نشریه متعلق به پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
اعضای شورای راهبری هوش مصنوعی معرفی شدند/ایجاد زیر ساخت هوش مصنوعی در دستور کار ۱۰ نهاد
آتشسوزی جنگلی موجب رشد حیات دریایی میشود!
استرس کاری ریسک بیماری قلبی را در مردان افزایش می دهد
۲.۵ میلیون ایرانی در اهدای خون مشارکت دارند
چین در شرق تهران بیمارستان هوشمند احداث می کند
راه اندازی ۶۰ هزار تخت بیمارستانی در کشور
وزارت بهداشت برای اولین بار سرایدار استخدام میکند
زمان اخذ رأی در انتخابات نظام پرستاری افزایش یافت
هوای آلوده و افزایش ریسک سرطان سینه/ درمان سوءهاضمه با زردچوبه
بیماری هزارچهره را جدی بگیریم/ عوارض بیماری سلیاک
اهمیت تولید محصولات غذایی فاقد گلوتن برای بیماران سلیاک
نشست چالشهای زنجیره تأمین دارو در ایران برگزار میشود
چگونه از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنیم
خرید اعتباری محصولات پتروشیمی به نفع صنعت دارو است
چه کسانی پرونده الکترونیک سلامت دارند
بررسی راهکارهای ورود ایران به بازار دارویی اوراسیا
جامعه پزشکی باید تخصص را همراه تعهد حرفهای داشته باشد
هفته دفاع مقدس فرصتی برای انتقال مفاهیم بهداری رزمی
نشست چالش های قیمت گذاری دارو برگزار میشود
دانش آموز بدون صبحانه مدرسه نرود/ میان وعدههای سالم
وزیر بهداشت زنگ دبیرستان شهید آوینی را نواخت
۱۰ هزار نیروی پرستاری در بخش درمان استخدام می شوند
بازدید سرزده عین اللهی از بیمارستان شفا یحیاییان
۲۲ بیمار کرونایی در یک هفته گذشته فوت شدند
داروی ایرانی از طریق صادرات به دنیا معرفی میشود
ایران دارای قویترین نظام سلامت در منطقه است
ادعای دخالت وزارت بهداشت در انتخابات نظام پرستاری رد شد
اورژانس تهران در هفته گذشته ۲۰ هزار مأموریت انجام داد
جهان امروز با کمبود آب و غذای سالم مواجه است
تایید موفقیت نخستین واکسن ایرانی کرونا