میرنیوز

چالش‌های رؤیت هلال ماه رمضان ۱۴۴۱ در سال جاری/ابزارهای اپتیکی به کمک رصدگران می‎آید؟

چالش‌های رؤیت هلال ماه رمضان ۱۴۴۱ در سال جاری/ابزارهای اپتیکی به کمک رصدگران می‎آید؟ 2020-04-20T20:16:47+04:30

علی ابراهیمی سراجی، رصد گر هلال ماه و عضو ستاد استهلال استان تهران در گفت‌وگو با ایسنا، موضوع رؤیت هلال ماه را موضوعی قدیمی و مربوط به پیش از ظهور اسلام دانست و گفت: تقویم قمری اولین تقویمی است که توسط بشر ابداع شده و روزشماری آن بر اساس شمارش اَهله ماه (نِمودها یا گام‌های ماه) است.

وی ادامه داد: این تقویم به این صورت است که اولین هلال ماه که در افق غربی بعد از ماه نو ظاهر می‌شود، مشاهده و به عنوان اولین روز ماه در نظر گرفته خواهد شد.

ابراهیمی سراجی اضافه کرد: با توجه به اینکه رؤیت هلال ماه بعد از ظهور اسلام و جدا شدن تقویم قمری از شمسی بسیار پر اهمیت و پر رنگ‌تر شد، از دوران کهن تاکنون تلاش زیادی حتی از سوی دانشمندان مختلفی در دوره نجوم اسلامی مانند "خواجه نصیرالدین طوسی"، "عبدالرحمان خازنی" و  "خوارزمی" و بسیاری دیگر از دانشمندان انجام شد تا معیارهایی را برای رؤیت هلال ماه ارائه دهند تا بر اساس این معیارها بتوان شرایط هلال ماه را قبل از رؤیت پیش‌بینی کرد.

وی با بیان اینکه در یکی دو قرن گذشته با توجه به اینکه سایر کشورها علاقه‌مند به رؤیت هلال ماه شدند و سعی کردند معیارهایی را برای این امر ارائه دهند، خاطر نشان کرد: بر این اساس گزارش‌های مختلفی بالغ بر ۸۰۰ گزارش از سال ۱۸۵۶ تا کنون جمع‌آوری شد و این گزارش‌ها در اختیار تحلیل‌گران قرار گرفته است تا آنها بتوانند معیارهایی را برای رؤیت هلال ماه ارائه دهند تا شرایط رؤیت‌پذیری را با توجه به وضعیتی که ماه دارد، در آینده بررسی کنند.

ابراهیمی سراجی یادآور شد: ما هم برای بررسی شرایط رؤیت هلال ماه به برخی از پارامترهای هلال و معیارهایی که از گذشته وجود دارد، مراجعه می‌کنیم تا بر اساس این معیارها و پارامترها بتوانیم شرایط رؤیت هلال ماه در ماه‌های آینده را پیش‌بینی کنیم.

این رصدگر ماه با تاکید بر اینکه معمولا در سال ممکن است چند هلال چالشی داشته باشیم، خاطر نشان کرد: این امر موجب می‌شود که رؤیت‌پذیری هلال ماه در کشور سخت شود، ولی به طور معمول این اتفاق نمی‌افتد و برای مثال رؤیت‌پذیری هلال ماه در شامگاه ۲۹ شعبان مشخص است و ماه دارای شرایط و پارامترهایی است که ما می‌توانیم بر اساس آن تشخیص دهیم که آیا هلال ماه قابل رؤیت است یا خیر.

هلال ماه ۱۴۴۱

وی اضافه کرد: بر این اساس اگر بخواهیم شرایط رؤیت‌پذیری هلال ماه رمضان ۱۴۴۱ را بررسی کنیم، باید به سراغ لحظه‌ای به نام لحظه "مقارنه ماه و خورشید" برویم. این لحظه زمانی است که ماه وارد آسمان شامگاهی شده است و هلال ماه رؤیت می‌شود.

ابراهیمی سراجی با بیان اینکه لحظه مقارنه ماه و خورشید لحظه‌ای است که مرکز ۳ جرم "ماه"، "زمین" و "خورشید" عمود بر صفحه مدار چرخش زمین به دور خورشید قرار می‌گیرد، ادامه داد: این لحظه برای هزاران سال قابل محاسبه است، ولی در این لحظه هلال ماه در آسمان وجود ندارد که بتوان برای تقویم‌شماری از آن استفاده کرد.

این محقق حوزه نجوم اسلامی تاکید کرد: بر این اساس در ساعت ۶ و ۵۵ دقیقه و ۴۸ ثانیه روز پنج‌شنبه ۴ اردیبهشت ماه لحظه مقارنه ماه و خورشید و این لحظه دقیقا در روز ۲۹ شعبان است و کسی که بخواهد شرایط رؤیت هلال ماه را بررسی کند، باید در غروب ۴ اردیبهشت ماه آن را بررسی کند.

وی ادامه داد: در این زمان در ایران پارامترهای هلال برای مشاهده رؤیت هلال ماه نسبتا ضعیف هستند؛ چرا که در این زمان ماه آنقدر از خورشید فاصله نگرفته است تا شرایط رؤیت هلال ماه را برای ما فراهم کند.

پارامترهای رؤیت‌پذیری هلال ماه

وی به بیان پارامترهای موثر برای رؤیت هلال ماه پرداخت و ادامه داد: یکی از این پارامترها "سن ماه" است. برای رؤیت باید هلال ماه به سن خاصی رسیده باشد که بر اساس اعلام "سید محسن قاضی میرسعید" (رکورددار جهانی رؤیت هلال ماه) سن ماه برای رؤیت، ۱۱ دقیقه و ۴۰ دقیقه تعیین شد و در سال ۱۳۸۱ این عدد سن ماه در دنیا مورد پذیرش دنیا قرار گرفته است.

به گفته وی، نخست در رؤیت هلال ماه بررسی می‌شود که آیا سن هلال ماه به این میزان رسیده است یا خیر.

ابراهیمی سراجی اضافه کرد: در شامگاه ۴ اردیبهشت ماه هلال ماه در ایران به این سن رکوردی می رسد و سن آن از شرق تا غرب ایران به حدود ۱۲ تا ۱۳ ساعت می‌رسد.

وی با تاکید بر اینکه پارامتر سن هلال ماه پارامتر نهایی برای رؤیت هلال نیست و نیاز به بررسی سایر شرایط است، خاطر نشان کرد: یکی از این پارامترها "ارتفاع ماه از خورشید" است. در روز ۴ اردیبهشت ماه ارتفاع ماه از خورشید در تهران ۲.۷ درجه است و اگر با سن ۱۱ دقیقه و ۴۰ دقیقه اعلام شده از سوی میر سعید قاضی، بررسی کنیم، ارتفاعی که وی برای رؤیت هلال ماه اعلام کرده، حدود ۶ درجه است و این عدد نشان می‌دهد که هلال ماه رمضان ارتفاع پایینی با افق دارد.

عضو ستاد استهلال ماه در استان تهران ادامه داد: از سوی دیگر ماه در آسمان مکث بسیار کوتاهی دارد؛ یعنی مقدار زمانی که از غروب خورشید تا غروب ماه می‌گذرد، بسیار کوتاه و در مدت ۱۸ دقیقه است.

وی تاکید کرد: در این شرایط ماه زمان کمی پس از غروب خورشید در آسمان حضور دارد، ضمن آنکه جدایی زاویه‌ای ماه از خورشید نیز بسیار کم و حدود ۷ درجه است و این اعداد نشان می‌دهد که با هلال بسیار سخت مواجه هستیم که امکان رؤیت آن با توجه به ارتفاع پایینی که هلال ماه در پهنه ایران دارد، ممکن نیست.

ابراهیمی سراجی در خصوص شرایط رؤیت هلال ماه در سایر شهرهای کشور، توضیح داد: ما حتی شهرهای جنوبی‌تر ایران مانند اهواز را بررسی و مشاهده کردیم که در این شهر هر چند که ممکن است ارتفاع ماه مقداری افزایش یابد، ولی باز هم به شرایط لازم رؤیت نمی‌رسد.

به گفته وی، به عنوان مثال ارتفاع ماه در شهر اهواز ۳ درجه است و نشان می‌دهد که شرایط برای مشاهده چنین هلال ماهی در کشور فراهم نیست. 

عضو ستاد استهلال استان تهران افزود که هلال ماه رمضان در افق شهر مکه پس از غروب خورشید ۴ اردیبهشت هلال ماه ۴.۲ درجه ارتفاع دارد و مشخصا قابل رویت نیست. ولی با توجه به آن که این کشور قرار داشتن ماه در افق را مکه پس از مقارنه ملاک آغاز ماه می داند، بنابراین به احتمال زیاد در جمعه ۳ اردیبهشت ماه رمضان در این کشور و کشورهای تابعه آغاز می شود.

وی اضافه کرد که هلال ماه رمضان در غروب ۴ اردیبهشت با چشم مسلح و غیرمسلح فقط در بخش های از غرب آفریقا و آمریکا دیده خواهد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا امسال همانند سال گذشته با هلال ماه چالشی مواجه هستیم، توضیح داد: هلال ماه شوال کمی چالش دارد ولی به معنی عدم رؤیت ماه نیست. در سال گذشته چالشی که برای رؤیت هلال ماه داشتیم، در خصوص دیدن یا ندیدن هلال ماه بود؛ ولی چالشی که امسال برای رؤیت هلال ماه شوال وجود دارد، بر سر مشاهده هلال ماه با چشم غیر مسلح است، در غیر این صورت هلال ماه شوال ۱۴۴۱ در شامگاه ۲۹ رمضان قابل رویت است.

آغاز ماه رمضان از روز شنبه

ابراهیمی سراجی در خصوص آغاز ماه رمضان سال ۱۴۴۱، گفت: تقویم ایران بر اساس استفتائاتی که شورای تقویم از مقام معظم رهبری دریافت کردند، تقویم بر اساس چشم مسلح است و رؤیت هلال ماه با ابزارهای رصدی نیز مورد ملاک تنظیم تقویم قرار گرفته، از این رو روز شنبه آغاز ماه رمضان است.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

مقاومت میکروبی قاتل جان ۵ میلیون نفر در جهان

مقاومت میکروبی قاتل جان ۵ میلیون نفر در جهان
2024-11-23T16:34:02+03:30
رئیس مرکز تحقیقات مقاومت میکروبی و تجویز منطقی آنتی بیوتیک‌ها گفت: برآورد شده که سالانه حدود ۵ میلیون نفر در دنیا متأثر از مقاومت میکروبی، جان خود را از دست ...

وضعیت غذای دانشجویان توسط اساتید تغذیه بررسی می شود

وضعیت غذای دانشجویان توسط اساتید تغذیه بررسی می شود
2024-11-23T16:20:41+03:30
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران از عقد تفاهم‌نامه بررسی غذای دانشجویان با دانشکده تغذیه و رژیم شناسی پزشکی این دانشگاه به منظور بهبود وضعیت ...

توسعه نسل دوم فناوری تبدیل گازهای گلخانه‌ای به گرافن

توسعه نسل دوم فناوری تبدیل گازهای گلخانه‌ای به گرافن
2024-11-23T16:07:19+03:30
شرکت لویدان نسل دوم فناوری کربن زدایی لوپ را راه‌اندازی کرد که با استفاده از دستگاه لوپ این شرکت می‌توان گازهای زائد خروجی از سایت‌های تولید نفت و گاز را به ...

فراخوان بورس‌ تحصیلی در حوزه فضا اعلام شد

فراخوان بورس‌ تحصیلی در حوزه فضا اعلام شد
2024-11-23T16:07:19+03:30
فراخوان بورس‌های تحصیلی مشترک سازمان همکاری فضایی آسیا-اقیانوسیه (اپسکو) و دانشگاه‌های چین در سال ۲۰۲۵ در رشته‌های مرتبط با فناوری‌ فضایی و کاربردهای آن منتش...

کاندیداهای ریاست دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مشخص شد

کاندیداهای ریاست دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران مشخص شد
2024-11-23T15:40:45+03:30
جلسه کمیته مشورتی پیشنهاد کاندیداهای تصدی ریاست دانشکده پزشکی به رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران با حضور معاون آموزشی دانشگاه و اعضای این کمیته برگزار شد.

پذیرش ۳۲۰ دانشجو در پژوهشگاه‌های کشور در سال جاری

پذیرش ۳۲۰ دانشجو در پژوهشگاه‌های کشور در سال جاری
2024-11-23T15:40:44+03:30
معاون پژوهشی وزارت علوم گفت: امسال ۳۲۰ دانشجو در پژوهشگاه‌ها پذیرش شدند، پژوهشگاه‌هایی که درخواست اخذ دانشجو درهر مقطعی را دارند باید نخست از طریق سامانه «نا...

توسعه فناوری و کارآفرینی نیاز امروز واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی

توسعه فناوری و کارآفرینی نیاز امروز واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی
2024-11-23T15:14:00+03:30
قائم مقام رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: در دهه پیش رو در کنار آموزش عالی، توسعه فناوری و کارآفرینی نیاز امروز واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در کشور است.

جزئیات ثبت نام وام شهریه دانشجویی دانشگاه جامع علمی کاربردی

جزئیات ثبت نام وام شهریه دانشجویی دانشگاه جامع علمی کاربردی
2024-11-23T15:13:59+03:30
ثبت نام وام شهریه دانشجویی نیمسال اول تحصیلی ۱۴۰۳ دانشگاه جامع علمی کاربردی از اول آذرماه آغاز شده و تا ۱۴ آذر ادامه دارد.

روشی نوین برای ترمیم آسیب‌های استخوانهای حساس جمجمه و صورت

روشی نوین برای ترمیم آسیب‌های استخوانهای حساس جمجمه و صورت
2024-11-23T15:00:40+03:30
تیمی بین‌المللی از پژوهشگران با محوریت علمی متخصصان مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران و دانشگاه شهید بهشتی، موفق به ارائه روشی نوین برای ترمیم آسیب‌های است...

بررسی نحوه رسیدگی به شکایات مرتبط با تصمیمات سازمان ملی سنجش

بررسی نحوه رسیدگی به شکایات مرتبط با تصمیمات سازمان ملی سنجش
2024-11-23T15:00:40+03:30
دبیر ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: چگونگی رسیدگی به شکایات ناظر بر آراء و تصمیمات سازمان ملی سنجش و ارزشیابی نظام آموزشی کشور بررسی می شود.

قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی منعقد شد

قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی منعقد شد
2024-11-23T14:47:18+03:30
مدیرعامل آتیه سازان حافظ، از انعقاد قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی خبر داد.

ضرورت اصلاح در روش پرداختی به پزشکان خانواده

ضرورت اصلاح در روش پرداختی به پزشکان خانواده
2024-11-23T14:20:41+03:30
رئیس کمیته پزشک خانواده انجمن پزشکان عمومی ایران، بر ضرورت اصلاح روش پرداخت به پزشکان خانواده تاکید کرد.

اندازه‌گیری ویسکوزیته سیالات حفاری با ویسکومتر ایرانی

اندازه‌گیری ویسکوزیته سیالات حفاری با ویسکومتر ایرانی
2024-11-23T13:53:59+03:30
یک شرکت دانش بنیان برای نخستین بار در کشور موفق به بومی سازی دستگاه ویسکومتر با یک سوم قیمت نمونه مشابه خارجی شده که یک ابزار دقیق و کارآمد برای اندازه‌گیری ...

پاویون منطقه نوآوری ایران در نمایشگاه صنعت آغاز به کار کرد

پاویون منطقه نوآوری ایران در نمایشگاه صنعت آغاز به کار کرد
2024-11-23T13:40:41+03:30
پاویون منطقه بین‌المللی نوآوری ایران با حضور ۷ شرکت عضو این منطقه در هجدهمین نمایشگاه صنعت معدن آغاز به کار کرد.

جایگاه اول ایران در مقالات چاپ ۴ بعدی در بین کشورهای اسلامی

جایگاه اول ایران در مقالات چاپ ۴ بعدی در بین کشورهای اسلامی
2024-11-23T13:40:41+03:30
جمهوری اسلامی ایران در حوزه فناوری‌های پیشرفته در زمینه چاپ چهار بعدی جایگاه نخست را در میان کشورهای جهان اسلام به خود اختصاص داده است.

دستیابی دانش بنیان‌ها به فناوری هدایت لیزری ماشین‌آلات سدسازی

دستیابی دانش بنیان‌ها به فناوری هدایت لیزری ماشین‌آلات سدسازی
2024-11-23T13:40:40+03:30
یک شرکت دانش‌بنیان با حمایت ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات معاونت علمی موفق به بومی‌سازی فناوری پیشرفته هدایت لیزری ماشین آلات راه‌سازی و سدساز...

دوره دستیاری از سال آینده به شغل تبدیل می‌شود

دوره دستیاری از سال آینده به شغل تبدیل می‌شود
2024-11-23T13:40:40+03:30
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت در مورد تبدیل دستیاری به شغل گفت: پیش‌بینی ما این است که این مصوبه از سال آینده اجرایی شود؛چراکه تصویب آن در مجلس و طی م...

یک ربات برای نخستین بار در جهان ۲ ریه را پیوند زد

یک ربات برای نخستین بار در جهان ۲ ریه را پیوند زد
2024-11-23T12:47:21+03:30
محققان مرکز (NYU) Langone Health برای نخستین بار در جهان جراحی کاملا رباتیک پیوند ۲ ریه را انجام دادند.  

۸ نشریه علمی دانشگاه علامه‌ در بین نشریات برتر (Q۱) قرار گرفت

۸ نشریه علمی دانشگاه علامه‌ در بین نشریات برتر (Q۱) قرار گرفت
2024-11-23T11:40:42+03:30
بر اساس اعلام پایگاه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، هشت عنوان نشریه علمی دانشگاه علامه‌طباطبائی در میان نشریات برتر (Q۱) کشور قرار گرفت.

پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه ملی با همکاری سه دانشگاه برتر کشور

پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه ملی با همکاری سه دانشگاه برتر کشور
2024-11-23T11:40:42+03:30
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد کرد که با همکاری دانشگاه‌های تهران، صنعتی شریف و صنعتی امیرکبیر، آزمایشگاه‌های ملی متمرکزی ایجاد شود.

پیام رئیس دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج

پیام رئیس دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج
2024-11-23T11:14:03+03:30
رئیس دانشگاه، اعضای هیأت رئیسه و دانشگاهیان دانشگاه شهید بهشتی به مناسبت هفته بسیج پیامی صادر کردند.

المپیاد علمی حوزه‌های علمیه برگزار می‌شود

المپیاد علمی حوزه‌های علمیه برگزار می‌شود
2024-11-23T11:00:38+03:30
معاون آموزش حوزه‌های علمیه گفت: المپیاد علمی حوزه‌های علمیه در دو مرحله استانی و کشوری برگزار می‌شود.

پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد

پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد
2024-11-23T10:47:20+03:30
یک پژوهشگر مستقل وب ایرانی با اشاره به آیکون دلار در یک پروفایل ویژگی جدید ایکس را برملا کرده و به نظر می رسد ایلان ماسک نیز آن را تائید کرده است.

سوءاستفاده عامدانه از یک اختراع جریمه سامسونگ را ۳ برابر کرد

سوءاستفاده عامدانه از یک اختراع جریمه سامسونگ را ۳ برابر کرد
2024-11-23T10:20:39+03:30
هیات منصفه دادگاهی در ایالت تگزاس آمریکا به «سامسونگ الکترونیکس» دستور داد ۱۱۸ میلیون دلار غرامت به «نت لیست» (تولید کننده حافظه رایانه) پرداخت کند.

بازنگری مصوبه غیرکارشناسی «سازمان ملی‌سنجش» ضروری است

بازنگری مصوبه غیرکارشناسی «سازمان ملی‌سنجش» ضروری است
2024-11-23T10:20:39+03:30
معاون سابق حقوقی و امور مجلس وزارت علوم گفت: بازنگری مصوبه غیر کارشناسی سازمان ملی سنجش و نظام ارزشیابی کشور ضروری است.

رشاد: جای رشته فقه مقاومت در حوزه علمیه خالی است

رشاد: جای رشته فقه مقاومت در حوزه علمیه خالی است
2024-11-23T10:07:18+03:30
رئیس شورای حوزه‌های علمیه استان تهران گفت: جای رشته فقه مقاومت در حوزه‌های علمیه خالی است و باید به آن پرداخته شود.

توجه به نوآوری و کیفیت در پذیرش طلاب/ تقویت معیشت طلاب و اساتید

توجه به نوآوری و کیفیت در پذیرش طلاب/ تقویت معیشت طلاب و اساتید
2024-11-23T10:07:18+03:30
مدیر حوزه‌های علمیه کشور با اشاره به حساسیت‌هایی که در مورد پذیرش و جذب طلاب وجود دارد گفت: در پذیرش طلاب باید با حفظ کیفیت، ابداع و نوآوری هم داشته باشیم.

توسعه سیستم ارزیابی مدل‌های زبان فارسی هوش مصنوعی در کشور

توسعه سیستم ارزیابی مدل‌های زبان فارسی هوش مصنوعی در کشور
2024-11-23T09:54:00+03:30
متخصصان هوش مصنوعی دانشگاه امیرکبیر سیستم ارزیابی مدل‌های زبان فارسی را توسعه دادند و با این اقدام زیست‌بوم هوش مصنوعی کشور مجهز به یک سنجه دقیق و یکپارچه بر...

راه‌اندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی

راه‌اندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی
2024-11-23T09:53:59+03:30
گرافجت تکنولوژیز با راه‌اندازی کارخانه تبدیل پسماند خرما به مواد کربنی پرکاربرد، در تلاش است تا ارزش افزوده‌ بیشتری از این پسماند فراوان در مالزی ایجاد کند.

سرپرست جدید معاونت امور حوزه‌های علمیه خواهران معرفی شد

سرپرست جدید معاونت امور حوزه‌های علمیه خواهران معرفی شد
2024-11-23T09:53:59+03:30
مدیر حوزه‌های علمیه خواهران در حکمی سرپرست جدید معاونت امور حوزه‌های علمیه خواهران را منصوب کرد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)