میرنیوز
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در اکثر راهآهنهای جهان، بخش باری به عنوان منبع اصلی درآمد و بخش مسافری به عنوان رسالت اجتماعی دولت ها در قبال ایجاد رفاه عمومی و اجتماعی شناخته می شود. در واقع راه آهن ها، بیشتر با دید جا به جایی بار توسعه پیدا کردهاند و مزیت اصلی راه آهن هم موید همین موضوع است. جا به جایی حجم انبوه بار، مصرف سوخت کمتر، ایمنی بالاتر و ... دلایلی است که بار را به سمت و سوی ریل میکشاند.
یکی از مشکلات حمل و نقل ریلی کشور، اولویت همه جانبه بخش مسافری بر بخش باری است. به گفته کارشناسان، یکی از راهکارهای برونرفت حمل و نقل ریلی از وضعیت کنونی، اولویت قرار دادن بخش درآمدزای راه آهن یعنی حمل بار است که باید با اراده و تدوین و اجرای دستورالعمل های مربوطه در این خصوص، به این راهکار جامهی عمل پوشاند.
مطابق آمار و ارقام در سال های گذشته، بخش حمل و نقل ریلی نتوانسته است بیش از 10 درصد بار سالانه کشور را حمل کند و تا رسیدن به هدف 30 درصدی تعیین شده، فاصله زیادی دارد. هر چند که به گفته مدیرعامل راه آهن، حداقل 150 میلیون تن بار ریل پسند در داخل کشور وجود دارد که در بهترین حالت، 50 میلیون تن از آن جا به جا شده است و در سال های اخیر به خصوص سال 1400 با افت ملموسی رو به رو بوده است.
از طرفی بار ترانزیتی نیز که درآمد ارزی برای کشور به همراه دارد، در سایه بهره وری پایین حمل بار ریلی قرار گرفته است. یکی از مهمترین راهکارهای برون رفت از وضعیت فعلی، استفاده از قطارهای برنامهای باری است که بار را به صورت منظم حمل کند.
کارشناس حملونقل در این باره میگوید: با آنکه تدوین برنامه سیر و حرکت قطارهای باری برنامهای چندین سال است که در دستور کار قرار دارد اما نبود برنامهریزی درست در این حوزه، در کنار ناهماهنگیهای به وجود آمده، باعث شده تا این راهکار عملیاتی نشود.
مهدی کریمی افزود: راهکارهای دیگری نیز برای افزایش سهم حمل بار توسط حمل و نقل ریلی وجود دارند اما اکثر آنها سختافزاری و نیازمند تامین بودجه برای اجرا هستند و شرایط اقتصادی کنونی کشور با مانع رو به رو است. در مقابل، استفاده از قطارهای برنامهای باری، راهکاری نرمافزاری و کم هزینه است که در کوتاه مدت قابل اجرا بوده و ثمرات آن در کوتاه مدت خود را نشان می دهد.
وی ادامه داد: این برنامهریزی باید دقیق و منسجم باشد که احتمالا با برنامهریزی سیر و حرکت فعلی به شیوه سنتی، میسر نیست و باید به سوی برنامهریزی های هوشمندانه در حوزه برنامه ریزی و کنترل ترافیک ریلی حرکت کنیم. از سوی دیگر راهکار قطار برنامهای باید جلوه قانونی داشته باشد تا مانند گذشته در سایه حمل و نقل مسافری مورد غفلت واقع نشود و راهآهن ملزم به جا به جایی برنامه ای بار در هر شرایطی باشد.
وی تاکید کرد: به همین ترتیب میتوان بار ریل پسند موجود در کشور و همچنین بارهای ترانزیتی عبوری را به با شرایط بهتری مدیریت و برنامه ریزی کرد که منجر به افزایش بهرهوری ریلی در حوزه بار، ایجاد رونق در ترانزیت بار از ایران، افزایش درآمد راه آهن جمهوری اسلامی ایران و... خواهد شد.
به گفته وی، با اجرای این برنامه میتوان گام مهمی برای رسیدن به اهداف برنامههای توسعهای مبنی بر دستیابی به سهم 30 درصدی حمل و نقل ریلی از بار کل کشور برداشت.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
۳۱ هزار و ۷۰۰ هکتار چغندرقند پاییزه کشت شد
تاثیر ۴ عامل در میزان محاسبه حقوق دولتی در حوزه معدن
بانک توسعه اسلامی نقش مؤثرتری در تأمین مالی پروژههای ایران ایفا کند
دیدار سهجانبه برای مدیریت آفات و کاهش خسارتهای کشاورزی
رویکرد فعال ایران برای ایفای نقش در تغییر پارادایم صنعتی جهان
تمدید دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات ارزی کوتاهمدت تا پایان سال
۱۴.۵ میلیون تن کالاهای اساسی در بنادر کشور تخلیه شد
مدیرعامل شرکت نفت: برنامه دقیقی برای عبور از زمستان داریم
معاون وزیر نفت: ناترازی انرژی در کشور یک مسئله جدی است
وزیر اقتصاد با رئیس صندوق اوپک گفتگو کرد
ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد
صادرات گاز ایران به عراق از یک نقطه متوقف شد
معاون وزیر نفت:ناترازی انرژی در کشور یک مسئله جدی است
بازار بهینهسازی برق با صدور گواهی صرفهجویی برای دو سرمایهگذار عملیاتی میشود
خودروسازان باید پول قطعه سازان را بدهند
راهنمای معاملات سامانه ارز تجاری منتشر شد
اتابک: بسیاری از معادن ایمن سازی نشده اند
نرخ ارز در مرکز مبادله ۵ آذر؛ دلار نیما ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان شد
چالشها و فرصتهای توسعه صنعت پتروشیمی برسی شد
الگوی کشت باید پویا و تابع اصول حکمرانی آب باشد
تداوم پیشتازی بورس؛ شاخص کل در آستانه فتح کانال ۲.۴ میلیون
ایران دغدغهای برای فروش و صادرات نفت ندارد
تداوم پیشتازی بورس؛ شاخص کل در مرز ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد
همتی تهران را به مقصد ریاض ترک کرد
پرداخت موبایلی تا پایان سال اجرایی میشود
نرخ ارز مبادله ای ۵ آذر؛ دلار نیما ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان شد
تحریم ایلان ماسک رد شد
رفع فوری ۲۴۲ مورد تعرض به اراضی دولتی در آبانماه
جمعآوری ۳۰۰ هزار ماینر غیرمجاز با ۱۰۰۰ مگاوات توان مصرفی در کشور
تخصیص ۶۵ میلیارد مترمکعب آب به بخش کشاورزی تا پایان برنامه هفتم