میرنیوز

شاهراه جدید پارسی|جزئیات رقابت سنگین ترانزیتی در خاورمیانه/ ورود عربستان به رقابت با ایران برای ترانزیت هند

 شاهراه جدید پارسی|جزئیات رقابت سنگین ترانزیتی در خاورمیانه/ ورود عربستان به رقابت با ایران برای ترانزیت هند 2022-11-20T12:04:44+03:30

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، موضوع توسعه کریدورهای اقتصادی بحثی است که تاریخ طولانی در شکل‌دهی مناسبات تجاری و امنیتی ایران دارد. از گذشته یکی از محورهای اصلی اقتصاد ایران گسترش تجارت میان شرق و غرب و همچنین شمال و جنوب بوده است. طی سال‌های اخیر نیز تاکیدات زیادی بر این موضوع مطرح شده است.

در حال حاضر و بعد از تغییر کلان رویکردهای اقتصادی کشور بعد از شکل گیری ایده نظم جدید، به نظر می‌رسد که فرآیندهای اجرایی برای گسترش کریدورهای اقتصادی در ایران سرعت بیشتری به خود گرفته است. طی یک سال گذشته، در ابتدا روسیه برای بهره‌مندی از منافع ژئواکونومیک و ژئواستراتژیک کریدور شمال-جنوب و سپس چین برای فعال کردن مسیر آسیای میانه کریدور شرق به غرب ذیل ابر پروژه راه ابریشم جدیدBRI -وارد ایران شدند.

ایران یکی از کشورهایی است که در حوزه اقتصادی با تاکید بر تجارت از محور عرض جغرافیایی خود- شرق به غرب، فعال بوده است. این درحالی است که در دنیای جدید به لحاظ توسعه روابط تجاری ارتباط تهران به عنوان پایتخت با چهار نقطه شامل مکران، باب المندب، قفقاز و مدیترانه از اهمیت بسیار ویژه‌ای برخوردار است. جدای از توجه ویژه‌ای که اخیرا به ناحیه قفقاز و مکران و باب المندب شده که به یاد داشته باشیم کشور ما سابقه حضور تاریخی در مدیترانه را دارد. در این مسیر راه آهن شلمچه_ بصره می‌تواند یکی از محورهای اتصال ایران به مدیترانه باشد. در کنار این موارد،‌ مثلث طلایی تنگه مالاکا، مکران و باب المندب به لحاظ ژئوپولتیک باید مورد توجه جدی سیاست‌گذاران کشور باشد.

دیپلماسی اقتصادی , سرمایه‌گذاری خارجی , پرونده شاهراه جدید پارسی ,

رقابت سنگین رقبای منطقه‌ای ایران در حوزه کریدورهای اقتصادی

به گزارش تسنیم، رقبای ایران نیز به طور جدی در حال پیگیری منافع خود هستند. به طور مثال دالان عرب به منظور دور زدن ظرفیت ترانزیتی ایران ذیل کریدور آسیای میانه جاده ابریشم جدید به وجود آمده و توسط  کالاهای هندی‌ توسعه خواهد یافت. این کریدور یک کریدور غذایی-کشاورزی است. در این بین ایران باید یک کریدور جدید طراحی و اجرا کند.

الف) در صورتی که برنامه و طرح درستی برای استقاده از ظرفیت منطقه مکران وجود داشته باشد طراحی یک کریدور جدید که ایران در مرکز آن قرار دارد، محتمل به نظر می‌رسد. در عین حال اشتباه در این مسیر می‌تواند به دست رفتن ظرفیت‌های ژئوپلتیک  کشور منجر شود.

ب) در خصوص خط راه آهن صلح رژیم صهیونیستی باید گفت که این رژیم جعلی در تلاش است تا مدیترانه را به عمان وصل کند. در مقابل اما اگر بتوانیم چابهار را احیا کنیم این طرح دشمن نابود خواهند شد.

ج) در مورد کریدور شمال-جنوب، محورهای مهمی وجود دارد که طی یک سال اخیر حساسیت‌های ویژه‌ای نیز در مورد آنها به وجود آمده است، نمونه این موضوع ارتباط زمینی ایران و ارمنستان است. در این خصوص مقام معظم رهبری فرمودند که ارتباط تاریخی ما با ارمنستان نباید قطع شود.

رقابت نفس گیر ایران- ترکیه در کریدور آسیای میانه کمربند راه چینیها

1-چین به عنوان یک راهبرد امنیتی- اقتصادی بلند می‌خواهد به دریای مدیترانه دسترسی پیدا کند، بر این اساس بعد از تحولات عمیق ژئوپلتیک در غرب روسیه و منطقه قفقاز، راه آهن سراسری غرب به شرق  ایران می‌تواند یک  مسیر مطمئن برای تحقق راه ابریشم نوین باشد. همانطور که در گزارشهای قبلی اشاره شد، چین از این جهت به سرمایه‌گذاری در مسیرهای زمینی تمایل نشان داده است که از سوی تنگه مالاکا احساس خطر می‌کند و نمی‌خواهد سیاست‌های تجاری خود را تنها مبتنی بر این مسیر پیش ببرد.

فراموش نکنیم که کشور ترکیه به عنوان مهمترین رقیب اقتصادی ایران در منطقه، با بازطراحی کریدور لاجورد و تشکیل اتحادیه کشورهای ترک، تلاش گسترده سیاسی- اقتصادی را برای جذب سهم بیشتری از کریدورهای اقتصادی راه ابریشم چین در دستور کار قرار داده است.

البته به عقیده کارشناسان باید ارتباط ایران و چین به گونه‌ای مدیریت شود که این رابطه  مبتنی بر الگوی همکاری و رقابت شکل بگیرد و تداوم پیدا کند. باید در نظر داشت که چین در حال سرمایه‌گذاری در مسیر اتصال زمینی به غرب است در نتیجه اگر نتوانیم سهم خود را از این مسیر به دست بیاوریم ظرفیت‌های استراتژیک و ژئوپوتیک  ایران در میان مدت از بین خواهد رفت. یکی از پیشنهادهایی که می‌توان در خصوص ارتباط با چین مطرح کرد، توجه به تقویت کریدور اقتصادی شرق و غرب دریای خزر است. ما این امکان را داریم تا براساس دو کریدور مختلف با چین وارد تعامل اجرایی شویم.

ورود بی سر صدای عربستان به رقابت با ایران در حوزه ترانزیت کالاهای هندی

2-هند نیز نسبت به اتصال به اروپا از مسیر ایران و روسیه تمایل دارد این درحالی است که دیگر رقیب منطقه‌ای ایران یعنی عربستان صعودی طراحی گسترده اقتصادی  برای اتصال هند به مدیترانه از طریق کریدور عرب- مد را روی میز گذاشته است. در نهایت باید به این موضوع توجه داشت که ممکن است با توجه به ظرفیت عمیق ژئوپولتیک ایران ضمن لحاظ کردن  سیاست‌گذاری‌های درست، مسیر حرکت کالاهای دو قدرت نوظهور چین و هند به سمت مدیترانه از کریدورهای ایرانی عبور کند.

دیپلماسی اقتصادی , سرمایه‌گذاری خارجی , پرونده شاهراه جدید پارسی ,

رقابت 3 قدرت منطقه‌ای برای به دست آوردن سهم بیشتر ترانزیتی/ سرمایه‌گذاری هوشمند کلید جهش ایران در حوزه کریدورهای اقتصادی

رقابت اصلی برای به دست آوردن سهم بیشتر از ترانزیت در منطقه، میان سه کشور ایران، عربستان و ترکیه است. در حقیقت ژئوپولتیک ایران در یک رقابت کریدوری تمام عیار قرار گرفته است. با توجه به مسائلی که در کشور وجود دارد و کمبودهای زیرساختی، جذب سرمایه‌گذاری خارجی می‌تواند نقش مهمی برای توسعه کریدورهای اقتصادی ایران داشته باشد. شنیده شده که برخی از سرمایه گذارن بین المللی حاضرند مکران را به یک بندر هوشمند تبدیل کنند. پیش از این نیز شاهد سرمایه‌گذاری هند در بندر چابهار بودیم. بر این اساس تزریق و جذب سرمایه‌  گذاری در مسیر درست و هوشمند رمز موفقیت اقتصادی ایران ذیل نظم جدید است.

اخیرا و پس از جنگ اوکراین شاهد بودیم که تقویت و سرمایه‌گذاری در کریدور شمال-جنوب سرعت بیشتری به خود گرفته است. ضمن اینکه اخبار رسمی حاکی از سرمایه‌گذاری قابل توجه چین در کریدور شرق به غرب در طریق سرخس است.

دیپلماسی اقتصادی فعال  ضرورت توسعه کریدورهای اقتصادی

ظرفیت‌های بسیار بالایی در حوزه انرژی وجود دارد و با توجه به اینکه کریدورها یکی از مسیرهای انتقال انرژی نیز محسوب می‌شوند، ایران ظرفیت تبدیل به یک هاب انرژی را نیز دارد. ایران پس از جنگ اکراین مجدد به مزیت تاریخی خود در ترانزیت دست پیدا کرده است.

این در حالی است که دشمن تلاش دارد ایران را از معادلات زیر ساختی دنیا حذف کند. لذا باید ضمن درک عمیق از مناسبات تاریخی خود و طراحی یک دیپلماسی اقتصادی فعال، مسیر های ریلی را در خدمت ترانزیت قرار دهیم و این ریل نیز باید دو خطه باشد. به این معنا که ایران نباید یک ترمینال صرف باشد بلکه باید در خط رفت و برگشت کالا و خدمات قرار داشته باشد. لذا راهی نداریم مگر توسعه زیرساختی و این توسعه زیرساختی باید تبدیل به ایجاد کار شود. جنگ آینده دنیا، جنگ زیر ساختی است.

برای رسیدن به یک وحدت رویه در سیاست‌های مربوط به دیپلماسی اقتصادی نیازمند یک هماهنگی منسجم هستیم. برای توسعه کریدورهای اقتصادی ایران، باید همه فعالیت ها به هم وصل شود. لایه های متنوع باید به یکدیگر وصل و به صورت شبکه ای کار پیش برود. در بحث ترانزیت باید مشکلات داخلی را مرتفع کنیم.

علیرضا رحیمی*

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اقتصادی

شرکت های وارد کننده خودرو؛ مسیر اعتماد یا بن بست وعده ها

شرکت های وارد کننده خودرو؛ مسیر اعتماد یا بن بست وعده ها
2024-12-03T20:14:01+03:30
از اواسط سال ۱۴۰۱ که موضوع واردات خودرو پس از مدت مدیدی توقف مجدد طرح شد، امید مردم به بهره‌مندی از خودروهای با کیفیت و با قیمت مناسب مجدد احیا شد اما این مس...

روش انتقال الکترونیکی سهام متوفیان به وراث اعلام شد

روش انتقال الکترونیکی سهام متوفیان به وراث اعلام شد
2024-12-03T18:54:03+03:30
سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار (سمات)، روش انتقال الکترونیک سهام متوفیان به وراث (به‌جز سهام عدالت) را اعلام کرد.

یک انتصاب در وزارت کار

یک انتصاب در وزارت کار
2024-12-03T18:40:41+03:30
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی طی حکمی سجاد سنگسری را به‌عنوان رئیس مرکز بازرسی، ارزیابی عملکرد و ارتباطات مردمی وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی منصوب کرد.

اختلاف ۴۱ درجه‌ای دما در سردترین و گرم‌ترین منطقه ایران

اختلاف ۴۱ درجه‌ای دما در سردترین و گرم‌ترین منطقه ایران
2024-12-03T18:40:41+03:30
مطابق اطلاعات سازمان هواشناسی در آذرماه کمترین دما با منفی ۱۱.۲ درجه برای لاله‌زار و بیشترین دما با ۲۹.۸ درجه بالای صفر برای سیستان و بلوچستان بوده است.

سند اراضی با کاربری کشاورزی صادر می‌شود

سند اراضی با کاربری کشاورزی صادر می‌شود
2024-12-03T16:54:01+03:30
رئیس سازمان امور اراضی کشور گفت: یکی از اهداف قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، صدور سند برای هر قطعه زمین کشاورزی با کاربری کشاورزی است.

واردات پنبه کاهش یافت

واردات پنبه کاهش یافت
2024-12-03T15:40:42+03:30
مجری طرح پنبه از کاهش واردات پنبه در ۷ ماهه امسال خبر داد و گفت: حدود نیمی از نیاز پنبه کشور در داخل تولید می‌شود.

پرواز مشهد - دمام - مشهد از امروز برقرار شد

پرواز مشهد - دمام - مشهد از امروز برقرار شد
2024-12-03T15:27:21+03:30
پرواز مشهد- دمام- مشهد از از امروز (سه شنبه، ۱۳ آذرماه) برقرار شد و مسافران این پرواز، فرودگاه «شهید هاشمی نژاد» را به سمت فرودگاه دمام عربستان سعودی ترک کردند.

طرح وام خرید کالا برای زوج‌های جوان در حال آماده شدن است

طرح وام خرید کالا برای زوج‌های جوان در حال آماده شدن است
2024-12-03T15:27:20+03:30
وزیر اقتصاد گفت: بانک ها در حال آماده کردن طرح هایی مانند اعتبار خرید کالا هستند تا بتوانند برای تامین وسایل شروع زندگی زوج های جوان در اختیار آنها قرار دهند.

۱۰ همت به توسعه زیرساخت‌ مناطق عشایرنشین اختصاص یافت

۱۰ همت به توسعه زیرساخت‌ مناطق عشایرنشین اختصاص یافت
2024-12-03T15:27:20+03:30
رئیس سازمان امور عشایر ایران از اختصاص ۱۰ هزار میلیارد تومان اعتبار توسط کمیسیون ماده ۲۳ سازمان برنامه و بودجه برای توسعه زیرساخت‌ها در مناطق عشایری کشور خبر...

کاهش آلاینده‌های ناشی از فلرهای گاز در مناطق نفت‌خیز جنوب

کاهش آلاینده‌های ناشی از فلرهای گاز در مناطق نفت‌خیز جنوب
2024-12-03T15:00:39+03:30
یک مقام مسئول گفت: اقدامات مطلوبی برای کاهش آلاینده‌های ناشی از فلرهای گاز در مناطق نفت‌خیز جنوب انجام شده و دستیابی به نتیجه مطلوب نیاز به پیگیری‌های بیشتر ...

تجارت ایران با اوراسیا به ۵ میلیارد دلار رسید

تجارت ایران با اوراسیا به ۵ میلیارد دلار رسید
2024-12-03T14:47:20+03:30
یک مقام مسئول گفت: مجموع تجارت ایران و پنج کشور اوراسیا قبل از اجرای موافقت نامه تجاری نزدیک به ۲ میلیارد دلار بود که اکنون به پنج میلیارد دلار رسید.

مزایده انواع خودروهای خارجی برگزار می شود

مزایده انواع خودروهای خارجی برگزار می شود
2024-12-03T14:34:00+03:30
مزایده الکترونیکی سراسری اموال منقول سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی روز گذشته ۱۲ آذرماه شروع شده و تا ۱۹ آذرماه ادامه دارد.

بزرگان صادرات گاز جهان در تهران گردهم می‌آیند

بزرگان صادرات  گاز جهان در تهران گردهم می‌آیند
2024-12-03T14:07:21+03:30
معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت از گردهمایی بزرگترین صادرکنندگان گاز جهان در تهران خبر داد .

۲۰ موافقتنامه تجارت آزاد و ترجیحی داریم

۲۰ موافقتنامه تجارت آزاد و ترجیحی داریم
2024-12-03T14:07:21+03:30
معاون ارتقای کسب‌وکارهای بین‌المللی سازمان توسعه تجارت گفت: ایران ۲۰ موافقتنامه تجارت آزاد و ترجیحی در حال اجرا و مذاکره با کشورهای مختلف دارد.

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ سه‌شنبه ۱۳ آذر

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ سه‌شنبه ۱۳ آذر
2024-12-03T14:07:21+03:30
در معاملات امروز مرکز مبادله ارز و طلای ایران هر اسکناس دلار آمریکا به ۵۴ هزار و ۷ تومان و نرخ حواله دلار نیز به ۵۲ هزار و ۵۳۶ تومان رسید.

قیمت طلا و سکه ۱۳ آذر ۱۴۰۳؛ سکه ۵۱ میلیون و ۷۹۵ هزار تومان شد

قیمت طلا و سکه ۱۳ آذر ۱۴۰۳؛ سکه ۵۱ میلیون و ۷۹۵ هزار تومان شد
2024-12-03T14:07:20+03:30
هر گرم طلای ۱۸ عیار امروز سه شنبه ۱۳ آذر ۴ میلیون و ۶۱۵ هزار تومان معامله می شود و قیمت سکه طرح جدید با افزایش ۷۰ هزار تومانی در کانال ۵۱ میلیون و ۷۹۵ هزار ت...

وخیم‌تر شدن وضعیت تولید در اتحادیه اروپا و انگلیس

وخیم‌تر شدن وضعیت تولید در اتحادیه اروپا و انگلیس
2024-12-03T13:53:59+03:30
گزارش شاخص مدیران خرید در اقتصادهای کلیدی جهان نشان از بهبود نسبی وضعیت فعالیت‌های تولیدی در آمریکا و وخیم‌تر شدن وضعیت کشورهای اتحادیه اروپا و انگلیس را دارد.

دستورالعمل تسهیل در امر واگذاری املاک مازاد دولت تایید شد

دستورالعمل تسهیل در امر واگذاری املاک مازاد دولت تایید شد
2024-12-03T13:40:42+03:30
در جلسه کمیته تخصصی مولدسازی دارایی‌های دولت «دستورالعمل نحوه دریافت ثمن معامله ناشی از فروش املاک مشمول مولدسازی» با اعمال اصلاحاتی به تأیید اعضا رسید.

تداوم صعود بورس؛ شاخص کل ۲۸ هزار واحد رشد کرد

تداوم صعود بورس؛ شاخص کل ۲۸ هزار واحد رشد کرد
2024-12-03T13:40:41+03:30
شاخص بورس در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، با رشد ۲۸ هزار واحدی در ارتفاع ۲ میلیون و ۴۸۹ هزار و ۳۶۴ واحد قرار گرفت.

۲۸.۵ همت پروژه در شهر فرودگاهی امام آماده افتتاح و کلنگ‌زنی است

۲۸.۵ همت پروژه در شهر فرودگاهی امام آماده افتتاح و کلنگ‌زنی است
2024-12-03T13:40:41+03:30
مدیرعامل فرودگاه امام از آمادگی ۳۰ پروژه به ارزش بیش‌از هزار و ۵۶۰ میلیارد تومان برای افتتاح و ۱۲ پروژه سرمایه گذاری و عمرانی به ارزشی افزون بر ۲۷ همت برای ک...

حمایت دانشی و همکاری برای اجرای ۱۴ مگاپروژه

حمایت دانشی و همکاری برای اجرای ۱۴ مگاپروژه
2024-12-03T13:40:40+03:30
تفاهم‌نامه همکاری میان پژوهشگاه نیرو و شرکت توانیر برای رفع ناترازی و انجام اقدامات و پژوهش‌های مورد نیاز به منظور اجرای ۱۴ مگاپروژه عبور از اوج بار تابستان ...

تولید نفت در غرب کارون به ۸۲۰ هزار بشکه‌ در روز می رسد

تولید نفت در غرب کارون به ۸۲۰ هزار بشکه‌ در روز می رسد
2024-12-03T13:40:40+03:30
یک مقام مسئول گفت:ظرفیت فرآورشی و بهره‌برداری تولید نفت در غرب کارون ۴۸۰ هزار بشکه در روز است که با بهره‌برداری از واحد فرآورش مرکزی میدان آزادگان جنوبی سال ...

آخرین وضعیت پروژه‌های «مسکن مهر» مشخص شد

آخرین وضعیت پروژه‌های «مسکن مهر» مشخص شد
2024-12-03T13:40:40+03:30
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید از تزریق ۹۶۰ میلیارد تومان منابع از محل صندوق ملی مسکن برای تکمیل پروژه‌های باقی‌مانده مسکن مهر شهرهای جدید پردیس، پرند و مهس...

ثبت بیش از ۶۷ میلیون تردد وسایل نقلیه در راه‌های بین‌شهری

ثبت بیش از ۶۷ میلیون تردد وسایل نقلیه در راه‌های بین‌شهری
2024-12-03T13:40:39+03:30
معاون برنامه‌ریزی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گفت: در آبان ماه امسال مجموع تردد بین‌استانی ۶۷ میلیون و ۵۷۹ هزار و ۶۴۳ وسیله نقلیه در سامانه‌های مرکز م...

تسهیل در امر واگذاری املاک مازاد

تسهیل در امر واگذاری املاک مازاد
2024-12-03T13:27:19+03:30
در جلسه کمیته تخصصی مولدسازی دارایی‌های دولت «دستورالعمل نحوه دریافت ثمن معامله ناشی از فروش املاک مشمول مولدسازی» با اعمال اصلاحاتی به تأیید اعضا رسید.

انتقال بیش از ۷۰۰ میلیون لیتر سوخت به ۵ نیروگاه‌ تهران

انتقال بیش از ۷۰۰ میلیون لیتر سوخت به ۵ نیروگاه‌ تهران
2024-12-03T12:07:19+03:30
معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران از انتقال بیش از ۷۰۰ میلیون لیتر سوخت به نیروگاه‌های کشور از ابتدای امسال تاکنون خبر داد.

صادرات صنعت شیلات باید جایگزین ۳۰ درصد درآمدهای نفتی شود

صادرات صنعت شیلات باید جایگزین ۳۰ درصد درآمدهای نفتی شود
2024-12-03T11:54:00+03:30
نماینده رئیس جمهوری در هماهنگی اجرای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور گفت: در توسعه دریامحور باید درآمد صنعت شیلات ۳۰ درصد جایگزین درآمد نفتی شود.

چه مقدار برق در بورس انرژی معامله شد؟

چه مقدار برق در بورس انرژی معامله شد؟
2024-12-03T11:40:40+03:30
بر اساس گزارش دفتر مدیریت معاملات خارج از بازار برق،۶۷ هزار مگاوات ساعت انرژی برق به ارزش ۸۷ میلیارد ریال،در هفته ۳۷ سال جاری توسط شرکت‌های توزیع نیروی برق د...

۷۰ درصد جامعه ایران بیمه تکمیلی درمان ندارند

۷۰ درصد جامعه ایران بیمه تکمیلی درمان ندارند
2024-12-03T11:40:40+03:30
رئیس کل بیمه مرکزی با بیان اینکه ۷۰ درصد جامعه ایران بیمه تکمیلی درمان ندارند، گفت: تعهدات صنعت بیمه در بخش‌های مختلف حدود ۴۷۷ میلیارد دلار است.

اصلاح تعرفه‌های برق منجر به کاهش ناترازی می شود؟

اصلاح تعرفه‌های برق منجر به کاهش ناترازی می شود؟
2024-12-03T11:14:01+03:30
مدیرکل امور انرژی و مشتریان شرکت توانیر، هدف از اصلاح تعرفه‌های برق را مهار پرمصرف‌ها و کاهش ناترازی تولید و مصرف برق عنوان کرد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)