میرنیوز

شاهراه جدید پارسی|جزئیات رقابت سنگین ترانزیتی در خاورمیانه/ ورود عربستان به رقابت با ایران برای ترانزیت کالاهای هندی

 شاهراه جدید پارسی|جزئیات رقابت سنگین ترانزیتی در خاورمیانه/ ورود عربستان به رقابت با ایران برای ترانزیت کالاهای هندی 2022-11-20T10:18:06+03:30

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، موضوع توسعه کریدورهای اقتصادی بحثی است که تاریخ طولانی در شکل‌دهی مناسبات تجاری و امنیتی ایران دارد. از گذشته یکی از محورهای اصلی اقتصاد ایران گسترش تجارت میان شرق و غرب و همچنین شمال و جنوب بوده است. طی سال‌های اخیر نیز تاکیدات زیادی بر این موضوع مطرح شده است.

در حال حاضر و بعد از تغییر کلان رویکردهای اقتصادی کشور بعد از شکل گیری ایده نظم جدید، به نظر می‌رسد که فرآیندهای اجرایی برای گسترش کریدورهای اقتصادی در ایران سرعت بیشتری به خود گرفته است. طی یک سال گذشته، در ابتدا روسیه برای بهره‌مندی از منافع ژئواکونومیک و ژئواستراتژیک کریدور شمال-جنوب و سپس چین برای فعال کردن مسیر آسیای میانه کریدور شرق به غرب ذیل ابر پروژه راه ابریشم جدیدBRI -وارد ایران شدند.

ایران یکی از کشورهایی است که در حوزه اقتصادی با تاکید بر تجارت از محور عرض جغرافیایی خود- شرق به غرب، فعال بوده است. این درحالی است که در دنیای جدید به لحاظ توسعه روابط تجاری ارتباط تهران به عنوان پایتخت با چهار نقطه شامل مکران، باب المندب، قفقاز و مدیترانه از اهمیت بسیار ویژه‌ای برخوردار است. جدای از توجه ویژه‌ای که اخیرا به ناحیه قفقاز و مکران و باب المندب شده که به یاد داشته باشیم کشور ما سابقه حضور تاریخی در مدیترانه را دارد. در این مسیر راه آهن شلمچه_ بصره می‌تواند یکی از محورهای اتصال ایران به مدیترانه باشد. در کنار این موارد،‌ مثلث طلایی تنگه مالاکا، مکران و باب المندب به لحاظ ژئوپولتیک باید مورد توجه جدی سیاست‌گذاران کشور باشد.

دیپلماسی اقتصادی , سرمایه‌گذاری خارجی , پرونده شاهراه جدید پارسی ,

رقابت سنگین رقبای منطقه‌ای ایران در حوزه کریدورهای اقتصادی

به گزارش تسنیم، رقبای ایران نیز به طور جدی در حال پیگیری منافع خود هستند. به طور مثال دالان عرب به منظور دور زدن ظرفیت ترانزیتی ایران ذیل کریدور آسیای میانه جاده ابریشم جدید به وجود آمده و توسط  کالاهای هندی‌ توسعه خواهد یافت. این کریدور یک کریدور غذایی-کشاورزی است. در این بین ایران باید یک کریدور جدید طراحی و اجرا کند.

الف) در صورتی که برنامه و طرح درستی برای استقاده از ظرفیت منطقه مکران وجود داشته باشد طراحی یک کریدور جدید که ایران در مرکز آن قرار دارد، محتمل به نظر می‌رسد. در عین حال اشتباه در این مسیر می‌تواند به دست رفتن ظرفیت‌های ژئوپلتیک  کشور منجر شود.

ب) در خصوص خط راه آهن صلح رژیم صهیونیستی باید گفت که این رژیم جعلی در تلاش است تا مدیترانه را به عمان وصل کند. در مقابل اما اگر بتوانیم چابهار را احیا کنیم این طرح دشمن نابود خواهند شد.

ج) در مورد کریدور شمال-جنوب، محورهای مهمی وجود دارد که طی یک سال اخیر حساسیت‌های ویژه‌ای نیز در مورد آنها به وجود آمده است، نمونه این موضوع ارتباط زمینی ایران و ارمنستان است. در این خصوص مقام معظم رهبری فرمودند که ارتباط تاریخی ما با ارمنستان نباید قطع شود.

رقابت نفس گیر ایران- ترکیه در کریدور آسیای میانه کمربند راه چینیها

1-چین به عنوان یک راهبرد امنیتی- اقتصادی بلند می‌خواهد به دریای مدیترانه دسترسی پیدا کند، بر این اساس بعد از تحولات عمیق ژئوپلتیک در غرب روسیه و منطقه قفقاز، راه آهن سراسری غرب به شرق  ایران می‌تواند یک  مسیر مطمئن برای تحقق راه ابریشم نوین باشد. همانطور که در گزارشهای قبلی اشاره شد، چین از این جهت به سرمایه‌گذاری در مسیرهای زمینی تمایل نشان داده است که از سوی تنگه مالاکا احساس خطر می‌کند و نمی‌خواهد سیاست‌های تجاری خود را تنها مبتنی بر این مسیر پیش ببرد.

فراموش نکنیم که کشور ترکیه به عنوان مهمترین رقیب اقتصادی ایران در منطقه، با بازطراحی کریدور لاجورد و تشکیل اتحادیه کشورهای ترک، تلاش گسترده سیاسی- اقتصادی را برای جذب سهم بیشتری از کریدورهای اقتصادی راه ابریشم چین در دستور کار قرار داده است.

البته به عقیده کارشناسان باید ارتباط ایران و چین به گونه‌ای مدیریت شود که این رابطه  مبتنی بر الگوی همکاری و رقابت شکل بگیرد و تداوم پیدا کند. باید در نظر داشت که چین در حال سرمایه‌گذاری در مسیر اتصال زمینی به غرب است در نتیجه اگر نتوانیم سهم خود را از این مسیر به دست بیاوریم ظرفیت‌های استراتژیک و ژئوپوتیک  ایران در میان مدت از بین خواهد رفت. یکی از پیشنهادهایی که می‌توان در خصوص ارتباط با چین مطرح کرد، توجه به تقویت کریدور اقتصادی شرق و غرب دریای خزر است. ما این امکان را داریم تا براساس دو کریدور مختلف با چین وارد تعامل اجرایی شویم.

ورود بی سر صدای عربستان به رقابت با ایران در حوزه ترانزیت کالاهای هندی

2-هند نیز نسبت به اتصال به اروپا از مسیر ایران و روسیه تمایل دارد این درحالی است که دیگر رقیب منطقه‌ای ایران یعنی عربستان صعودی طراحی گسترده اقتصادی  برای اتصال هند به مدیترانه از طریق کریدور عرب- مد را روی میز گذاشته است. در نهایت باید به این موضوع توجه داشت که ممکن است با توجه به ظرفیت عمیق ژئوپولتیک ایران ضمن لحاظ کردن  سیاست‌گذاری‌های درست، مسیر حرکت کالاهای دو قدرت نوظهور چین و هند به سمت مدیترانه از کریدورهای ایرانی عبور کند.

سرنوشت رقابت سنگین ترانزیتی در خاورمیانه/ مزیت‌های جغرافیایی ایران باید بلفعل شود

رقابت 3 قدرت منطقه‌ای برای به دست آوردن سهم بیشتر ترانزیتی/ سرمایه‌گذاری هوشمند کلید جهش ایران در حوزه کریدورهای اقتصادی

رقابت اصلی برای به دست آوردن سهم بیشتر از ترانزیت در منطقه، میان سه کشور ایران، عربستان و ترکیه است. در حقیقت ژئوپولتیک ایران در یک رقابت کریدوری تمام عیار قرار گرفته است. با توجه به مسائلی که در کشور وجود دارد و کمبودهای زیرساختی، جذب سرمایه‌گذاری خارجی می‌تواند نقش مهمی برای توسعه کریدورهای اقتصادی ایران داشته باشد. شنیده شده که برخی از سرمایه گذارن بین المللی حاضرند مکران را به یک بندر هوشمند تبدیل کنند. پیش از این نیز شاهد سرمایه‌گذاری هند در بندر چابهار بودیم. بر این اساس تزریق و جذب سرمایه‌  گذاری در مسیر درست و هوشمند رمز موفقیت اقتصادی ایران ذیل نظم جدید است.

اخیرا و پس از جنگ اوکراین شاهد بودیم که تقویت و سرمایه‌گذاری در کریدور شمال-جنوب سرعت بیشتری به خود گرفته است. ضمن اینکه اخبار رسمی حاکی از سرمایه‌گذاری قابل توجه چین در کریدور شرق به غرب در طریق سرخس است.

دیپلماسی اقتصادی فعال  ضرورت توسعه کریدورهای اقتصادی

ظرفیت‌های بسیار بالایی در حوزه انرژی وجود دارد و با توجه به اینکه کریدورها یکی از مسیرهای انتقال انرژی نیز محسوب می‌شوند، ایران ظرفیت تبدیل به یک هاب انرژی را نیز دارد. ایران پس از جنگ اکراین مجدد به مزیت تاریخی خود در ترانزیت دست پیدا کرده است.

این در حالی است که دشمن تلاش دارد ایران را از معادلات زیر ساختی دنیا حذف کند. لذا باید ضمن درک عمیق از مناسبات تاریخی خود و طراحی یک دیپلماسی اقتصادی فعال، مسیر های ریلی را در خدمت ترانزیت قرار دهیم و این ریل نیز باید دو خطه باشد. به این معنا که ایران نباید یک ترمینال صرف باشد بلکه باید در خط رفت و برگشت کالا و خدمات قرار داشته باشد. لذا راهی نداریم مگر توسعه زیرساختی و این توسعه زیرساختی باید تبدیل به ایجاد کار شود. جنگ آینده دنیا، جنگ زیر ساختی است.

برای رسیدن به یک وحدت رویه در سیاست‌های مربوط به دیپلماسی اقتصادی نیازمند یک هماهنگی منسجم هستیم. برای توسعه کریدورهای اقتصادی ایران، باید همه فعالیت ها به هم وصل شود. لایه های متنوع باید به یکدیگر وصل و به صورت شبکه ای کار پیش برود. در بحث ترانزیت باید مشکلات داخلی را مرتفع کنیم.

علیرضا رحیمی*

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اقتصادی

بیمه محصولات کشاورزی در اجرای حمایت از کشاورزان ضروری است

بیمه محصولات کشاورزی در اجرای حمایت از کشاورزان ضروری است
2024-11-21T14:27:20+03:30
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: در اجرای حمایت از کشاورزان باید بیمه محصولات کشاورزی، بیمه گندم‌کاران، برنامه‌های آموزشی به آنها، آموزش‌های ترویجی و نظار...

دستورالعمل معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلا ابلاغ شد

دستورالعمل معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلا ابلاغ شد
2024-11-21T13:14:04+03:30
بانک مرکزی دستورالعمل معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران را ابلاغ کرد.

امروز اول آذر سکه در بازار طلا ۵۲میلیون و ۶۳۰هزار تومان معامله شد

امروز اول آذر سکه در بازار طلا ۵۲میلیون و ۶۳۰هزار تومان معامله شد
2024-11-21T13:14:04+03:30
امروز اول آذر ۱۴۰۳، قیمت هر قطعه سکه امامی در بازار طلا ۵۲ میلیون و ۶۳۰ هزار تومان در حال داد و ستد است که این عدد برای تک‌فروشی ۵۲ میلیون و ۸۳۰ هزار تومان ا...

آزادراه تهران-شمال و محور چالوس تا شنبه سوم آذر مسدود است

آزادراه تهران-شمال و محور چالوس تا شنبه سوم آذر مسدود است
2024-11-21T12:20:39+03:30
بر اساس اعلام مدیریت راه های کشور، آزادراه تهران – شمال و محور چالوس مسیر (رفت و برگشت) تا ساعت ۱۴ روز شنبه مورخ ۳ آذر ماه مسدود است.

قیمت هر بشکه نفت خام ۱۰ سنت افزایش یافت

قیمت هر بشکه نفت خام ۱۰ سنت افزایش یافت
2024-11-21T11:40:41+03:30
امروز پنجشنبه اول آذر ۱۴۰۳ قیمت هر بشکه نفت خام ۶۹ دلار و ۱۲ سنت شد که نسبت به روز گذشته ۱۰ سنت افزایش یافت.

یارانه آبان ماه کی واریز می شود؟

یارانه آبان ماه کی واریز می شود؟
2024-11-21T10:47:20+03:30
سرپرست سازمان هدفمندی یارانه‌ها در گفتوگویی اعلام کرده است تلاش می‌شود یارانه دهک‌های چهارم تا نهم تا پایان امشب پرداخت شود.

کشف فرار مالیاتی یک رستوران در غرب تهران

کشف فرار مالیاتی یک رستوران در غرب تهران
2024-11-21T10:20:41+03:30
رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی کشور از کشف و شناسایی یک فقره فرار مالیاتی در رستورانی در غرب تهران خبر داد.

پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری از مرز ۱۷۳ همت گذشت

پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری از مرز ۱۷۳ همت گذشت
2024-11-21T09:40:41+03:30
بیش از ۱۷۳ همت تسهیلات قرض الحسنه ازدواج و فرزندآوری توسط شبکه بانکی به ۷۹۴ هزار و ۷۸۷ نفر از متقاضیان از ابتدای سال جاری تا ۳۰ آبان ماه پرداخت شده است.

بنگاه داری بانک‌ها موجب آسیب رسیدن به بازار مسکن خواهد شد

بنگاه داری بانک‌ها موجب آسیب رسیدن به بازار مسکن خواهد شد
2024-11-21T09:40:41+03:30
یک کارشناس بازار مسکن گفت: خرید ملک توسط بانک‌ها نقطه عطفی برای گرانی مسکن بود، در نتیجه بنگاه داری بانک‌ها موجب آسیب رسیدن به بازار مسکن خواهد شد.

فردا رگبار پراکنده در ارتفاعات نوارشرقی کشور

فردا رگبار پراکنده در ارتفاعات نوارشرقی کشور
2024-11-21T09:13:59+03:30
فردا (جمعه) در مناطقی از نوار شرقی کشور، وزش باد و در ارتفاعات منطقه افزایش ابر و رگبار پراکنده انتظار می‌رود.

ورود ۳۵۰۰ مگاوات برق تجدیدپذیر به شبکه سراسری تا اوج بارسال آینده

ورود ۳۵۰۰ مگاوات برق تجدیدپذیر به شبکه سراسری تا اوج بارسال آینده
2024-11-21T09:00:41+03:30
معاون وزیر نیرو گفت: با برنامه‌ریزی صورت گرفته قرار است ۲۵ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی و ۵هزار مگاوات نیروگاه بادی در کشور احداث شود.

کاهش مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در جمعیت دامی کشور در دستورکار قرار گرفت

کاهش مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در جمعیت دامی کشور در دستورکار قرار گرفت
2024-11-20T16:20:44+03:30
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: ایران جزو کشورهای پرمصرف آنتی‌بیوتیک‌ها در جهان است. با دستورالعمل‌ها، شیوه‌نامه‌ها و الزامات بهداشتی باید به کاهش مصرف بی‌رویه ...

اطلاعات صورت های مالی صندوق بازنشستگی کشوری افشا شد

اطلاعات صورت های مالی صندوق بازنشستگی کشوری افشا شد
2024-11-20T15:27:21+03:30
صندوق بازنشستگی کشوری در عمل به اصل ۴۴ قانون اساسی اقدام به انتشار و افشای اطلاعات صورت های مالی تلفیقی این صندوق در سامانه کدال کرد.

افزایش قیمت خودرو شامل قراردادهای فروش فوری و فوق العاده نمی شود

افزایش قیمت خودرو شامل قراردادهای فروش فوری و فوق العاده نمی شود
2024-11-20T15:00:42+03:30
یک مقام مسئول در سازمان حمایت گفت: در صورتی که قرارداد فروش منعقد شده خودروساز با مشتریان در قالب «تحویل فوری» و یا «فروش فوق العاده» باشد، خودرو مشمول هیچ گ...

معاون وزیر کار: مهارت فقط کلید اشتغال نیست بلکه مهم‌ترین مؤلفه آن است

معاون وزیر کار: مهارت فقط کلید اشتغال نیست بلکه مهم‌ترین مؤلفه آن است
2024-11-20T14:47:21+03:30
معاون وزیر کار گفت: مهارت فقط کلید اشتغال نیست، بلکه مهم‌ترین مؤلفه آن است و کارآموزان برای جذب بازار کار، علاوه بر کسب آموزش‌های فنی، نیازمند توسعه مهارت‌ها...

مصرف بنزین تا سال ۱۴۰۸ به ۲۵۰ میلیون لیتر در روز می‌رسد

مصرف بنزین تا سال ۱۴۰۸ به ۲۵۰ میلیون لیتر در روز می‌رسد
2024-11-20T14:47:20+03:30
در حال حاضر شکاف تولید و مصرف بنزین ۲۰ میلیون لیتر است، گفت: در صورت تداوم شرایط فعلی پیش بینی می شود تا سال ۱۴۰۸ مصرف بنزین به ۲۵۰ میلیون لیتر در روز می‌رسد.

مصرف بنزین تا سال ۱۴۰۸ به ۲۵۰ میلیون لیتر در روز میرسد

مصرف بنزین تا سال ۱۴۰۸ به ۲۵۰ میلیون لیتر در روز میرسد
2024-11-20T14:34:02+03:30
در حال حاضر شکاف تولید و مصرف بنزین ۲۰ میلیون لیتر است، گفت: در صورت تداوم شرایط فعلی پیش بینی می شود تا سال ۱۴۰۸ مصرف بنزین به ۲۵۰ میلیون لیتر در روز می‌رسد.

بیش از ۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی تصویب شد

بیش از ۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی تصویب شد
2024-11-20T14:20:43+03:30
بیش از پنج میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی در دویست و هشتاد و ششمین جلسه هیئت سرمایه‌گذاری خارجی و چهارمین جلسه در دولت چهاردهم تصویب شد.

ثبت سفارش واردات قطعات خودروهای کمتر از یورو ۵ ممنوع شد

ثبت سفارش واردات قطعات خودروهای کمتر از یورو ۵ ممنوع شد
2024-11-20T14:07:21+03:30
مصوبه هیئت وزیران درباره بلامانع بودن شماره گذاری تعداد ۶۶۳۶ دستگاه خودروی دیزلی با استاندارد یورو ۴ به همراه صافی (فیلتر) جاذب دوده منطبق با مشخصات خریدار و...

توسعه صادرات کشور با راه‌اندازی بازار ارز توافقی

توسعه صادرات کشور با راه‌اندازی بازار ارز توافقی
2024-11-20T13:54:01+03:30
عضو کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: دو نرخی شدن ارز از نقاط برجسته لایحه بودجه سال آینده است و ارز توافقی باعث تشویق صادرات خواهد شد.

افت ۱۲ هزار واحدی شاخص بورس

افت ۱۲ هزار واحدی شاخص بورس
2024-11-20T13:27:27+03:30
شاخص بورس در جریان معاملات امروز بازار سرمایه با افت ۱۲هزار واحدی روبرو شد.

ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول پلاک‌محور است

ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول پلاک‌محور است
2024-11-20T13:27:26+03:30
رییس سازمان امور اراضی کشور گفت: استان‌هایی که رفع تداخلات را به صورت بلوکی کار کرده‌اند باید آن را تبدیل به پلاک کنند چون قانون ثبت معاملات اموال غیرمنقول، ...

۳۶ تصفیه‌خانه جدید آب در حال ساخت است

۳۶ تصفیه‌خانه جدید آب در حال ساخت است
2024-11-20T13:00:40+03:30
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور از احداث ۳۶ تصفیه‌خانه جدید آب با ظرفیت دو میلیون و ۶۶۴ هزار مترمکعب در شبانه‌روز در آینده خبر داد.

سامانه های بانک ملت از دسترس خارج شد

سامانه های بانک ملت از دسترس خارج شد
2024-11-20T12:20:44+03:30
طبق گزارش مخاطبان و استعلام خبرنگار «مهر»، سامانه‌های بانک ملت از صبح امروز دچار اختلال شده و هم اکنون نیز از دسترس خارج شده است.

آغاز شماره‌گذاری ۶۶۳۶ خودروی یورو ۴/ تولید ممنوع است

آغاز شماره‌گذاری ۶۶۳۶ خودروی یورو ۴/ تولید ممنوع است
2024-11-20T12:07:22+03:30
مصوبه هیئت وزیران درباره بلامانع بودن شماره گذاری تعداد ۶۶۳۶ دستگاه خودروی دیزلی با استاندارد یورو ۴ به همراه صافی (فیلتر) جاذب دوده منطبق با مشخصات خریدار و...

جزئیات نحوه اسقاط خودروهای فرسوده اعلام شد

جزئیات نحوه اسقاط خودروهای فرسوده اعلام شد
2024-11-20T12:07:22+03:30
رئیس ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقل جزئیات فرآیند طرح‌های جایگزینی و اسقاط خودروهای فرسوده را اعلام کرد.

سقف وام مسکن ایثارگران ۷۵۰ میلیون تومان شد

سقف وام مسکن ایثارگران ۷۵۰ میلیون تومان شد
2024-11-20T12:07:21+03:30
با تصویب هیات وزیران درخصوص اصلاح ماده ۳ اصلاحی آیین نامه تسهیلات خرید یا ساخت مسکن آزادگان، جانبازان و خانواده شهدا، بانک مرکزی سقف وام مسکن ایثارگران را به...

کشف سه فقره فرار مالیاتی به ارزش ۹ میلیارد تومان در استان گلستان

کشف سه فقره فرار مالیاتی به ارزش ۹ میلیارد تومان در استان گلستان
2024-11-20T11:54:02+03:30
رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی از کشف و شناسایی سه فقره فرار مالیاتی در استان گلستان خبر داد.

علت افزایش مصرف برق در ماه های سرد سال چیست؟

علت افزایش مصرف برق در ماه های سرد سال چیست؟
2024-11-20T11:27:21+03:30
یک مقام مسئول گفت: مهمترین عاملی که موجب افزایش قیمت برق به ویژه در ماه های سرد سال می‌شود، استفاده نادرست از وسایل برقی منزل به‌ویژه یخچال، سیستمهای گرمایشی...

آغاز ثبت نام سهام برای نوزادان متولد سال ۱۴۰۲ به بعد

آغاز ثبت نام سهام  برای نوزادان متولد سال ۱۴۰۲ به بعد
2024-11-20T11:14:03+03:30
ثبت‌نام برای خرید سهام ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی نوزادان از امروز در سامانه ملی my.gov.ir آغاز شد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)