میرنیوز
علی سعدوندی کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در خصوص شعار «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» که توسط مقام معظم رهبری به عنوان شعار سال 1401 تعیین شد، گفت: برخی اوقات سیاستهایی که به افزایش سطح تکنولوژی منجر شود، میتواند اشتغال را کاهش دهد.
وی افزود: شعار سال براین مبنا است که همزمان با ارتقا سطح فناوری در تولید، باید به مسئله اشتغال نیز توجه شود، البته معمولا ارتقا سطح فناوری در بلند مدت به رشد اشتغال منجر میشود بنابراین اینکه افزایش سطح فناوری در کنار اشتغال قرار بگیرد نکته مثبتی است و نشان میدهد که به عواقب کار توجه شده است.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه این سیاستگذاری نشان میدهد که قرار نیست اقتصاد کشور تنها از فرهیختگان تشکیل شود، گفت: این امکان وجود دارد که در اقتصاد یک کشور تنها عدهای خاص رشد اقتصادی را در اختیار داشته باشند و بقیه افراد از موهبت آن بهرهمند نباشند. این مسئله در بسیاری از کشورهای پیشرفته رخ داده است.
وی در ادامه گفت: همزمان با اینکه در حال ارتقا سطح دانش و فناوری در تولید هستیم، باید به اشتغال آفرینی نیز توجه کنیم و این موضوع امکان پذیر است اما تحقق آن به سیاستهای دولت بستگی دارد.
سعدوندی تاکید کرد: مقام معظم رهبری نیز در بیانات خود به موضوع سیاستهای دولت توجه کردند و توضیح دادند که اگر درآمدهای ارزی حاصل از نفت افزایش پیدا کند، نباید صرف واردات شود، بلکه باید صرف ایجاد زیرساختها شود. اگر درآمدهای ارزی کشور افزایش پیدا میکند اما این درآمد صرف تثبیت نرخ ارز و سوبسید به واردات شود، در واقع ما از درآمدهای نفتی برای کاهش تولید و اشتغال در کشور استفاده کرده ایم.
وی افزود: توصیه ایشان این بود که از درآمدهای نفتی برای تثبیت واردات و پرداخت سوبسید به کالاهای خارجی استفاده نشود بلکه برای توسعه زیر ساختهای کشور استفاده شود. به طور مثال یکی از مهمترین زیرساختها ریل است. خط آهن سبب تسریع رشد اقتصادی به تمام کشور و کاهش نابرابری خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه میتوانیم از درآمدهای نفتی برای کاهش اشتغال و یا افزایش آن استفاده کنیم، گفت: در حال حاضر تاکید بر این است که از درآمد نفت برای افزایش اشتغال استفاده شود و سیاستگذاریها به نحوی باشد که اشتغال کاهش پیدا نکند. در انتهای سال 1400 وزارت کار با افتخار اعلام کرد که حداقل حقوق و دستمزد را 57 درصد افزایش داده اما همزمان اعلام شده است که دستمزد سایر افراد کمتر از این رقم افزایش پیدا خواهد کرد.
وی معتقد است: این موضوع به ظاهر به نفع کارگرانی است که حداقل دستمزد را دریافت میکنند در حالی که در عمل کارگران ساده اخراج خواهند شد و خلا کارگران اخراج شده با بهره گیری از کارگران ماهر از طریق اضافه کار جبران میشود، در نتیجه این سیاست ضد اشتغال است. ممکن است از جهاتی این سیاست مورد تایید کارفرما باشد چرا که در بسیاری از موارد کارفرما میخواهد کارگران ساده را اخراج کند. در حقیقت این سیاست در تقابل با کارگران ساده قرار دارد که در سال 1401 متاسفانه شغل خود را از دست خواهند داد.
سعدوندی گفت: اینگونه سیاستهای پوپولیستی باید متوقف شود و سیاستهایی که به افزایش اشتغال منجر میشود باید در پیش گرفته شود.
جلوگیری از پولپاشی و رانتپاشی اولین قدم برای تحقق شعار سال
وی در پاسخ به سوالی در خصوص زمینههای لازم برای تحقق تولید مبتنی بر دانش و اشتغالزایی گفت: سالهای گذشته بارها بر تولید ملی تاکید شده است اما در عمل به نتیجه نرسیده است چرا که افراد به جای آنکه در عمل این سیاستها را دنبال کنند تلاش کردند تا به صورت شعاری با این مسئله برخورد کنند. فقط کارشان این بوده که یکسری تقویم و سررسید چاپ میکنند و در عمل اتفاقی رخ نمیدهد، به طور مثال در سال گذشته در زمینه مانعزدایی هیچ کاری تا انتهای سال انجام نشد و تنها دفتر تسهیل فضای کسب و کار وزارت اقتصاد بود که در انتهای سال قدمهای خوبی را برداشت. در زمینه اقتصاد مقاومتی نیز همین اتفاق افتاد و تنها چند کنفرانس برگزار کردند ولی در عمل هیچ اتفاقی رخ نداد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه برخوردها در این زمینه کاملا شعاری، سیاسی و در جهت منافع شخصی بوده است، گفت: مسئله جالبی که امسال بر روی آن تاکید شد این بود که با پولپاشی نمیتوان اقتصاد را مدیریت کرد. سالیان سال به محض اینکه یک سیاستگذاری انجام میشد، افرادی تلاش میکردند از منابع کشور استفاده کرده و رانت پولی یا ارزی دریافت کنند.
وی افزود: این رانتها هیچ وقت به تولید منجر نشده است. این منابع یا وارد بخش مسکن و مستغلات شده و یا اینکه این پولها را از کشور خارج کردند و منافع بسیار گستردهای را از این محل کسب کردند،
در نتیجه اگر بخواهیم شعار امسال محقق شود اولین و مهمترین قدم جلوگیری از پولپاشی و رانتپاشی است. این موضوع یک فساد سیستماتیک است که سالهای سال در کشور جریان داشته است. به نظر میرسد که امسال در این زمینه نیز پیشرفتهایی داشته باشیم تا این مظاهر فساد متوقف شود.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
آیین نامه جدید واردات خودرو ابلاغ شد
پیشرفت ۸۸ درصدی پروژه بنزینسازی پالایشگاه تهران
تخلیه و بارگیری ۱۵۵ میلیون تن کالا در بنادر طی ۸ ماهه ۱۴۰۳
چک الکترونیک راهکاری برای افزایش امنیت مبادلات
۳۰ هزار تن قهوه در ۷ ماهه امسال وارد کشور شد
شیوه تعیین فهرست سیگار تولید داخل با نشان خارجی اصلاح میشود
قیمت برق تجدیدپذیر برای صنایع در آذرماه اعلام شد
نتیجه بیست و نهمین مرحله حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در سال ۱۴۰۳
قیمت برق تجدیدپذیر برای صنایع در آذر ماه اعلام شد
فرآیندهای مالیاتستانی، سیستمی میشود
۵۶ تکلیف روی میز شورای ملی تامین مالی
۳۲۲ کیلومتر راه و راهآهن در ۱۰۰ روز به بهرهبرداری و احداث رسید
دریاچه ارومیه پربارانترین حوضههای درجه دو کشور
۱۰ صنعت بورسی با بیشترین اثرگذاری در آبان ماه
استانداردهای قوی، زمینهساز استفاده بهینه از فناوریهای نو
شاخص بورس رکوردشکنی میکند؟
کالاهای صادرات برگشتی مشمول مالیات بر ارزش افزوده شد
شاخص بورس رکوردشکنی میکند؟
کالاهای صادارات برگشتی مشمول مالیات بر ارزش افزوده شد
اتمام مصوبه ترخیص درصدی کالاهای حوزه صنعت
پروژه قطار برقی تهران - مشهد از محل تهاتر نفت تامین میشود
کره شمالی محدودیت خرید فرآوردههای نفتی روسیه را نادیده گرفت
شرایط ابطال گارانتی خودرو اعلام شد
مصوبات جدید ستاد تسهیل برای تولیدکنندگان سیگار و تنباکو
لزوم رفع موانع چاهها برای افزایش تولید
جلوگیری از هدررفت ۳۰ میلیون فوتمکعب گاز در مناطق نفتخیز جنوب
۱۰ هزار دستگاه ماشین آلات فرسوده داریم
وزیر اقتصاد به عربستان سفر میکند
الزام استفاده از شناسه کالا برای ثبت سفارش های صنایع خودرو
نفت برنت در سال ۲۰۲۵ به میانگین ۷۳ دلار میرسد