میرنیوز

مایه حیات در معرض خطر جدی 

مایه حیات در معرض خطر جدی  2022-03-04T11:19:30+03:30

به گزارش ایسنا، در کشور ما دو موضوع کمبود آب و عدم رعایت الگوهای مصرف، شانه به شانه یکدیگر قد علم می‌کنند و مقولاتی جدا از هم نیستند. فاصله گرفتن از این دو مشکل و نتیجه مثبت گرفتن از هر دو سرفصل، به دیگری نیز مربوط می‌شود. پس نمی‌توان اصلاح الگوی مصرف آب را از موجودی ذخایر آبی جدا دانست.

برخی از صاحب‌نظران این حوزه معتقدند دلایل اصلی بحران آب در ایران، تنوع آب و هوایی زیاد، توزیع نامناسب آب و اولویت دادن به توسعه بی رویه کشاورزی است. بنابراین عدم برنامه‌ریزی مناسب، مدیریت ضعیف، توسعه یافتگی ناهمگون، اعمال سیاست‌های پرخطا در مورد تخصیص آب و  همچنین قیمت‌گذاری نامناسب، فقدان توانایی کشاورزان در بهینه‌سازی آبیاری، مصرف مسرفانه صنایع و بسیاری از علت‌های دیگر دست به دست هم می‌دهند و گره بحران آب را کورتر می‌کنند.

صورت مسئله کاملا مشخص است؛ ایران با مشکلات جدی آب در مقیاس محلی و ملی روبرو است. در این راستا می‌توان افزایش نامتوازن تقاضا و عدم پاسخ‌دهی به این نیاز در کنار کاهش منابع آبی را عواملی دانست. برای پیچیده‌تر شدن این بحران و طبعا برای خروج از چنین معضلی باید طی یک همت ملی، از همه ظرفیت‌ها استفاده کرد تا در سال های آینده با فاجعه بی آبی روبرو نشویم.  

به‌طور مثال، یکی از این سرفصل‌ها نادیده گرفتن الگوی صحیح مصرف در بخش خانگی است. در شرایطی که طی سال‌های گذشته برنامه‌ریزی مدونی برای این موضوع طراحی نشده، یا به هر دلیلی سیاست‌های مدیریت آب موفق نبوده، نمی‌توان از مردم متوقع بود که در مصرف آب، صرفه جویی‌های لازم را به عمل بیاورند. بر این اساس تصمیم‌سازی‌های عمدتا نامشخص و نبود زیر ساخت‌های تامین آب در بخش خانگی، تبعات منفی خود را ببار می‌آورد، همانطور که تاکنون نیز به‌بار آورده است. همچنین مصرف فزاینده بخش خانگی به موازات رشد تقاضای غیرموجه صنایع و کشاورزی، ما را به انواع مشکلات پیش رو نزدیک‌تر می‌کند.

این طیف وسیع در حالی زنگ خطر بی‌آبی را به صدا در میاورند که از آزمون و خطاهای پیشین خود در هر دو حوزه مدیریت و مصرف، درس آموخته مطلوبی حاصل نشده است.
به عبارت دیگر تجربیات به دست آمده در راستای بهینه‌سازی مصرف آب، آنطور که باید به کار گرفته نشده است. هم‌اکنون به طور تقریبی، سهم مصرف آب در بخش کشاورزی نزدیک به ۹۰ درصد، شرب ۸ درصد و صنعت و معدن ۲ درصد است، در حالی‌که در مناطق توسعه یافته دنیا، این سهم ها به ترتیب ۳۰ ، ۱۱ و ۵۹ درصد است.

طبق آمارهای منتشر شده توسط وزارت نیرو، وضعیت بارش‌ها نیز در کشور ما ناهمگون است، به نحوی که یک درصد از مساحت ایران بارشی بیش از ۱۰۰۰ میلی‌متر دارد و میزان بارندگی در مناطقی همچون حوضه آبریز شرق کشور در حدود ۱۴۸ میلیمتر است. به‌طور کلی آب در سه بخش کشاورزی، شرب و صنعت مصرف می‌شود.

گفته می‌شود از میان ۱۷ کشوری که از لحاظ بحران آبی رتبه‌های نخست جهان را در اختیار دارند، ۱۲ کشور در خاورمیانه و شمال آفریقا واقع شده‌اند که تمام کشورهای خلیج فارس را در بر می‌گیرد. از سویی دیگر ایران و کشورهای عربی همسایه برای مقابله با این چالش باید از تمام تجربیات یکدیگر استفاده کنند تا در زمینه بهبود امنیت آب و کاهش آسیب به اکولوژی خلیج فارس توفیقی خاص حاصل کنند. یعنی رفع مشکل آب در سرزمین ایران محدود به برنامه‌ریزی و مدیریت داخل مرزی نمی‌شود. 

در عین حال حداقل با این رفتار و سیاست کلی، استفاده از آب شیرین به حفظ منابع آب زیرزمینی ارزشمند کمک می‌کند و می‌تواند برای مصارف جوامع روستایی محلی ذخیره شود و از مهاجرت بیشتر جمعیت روستایی به شهرها پیشگیری کند.

یکی از مشکلات تاسف باری که بدلیل تنش آبی بوجود آمده، مناقشاتی است که در جوامع روستایی و جمعیت‌های بومی رویارویی با نهادهای مجری قانون را رقم می‌زند و کام افراد را تلخ تر از پیش می‌کند. این چالش در حالی رخ می‌دهد که متوجه می‌شویم اختلافاتی از این دست تنها به دلیل گرایشات سیاسی بین جناح‌ها بوجود آمده است.

به گفته کارشناسان، با آموزش و فرهنگ‌سازی، مصرف آب و سبک زندگی را می‌توان تغییر داد اما لازمه این تغییر، آموزش و فرهنگ‌سازی است که  از فرد شروع شده و به زنجیره تامین نهادهای متولی ختم می‌شود. این سیاست در بخش‌هایی از کشورهایی مانند استرالیا، هند و قسمتی از بخش جنوب غربی آمریکا اعمال شده و نتایج مطلوبی نیز به‌بار آورده و بر همین اساس چنین رویکردی به دیگر نقاط جهان نیز سرایت کرده و باعث شده تنش آبی به شکل بسیار مطلوبی مهار شود. استفاده از تجربیات این سیاست می‌تواند با شرایط محلی و بومی و اقلیمی کشور ما منطبق شده و حل مشکل را تسریع بخشد.  

در این باره داریوش مختاری - کارشناس ارشد حوزه مدیریت منابع آبی با اشاره به اهمیت حفظ منابع آبی و خطرات موجود برای آب در کشور به ایسنا گفت: اگر شرایط طبق روال فعلی پیش برود و راهکاری برای نگهداشت آب اندیشیده نشود، در آینده ای نه چندان دور با خطر نابودی محیط زیست و حتی جنگ بر سر آب مواجه خواهیم شد.

وی با تاکید بر لزوم ایجاد مدیریت برای حل چالش‌های موجود گفت: استفاده از نظرات کارشناسان و صاحبنظران برای حل مشکلات آبی موضوعی مهم و ضروری است، تغییر شرایط آب و هوایی در کشور موقعیتی را به وجود آورده که احتمال بدتر شدن اوضاع نیز وجود دارد.

این کارشناس ارشد منابع آبی، تراکم شدید جمعیتی همراه با بارگذاری‌های سنگین و متمرکز را یکی از گلوگاه‌های بحران آب در کشور دانست و گفت: این ویژگی می‌تواند زمینه فروپاشی را فراهم کند. یک تکانه کم آبی حتی در مقیاس ۳۰ تا ۵۰ درصد از نیاز آبی یک کلانشهر که امکان جبران و مدیریت آن فراهم نشود، زمینه یک بی‌نظمی فراگیر اجتماعی را فراهم می‌کند که می‌تواند بسیار خطرناک و کنترل‌نشده باشد. 

مختاری با بیان اینکه وضعیت تهران، مشهد، اصفهان و کرمان در حوزه منابع آبی پرخطر است، اظهار کرد:  از یک‌سو صنایع آب‌بر از جمله نیروگاه، پتروشیمی، فولاد و سیمان در جغرافیای خشک فلات مرکزی که با کمیابی منابع آب روبروست، مستقر و آبخوان‌ها را خالی می‌کنند و از سوی دیگر عمده فرآورده‌های این صنایع برای دو بخش مصرفی یعنی مسکن و خودرو به‌کار گرفته می‌شوند که یک گرداب سنگین مصرف را پدید آورده‌اند.

وی با بیان اینکه دغدغه فعلی برای سال ۱۴۰۱ این است که امسال تاکنون سال پر بارشی را نداشتیم و این زنگ خطر نباید کار را به جایی برساند که در شهرهای بزرگ برای ۳۰ تا ۴۰ درصد جمعیت به سمت جیره بندی برویم و یا حتی ممکن است جیره بندی نیز در این شهرها پاسخگو نباشد، اظهار کرد: بر اساس پیش بینی صورت گرفته، ممکن است در پاییز حتی جیره بندی نیز پاسخگو ۳۰ درصد جمعیت تهران نباشد.

این کارشناس با تاکید بر اینکه باید برای کلان شهرها راهکارهای کاهش مصرف آب شهری که در قانون توسعه و بهینه سازی مصرف آب که حدود پنج سال است، متوقف مانده را اجرایی کنیم، گفت: نباید تنها این نگاه وجود داشته باشد که سرانه آب را افزایش دهیم، درآمد شرکت آب و فاضلاب افزایش پیدا کند و بعد از آن به دنبال پروژه‌های شیرین‌سازی و انتقال آب پیش برویم.

مختاری افزود: این نگاه باید تغییر کند، ما دو نگاه مدیریتی داریم، مدیریت عرضه و تقاضا؛ طی سال‌های اخیر کارشناسان اعلام کرده‌اند که باید به سمت مدیریت تقاضا پیش برویم و با کاهش مصرف و افزایش بهره وری آب شرایط را در بخش‌های اقتصادی، خدمات و صنعت مدیریت کنیم.

به گفته وی، باید وزن مصرف آب در بخش کشاورزی را کاهش دهیم و خیلی از محصولات را می توانیم کشت نکنیم؛ باید به سمت مدیریت تقاضا پیش برویم و تغییراتی را در این حوزه باتوجه به گسترده شده دامنه بحران آب ایجاد کنیم.

به گزارش ایسنا، بحران آب در ایران موضوع امروز و دیروز نیست، باید حل این مهم در دستور کار تمام سازمان های ذیربط قرار بگیرد تا در آینده شاید وقایع جبران ناپذیر نباشیم، هشدار بحران آب باید خیلی رساتر از آنچه تاکنون اعلام شده به گوش همگان برسد و دولت نیز راهکارهای عملی، کارشناسی و فوری را برای حل این چالش بزرگ کشور درنظر بگیرد.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اقتصادی

بارش‌ برف در ارتفاعات شمال شرق کشور و البرز شرقی

بارش‌ برف در ارتفاعات شمال شرق کشور و البرز شرقی
2024-11-29T07:34:01+03:30
سازمان هواشناسی با اعلام اینکه امروز بارش‌ها در ارتفاعات شمال شرق کشور و البرز شرقی به صورت برف است، از ماندگاری هوای سرد طی پنج روز آینده در نیمه شمالی کشور...

سرمایه گذاری مستقیم خارجی و نقش ایران در رنجیره ارزش جهانی

سرمایه گذاری مستقیم خارجی و نقش ایران در رنجیره ارزش جهانی
2024-11-28T17:00:43+03:30
وزیر اقتصاد نوشت: شرکت در «اجلاس جهانی سرمایه گذاری» در ریاض و گفتگو با وزرای شرکت کننده در این رخداد اقتصادی، فرصتی برای شناخت بیشتر از موقعیت و روند سرمایه...

۱۸۲ همت وام ازدواج و فرزندآوری پرداخت شد

۱۸۲ همت وام ازدواج و فرزندآوری پرداخت شد
2024-11-28T16:20:42+03:30
شبکه بانکی کشور از ابتدای امسال تا هشتم آذر ماه حدود ۱۸۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه ازدواج و فرزندآوری به ۸۳۵ هزار نفر از متقاضیان پرداخت کرد.

قیمت جهانی کامودیتی ها در بخش نفت و انرژی؛ پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳

قیمت جهانی کامودیتی ها در بخش نفت و انرژی؛ پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳
2024-11-28T15:14:01+03:30
اگرچه توجه سرمایه گذاران به نشست آینده اوپک پلاس متمرکز است، به رغم توافق آتش بس اخیر بین رژیم اشغالگر و حزب الله، عدم قطعیت‌ها پس از اظهارات شدید نخست وزیر ...

وزیر نیرو: مشکل ناترازی سوخت بهبود یافت

وزیر نیرو: مشکل ناترازی سوخت بهبود یافت
2024-11-28T14:47:22+03:30
وزیر نیرو گفت: در روزهای اخیر این مشکل ناترازی سوخت بهبود یافته است؛ یعنی گازوئیل تحویلی در حال رسیدن به مرز حدود ۵۰ میلیون لیتر در روز است.

نرخ بهره بین بانکی ثابت ماند

نرخ بهره بین بانکی ثابت ماند
2024-11-28T14:07:26+03:30
نرخ سود بین بانکی در هفته نخست آذر ماه بدون تغییر نسبت به هفته قبل از آن ۲۳.۷۹ درصد اعلام شده است.

بازار خودرو در خواب زمستانی است؛ قیمت جدید خودرو در بازار

بازار خودرو در خواب زمستانی است؛ قیمت جدید خودرو در بازار
2024-11-28T14:07:25+03:30
پس از افزایش قیمت‌ خودرو در کارخانه، هیچ‌گونه خرید و فروشی در بازار خودرو صورت نمی‌گیرد و بازار در رکود مطلق است.

تشریح عملکرد ۱۰۰ روزه شرکت ملی گاز ایران

تشریح عملکرد ۱۰۰ روزه شرکت ملی گاز ایران
2024-11-28T13:54:01+03:30
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اجرای تزریق گاز به ایستگاه کنترل فشار گاز سمنان به‌منظور گازرسانی بدون افت فشار، به بیان بخش دیگری از دستاوردهای دولت...

برون رفت از چالش ناترازی انرژی با استفاده از ظرفیت های دیجیتال

برون رفت از چالش ناترازی انرژی با استفاده از ظرفیت های دیجیتال
2024-11-28T13:40:43+03:30
معاون وزیر نفت در نشست مشترک با معاون فناوری اطلاعات وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به برون رفت از چالش ناترازی انرژی با استفاده از ظرفیت‌های دیجیتال اشاره کرد.

گازرسانی بدون افت فشار

گازرسانی بدون افت فشار
2024-11-28T13:14:00+03:30
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اجرای تزریق گاز به ایستگاه کنترل فشار گاز سمنان به‌منظور گازرسانی بدون افت فشار، به بیان بخش دیگری از دستاوردهای دولت...

زریباف: نوسانات بازار ارز موقتی است

زریباف: نوسانات بازار ارز موقتی است
2024-11-28T12:20:44+03:30
یک تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: به تازگی قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام به تصویب رسید؛ اما این قطعنامه تأثیری بر اقتصاد ایران ندارد.

نوسازی ۷۵ واحد صنعتی در نیمه نخست امسال

نوسازی ۷۵ واحد صنعتی در نیمه نخست امسال
2024-11-28T12:07:23+03:30
معاون وزیر صمت گفت: نوسازی و بازسازی ۷۵ واحد صنعتی که بیش از ۲۰ سال از زمان بهره برداری آنها گذشته در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۳ انجام شد.

واردات ۱۲ میلیارد دلار کالای اساسی به کشور

واردات ۱۲ میلیارد دلار کالای اساسی به کشور
2024-11-28T12:07:23+03:30
در ۸ ماهه امسال ۱۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تن انواع کالای اساسی به ارزش ۱۲ میلیارد دلار وارد کشور شد.

شرایط جدید وام فرزندآوری ابلاغ شد

شرایط جدید وام فرزندآوری ابلاغ شد
2024-11-28T12:07:22+03:30
با ابلاغ بانک مرکزی به شبکه بانکی، متقاضیان دریافت وام فرزندآوری بعد از معرفی به شعبه، ۳۰ روز برای تکمیل مدارک فرصت دارند.

دبیرخانه بزرگترین رویداد صنعت مالی ایران آغاز به کار کرد

دبیرخانه بزرگترین رویداد صنعت مالی ایران آغاز به کار کرد
2024-11-28T11:54:02+03:30
در راستای ارتقای سواد مالی عموم مردم و آشنایی با سرمایه گذاری های مالی دبیرخانه برگزاری هفدهمین دوره رویداد بین‌المللی صنعت مالی تهران آغاز به کار کرد.

مصوبه ترخیص درصدی کالاها تمدید شد

مصوبه ترخیص درصدی کالاها تمدید شد
2024-11-28T11:54:02+03:30
در نتیجه پیگیری های کمیسیون گمرک اتاق ایران و با تلاش‌ و همراهی گمرک ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت، مصوبه ترخیص درصدی کالاها از گمرکات تا پایان فروردین ۱۴...

۷۰ درصد بازار خودروی روسیه دست برندهای چینی

۷۰ درصد بازار خودروی روسیه دست برندهای چینی
2024-11-28T11:40:40+03:30
کارشناس موسسه اویتو اوتو روسیه اعلام کرد که ۷۰ درصد بازار خودروی این کشور دست برندهای چینی است. همچنین متوسط قیمت خودرو در این کشور در ماه اکتبر به ۳.۴ میلیو...

نمایندگان کنگره آمریکا: بانک های هنگ کنگ تحریم های ایران و روسیه را دور می زنند

نمایندگان کنگره آمریکا: بانک های هنگ کنگ تحریم های ایران و روسیه را دور می زنند
2024-11-28T11:27:20+03:30
یک کمیته متشکل از نمایندگان کنگره آمریکا از دولت این کشور خواسته تا با بانک های هنگ کنگ به خاطر کمک به دور زدن تحریم های ایران و روسیه برخورد کند.

تهدید جدید ترامپ علیه مکزیک و کانادا

تهدید جدید ترامپ علیه مکزیک و کانادا
2024-11-28T11:14:03+03:30
رئیس جمهور جدید آمریکا اعلام کرده که به خاطر قاچاق مواد مخدر و مهاجرت غیر قانونی بر واردات همه کالاها از کانادا و مکزیک تعرفه گمرکی اعمال خواهد کرد.

مالیات اصلی ترین ابزار تنظیم گری

مالیات اصلی ترین ابزار تنظیم گری
2024-11-28T10:34:03+03:30
فعالیت‌های غیر مولد و سفته بازی جدی ترین رقیب بخش تولید و عاملی مخرب برای اقتصاد کشور به شمار می‌آید.

نوسانات بازار ارز موقتی است

نوسانات بازار ارز موقتی است
2024-11-28T10:34:02+03:30
تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: به تازگی قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام به تصویب رسید؛ اما این قطعنامه تأثیری بر اقتصاد ایران ندارد .

تخصیص پنج هزار ربع سکه ضرب ۱۴۰۳ در حراج امروز

تخصیص پنج هزار ربع سکه ضرب ۱۴۰۳ در حراج امروز
2024-11-27T19:00:49+03:30
چهلمین حراج سکه طلا مرکز مبادله ارز و طلای ایران با تخصیص ۹ هزار و ۳۰ قطعه انواع سکه طلا به پایان رسید که پنج هزار و ۵۹ قطعه از آنان ربع سکه های ضرب ۱۴۰۳ بود.

افزایش ۴۶۲ درصدی واردات طلا

افزایش ۴۶۲ درصدی واردات طلا
2024-11-27T19:00:48+03:30
۶۱ هزار و ۵۰۰ کیلوگرم شمش طلا استاندارد به ارزش ۴.۶ میلیارد دلار در هشت ماهه سال جاری از گمرکات کشور ترخیص و وارد کشور شده است.

نرخ جدید گاز مایع اعلام شد

نرخ جدید گاز مایع اعلام شد
2024-11-27T19:00:47+03:30
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده‌های نفتی میزان نرخ جدید گاز مایع مازاد بر سهمیه را اعلام کرد.

واردات ۱.۶ میلیارد دلاری موبایل در ۸ ماه

واردات ۱.۶ میلیارد دلاری موبایل در ۸ ماه
2024-11-27T18:47:26+03:30
طبق اعلام گمرک، هفت میلیون و ۳۲۹ هزار دستگاه گوشی تلفن همراه به ارزش ۱.۶ میلیارد دلار از ابتدای امسال تا پایان آبان ماه وارد کشور شده است.

شرط تحویل خودرو صفر در مراکز اسقاط اعلام شد

شرط تحویل خودرو صفر در مراکز اسقاط اعلام شد
2024-11-27T15:07:23+03:30
رئیس ستاد نوسازی ناوگان ضمن بیان اینکه تاکنون بیش از ۹۰ درصد پذیرفته‌شدگان طرح‌های جایگزینی تکمیل وجه را انجام داده‌اند، گفت: شرط تحویل خودرو جایگزین، پذیرش ...

برخورد دوگانه در صنایع غذایی و عدم فهم مشترک از نیازها

برخورد دوگانه در صنایع غذایی و عدم فهم مشترک از نیازها
2024-11-27T15:07:22+03:30
رئیس فدراسیون صنایع غذایی ایران گفت: برخورد دوگانه با صنایع غذایی کشور از سوی وزارت صمت و جهاد کشاورزی سبب شده تا فهم مشترکی از نیازمندی‌های آنها در کشور وجو...

قیمت طلا و سکه امروز ۷ آذر؛ سکه ۵۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان شد

قیمت طلا و سکه امروز ۷ آذر؛ سکه ۵۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان شد
2024-11-27T15:07:22+03:30
قیمت هر قطعه سکه طرح جدید امروز با هفت هزار تومان افزایش نسبت به دیروز ۵۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان شد.

صدور ۴ هزار و ۷۱۴ گواهی تمکن مالی الکترونیک در ۸ ماه

صدور ۴ هزار و ۷۱۴ گواهی تمکن مالی الکترونیک در ۸ ماه
2024-11-27T14:54:17+03:30
بر اساس اعلام شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، در پایان ۸ ماه ابتدایی سال جاری، تعداد ۴ هزار و ۷۱۴ گواهی تمکن مالی الکترونیک برای متقاضیان ص...

۲۹۴۱۸ خودرو از گمرک ترخیص شد

۲۹۴۱۸ خودرو از گمرک ترخیص شد
2024-11-27T14:54:16+03:30
واردات و ترخیص قطعی ۲۹۴۱۸ دستگاه خودرو سواری نو از گمرکات کشور انجام شد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)