میرنیوز

یارانه ۶ میلیارد تومانی برای تامین روزانه آب تهران/ لزوم صرفه جویی در آب شرب

یارانه ۶ میلیارد تومانی برای تامین روزانه آب تهران/ لزوم صرفه جویی در آب شرب 2021-12-29T10:08:17+03:30

عبدااله رشیدی مهرآبادی در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه این موضوع در صورتی است که بخش قابل توجهی از شبکه توزیع آب شرب در شهر تهران به بازسازی و بسیاری از تصفیه‌خانه‌ها نیز به به‌روزرسانی نیاز دارند، اما منابع مالی لازم و کافی در دسترس نیست؛ اظهار کرد: اگر مصرف آب را کاهش دهیم، هزینه‌ای که به عنوان یارانه برای تامین آب شرب پرداخت می‌شود، می‌تواند برای نوسازی شبکه و تاسیسات آن و حتی اصلاح الگوی مصرف سرمایه‌گذاری شود.

وی با اشاره به یارانه سنگینی که برای تامین آب شرب پرداخت می‌شود، گفت: هم‌اکنون قیمت تمام‌شده آب به ازای هر مترمکعب بین ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ تومان است، اما مبلغی که از مشترکان دریافت می‌شود، چند برابر کم‌تر از قیمت تمام‌شده است و رقم قابل توجهی یارانه آب به مصرف‌کنندگان پرداخت می‌شود که ممکن است به صورت دیگری از جیب مصرف‌کنندگان خارج شود، چراکه باید بین درآمدها و هزینه‌های کشور تعادل برقرار شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، تاکید می‌کند: باید توجه داشته باشیم که در پیرامون شهر بزرگی مثل تهران دیگر هیچ منبع جدیدآبی نداریم و از تمامی منابع موجود بهره‌برداری شده و میزان افزایش مصرف نیز بیش از رشد جمعیت است؛ بنابراین با توجه به محدودیت‌های منابع آبی در اطراف شهرها و نیز هزینه‌های بالای تامین آب شرب در مقایسه با تامین آب کشاورزی، توجه به صرفه‌جویی در مصرف آب شرب اهمیت بالایی پیدا می‌کند، به‌ویژه این‌که ظرفیت منابع موجود نیز برای تامین نیازهای مصرف به‌تدریج تحت تاثیر تغییر اقلیم، تغییر الگوی بارش‌ها در کشور و بارگذاری مصارف جدید کاهش یافته است.

رشیدی با بیان اینکه حدود ۹۰ درصد مصرف آب در ایران به بخش کشاورزی اختصاص دارد و در این میان سهم بخش شرب حدود شش درصد است، اظهر کرد : اما وقتی موضوع اهمیت صرفه‌جویی در مصارف آب شرب مطرح می‌شود، بسیاری از افراد با اشاره به سهم بالای بخش کشاورزی از مصارف آب کشور، معترض می‌شوند که چرا حساسیت‌ها و توصیه‌های صرفه‌جویی در مصرف آب معطوف به بخش شرب با سهمی ناچیز از کل مصارف است؟

وی ضمن تاکید بر این نکته که با توجه به شرایط آبی موجود در ایران، صرفه‌جویی و استفاده بهینه از آب در همه بخش‌های مصرف ضروری و بلکه حیاتی است، به این پرسش که چرا با وجود مصرف بالای آب در بخش کشاورزی بر صرفه‌جویی در مصرف آب شرب در کشور تاکید فراوان می‌شود، پاسخ داد و با بیان این‌که دلیل اصلی تاکید بر صرفه‌جویی در مصرف آب شرب، محدودیت منابع آبی در پیرامون شهرها و محل استقرار مناطق شهری است، اظهار کرد: به عنوان مثال برخلاف دهه‌های گذشته، هم‌اکنون پیرامون منطقه‌ای که شهر تهران در آن مستقر شده است، فعالیت کشاورزی چندانی وجود ندارد که بخواهیم آب را به کشاورزی اختصاص ندهیم و آن را برای مصارف شرب تهران اختصاص دهیم.

به گفته رشیدی زمانی در مجاورت شهر تهران و در دشت‌های شهریار و ورامین به صورت گسترده فعالیت کشاورزی انجام می‌شد و صنایع نیز به صورت پراکنده فعال بودند و توزیع آب در بین تمام بخش‌های مصرف متعادل بود، اما اکنون فعالیت‌های کشاورزی به نواحی دیگری منتقل شده و به واسطه رشد جمعیت شهری و افزایش تقاضای مصرف در اطراف بسیاری از شهرهای بزرگ نظیر تهران، منابع آب مازادی وجود ندارد که برای مصارف شرب از آن استفاده کنیم و بنابراین در شرایط کنونی، صرفه‌جویی در مصارف شرب با توجه به محدودیت‌های منابع آبی در پیرامون شهرها اهمیت پیدا کرده است.

وی هزینه‌های سنگین تامین آب شرب در مقایسه با سایر مصارف را دلیل دیگری برای اهمیت صرفه‌جویی در مصرف آب شرب دانست و افزود: نقطه شروع کار در شرکت‌های آب و فاضلاب، تصفیه‌خانه‌ها هستند، اما هزینه‌های تامین آب شرب از پیش از این‌که آب به تصفیه‌خانه برسد آغاز می‌شود. به عبارتی اگر منابع تامین‌کننده آب شرب را آب‌های سطحی در نظر بگیریم، جدا از هزینه‌های لازم برای مدیریت کیفی آب، مهار این آب‌ها ازجمله ایجاد آبگیرها، احداث بندها و سدها هزینه‌های مستقیم فراوانی دارد که در کنار این فعالیت‌ها، گاهی جابجایی جمعیت، به‌هم خوردن چرخه طبیعی آب در حوضه‌های آبریز، تشدید رسوب‌گذاری پشت دریاچه سدها و ... هزینه‌های غیرمستقیمی را برای تامین آب شرب پیش از ورود آن به تصفیه‌خانه‌ها تحمیل می‌کند.

به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، گذشته از این موارد هزینه‌های گزافی نیز برای تصفیه آب در تصفیه‌خانه‌ها، احداث ایستگاه‌های پمپاژ، خطوط انتقال و شبکه توزیع مصرف می‌شود، ضمن آن‌که در کلان‌شهری مانند تهران باید هزاران کیلومتر شبکه توزیع آب به گونه‌ای مدیریت و نگه‌داری شود که آب با کیفیت مناسب در اختیار شهروندان قرار گیرد.

رشیدی سرمایه‌گذاری لازم برای توسعه ظرفیت تصفیه‌خانه‌های آب شرب را بین ۳۰۰ میلیون تا ۴۰۰ میلیون تومان به ازای یک لیتر در ثانیه عنوان و تصریح کرد: برای نمونه، سامانه تصفیه‌خانه شرق تهران در تهرانپارس شامل تصفیه‌های شماره ۳ و ۴ نزدیک ۱۰ مترمکعب بر ثانیه ظرفیت دارد که رقم بسیار سنگینی برای احداث آن‌ها هزینه شده است.

وی با اشاره به وضعیت کاملا نگران‌کننده منابع آب به‌ویژه آب‌های زیرزمینی می‌گوید: اگر گذر شما به حاشیه سد امیرکبیر و یا سایر سدهای تامین‌کننده آب تهران و شهرهای بزرگ بیفتد، به‌خوبی شاهد وضعیت نگران‌کننده کاهش سطح آب موجود در دریاچه پشت این سدها خواهید شد و این در حالی است که بحران بزرگ‌تر در اعماق زمین و آب‌های زیرزمینی در حال وقوع است؛ یعنی جایی که امکان مشاهده آن را نداریم و این وضعیت را نگران‌کننده‌تر می‌کند.

به گفته رئیس مرکز آموزش‌های تخصصی شهید عباسپور دانشگاه شهید بهشتی هم‌اکنون آب شرب بسیاری از شهرهای بزرگ کشور از منابع آب‌های زیرزمینی تامین می‌شود و فاجعه‌ای که در حوزه آب‌های زیرزمینی اتفاق می‌افتد، حتی با وضعیت نگران‌کننده سدها نیز قابل مقایسه نیست و شرایط بدتری حاکم است. وقتی سطح آب زیرزمینی افت پیدا می‌کند و با برداشت‌های بی‌رویه فشار بی‌اندازه به این منابع وارد می‌شود، خلل و فرج ذرات خاک که از آب اشباع بوده‌اند، خالی می‌شود و به‌تدریج این منافذ شروع به نشست می‌کنند و فرونشست زمین اتفاق می‌افتد که می‌تواند کشور را به بیابان بدل کند و حتی اگر در آینده بارندگی‌های فراوان نیز در کشور اتفاق بیفتد، برگشت به حالت سابق به‌راحتی امکان‌پذیر نخواهد بود.

رشیدی مهرآبادی از منابع آب‌های زیرزمینی به عنوان یک گنج بسیار باارزش در زیر زمین که از چشمان ما پنهان است یاد می کند و با ابراز تاسف از این‌که این گنج باارزش در معرض نابودی است می‌گوید: اگر نابودی منابع آب زیرزمینی با پدیده طبیعی دیگری نظیر زلزله همراه شود، رفتار زمین در این شرایط اصلا قابل پیش‌بینی نخواهد بود و ممکن است فرونشست‌های بسیار بزرگی اتفاق بیفتد؛ بنابراین باید به مدیریت مصرف آب در شهرها توجه فراوانی صورت بگیرد.

او با اشاره به راهکارهای متعددی که برای مدیریت تقاضای آب شرب در شهرها و به‌ویژه شهرهای بزرگ وجود دارد، موثرترین و کم‌هزینه‌ترین راهکار را فرهنگ‌سازی مدیریت مصرف بهینه آب دانسته و معتقد است: در کنار این راهکار، باید استفاده از تجهیزات کاهنده مصرف، مدیریت آب بدون درآمد و شناسایی و توسعه ظرفیت‌ها و سامانه‌های جدید آب‌رسانی نیز مورد توجه قرار گیرد و البته هر کدام از راهکارهای موجود، هزینه‌ها و منافعی دارند که باید ترکیبی از این راهکارها با کمترین هزینه و بیش‌تری نمنفعت انتخاب و اجرا شوند. ‌

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اقتصادی

چک الکترونیک راهکاری برای افزایش امنیت مبادلات

چک الکترونیک راهکاری برای افزایش امنیت مبادلات
2024-11-24T16:14:02+03:30
بانک مرکزی، با راه اندازی سامانه چکاد، بستر امنی برای صدور، تأیید، انتقال و استعلام چک به صورت کاملاً دیجیتال به وجود آورده تا مخاطرات چک‌های کاغذی به طور کا...

۳۰ هزار تن قهوه در ۷ ماهه امسال وارد کشور شد

۳۰ هزار تن قهوه در ۷ ماهه امسال وارد کشور شد
2024-11-24T16:14:01+03:30
یک مسئول صنفی گفت: در ۷ ماهه ابتدای سال ۳۰ هزار تن قهوه وارد کشور شد که با رفع مشکل سهمیه بندی می‌توان تمام نیاز داخل را به وسیله فرآورده‌های داخلی پوشش داد.

شیوه تعیین فهرست سیگار تولید داخل با نشان خارجی اصلاح می‌شود

شیوه تعیین فهرست سیگار تولید داخل با نشان خارجی اصلاح می‌شود
2024-11-24T15:47:23+03:30
با توجه به ایرادات وارده به شیوه نامه تنظیمی در خصوص تعیین فهرست سیگار و تنباکوی تولید داخل با نشان بین‌المللی و ایجاد الزاماتی فراتر از قانون برای تولیدکنند...

قیمت برق تجدیدپذیر برای صنایع در آذرماه اعلام شد

قیمت برق تجدیدپذیر برای صنایع در آذرماه اعلام شد
2024-11-24T15:47:22+03:30
تعرفه برق تجدیدپذیر برای اعمال در قبوض صنایع مشمول ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش بنیان و دستگاه‌های اجرایی مشمول ماده ۵ قانون خدمات کشوری برای ماه آذر ۱۴۰۳ اع...

نتیجه بیست و نهمین مرحله حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در سال ۱۴۰۳

نتیجه بیست و نهمین مرحله حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در سال ۱۴۰۳
2024-11-24T15:47:22+03:30
نتیجه بیست و نهمین مرحله از حراج اوراق مالی اسلامی دولتی درسال ۱۴۰۳ (۲۹ آبان ماه ۱۴۰۳) اعلام شد، همچنین تاریخ برگزاری حراج جدید اوراق یاد شده در تاریخ ۶ آذر...

قیمت برق تجدیدپذیر برای صنایع در آذر ماه اعلام شد

قیمت برق تجدیدپذیر برای صنایع در آذر ماه اعلام شد
2024-11-24T15:34:06+03:30
تعرفه برق تجدیدپذیر برای اعمال در قبوض صنایع مشمول ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش بنیان و دستگاه‌های اجرایی مشمول ماده ۵ قانون خدمات کشوری برای ماه آذر ۱۴۰۳ اع...

فرآیندهای مالیات‌ستانی، سیستمی می‌شود

فرآیندهای مالیات‌ستانی، سیستمی می‌شود
2024-11-24T15:07:31+03:30
رئیس‌کل سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه به دنبال یکپارچه‌سازی سامانه‌های حسابداری هستیم، گفت: فرآیندهای مالیات‌ستانی و تشخیص مالیات، سیستمی می‌شود.

۵۶ تکلیف روی میز شورای ملی تامین مالی

۵۶ تکلیف روی میز شورای ملی تامین مالی
2024-11-24T15:07:30+03:30
بر اساس قانون تامین مالی تولید و زیرساخت‌ها تنظیم و انجام بیش از ۵۰ مورد مقرره و تکلیف بر عهده شورای ملی تامین مالی قرار داده شده است.

۳۲۲ کیلومتر راه و راه‌آهن در ۱۰۰ روز به بهره‌برداری و احداث رسید

۳۲۲ کیلومتر راه و راه‌آهن در ۱۰۰ روز به بهره‌برداری و احداث رسید
2024-11-24T14:14:02+03:30
سرپرست شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور از احداث و بهره برداری ۳۲۲ کیلومتر راه و راه آهن در ۱۰۰ روز ابتدایی دولت چهاردهم خبر داد.

دریاچه ارومیه پرباران‌ترین حوضه‌های درجه دو کشور

دریاچه ارومیه پرباران‌ترین حوضه‌های درجه دو کشور
2024-11-24T13:47:22+03:30
حوضه‌های مرزی غرب و دریاچه ارومیه به ترتیب با متوسط بارش ۲۸.۳ و ۱۹.۸ میلی‌متر و بیشینه بارش ۹۹.۸ و ۷۴.۴ میلی‌متر پرباران‌ترین حوضه های درجه دو کشور هستند.

۱۰ صنعت بورسی با بیشترین اثرگذاری در آبان ماه

۱۰ صنعت بورسی با بیشترین اثرگذاری در آبان ماه
2024-11-24T13:47:21+03:30
داده‌های معاونت نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نشان می‌دهد در یک ماه اخیر، ۱۰ صنعت، بیشترین تاثیر را در صعود بازار سهام داشته‌اند.

استانداردهای قوی، زمینه‌ساز استفاده بهینه از فناوری‌های نو

استانداردهای قوی، زمینه‌ساز استفاده بهینه از فناوری‌های نو
2024-11-24T13:47:20+03:30
مشاور مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: گام مهم در رسیدن به اهداف توسعه پایدار، تدوین استانداردهای مرتبط مبتنی بر هوشمندسازی و استفاده از فرصت‌های موجود است.

شاخص بورس رکوردشکنی می‌کند؟

شاخص بورس رکوردشکنی می‌کند؟
2024-11-24T12:54:02+03:30
شاخص کل بورس امروز با رشد ۴۹۱۴۲ واحد به عدد ۲,۳۳۱,۲۰۱ واحد رسید.

کالاهای صادرات برگشتی مشمول مالیات بر ارزش افزوده شد

کالاهای صادرات برگشتی مشمول مالیات بر ارزش افزوده شد
2024-11-24T12:40:43+03:30
بخشنامه گمرک جمهوری اسلامی ایران موضوع شمول مالیات بر ارزش افزوده کالاهای صادرات برگشتی ابلاغ شد.

شاخص بورس رکوردشکنی میکند؟

شاخص بورس رکوردشکنی میکند؟
2024-11-24T12:40:42+03:30
شاخص کل بورس امروز با رشد ۴۹۱۴۲ واحد به عدد ۲,۳۳۱,۲۰۱ واحد رسید.

کالاهای صادارات برگشتی مشمول مالیات بر ارزش افزوده شد

کالاهای صادارات برگشتی مشمول مالیات بر ارزش افزوده شد
2024-11-24T12:27:20+03:30
بخشنامه گمرک جمهوری اسلامی ایران موضوع شمول مالیات بر ارزش افزوده کالاهای صادرات برگشتی ابلاغ شد.

اتمام مصوبه ترخیص درصدی کالاهای حوزه صنعت

اتمام مصوبه ترخیص درصدی کالاهای حوزه صنعت
2024-11-24T12:27:20+03:30
سامانه جامع تجارت اعلام کرد: با توجه به اتمام مصوبه ترخیص درصدی کالاها، پیشنهاد می‌شود ثبت سفارش‌هایی که پیش‌تر از این روش استفاده می‌کردند از روش برات مدت‌د...

پروژه قطار برقی تهران - مشهد از محل تهاتر نفت تامین می‌شود

پروژه قطار برقی تهران - مشهد از محل تهاتر نفت تامین می‌شود
2024-11-24T12:14:03+03:30
مدیرعامل راه‌آهن با اشاره به اینکه راه‌آهن تهران - مشهد به عنوان بخشی از کریدور ریلی بین‌المللی شرق - غرب اهمیت راهبردی دارد، گفت: اعتبار بخشی از این پروژه ا...

کره شمالی محدودیت خرید فرآورده‌های نفتی روسیه را نادیده گرفت

کره شمالی محدودیت خرید فرآورده‌های نفتی روسیه را نادیده گرفت
2024-11-24T12:14:03+03:30
تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد کره شمالی فراتر از حجم مورد تأیید سازمان ملل متحد از روسیه فرآورده‌های نفتی وارد کرده است.

شرایط ابطال گارانتی خودرو اعلام شد

شرایط ابطال گارانتی خودرو اعلام شد
2024-11-24T12:14:02+03:30
اگر خودروسازان موارد مربوط به گارانتی خودرو را رعایت نکنند مردم می‌توانند به آدرس www.irangs.ir مراجعه و از خودروسازان شکایت کنند.

مصوبات جدید ستاد تسهیل برای تولیدکنندگان سیگار و تنباکو

مصوبات جدید ستاد تسهیل برای تولیدکنندگان سیگار و تنباکو
2024-11-24T12:00:41+03:30
با توجه به ایرادات وارده به شیوه نامه تنظیمی در خصوص تعیین فهرست سیگار و تنباکوی تولید داخل با نشان بین‌المللی و ایجاد الزاماتی فراتر از قانون برای تولیدکنند...

لزوم رفع موانع چاه‌ها برای افزایش تولید

لزوم رفع موانع چاه‌ها برای افزایش تولید
2024-11-24T11:47:22+03:30
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان در نشست تولید این شرکت بر گزارش‌دهی مستمر بخش‌های مختلف، کار سیستمی، استفاده از تجربه‌های گذشته و لزوم رفع موانع چاه‌ها برای ...

جلوگیری از هدررفت ۳۰ میلیون فوت‌مکعب گاز در مناطق نفت‌خیز جنوب

جلوگیری از هدررفت ۳۰ میلیون فوت‌مکعب گاز در مناطق نفت‌خیز جنوب
2024-11-24T11:34:04+03:30
رئیس تعمیرات اساسی کارون در مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین‌آلات فرآیندی گفت: با انجام تعمیرات اساسی تقویت فشار گاز بنگستان اهواز ۲ (آماک ۲) از هدررفت ۳...

۱۰ هزار دستگاه ماشین آلات فرسوده داریم

۱۰ هزار دستگاه ماشین آلات فرسوده داریم
2024-11-24T11:34:03+03:30
معاون وزیر صمت گفت: طبق گزارشی که از بخش خصوصی و انجمن‌های مربوطه دریافت کردیم، حدود ۱۰ هزار ماشین آلات فرسوده راهسازی و معدنی هنوز در معادن فعالیت می‌کنند.

وزیر اقتصاد به عربستان سفر می‌کند

وزیر اقتصاد به عربستان سفر می‌کند
2024-11-24T11:34:03+03:30
وزیر امور اقتصادی و دارایی برای شرکت در اجلاس سالیانه سرمایه‌گذاری جهانی (WIPA) با حضور شرکت‌های سرمایه‌گذاری از ۱۰۰ کشور، به عربستان می‌رود.

الزام استفاده از شناسه کالا برای ثبت‌ سفارش های صنایع خودرو

الزام استفاده از شناسه کالا برای ثبت‌ سفارش های صنایع خودرو
2024-11-24T11:34:03+03:30
استفاده از شناسه‌کالا هنگام ثبت‌ سفارش کالاهای مرتبط با دفتر صنایع خودرو الزامی شد.

نفت برنت در سال ۲۰۲۵ به میانگین ۷۳ دلار می‌رسد

نفت برنت در سال ۲۰۲۵ به میانگین ۷۳ دلار می‌رسد
2024-11-24T11:20:44+03:30
بانک آمریکایی جی‌پی مورگان قیمت نفت برنت در سال ۲۰۲۵ را به‌طور میانگین ۷۳ دلار برای هر بشکه پیش‌بینی کرد.

تصمیم غول صنعت آلمان برای کاهش ساعت کاری و دستمزد

تصمیم غول صنعت آلمان برای کاهش ساعت کاری و دستمزد
2024-11-24T11:20:43+03:30
بزرگترین تامین کننده قطعات خودرو در جهان، ساعات کاری و دستمزد حدود ۱۰ هزار کارمند را در آلمان کاهش خواهد داد.

شناسه‌ کالا برای ثبت‌ سفارش‌های ریلی و دریایی الزامی شد

شناسه‌ کالا برای ثبت‌ سفارش‌های ریلی و دریایی الزامی شد
2024-11-24T11:07:21+03:30
سامانه جامع تجارت اعلام کرد: استفاده از شناسه‌کالا هنگام ثبت‌ سفارش کالاهای مرتبط با دفتر صنایع ریلی و دریایی الزامی شد.

فروش ۱۹۴ تن از محموله چای دبش در حراج حضوری

فروش ۱۹۴ تن از محموله چای دبش در حراج حضوری
2024-11-24T10:54:08+03:30
مدیرکل ویژه جمع آوری و فروش اموال تملیکی استان تهران گفت: ۱۹۴ تن چای دبش در حراج حضوری به فروش رسید.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)