میرنیوز

مشکلات اقتصادی ریشه‌های غیر اقتصادی دارد/ نگرش‌ها را تغییر دهید

مشکلات اقتصادی ریشه‌های غیر اقتصادی دارد/ نگرش‌ها را تغییر دهید 2020-02-23T10:33:31+03:30

مرتضی افقه در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه در شرایط فعلی کشور، اگر چه مشکلات برجسته فعلی نمودی اقتصادی دارند، اما اغلب آن‌ها ریشه‌های غیراقتصادی دارند، گفت: برای حل دائمی مشکلات اقتصادی ابتدا باید بسترهای غیراقتصادی لازم برای رشد و رفاه اقتصادی را فراهم کرد، در غیر اینصورت هیچ مکتب اقتصادی یا تئوری و فرمول اقتصادی قادر به حل مشکلات اقتصادی، حداقل در میان مدت و بلندمدت نخواهد بود.

وی ادامه داد: بعد از وقوع انقلاب اسلامی تاکنون، مجموعه‌ای از مکاتب و تئوری‌های متعدد و متنوع اقتصادی مورد آزمون قرار گرفته‌اند که حاصل این چهار دهه، پیچیده‌تر، مزمن‌تر و لاعلاج‌تر شدن معضلات اقتصادی و به تبع آن مشکلات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی بوده است.

ایجاد بسترهای فکری و نگرشی توسعه‌گرا لازمه حل مشکلات اقتصادی

این استاد دانشگاه با بیان اینکه تا بسترهای فکری_نگرشی حاکم بر کشور و جامعه، توسعه‌گرا و هموار کننده رشد و رفاه اقتصادی ایجاد نشوند هیچ فرمولی قادر به پیشبرد اهداف اقتصادی یا حل مشکلات اقتصادی نخواهد بود، اظهار کرد: در تمامی مکاتب، فرمول‌ها و تئوری‌های اقتصادی موجود در ادبیات اقتصادی، وجود این بسترهای فکری - نگرشی هموار کننده پیشرفت و رفاه، پذیرفته شده هستند و با وجود چنین فضایی، نظریه پردازان اقتصادی، به ارائه راه حل اقدام کرده‌اند. آنچه در کشور ما تا کنون اتفاق افتاده، صرف میلیاردها دلار از درآمدهای نفتی و غیرنفتی کشور (همچون بذر کشاورزی)، در فضاهای فکری - نگرشی ضدتوسعه‌ای (زمین‌های نامرغوب) بوده که حاصلی جز شاخص‌های اقتصادی اجتماعی نامطلوب این روزها نداشته است.

وی افزود: بسیاری از دیدگاه‌های حاکم بر تصمیمات کشور، اولویت‌ها و ارزش‌هایی غیر از رشد، رفاه و بهبود معیشت جامعه را هدف گرفته‌اند؛ بنابراین، آنچه در شرایط فعلی کشور جاری است، امری غیرعادی نیست و کاملاً بازتابی است از دیدگاه‌های فکری فلسفی حاکم بر نظام تصمیم‌گیری کشور که شواهد این ادعا را می‌توان در تخصیص منابع بودجه و نیز در گفته‌ها، سخنرانی‌ها و تلاش‌های تصمیم‌گیران به وضوح ملاحظه کرد؛ بنابراین تا ارزش‌ها و اولویت‌های حاکم بر نگرش تصمیم‌گیران تغییر نکند، حتی اگر مشکلات تحریمی رفع شوند، در بهترین شرایط به شاخص‌های اقتصادی اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه ۸۰ باز خواهیم گشت.

حل مشکلات اقتصادی در گرو ارتباط با اقتصادهای پیشرفته جهان

این اقتصاددان در پاسخ به اینکه حذف کامل یا ایجاد محدودیت در روابط اقتصادی با سایر کشورها چه تبعاتی دارد، بیان کرد: محال است بتوان مشکلات اقتصادی را بدون ارتباط با اقتصادهای پیشرفته جهان، حداقل در میان مدت حل کرد. این حرف نه از آن بابت است که نیروهای انسانی و قابلیت‌های غیرانسانی موجود در کشور نتوانند به این هدف برسند، بلکه با توجه به توضیحات پیشین، اصولاً ساختارهای حاکم بر نظام ارزشی تصمیم‌گیران، اجازه رشد بدون توسل به فروش نفت و صرف ارزهای حاصل از آن برای خرید محصولات (سرمایه‌ای، واسطه‌ای و مصرفی) از خارج نخواهد داد.

وی ادامه داد: مرور چهار دهه پس از وقوع انقلاب اسلامی که مهم‌ترین شعار اقتصادی آن رهایی از فروش نفت و اتکاء به توان داخلی بود و این شعار در تمام چهار دهه گذشته و در اهداف برنامه‌های پنجگانه اجرا شده تکرار شد، نشان داد که اساساً جهت گیری نظام فکری - نگرشی حاکم بر تصمیم‌گیران، به سمت چنین هدفی نرفته است. تحمیل انبوه فشارهای ناشی از تحریم‌های فعلی، گواهی است بر این ادعا که تلاش‌های چهاردهه گذشته مسیری غیر از اتکاء به فروش نفت را طی کرده‌اند و امروز بدون تداوم آن مسیر یعنی ارتباط با جهان خارج به قصد فروش نفت و تأمین نیازهای تولیدی و مصرفی داخلی حداقل تا زمان تغییرات اساسی در ساختارهای نگرشی، راهی برای حل معضلات معیشتی رفاهی جامعه وجود ندارد.

کاهش ارتباطات اقتصادی با سایر کشورها نشدنی است

این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد که  با وجود ساختارهای فکری، فلسفی، اجتماعی و فرهنگی ضد توسعه موجود، که نمود آن را می‌توان در تمامی سطوح تصمیم‌گیری و اجرائی مشاهده کرد؛ امکان حتی کاهش ارتباط سیاسی و به تبع آن اقتصادی با کشورها و اقتصادهای پیشرفته امری نشدنی است مگر آنکه حاکمیت تغییرات اساسی در نظام ارزشی حاکم بر تصمیم‌گیری را بپذیرد.  

افقه درباره اینکه آیا تکیه بر توان اقتصادی داخل به معنای نادیده گرفتن روابط خارجی است، تصریح کرد: ساختارهایی که از نظر من مفهوم فرایند توسعه جوامع را در بر می‌گیرند؛ بدون وجود پیش نیازهای بیان شده، تصور نیل به اقتصادی مقاوم، تصوری خیالی و نائل نشدنی است و اصرار به رسیدن به آن با وجود حفظ ساختارهای ضدتوسعه‌ای موجود، جز اتلاف منابع و نیروی انسانی همچون چهار دهه گذشته، حاصلی نخواهد داشت.  

به گفته این کارشناس اقتصادی با توسل به قابلیت‌های مبادلات بین کشوری تجاری، امکان بهره مندی بیشتری برای رشد و رفاه جامعه به وجود خواهد آمد و بعید است امروز کشوری را بتوان یافت که مراودات خارجی خود را قطع یا محدود کرده باشد و مردم آن در شرایط اقتصادی و معیشتی مطلوبی قرار داشته باشند.

وی در پاسخ به اینکه آیا در این زمینه کره شمالی می‌تواند الگوی مناسبی باشد، گفت: برخلاف تصور افرادی که نگران حاکم شدن الگوی کره شمالی بر کشور ایران هستند، تصور می‌کنم که با وجود مفروضات ضدتوسعه‌ای حاکم بر کشور، و در صورت تداوم تحریم‌ها، در میان مدت حتی قادر نخواهیم بود با اقتصادی در حد کره شمالی معیشت مردم را تأمین کنیم.

افقه افزود: با نگرش‌های حاکم که باعث انزوای انبوه نیروهای انسانی نخبه‌ی شده یا باعث مهاجرت بسیاری از نیروهای انسانی نخبه از کشور شده، بعید است در بلندمدت و یا میان مدت بتوان الگوی کره شمالی را هم در کشور پیاده کرد. آنچه باعث شده تاکنون مشکلات معیشتی مردم در ساختارهای ضدتوسعه‌ای موجود، در وضعیت فعلی باقی بمانند، سرمایه گذاری‌های پیشین و دوپینگ درآمدهای نفتی و نیز ذخایر موجود ناشی از این درآمدها (صندوق توسعه ملی) بوده است؛ بنابراین اگر روش و رویه حاکم بر تصمیمات تغییر اساسی نکند، الگوی کره شمالی هم کمک چندانی به آینده کشور نخواهد کرد.  

حل مشکلات اقتصادی با اصلاح نظام فکری‌_ارزشی حاکم بر تصمیمات کلان

وی درباره مشکلات اقتصاد ایران با بیان اینکه اگر چه برجسته‌ترین مشکلات فعلی در کشور نمودی اقتصادی و به تبع آن اجتماعی و حتی مذهبی پیدا کرده‌اند، اظهار کرد: مشکلاتی همچون رشد منفی، رکود توأم با تورم، بیکاری، توزیع به شدت نابرابر درآمدی، انبوه پرونده‌های دادگستری ناشی از ناهنجاری‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، شامل فسادهای اداری-اقتصادی، اعتیاد، نزاع، طلاق، فحشا، سرقت، افسردگی، مهاجرت نخبگان از کشور، در اقتصاد کشور وجود دارند که این معضلات عمدتاً ریشه در نظام فکری - فلسفی و ارزشی حاکم بر تصمیمات کلان کشور دارند و حل کامل یا کاهش آن‌ها منوط به درک همین واقعیت است و بنابراین، تغییرات اساسی در این نظام فکری و فلسفی که اتفاقاً قابلیت‌های لازم را در آموزه‌های مذهبی - دینی ما دارند اما متأسفانه با کج اندیشی مورد غفلت یا بی‌اعتنائی قرار گرفته‌اند.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اقتصادی

ارزش روز سهام عدالت ۳۴ برابر شد

ارزش روز سهام عدالت ۳۴ برابر شد
2024-09-28T19:45:05+03:30
پس از پایان معاملات بازار بورس ایران، ارزش سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی با احتساب و اعمال تمام افزایش سرمایه‌های شرکت‌های بورسی در این سهام به ۱۸ میلیون ۲۰۷ هز...

کاهش نرخ بهره حقیقی با اعمال سیاست پولی محرک رشد بازار می‌شود

کاهش نرخ بهره حقیقی با اعمال سیاست پولی محرک رشد بازار می‌شود
2024-09-28T19:18:24+03:30
گزارش‌ تحلیلی یکی از هلدینگ‌های اقتصادی حاکی از آن است که تغییرات مثبت در نرخ دلار نیما باعث افزایش سودآوری و سود خالص شرکت‌ها به خصوص شرکت‌های دلاری می‌شود.

مطالبات ۱۶۹ هزار میلیارد تومانی پالایشگاه‌ها از دولت

مطالبات ۱۶۹ هزار میلیارد تومانی پالایشگاه‌ها از دولت
2024-09-28T18:38:25+03:30
عضو کمیسیون انرژی مجلس ضمن اشاره به مطالبات ۱۶۹ همتی پالایشگاه‌ها از دولت، گفت: مقرر شده در صورت تایید وزیر نفت و مراجع ذی‌ربط، مطالبات پالایشگاه‌ها و دولت ا...

رئیس‌کل بانک مرکزی شهادت دبیرکل حزب‌الله لبنان را تسلیت گفت

رئیس‌کل بانک مرکزی شهادت دبیرکل حزب‌الله لبنان را تسلیت گفت
2024-09-28T18:11:44+03:30
رئیس‌کل بانک مرکزی با صدور پیامی شهادت سید حسن نصرالله دبیرکل قهرمان و شجاع حزب‌الله لبنان در حمله رژیم سفاک صهیونیستی به ضاحیه جنوبی بیروت را تسلیت گفت.

مرکز مبادله ایران: دوشنبه هر هفته حراج سکه برگزار می‌شود

مرکز مبادله ایران: دوشنبه هر هفته حراج سکه برگزار می‌شود
2024-09-28T17:45:09+03:30
تالار معاملات طلای مرکز مبادله ایران هر هفته میزبان حراج سکه طلا خواهد بود.

تورم خوراکی‌ها در شهریور ماه اعلام شد

تورم خوراکی‌ها در شهریور ماه اعلام شد
2024-09-28T17:18:24+03:30
طبق گزارش مرکز آمار ایران، در شهریورماه سال جاری بیشترین افزایش قیمت برای گروه‌های مختلف کالاهای خوراکی در مناطق شهری کشور مربوط به گروه سبزیجات و حبوبات است.

۳۳.۷ میلیارد دلار ارز واردات تأمین شد

۳۳.۷ میلیارد دلار ارز واردات تأمین شد
2024-09-28T17:18:24+03:30
بانک مرکزی از ابتدای امسال تا ۷ مهر ماه ۳۳ میلیارد و ۷۴۱ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و ...

اوراق مالی اسلامی دولتی جدید منتشر شد

اوراق مالی اسلامی دولتی جدید منتشر شد
2024-09-28T17:05:06+03:30
نماد اراد ۱۷۷ در بیست­­ و سومین حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در تاریخ ۷ مهرماه ۱۴۰۳ عرضه خواهد شد.

پروازهای ایران‌ایر به بیروت لغو شد

پروازهای ایران‌ایر به بیروت لغو شد
2024-09-28T16:25:05+03:30
سخنگوی هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران از لغو پروازهای ایرلاین‌ ملی به فرودگاه رفیق حریری بیروت تا اطلاع ثانوی خبر داد.

آمادگی اصناف و بازاریان برای کمک همه‌جانبه به لبنان

آمادگی اصناف و بازاریان برای کمک همه‌جانبه به لبنان
2024-09-28T15:45:04+03:30
در پی صدور پیام مهم رهبر معظم انقلاب، رئیس سازمان بسیج اصناف آمادگی آحاد اصناف، بازاریان و فعالان اقتصادی را در اجرای فرمان معظم له اعلام نمود.

خط لوله سوخت‌رسانی به نیروگاه چادرملو یزد به بهره‌برداری می‌رسد

خط لوله سوخت‌رسانی به نیروگاه چادرملو یزد به بهره‌برداری می‌رسد
2024-09-28T15:45:04+03:30
یک مقام مسئول از انجام مقدمات لازم برای بهره‌برداری از خط لوله ۱۰ اینچ سوخت‌رسانی نیروگاه سیکل ترکیبی سرو چادرملو به خط لوله ۱۶ اینچ انتقال فرآورده‌های نفتی ...

کمیته تجارت ترجیحی ایران و عمان تشکیل شد

کمیته تجارت ترجیحی ایران و عمان تشکیل شد
2024-09-28T15:45:03+03:30
مدیرکل دفتر غرب آسیا سازمان توسعه تجارت ضمن اشاره به اهمیت امضای موافقت‌نامه‌های ترجیحی در رونق تجارت خارجی از تشکیل کمیته تجارت ترجیحی ایران و عمان خبر داد.

صادرات کره گیاهی (مارگارین) ممنوع است

صادرات کره گیاهی (مارگارین) ممنوع است
2024-09-28T15:31:51+03:30
سازمان توسعه تجارت ایران‌در بخشنامه ای تداوم ممنوعیت صادرات کره گیاهی (مارگارین) را ابلاغ کرد.

علل انفجار معدن طبس تا ۱۰ روز آینده مشخص می شود

علل انفجار معدن طبس تا ۱۰ روز آینده مشخص می شود
2024-09-28T15:31:50+03:30
عضو کمیسیون صنایع مجلس با بیان اینکه نظارت بر ایمنی معادن به‌درستی انجام نمی‌شود، گفت: باتوجه‌به حادثه معدن طبس، در حال بررسی علت و چرایی این حادثه هستیم و ت...

صادرات کره گیاهی (مارگارین) ممنوع شد

صادرات کره گیاهی (مارگارین) ممنوع شد
2024-09-28T15:18:28+03:30
سازمان توسعه تجارت ایران‌در بخشنامه ای ممنوعیت صادرات کره گیاهی (مارگارین) را ابلاغ کرد.

اطراف رودخانه ها اتراق نکنید/ لزوم توجه شهروندان به هشدارها

اطراف رودخانه ها اتراق نکنید/ لزوم توجه شهروندان به هشدارها
2024-09-28T15:05:03+03:30
شرکت آب منطقه‌ای تهران نسبت به بارش باران و احتمال سیلابی شدن رودخانه‌های استان در روز جاری هشدار داد و از مردم خواست از تردد و اتراق در اطراف رودخانه‌ها و م...

فهرست تجهیزات و ملزومات پزشکی مجاز همراه مسافر اعلام شد

فهرست تجهیزات و ملزومات پزشکی مجاز همراه مسافر اعلام شد
2024-09-28T14:51:44+03:30
سازمان توسعه تجارت فهرست تجهیزات و ملزومات پزشکی همراه مسافر را به گمرک ایران ابلاغ کرد.

ثبت نام متقاضیان وام ازدواج شبانه روزی شد

ثبت نام متقاضیان وام ازدواج شبانه روزی شد
2024-09-28T14:25:06+03:30
مهدی صحابی اعلام کرد: در راستای تسهیل ثبت نام متقاضیان تسهیلات ازدواج ضمن به روزرسانی سامانه ثبت نام وام ازدواج زمینه برای ثبت نام شبانه روزی و رزرو بانک مور...

پایداری تولید نفت صادراتی در مناطق نفت‌خیز جنوب

پایداری تولید نفت صادراتی در مناطق نفت‌خیز جنوب
2024-09-28T14:25:06+03:30
مدیرعامل شرکت نفت و گاز آغاجاری گفت: در پی نشت نفت در تأسیسات تلمبه‌خانه شماره ۲ امیدیه با اقدام به‌موقع کارکنان شرکت نفت و گاز آغاجاری از کاهش ۴۰۰ هزار بشکه...

لزوم سرمایه گذاری ۱۵ میلیارد دلاری برای جبران ناترازی برق

لزوم سرمایه گذاری ۱۵ میلیارد دلاری برای جبران ناترازی برق
2024-09-28T14:11:53+03:30
یک مقام مسئول گفت: ناترازی برق به ۱۸ هزار مگاوات رسیده که برای جبران این کمبود، نیازمند احداث ۲۵ هزار مگاوات نیروگاه جدید هستیم که مستلزم سرمایه‌گذاری حدود ۱...

قیمت طلا و سکه ۷ مهر؛ سکه ۴۷ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان شد

قیمت طلا و سکه ۷ مهر؛ سکه ۴۷ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان شد
2024-09-28T13:45:05+03:30
هر قطعه سکه طرح جدید امروز (شنبه، ۷ مهر) در بازار طلای تهران با جهش یک میلیون و ۷۲۰ هزار تومانی، به قیمت ۴۷ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان دادوستد شد.

افت ۸۱۷۴ واحدی شاخص کل بورس در سایه محدودیت دامنه نوسان

افت ۸۱۷۴ واحدی شاخص کل بورس در سایه محدودیت دامنه نوسان
2024-09-28T13:05:09+03:30
در پی حوادث تلخ و ناآرامی‌های روز گذشته در غرب آسیا، امروز شنبه ۷ مهر، فروشندگان تالار شیشه‌ای را سرخ پوش کردند و افت ۸۱۷۴ واحدی شاخص کل را برای بورس اوراق ب...

رشد ۶۵۰ درصدی فروش برق نیروگاه‌ها در بورس انرژی طی یک روز

رشد ۶۵۰ درصدی فروش برق نیروگاه‌ها در بورس انرژی طی یک روز
2024-09-28T11:58:25+03:30
روز چهارشنبه (۴ مهرماه) سهم فروش برق نیروگاه‌های دولتی در بورس انرژی به ۲۹۹ هزار و ۵۲۰ مگاوات ساعت رسید که نسبت به روز قبل با افزایش ۶۵۶ درصدی همراه شد.

ماینرهای غیرمجاز عامل تلفات بخش عمده ای از شبکه برق هستند

ماینرهای غیرمجاز عامل تلفات بخش عمده ای از شبکه برق هستند
2024-09-28T11:58:24+03:30
سخنگوی صنعت برق مصرف برق ماینرهای مجاز در اوج بار شبکه را تقریباً صفر عنوان کرد و با اشاره به تغییر شگردهای تولیدکنندگان غیرمجاز رمز دارایی، از عزم توانیر بر...

۹۷ خودروی وارداتی در بستر سامانه جدید گمرک هوشمند ترخیص شد

۹۷ خودروی وارداتی در بستر سامانه جدید گمرک هوشمند ترخیص شد
2024-09-28T11:45:05+03:30
اولین محموله خودروهای سواری در بستر سامانه جدید گمرک هوشمند امشب از گمرک غرب تهران ترخیص شد.

رشد ۱۴ درصدی تجارت ایران با کشورهای اسلامی/ تجارت به ۳۲.۲ میلیارد دلار رسید

رشد ۱۴ درصدی تجارت ایران با کشورهای اسلامی/ تجارت به ۳۲.۲ میلیارد دلار رسید
2024-09-28T11:45:04+03:30
گمرک اعلام کرد: تجارت غیرنفتی ایران با کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اسلامی در نیمه اول سال‌جاری با ۱۴ درصد افزایش به ۳۲.۲ میلیارد دلار رسید که سهم صادرات ۱۵...

اعمال تعرفه پلکانی برای مشترکان پرمصرف‌ برق

اعمال تعرفه پلکانی برای مشترکان پرمصرف‌ برق
2024-09-28T11:31:45+03:30
مدیرعامل شرکت توانیر از مشترکان خانگی مناطق غیرگرمسیر خواست با کاهش مصرف برق خود متناسب با الگوی مصرف ماه‌های غیرگرم، علاوه بر کمک به شبکه برق از قبوض برق ار...

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ امروز شنبه ۷ مهر

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ امروز شنبه ۷ مهر
2024-09-28T11:31:45+03:30
هر اسکناس دلار آمریکا به ۴۹ هزار و ۵۹۸ تومان و حواله دلار نیز به ۴۶ هزار و ۶۱۵ تومان رسید.

فردا یکشنبه آخرین فرصت ثبت نام حراج سکه

فردا یکشنبه آخرین فرصت ثبت نام حراج سکه
2024-09-28T11:18:26+03:30
حراج سکه مرکز مبادله ایران در روز دوشنبه ۹ مهرماه برگزار می‌شود و متقاضیان برای واریز وجه از ساعت ۱۲ امروز (شنبه ۷ مهرماه) تا ساعت ۲۳ فردا (یکشنبه مورخ ۸ مهر...

کاهش ۷۰ سانتی تراز دریای خزر طی دو سال

کاهش ۷۰ سانتی تراز دریای خزر طی دو سال
2024-09-28T11:18:25+03:30
رئیس موسسه تحقیقات آب از کاهش ۲۱۰ سانتی‌متر تراز آب دریای خزر از سال ۷۵ تاکنون خبر داد و گفت: کاهش تراز آب دریای خزر به خصوص با پیشرفت گرمایش فزاینده کره زمی...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)