میرنیوز
هدایت فهمی، کارشناس ارشد حوزه آب در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اظهار داشت: این موضوع که الگوهای کشت با تغییرات اقلیمی کشور همخوانی و انطباق ندارد، یک آسیب جدی برای بخش کشاورزی بوده است.
وی افزود: طی بیش از یک دهه گذشته تلاش شده بود که این موضوع مهم در برنامه های چهارم، پنجم و ششم توسعه بعنوان احکام برنامه مد نظر قرار گیر تا بخش آب،کشاورزی و محیط زیست با تغییر اقلیم منطبق باشند و سازگاری پیدا کنند؛ منتها این موضوع در مراحل بالاتر مثل سازمان برنامه و بودجه و مجلس نادیده گرفته شد.
* به بحث مهم تغییر اقلیم بی توجه بودهایم
فهمی خاطرنشان کرد: تاکنون بحث تغییر اقلیم چندان جدی گرفته نشده و بر این اساس هیچ برنامه مدون و مشخصی شکل نگرفت و هیچکدام از دستگاه های مرتبط که به هر نحوی متاثر از تغییرات اقلیمی هستند، در این زمینه اندیشه درخور و اقدام قابل توجهی در کارنامه خود ثبت نکردند.
معاون سابق مدیرکل دفتر برنامهریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو افزود: علاوه بر این در بخش کشاورزی سندی وجود دارد بنام "سند ملی آب" که میزان و الگوی مصرف آب کشاورزی در آن پیش بینی شده و می توان گفت سندی قابل اتکاست و الگوی کشت را در مناطق مختلف و بر پایه نوع اقلیم و خاک موجود و تغییرات اقلیمی آینده مد نظر قرار داده که باید هم اکنون نیز این سند جدی گرفته شود.
فهمی با تاکید بر اینکه اگر ضمانت اجرایی این سند ارائه شود، می توان مشکل آبی بخش کشاورزی کشور را تا حدود زیادی حل کرد، گفت: متاسفانه در همین شرایط هم مشاهده میکنیم که فی المثل در منطقه ای که آب کافی ندارد، برنج کشت می شود و یا محصولاتی زراعی و باغی تولید می شود که ارزش اقتصادی بالایی ندارند.
* وقت برای انطباق الگوی کشاورزی با تغییرات اقلیمی بسیار تنگ است
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در ساختار جدید دولت به عنوان متولی اصلی آب کشاورزی می توان از ابزارهای حاکمیتی برای سامان بخشی این موضوع استفاده کرد یا خیر، گفت: مشاهدات و تجربه بنده به عنوان کسی که سال ها در حیطه آب فعالیت کرده ام این بوده که متاسفانه در دوران گذشته با تغییر دولت ها، برنامه های قبلی هم به راحتی کنار گذاشته می شده و شیوه ای جدید در دستور کار قرار می گرفته و همین موضوع آسیب های فراوانی به بخش کشاورزی و تخصیص آب آن وارد کرده است.
معاون سابق دفتر برنامهریزی آب و آبفای کشور همچنین با اشاره به این که دولت ها نباید چرخ را از نو اختراع کنند و برنامه های قبلی را به کلی کنار بگذارند، چرا که این موضوع برای کشور یک آفت است؛ گفت: به نظر من، وقت بسیار تنگ است و باید در زمینه انطباق الگوی کشاورزی با تغییرات اقلیمی هرچه سریع تر وارد عمل شد و با تغییر رویکرد از "حکمرانی مبتنی بر عمران و رشد" به "حکمرانی مبتنی بر پایداری" دست به تغییر زد.
* بخش کشاورزی نمیتواند به تغییرات اقلیم بیتفاوت باشد
وی افزود ما همیشه به رشد و یا اعداد تکیه کرده ایم و از نظرمان این سرفصل ها مهم تر بوده در حالی که برخی از این اقدامات چه بسا مخرب محیط زیست بوده اند و یا به منابع آبی کشور خسارت وارد کرده اند .
وی ادامه داد: شیوهای که بطور عام در بخش کشاورزی ایران وجود دارد به صورت مدیریت بحرانی و موقت است که به حتم کارایی لازم را نخواهد داشت و باید با توجه به تغییرات اقلیمی آینده نگرانه باشد و نه مقطعی.
معاون سابق دفتر برنامهریزی آب و آبفای وزارت نیرو خاطرنشان کرد: تغییر اقلیم یک واقعیت است که بخش کشاورزی حتی اگر بخواهد هم نمی تواند نسبت به آن بی تفاوت باشد.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
تمدید دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات ارزی کوتاهمدت تا پایان سال
۱۴.۵ میلیون تن کالاهای اساسی در بنادر کشور تخلیه شد
مدیرعامل شرکت نفت: برنامه دقیقی برای عبور از زمستان داریم
معاون وزیر نفت: ناترازی انرژی در کشور یک مسئله جدی است
وزیر اقتصاد با رئیس صندوق اوپک گفتگو کرد
ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد
صادرات گاز ایران به عراق از یک نقطه متوقف شد
معاون وزیر نفت:ناترازی انرژی در کشور یک مسئله جدی است
بازار بهینهسازی برق با صدور گواهی صرفهجویی برای دو سرمایهگذار عملیاتی میشود
خودروسازان باید پول قطعه سازان را بدهند
راهنمای معاملات سامانه ارز تجاری منتشر شد
اتابک: بسیاری از معادن ایمن سازی نشده اند
نرخ ارز در مرکز مبادله ۵ آذر؛ دلار نیما ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان شد
چالشها و فرصتهای توسعه صنعت پتروشیمی برسی شد
الگوی کشت باید پویا و تابع اصول حکمرانی آب باشد
تداوم پیشتازی بورس؛ شاخص کل در آستانه فتح کانال ۲.۴ میلیون
ایران دغدغهای برای فروش و صادرات نفت ندارد
تداوم پیشتازی بورس؛ شاخص کل در مرز ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد
همتی تهران را به مقصد ریاض ترک کرد
پرداخت موبایلی تا پایان سال اجرایی میشود
نرخ ارز مبادله ای ۵ آذر؛ دلار نیما ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان شد
تحریم ایلان ماسک رد شد
رفع فوری ۲۴۲ مورد تعرض به اراضی دولتی در آبانماه
جمعآوری ۳۰۰ هزار ماینر غیرمجاز با ۱۰۰۰ مگاوات توان مصرفی در کشور
تخصیص ۶۵ میلیارد مترمکعب آب به بخش کشاورزی تا پایان برنامه هفتم
از امروز دیگر خاموشی در بخش خانگی نداریم؟
ترمز افزایش قیمت طلا کشیده شد
اروپا در آستانه یک بحران گازی دیگر
۱۳۰ هزار میلیارد تومان برای تهاتر سوخت در نظر گرفته شد
ابلاغیه پرورش کاکتوس در راستای توسعه کشت گیاهان کم آببر