میرنیوز
محمدجعفر نعناکار در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به طرح «حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» اظهار کرد: این طرح از جهاتی طرح خوبی است. بهطور کلی این که ما در حوزه حکمرانی سایبری یک رویکرد داشته باشیم، اتفاق مثبتی است، زیرا نه تنها در ایران بلکه در همه کشورها سیاستهای کلی وجود دارد. به نظر میرسد این طرح میخواهد فضای سایبری را ساماندهی کند و همین که یک فهم ایجاد شده که باید برای فضای سایبری و شبکه ملی اطلاعات سیاستگذاری کلان وجود داشته باشد و قاعدهمند شود، اتفاق مبارکی است.
وی در ادامه با بیان اینکه وجود بندهای مختلف باعث شده که ویژگیهای مثبت طرح تحتالشعاع قرار گیرد، افزود: با وجود این، نقدهایی هم از لحاظ فنی و هم از لحاظ حقوقی به این طرح وارد است. این طرح چند بار هم ویرایش شده و در هر نسخه سعی کردند اشکالاتش را مرتفع کنند، اما در نهایت از لحاظ حقوقی بیش از ۱۰ مورد دارد که باید تعیین تکلیف و ابهامزدایی شود و تکلیف بخشهای مبهم آن روشن شود.
این کارشناس فضای مجازی با بیان اینکه یک کمیسیون عالی تنظیم مقررات در این طرح پیشبینی شده، توضیح داد: اعضای این کمیسیون و روش تصمیمگیری آن اینطور است که با پنج رای هم میتوان مصوبهای را در این حوزه ایجاد کرد. درواقع این طرح کمیسیون تنظیم مقررات در وزارت ارتباطات، اختیارات خود وزارت ارتباطات، شورای اجرایی فناوری اطلاعات و مرکز ملی فضای مجازی و به نوعی همه را خلع ید کرده است. با ایجاد این نهاد، هم چندین نهاد به حاشیه رفتهاند و هم برخلاف برنامه توسعه ششم، ساختار حاکمیت بزرگتر شده که باید برایش بودجه در نظر گرفت و مسائل هزینهای دارد و از این لحاظ ایجاد چنین سازوکاری دارای مشکل است.
تبعه ایرانی باید همه جا قوانین این طرح را رعایت کند
نعناکار ادامه داد: ضوابط قیمتگذاری هم در این کمیسیون دیده شده که این ضوابط شورای رقابت، بازار آزاد و خردهفروشی و فعالیت استارتآپی را بهم میریزد. نظام قیمتگذاری در این قانون با بازار آزاد منافات دارد و خودش باعث میشود خیلی از کسبوکارها از بین بروند. یکی دیگر از مسائل این طرح، فعالیت در فضای مجازی را به مثابه احوال شخصی در نظر گرفته و اینکه یعنی هر جای دنیا که بروید، چون تبعه ایران محسوب میشوید باید قوانینی که مصوب شده را اجرا کنید، فارغ از اینکه در ایران هستید یا خارج. این هم در نوع خودش مساله مهمی است.
وی گفت: این طرح، اینترنت ملی را تعریف کرده نه شبکه ملی اطلاعات را، زیرا در آن گفته شده خدمات کاربردی خارجی که روی شبکه ملی اطلاعات مینشیند. در حالی که طبق اسناد شورای عالی فضای مجازی، اینترنت و شبکه ملی اطلاعات دو ساختار مجزا از هم هستند و به هم برتری ندارند. اما در این قانون خدمات کاربردی را روی شبکه ملی اطلاعات تعریف کرده که این به نوعی همان اینترنت ملی است که میگویند نبوده و نیست.
این حقوقدان فضای مجازی خاطرنشان کرد: این طرح از لحاظ حقوقی به شورای عالی فضای مجازی و کمیسیون عالی تنظیم مقرراتی که تشکیل شده، اختیار مطلق داده برای هر نوع تصمیمگیری در آینده و این خیلی خطرناک است. شما ممکن است در حوزه فناوری و نوآوری کسب و کاری راه بیندازید و یک دفعه ببینید کمیسیون عالی آن را خلاف قانون تشخیص داده و یا برایش ضوابط جدیدی گذاشته که خود این منشا فساد است.
قوانین ایران اجازه فعالیت شرکتهای آمریکایی را نمیدهد
نعناکار با اشاره به الزام شرکتهای خارجی به رعایت قوانین ایران برای ادامه فعالیتشان، بیان کرد: این کمپانیها مولتینشنال یا چندملیتی هستند و اصولا با کشوری مانند ایران با این همه تحریمهای مالی و حقوق بشری، همکاری نمیکنند که بخواهند دفتر نمایندگی بزنند. نکته دیگر اینکه آنها طبق قوانین خودمان هم نمیتوانند اینجا نمایندگی داشته باشند. مصوبهای در مجلس شورای اسلامی، اجازه فعالیت به شرکتهای آمریکایی را در ایران نمیدهد. وقتی چنین قانونی داریم آنها چطور میخواهند در ایران دفتر بزنند؟
وی خاطرنشان کرد: بنابراین حداقل پلتفرمهای آمریکایی به دلایل مختلف حقوقی داخلی و بینالمللی در ایران ثبتنام نخواهند کرد. از آن طرف اینکه آیا ایران زیرساختش را دارد که امکانات لازم را فراهم کند هم جای بحث دارد، چون ما هیچ تجربه موفقی نداریم. الان پنج پیامرسان داریم که تقریبا کار نمیکنند. موتور جستوجوی یوز را داشتیم که تعطیل شد، SSLهایمان کار نمیکند. بنابراین ممکن است ماده قانونی برای جایگزینی خدمات خارجی نوشته شود، اما بعید است قابلیت اجرا داشته باشد.
این کارشناس فضای مجازی به تعریف گسترده پیامرسانها در این طرح اشاره کرد و افزود: پیامرسان به معنای عام خودش، فقط شامل مسنجر نیست و حتی فضاهای اشتراکگذاری داده مثل واندرایو و گوگلدرایو هم ممکن است به نوعی پیامرسان محسوب شوند و با این طرح، خیلی از کسب و کارها که روی اینها کار میکنند و یا مردم عادی که روی اینها فعالیت میکنند و فایلهایشان را ذخیره کردند، دچار مشکل میشوند.
فیلترشکنهای طبقهبندیشده، جامعه را دچار طبقات اجتماعی میکند
نعناکار با بیان اینکه با فیلتر کردن شبکههای اجتماعی و خود فیلترشکنها و ارائه VPNهایی که میخواهند طبقهبندی کنند، در جامعه طبقات اجتماعی ایجاد میشود، اظهارکرد: الان یک اینترنت داریم که همه ما از آن استفاده میکنیم و بخشی از آن هم فیلتر است و از VPN استفاده میشود. طبق این طرح بعد از فیلترینگ و فیلتر کردن خود VPNها و در اختیار قرار دادن VPNهای طبقهبندی شده، کشور را به شدت دچار طبقات خواهند کرد که این هم دردسر جدید خواهد بود.
وی درباره لایحه صیانت از داده که پیش از این در دولت در حال پیگیری بود و در نهایت به نتیجه نرسید، گفت: زمانی که من در دولت بودم، پیگیر این لایحه بودم و لایحه حتی به کمیسیون اجتماعی دولت هم رفت اما در نهایت به جایی نرسید. این طرح ربطی به آن لایحه ندارد و دادهها را حفاظت نمیکند، بلکه صیانت از کاربران است. در قانون تجارت الکترونیکی آماده که اگر دادهای نشت کرد، میتوان موضوع را پیگیری کرد اما مشکل اساسی این است که در کشور کسی پیگیر این مساله نیست.
این حقوقدان فضای مجازی ادامه داد: دادههای بعضی از کسبوکارها در سالهای گذشته لو رفت اما دادستانی، مردم و نهادهای مردمی ورود نکردند و به نظر میرسد خیلی برای جامعه مهم نیست که دادهای هم نشت پیدا کند. با وجود جای خالی این قانون، به علت فقر فهم حقوقی کسی پیگیر نیست که بخواهد غرامت بگیرد، هرچند که در قانون تجارت الکترونیکی اگرچه به صورت محدود، این موارد پیشبینی شده و میتوان به آن پرداخت.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
مشکل رفع تعهد ارزی صادرات از محل ورود موقت حل شد
وزیر راه بر تعامل با نمایندگان مجلس تاکید کرد
عرضه ربع سکه ضرب سال ۱۴۰۳
معاون توسعه و نوآوری بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران منصوب شد
ارزانترین و گرانترین استانهای کشور کدامند؟
قیمت نفت ۸۰ دلار پیش بینی می شود
ارزنترین و گرانترین استانهای کشور کدامند؟
تولید ۵ هزار مگاوات برق خورشیدی از طریق نیروگاههای پشت بامی
سرمایه گذاران در بافتهای فرسوده تا ۱۰ سال معاف از مالیات هستند
وزیر جهاد: صادرات پنیر ایرانی به ژاپن تسهیل میشود
تأکید دوباره کشورهای جهان بر توسعه انرژیهای تجدیدپذیر
قیمت نفت ۸۰ دلاری پیش بینی می شود
فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی با جدیت پیگیری میشود
کاهش مصرف برق در بخش خانگی به افزایش تولید صنایع می انجامد
جامعه عشایری به شکل هدفمند وارد سرشماری شود
قیمت سکه یک میلیون تومان افزایش یافت
رشد ۲۴ هزار واحدی شاخص کل بورس در اولین روز هفته
تأثیر قطعنامه شورای حکام بر نوسان دلار موقتی است
افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق برای تمامی مشترکان
تغییر کاربری اراضی کشاورزی با تصاویر ماهوارهای رصد و پایش میشود
افزایش ضمانت معاملات با قابلیت استعلام برخط قراردادهای استاندارد
اعلام جزئیات پذیرشهای جدید بورس کالا
رشد ۴۹۴۹ واحدی شاخص کل بورس در ساعات ابتدایی بازار
امروز در اغلب مناطق کشور جو آرام است
جاده چالوس برای تردد تهرانیها باز است
برنجهای وارداتی در حال ترخیص است
بخشی از جاده چالوس بازگشایی شد
پرواز هواپیماهای ایرانایر به فرودگاه استانبول روزانه شد
همتی: دولت مصمم به حذف رانت و کاهش کسری بودجه است
چالوس مسدود است، تردد از محورهای هراز و فیروزکوه انجام شود