میرنیوز
نصرالله پژمانفر، عضو کمیسیون تلفیق مجلس در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس درباره ضرورت تداوم عرضه نفت و فرآوردههای نفتی در بورس انرژی گفت: عرضه نفت در بورس یکی از تاکتیکهای کشور برای مقابله با تحریمهای نفتی بود. در دورانی که صادرات نفت تحریم بود تصمیم بر آن شد تا بازیگران بخش خصوصی با ورود به این عرصه، در فروش نفت به دولت کمک کنند.
وی افزود: البته برای رسیدن به نتیجه این مساله نیازمند زمان هستیم اما در همین یک سال که سازوکار بورس انرژی راه اندازی شد، نتایج قابل قبولی به دست آمد. البته صادرات نفت خام صادرات نفت از طریق بورس چشمگیر نبود که این موضوع هم دلایلی داشت. اولا بخش خصوصی ما تجربه حضور در بازار نفت را نداشت و باید به ان زمان داد؛ ثانیا جذابیت های لازم هم از طرف شرکت ملی نفت در نظر گرفته نشد.
پژمانفر ادامه داد: هرچند موفقیت فروش نفت در بورس چشمگیر نبود اما در زمینه صادرات فرآورده هایی مانند بنزین، گازوئیل، نفت سفید و گاز مایع از طریق بورس انرژی موفقیت بزرگی داشتیم؛ چرا که بخش خصوصی در دوره قبلی تحریمها تجربه این بازار را به دست آورده بود و شرکت ملی پالایش و پخش نیز همکاریهای لازم را انجام داد.
عرضه فرآورده در بورس 1.7 میلیارد دلار ارزآوری داشت
عضو کمیسیون تلفیق مجلس خاطر نشان کرد: طبق آمار در کمتر از 4 ماه که شرکت ملی پالایش و پخش، فرآورده را در بورس عرضه کرد، حدود 1 میلیارد لیتر بنزین، حدود 1.2 میلیارد لیتر هم گازوئیل و نیم میلیارد لیتر هم در مجموع نفت سفید گاز مایع به فروش رسید که سر جمع آنها 2.7 میلیارد لیتر میشود. در نتیجه در همین مدت کوتاه، 1.7 میلیارد دلار ارز وارد کشور شد که این رقم در شرایط تحریم و بحث کسری بودجه، میتواند کمکی به دولت باشد.
وی با اشاره به سهمیه بندی بنزین تصریح کرد: سهمیهبندی بنزین باعث میشود که حدود 20 میلیون لیتر در روز از مصرف و قاچاق بنزین کم شود؛ بنابراین میتوان مازاد آن را از طریق بورس انرژی صادر کرد. بخش خصوصی هم نشان داد در زمینه صادرات فرآورده توانمندی لازم را دارد که با حمایتهای وزارت نفت میتواند در حوزه صادرات نفت هم وارد شود.
پژمانفر با انتقاد از تاخیر در راه اندازی بورس نفت گفت: راه اندازی بورس نفت باید پیش از اعمال تحریم ها صورت میگرفت اما این کار به بعد از اعمال تحریم های نفتی 13 آبان سال گذشته موکول شد. آن موقع زمان مناسبی نبود و باید از قبل تمرین فروش نفت در بورس انجام میشد ولی در بحث فرآورده ما زمان مناسبی دست به این کار شدیم؛ کما اینکه شنیده میشود تحریم بعدی آمریکا، در حوزه فرآوردههای نفتی باشد.
عضو کمیسیون تلفیق مجلس با بیان اینکه در شرایط موجود نیازمند توسعه این بازار هستیم افزود: برای این منظور میتوانیم نفت کوره را هم در بورس عرضه کنیم و بخش خصوصی هم به خرید آن تمایل دارد. اما در این مساله ما با مشکلاتی مواجه هستیم که ناشی از انعطاف ناپذیری برخی دستگاههای وزارت نفت است. من درخواستم این است که شرکت ملی نفت هم مانند شرکت پالایش و پخش منعطف تر عمل کند و قیمتگذاری هوشمندانه تری در نفت و فرآورده داشته باشد. بدین صورت درآمدهای ارزی کشور افزایش خواهد یافت.
وزارت نفت از عرضه نفت و فرآورده در بورس انرژی حمایت کند
وی درباره دیگر راه های توسعه بازار بورس انرژی خاطر نشان کرد: در کنار بحث عرضه نفت کوره و قیمتگذاری مناسب، اقدام دیگر ایجاد امکان تحویل دریایی فرآوردههای نفتی بوده که مسئول آن شرکت ملی نفت است. در حال حاضر فرآوردههایی که شرکت پالایش و پخش عرضه میکند تحویل در خشکی است که بازار آن هم فقط محدود به کشورهای اطراف از جمله پاکستان، افغانستان و عراق میشود. اگر شرکت ملی نفت بتواند تحویل در دریا را هم ایجاد کند بازار هدف ما به تمام کشورها دنیا توسعه خواهد یافت.
پژمانفر درباره نقش مجلس در الزام قانونی عرضه نفت و فرآورده در بودجه 99 اظهار داشت: سال گذشته مجلس در لایحه بودجه وزارت نفت را مکلف کرد تا نفت و فرآورده را در بورس عرضه کند. هرچند در حوزه فروش نفت از این طریق کارنامه چشمگیر نبود زیرا این موضوع نیازمند بازه زمانی 3 الی 4 ساله است ولی آثار مثبت آن در حوزه فرآورده مشاهده شد. بنابراین برای اینکه این راهکار به حالت ایده آل خود برسد نیازمند زمان هستیم. در این راستا نمایندگان مجلس میتوانند در لایحه بودجه سال 99 باز هم وزارت نفت را عرضه در بورس مکلف کنند.
عضو کمیسیون تلفیق مجلس تاکید کرد: در این خصوص وزارت نفت هم باید حمایت بیشتری از این قضیه کند تا با موفقیت از گردنه تحریم ها عبور کنیم. ضمن اینکه با این کار میتوانیم بازیگرانی تربیت کنیم که اگر در آینده دوباره مورد تحریم قرار گرفتیم، به مشکل چندانی برنخوریم. چنانکه در دوره تحریمهای قبلی ما روی فرآورده تمرکز کردیم که نتیجه آن ورود بازیگران بخش خصوصی و ارزآوری 1.7 میلیارد دلاری در حدود چهار ماه بود. بنابراین با ادامه این کار در تحریمهای احتمالی آینده، اقتصاد کشور از آسیب مصون خواهد شد.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری فارس
مشارکت ۱۹ بانک در توزیع سود سهام عدالت
راهآهن: مسیر ریلی مشهد باز است
وضعیت بارشها در ایران بحرانی است
توافق با روسیه برای حمل ۶۰ میلیون تن کالا از طریق خاک ایران
صیانت از ذخایر ژنتیک خزر برای پایداری اقتصادی ضروری است
چالش زمینهای کشاورزی موقوفه با کمک سازمان اوقاف رفع میشود
قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ امروز ۲۸ آذر
اطلاعیه جدید درباره ثبت سفارش بدون سابقه تا سقف ۵۰۰ هزار دلار
آغاز حراج سکه از ساعت ۱۲ امروز
پیش بینی افزایش تورم آمریکا در ۲۰۲۵
میرمحمد صادقی از چهرههای برجسته بخش خصوصی درگذشت
۸۴ درصد ارزش بازار سهام در اختیار ۱۰ صنعت بزرگ
زیان ۴۵۰ میلیون دلاری فولادسازان به دلیل قطعی برق
قیمت جهانی نفت ۲۸ آذر؛ برنت ۷۳ دلار و ۲۰ سنت شد
قیمت جهانی نفت 28 آذر؛ برنت ۷۳ دلار و ۲۰ سنت شد
قیمت جهانی طلا ۲۸ آذر؛ هر اونس ۲۶۴۴ دلار و ۶۲ سنت
آغاز واریز سود سهام عدالت از امروز
فعالیت سامانه جدید بارشهای برف و باران در کشور تا روز شنبه
تحویل ۸۰ میلیون لیتر سوخت مایع نیروگاهی در روز گذشته
فرزین: گروهی تلاش می کنند با پخش شایعه دل مردم را خالی کنند
سود سهام عدالت از فردا واریز میشود + جزئیات
۸ هزار و ۵۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاه از مدار خارج شد
لزوم توجه به انرژی تجدیدپذیر برای جبران ناترازی ها
۸ هزار و ۵۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاه از مدار خارج شدند
هدفگذاری افزایش طول عمر ساختمان به بالای ۵۰ سال
صدور هشدار نارنجی افزایش آلودگی هوا در تهران
رکورد تحویل گاز به شبکه شکست
افزایش ۳ درصدی مصرف گاز تهرانیها در یک روز
بانک مرکزی: یک میلیون فقره چک الکترونیکی صادر شد
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی منصوب شد