میرنیوز
به گزارش ایسنا، محمد رحمانی، کارشناس اقتصادی درباره ابعاد اقتصادی کشاورزی سیل سیستان و بلوچستان و سیاست های کشاورزی اظهار کرد: باریدن ۳۰۰ میلی متر باران در عرض ۴۸ ساعت در سیستان و بلوچستان بود که این حجم باران باعث راه افتادن سیل میشود و در سیستان و بلوچستان مسبوق به سابقه نبوده است.
وی گفت: جنوب بلوچستان، بیشترین آسیب را در سیل دیده است؛ به گونه ای که هزار هکتار باغ موز کامل تخریب شده است. زیرساخت ها در این مناطق زیاد تخریب شده است.
رحمانی افزود: قسمت اعظم موز مصرفی کشور در منطقه زرآباد بلوچستان تامین می شود؛ به نحوی که این منطقه را پایتخت موز ایران نام گذاری کرده اند. این باغ ها ۱۰۰درصد تخریب شده اند. محصولات کشاورزی در این سیل آسیب جدی دیده اند.
این کارشناس اقتصادی که شب گذشته در برنامه پایش سخن میگفت، با بیان اینکه مردم از این سیل نیز توانسته اند استفاده کنند، گفت: مردم در زمین های کشاورزی که آب جمع شده اند، حصار ایجاد کردهاند تا آب بیرون نرود و از این طریق آب کشاورزی خود را تامین کردهاند.
وی ادامه داد: هواشناسی سه روز قبل از سیل پیشبینی بارش ۶۰ تا ۹۰ میلیمتری را داشت. نکته ای که در اینجا وجود دارد این است که برخی از سدهای بزرگ سیستان و بلوچستان بیش از ۱۰ سال خشک بوده اند. یکی از علل سیل، این بود که آب منطقه ای سیستان و بلوچستان بر اساس بارش ۵۰ میملیمتری برنامه های خود را چیده بود.
رحمانی گفت: با این حال آب های عبوری از سدها بیش از مقدار ظرفیت آنها بوده است و اگر سدها قبل از سیل نیز خالی می شدند، بازهم مشکلات ایجاد می شد. البته در حالت کلی و با توجه به شرایط خشکسالی سیستان و بلوچستان کسی جرات نمی کند سد را خالی کند. چون ممکن است پیشبینی های هواشناسی در واقعیت رخ ندهد و ضرر هنگفتی به منابع آبی وارد شود.
وی افزود: بیشتر تخریب ها در جنوب غرب سیستان بوده است که سد کاریانی در آنجا قرار است مستقر شود. اگر این سد در آن منطقه وجود داشت، این خرابی ها حاصل نمی شد.
این کارشناس اقتصادی کشور گفت: در سیل سیستان و بلوچستان، تمهیدات لازم قبل از وقوع سیل نیز اندیشیده نشد که همین عامل مشکلات سیل را دوچندان کرد.
در ادامه علیرضا کردلو، کارشناس اقتصادی درباره بهرهوری کشاورزی در کشور نیز گفت: بهرهوری در کشاورزی، تنها بهرهوری در تولید محصولات نیست. در بهره وری باید، زنجیره کشاورزی را مد نظر قرار داد.
وی بیان کرد: در کشاورزی تجاری، باید همه زنجیره از تولیدکننده تا مصرف کننده، بهرهوری بالایی داشته باشند، چون در غیر این صورت، کشاورزی پیشرفت نخواهد کرد.
کردلو ادامه داد: وضعیت کشور در کشاورزی تولید محور، مطلوب ارزیابی می شود. اما رویکرد صحیح در این حوزه، کشاورزی ارزش محور است. یعنی زمانی کشاورزی ارزش دارد که بتوان محصولات آن را فروخت و صادر کرد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه کشاورزی رودخانه ای در مقابل کشاورزی قراردادی است، گفت: در کشاورزی رودخانه ای، کشاورز بر اساس تشخیص خود اقدام به کشت محصول می کند اما در کشاورزی قراردادی، خریدار به شما سفارش کشت محصول را می دهد که در این روش کشاورزی بهینه است بهره وری بالایی دارد.
وی افزود: در کشاورزی تجاری، نگاه کشاورز به بازار و تجارت است و مبتنی بر آن کشت محصول را انجام می دهد. برای تغییر رویکرد از کشاورزی سنتی به تجاری، نیاز به یک نهاد واسط داریم تا با شناخت بازار به کشاورز کمک کند چه مصولاتی را کشت کند.
این کارشناس اقتصادی گفت: این واسطه ها مراکز توسعه خدمات کسب و کار هستند که نیروی انسانی آنها ظرفیت سازی شده اند تا این کار را انجام دهند. ما در این زمینه ضعف نیروی انسانی متخصص و کارآمد داریم.
کردلو در پایان افزود: به تازگی در کشور در این خصوص فعالیت هایی در حال انجام است اما هنوز جای کار زیادی احساس می شود. ما نیاز به ظرفیت سازی برای نیروی انسانی در زمینه ایجاد نهادهای واسط برای امر کشاورزی تجاری داریم تا از این طریق به بهره ور شدن کشاورزی سرعت ببخشیم.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
۳۱ هزار و ۷۰۰ هکتار چغندرقند پاییزه کشت شد
تاثیر ۴ عامل در میزان محاسبه حقوق دولتی در حوزه معدن
بانک توسعه اسلامی نقش مؤثرتری در تأمین مالی پروژههای ایران ایفا کند
دیدار سهجانبه برای مدیریت آفات و کاهش خسارتهای کشاورزی
رویکرد فعال ایران برای ایفای نقش در تغییر پارادایم صنعتی جهان
تمدید دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات ارزی کوتاهمدت تا پایان سال
۱۴.۵ میلیون تن کالاهای اساسی در بنادر کشور تخلیه شد
مدیرعامل شرکت نفت: برنامه دقیقی برای عبور از زمستان داریم
معاون وزیر نفت: ناترازی انرژی در کشور یک مسئله جدی است
وزیر اقتصاد با رئیس صندوق اوپک گفتگو کرد
ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد
صادرات گاز ایران به عراق از یک نقطه متوقف شد
معاون وزیر نفت:ناترازی انرژی در کشور یک مسئله جدی است
بازار بهینهسازی برق با صدور گواهی صرفهجویی برای دو سرمایهگذار عملیاتی میشود
خودروسازان باید پول قطعه سازان را بدهند
راهنمای معاملات سامانه ارز تجاری منتشر شد
اتابک: بسیاری از معادن ایمن سازی نشده اند
نرخ ارز در مرکز مبادله ۵ آذر؛ دلار نیما ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان شد
چالشها و فرصتهای توسعه صنعت پتروشیمی برسی شد
الگوی کشت باید پویا و تابع اصول حکمرانی آب باشد
تداوم پیشتازی بورس؛ شاخص کل در آستانه فتح کانال ۲.۴ میلیون
ایران دغدغهای برای فروش و صادرات نفت ندارد
تداوم پیشتازی بورس؛ شاخص کل در مرز ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد
همتی تهران را به مقصد ریاض ترک کرد
پرداخت موبایلی تا پایان سال اجرایی میشود
نرخ ارز مبادله ای ۵ آذر؛ دلار نیما ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان شد
تحریم ایلان ماسک رد شد
رفع فوری ۲۴۲ مورد تعرض به اراضی دولتی در آبانماه
جمعآوری ۳۰۰ هزار ماینر غیرمجاز با ۱۰۰۰ مگاوات توان مصرفی در کشور
تخصیص ۶۵ میلیارد مترمکعب آب به بخش کشاورزی تا پایان برنامه هفتم