میرنیوز
به گزارش ایسنا، فصل زمستان همیشه با افزایش مصرف گاز همراه بوده و یکی از دلایل این است که ما همچنان در حال توسعه شبکه گاز هستیم و توسعههای خوبی هم در بحث گازرسانی روستایی انجام شده و هر سال حدود ۳۰۰۰ روستا به شبکه گاز متصل شدند، بنابراین بخشی از این افزایش مصرف ناشی از توسعه شبکه گاز است.
اما امسال شاهد شیوع ویروس کرونا بودیم تا جایی که حتی در تابستان مصرف گاز بیش از پیش افزایش یافت، زیرا مصرف آب گرم و شستوشوی مردم بیشتر شد و طبق تحلیل کارشناسان بخشی از این افزایش مصرف هم به همین دلیل است، حسن منتظر تربتی - مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران معتقد است که اتفاق سنتی در کشور ما وجود دارد و مصرف انرژی در بخشهای مختلف در کشور ما بالاست و همین میتواند سبب افزایش بیشتر گاز و دیگر انرژیهای کشور باشد، تا جایی که در تابستان هم شاهد افزایش ۷ تا ۱۰ درصدی مصرف بودیم، اما این مسئله در تابستان کمتر مشهود بود و اکنون در زمستان بیشتر قابل توجه است.
به گفته وی موضوع این است که کمتر کشوری شانس داشتن یک عسلویه و پارس جنوبی را داشته، اما ما پارس جنوبی داشتیم و آن را توسعه دادیم و از آن استفاده میکنیم و این روزها به مقدار بیش از دو فاز پارس جنوبی توسعه تولید داشتیم، اما عمده آن به مصرف بخش خانگی اختصاص مییابد، در حالی که باید از افزایش تولید عبور کنیم و به سوی مصرف بهینه انرژی برویم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: مصرف روزانه گاز در بخش خانگی این روزها به حدود ۶۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است و پیشبینی شده در روزهای آینده تا روزانه ۶۵۰ میلیون مترمکعب هم برسد و این روزها بیشتر نگرانی افزایش مصرف در بخش خانگی است و نگرانیم که اگر گازرسانی به صنایع کم شود باید سوخت جایگزین (مازوت و گازوئیل) برای آن مصرف شود که همین موضوع میتواند سبب آلودگیهای محیط زیستی باشد و مشکلات حمل و نقل هم دارد.
وضع کنونی، مرحله هشدار است تا به موازات افزایش تولید گاز و توسعه، موضوع بهینهسازی مصرف انرژی را هم در نظر بگیریم، زیرا هر سال شاهد افزایش مصرف خواهیم بود و محدودیت گازرسانی به صنایع رخ میدهد و شرایط هر سال بدتر خواهد شد.
راهکار دولت چیست؟
اما در این میان دولت با هدف کمک به دهکهای پایین جامعه موضوع رایگان شدن قبوض گاز در کشور برای مشترکان خوش مصرف را مطرح کرده تا شاید از طریق تشویق مشترکان بتواند میزان مصرف گاز را کاهش دهد، بر اساس مصوبه دولت برای نحوه محاسبه قبوض گاز، کشور به پنج اقلیم تقسیم بندی شد. همچنین هر سال به دو بازه زمانی ایام گرم و سرد تقسیم شده که میزان گازبها در این ایام متفاوت است. ایام سرد از ۱۶ آبان تا ۱۵ فروردین و ایام گرم از ۱۶ فروردین تا ۱۵ آبان است. اقلیمها نیز از خیلی سرد در اقیلم اول تا خیلی گرم در اقلیم پنجم دستهبندی شده است.
با توجه به این تقسیمبندیها در هیات دولت مصوب شد که در ایام سرد سال، مشترکان در اقلیمهای ۱، ۲ و ۳ اگر در هر ماه کمتر از ۲۰۰ متر مکعب گاز مصرف کنند، از تخفیف ۱۰۰ درصدی بهرهمند خواهند شد. میزان مصرف مجاز برای اقلیم ۴ در ایام سرد سال ۱۵۰ متر مکعب در ماه و برای اقلیم ۵ نیز ۱۰۰ متر مکعب در هر ماه تعیین شده است.
بر اساس این تقسیمبندی گازبهای ۳۳ درصد مشترکان رایگان خواهد بود که اغلب در دهکهای یک تا ۳ قرار دارند. اگر دهک چهارم نیز بتواند مصرف گاز خود را تا این میزان کاهش دهد، حدود ۴۰ درصد جمعیت کشور گاز را بدون پرداخت گاز بها مصرف میکنند. این سقف مصرف در ایام گرم سال تغییر میکند و سقف مصرف ۴۵ متر مکعب در ماه برای هر ۵ اقلیم در نظر گرفته شده است.
این مصوبه از اول دی ماه اجرایی شده است و قبضهایی که در آینده به دست مشتریان میرسد و الگوی مصرف را رعایت کردهاند، رایگان خواهد بود. علاوه بر این اگر همه مصرفکنندگان مصرف گاز را به نسبت سال های ۹۶ و ۹۷ حدود ۱۰ درصد کاهش دهند، کل گازبها با ۱۵ درصد تخفیف محاسبه خواهد شد.
در این بین اما برای مشترکان پر مصرف نیز جریمه لحاظ شده به گونه ای که اگر مشترکان پر مصرف به نسبت سال 1396 و 1397 بیش از ۱۵ درصد افزایش مصرف داشته باشند قیمت کل گاز مصرفی ۱۵ درصد افزایش پیدا میکند.
مشترکان چگونه مصرف خود را کاهش دهند؟
صرفه جویی در مصرف گاز نه تنها به اقتصاد کشور و پایداری شبکه کمک خواهد کرد بلکه با مصوبه اخیر دولت به اقتصاد خانوارها نیز کمک می کند، با این تفاسیر لازم است تا همه مشترکان مدیریت مصرف را سرلوحه کار خود قرار دهند، اما چطور می توان مصرف گاز را کاهش داد؟ بهتر است صرفه جویی را از ساده ترین راه ها شروع کرد. با کم کردن دمای خانه و پوشیدن لباس گرم می توانید در مصرف گاز صرفه جویی قابل توجهی کنید؛ یعنی با کم کردن فقط یک درجه از دمای خانه، می توانید هزینه هایی را که صرف گرمایش منزل می شود تا پنج درصد کاهش دهید.
یک پنجره با شیشه تک جداره تقریباً ۱۰ برابر یک دیوار عایق کاری شده هم اندازه خود تلفات حرارتی دارد. برای کاستن از مشکلات ناشی از پنجرهها، میتوان از راههای مختلف یک لایه هوای ساکن بین محیط داخل و خارج ایجاد کرد، با انجام این کار تلفات حرارتی پنجره به نصف کاهش مییابد. برای ایجاد این لایه هوا راههای مختلفی وجود دارد.
برای دو جداره کردن پنجره یک جداره موجود میتوان یک لایه دیگر از شیشه یا اکریلیک شفاف دیگر روی آن نصب کرد و فضای بین آنها را کاملاً درزبندی کرد. در این فضا باید مقداری ماده جاذب رطوبت قرار داد تا رطوبت این فضا را کاملاً بگیرد.
همچنین عایقهای ویژه پنجره میتواند راهکار مناسبی باشد، این عایق ها را که به شکل برچسبهای شفاف ساخته میشوند به راحتی میتوان روی شیشه پنجرهها چسباند و بخشی از خواص پنجرههای دو جداره را در آنها به وجود آورد. این برچسبها باعث میشوند ورود گرما در تابستان تا ۸۰ درصد کاهش یابد. علاوه بر این انواع کم تابش این محصولات (Low-E) قادرند تلفات حرارتی و زمستانی را نیز تا ۳۰ درصد کاهش دهند.
راه دیگر برای بالا بردن کارآیی پنجرههای موجود، نصب ورقههای پلاستیکی شفاف روی پنجرهها است. این ورقههای شفاف را میتوان توسط چسبهای دوطرفه طوری به شیشه چسباند که چند میلیمتر با آن فاصله داشته باشند.
کار سادهتری که میتوان انجام داد این است که در چند هفته از سال که هوا خیلی سرد است روی پنجرهها نایلون کشید و دور تا دور آن را با چسب نواری پهن چسباند. با این کار در درجه اول شرایط آسایش بالاتری برای ساکنین ایجاد میشود و در کنار آن در مصرف سوخت نیز صرفهجویی میشود.
از سوی دیگر نصب پردههای کاملاً چیندار که پنجره را کاملاً بپوشاند میتواند جلوی اتلاف حرارت را به مقدار زیادی بگیرد. این پردهها در فصل تابستان نیز جلوی تابش خورشید را میگیرند و به خنک نگه داشتن داخل ساختمان کمک شایانی میکنندف بویژه اگر آستر براق داشته باشند.
به اندازه بودن و نصب صحیح پرده بسیار مهم است. پرده باید طوری باشد که هوا نتواند پشت آن آزادانه حرکت کند. برای این کار میتوان فاصله ریل پرده تا دیوار را با چیزی مانند تخته پرکرد یا گیرهها را طوری به پرده زد که خود پرده تا دیوار تا ادامه پیدا کند. همچنین میتوان پایین پرده را با وسیلهای بر روی دیوار ثابت کرد.
یکی از بزرگترین دلایل اتلاف سوخت در منازل، استفاده نادرست از اجاق گاز است. زیاد کردن بیش از حد شعله، قرار دادن ظروف کوچک روی شعلههای بزرگ و ظروف بزرگ روی شعلههای کوچک، از مهمترین اشتباهاتی است که برخی خانمهای خانهدار مرتکب میشوند و باعث هدر رفتن ۴۰ درصد سوخت اضافی میشوند. در ضمن، حواستان باشد که شعله اجاق گازتان باید آبی بسوزد.
علاوه بر این در حمام به جای باز گذاشتن یکسره دوش آب، مقداری آب گرم در وان بریزید و پس از شستشوی کامل، فقط برای آبکشی نهایی از دوش استفاده کنید.
یکی دیگر از راههای صرفهجویی سوخت در فصل زمستان، بستن کامل درهای منزل و حتی اتاقهاست. اگر اتاق سردی دارید که داخل آن بخاری یا هیچ وسیله گرمازایی روشن نیست، باید در طول زمستان در آن را ببندید تا از ورود سرما به داخل خانهتان جلوگیری کنید.
برای این که ۱۰ درصد در مصرف سوخت صرفهجویی کنید، میتوانید از اتاق خوابتان شروع کنید. در زمستان هوای اتاق را آنقدر گرم نکنید که مجبور به باز گذاشتن پنجرهها شوید. پنجرهها و کانال کولر را خوب عایقبندی کنید. در زمستان تختتان را از پنجره دور نگه دارید تا زیادی سردتان نشود و مجبور به زیاد کردن رادیاتورها نشوید. از قرار دادن بخاری بزرگ در اتاق کوچک یا بخاری کوچک در اتاق بزرگ هم پرهیز کنید که این کار هم انرژی زیادی را هدر میدهد.
وجود هرگونه ترک در دودکش میتواند مقدار زیادی از انرژی گرمایشی را هدر دهد. پس دودکشهایتان را سالی یک بار بررسی کنید و اگر دیدید که شکستهاند یا ترک خوردهاند، از یک تعمیرکار بخواهید که آنها را برایتان تعویض کند.
برای صرفهجویی بیشتر در مصرف سوخت باید دمای آبگرمکنتان را روی ۶۰ درجه سانتیگراد و حتی کمتر، تنظیم کنید. اگر درجه آبگرمکن شما بیشتر از ۷۵ درجه سانتیگراد باشد، یعنی شما دارید سوخت زیادی را هدر میدهید. آبگرمکنهای قدیمی و آنهایی که برچسب مصرف انرژیشان در رده C یا پایینتر است، سوخت زیادی را هدر میدهند.
برای جلوگیری از به هدر رفتن سوخت و انرژی گرمایشی، لولههای آب گرم و رادیاتور مرکزی را عایقبندی کنید و هرچند وقت یک بار به شوفاژخانه سر بزنید تا از نبود هرگونه ترکیدگی یا شکاف در لولهها مطمئن شوید. درجه رادیاتور مرکزی را هم خیلی زیاد نکنید و آن را بنابر سرما یا گرمای هوا تنظیم کنید.
مهم تر از همه وقتی قصد خرید بخاری یا کولر را برای منزلتان دارید، حتما به بزرگی خانهتان توجه داشته باشید. بزرگ و پرقدرت بودن یک وسیله همیشه نشانه برتر بودن آن نیست. پس اولین راه صرفهجویی در مصرف انرژی، خریدن وسایل گرمایشی و سرمایشی، متناسب با اندازه منزل و اتاقها است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
مشکل رفع تعهد ارزی صادرات از محل ورود موقت حل شد
وزیر راه بر تعامل با نمایندگان مجلس تاکید کرد
عرضه ربع سکه ضرب سال ۱۴۰۳
معاون توسعه و نوآوری بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران منصوب شد
ارزانترین و گرانترین استانهای کشور کدامند؟
قیمت نفت ۸۰ دلار پیش بینی می شود
ارزنترین و گرانترین استانهای کشور کدامند؟
تولید ۵ هزار مگاوات برق خورشیدی از طریق نیروگاههای پشت بامی
سرمایه گذاران در بافتهای فرسوده تا ۱۰ سال معاف از مالیات هستند
وزیر جهاد: صادرات پنیر ایرانی به ژاپن تسهیل میشود
تأکید دوباره کشورهای جهان بر توسعه انرژیهای تجدیدپذیر
قیمت نفت ۸۰ دلاری پیش بینی می شود
فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی با جدیت پیگیری میشود
کاهش مصرف برق در بخش خانگی به افزایش تولید صنایع می انجامد
جامعه عشایری به شکل هدفمند وارد سرشماری شود
قیمت سکه یک میلیون تومان افزایش یافت
رشد ۲۴ هزار واحدی شاخص کل بورس در اولین روز هفته
تأثیر قطعنامه شورای حکام بر نوسان دلار موقتی است
افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق برای تمامی مشترکان
تغییر کاربری اراضی کشاورزی با تصاویر ماهوارهای رصد و پایش میشود
افزایش ضمانت معاملات با قابلیت استعلام برخط قراردادهای استاندارد
اعلام جزئیات پذیرشهای جدید بورس کالا
رشد ۴۹۴۹ واحدی شاخص کل بورس در ساعات ابتدایی بازار
امروز در اغلب مناطق کشور جو آرام است
جاده چالوس برای تردد تهرانیها باز است
برنجهای وارداتی در حال ترخیص است
بخشی از جاده چالوس بازگشایی شد
پرواز هواپیماهای ایرانایر به فرودگاه استانبول روزانه شد
همتی: دولت مصمم به حذف رانت و کاهش کسری بودجه است
چالوس مسدود است، تردد از محورهای هراز و فیروزکوه انجام شود