میرنیوز

جنگ خاموش - ۲۴|توافق قره‌باغ با ۵طرح گازی ایران چه می‌کند؟ دعوای زرگری برای حذف ایران از تجارت گاز منطقه/احتمال تبدیل ایران از بازیگر به تماشاگر!

 جنگ خاموش - ۲۴|توافق قره‌باغ با ۵طرح گازی ایران چه می‌کند؟ دعوای زرگری برای حذف ایران از تجارت گاز منطقه/احتمال تبدیل ایران از بازیگر به تماشاگر! 2020-12-07T13:36:40+03:30

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، حدود یک ماه از توافقی می گذرد که «الهام علی اف» رئیس جمهور آذربایجان، «نیکول پاشینیان» نخست وزیر جمهوری ارمنستان و «ولادیمیرپوتین» رئیس جمهور فدراسیون روسیه مبنی بر اعلام آتش بس کامل در منطقه درگیری قره باغ از ابتدای بامداد 10 نوامبر به وقت مسکو امضا کردند.

توافق یا بیانیه ای که ابعاد متعدد اقتصادی برای کشورهای منطقه به خصوص ایران در پی دارد چرا که بندهای این توافق، تغییر روابط قدیمی سیاسی - اقتصادی منطقه را هدف گذاری کرده است.

یکی از مهمترین بندهای این توافق، ایجاد کریدوری برای اتصال نخجوان به جمهوری آذربایجان است. کریدوری که در صورت احداث، در کنار امکان برقراری ترددهای جاده ای، امکان عبور خطوط انرژی را نیز فراهم می کند.

زمانی که به قراردادهای گازی ایران با کشورهای منطقه و رخدادهای پیشین در جریان این قراردادها نگاه کنیم، تبعات ایجاد این کریدور و نقش مستقیم ترکیه و روسیه برای حذف ایران از بازار گاز منطقه و نقش غیرمستقیم و طراحانه آمریکا برای ادامه ضربه زدن به اقتصاد ایران بیشتر مشخص می شود.

1. قرارداد تهاتر گاز و برق بین ایران و ارمنستان:

پروژه تهاتر گاز ایران با برق ارمنستان در قالب دو قرارداد تحویل گاز و دریافت برق بین شرکت ملی صادرات گاز ایران به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران و نیروگاه برق حرارتی ایروان (Yerevan TPP) به نمایندگی از وزارت انرژی ارمنستان برای یک دوره بیست ساله در سال 2004 به امضا رسید.

بر اساس قراردادهای امضا شده بین طرفین زمان شروع صدور گاز، ژانویه سال 2007 در نظر گرفته شده بود، که به‌ دلیل عدم تکمیل خط لوله گاز در ارمنستان این قرارداد با 28 ماه تاخیر و در تاریخ 23 اردیبهشت سال 1388 (13 می سال 2009) به ‌طور رسمی به بهره‌برداری رسید. مدت این قراداد 20 سال است.

صادرات گاز ایران , جنگ خاموش ,

یکی از اهداف ایجاد جنگ از پیش برنامه ریزی شده در قره باغ را می توان جایگزینی گاز آذربایجان با گاز ایران برای تأمین انرژی مورد نیاز ارمنستان دانست. اگر مصاحبه های پیشین الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان را مرور می کنیم می بینیم که علی اف بارها اعلام کرده بود که ارمنستان در صورت پذیرش صلح در قره باغ می تواند از مزایای ترانزیت و انتقال انرژی و طرح های حمل و نقلی منطقه بهره مند شود.

حال با ایجاد کریدور بین آذربایجان و نخجوان، بدون شک یکی از پازل های دعوای زرگری قره باغ تکمیل شده و آذربایجان اقدام به ارسال گاز به ارمنستان خواهد کرد و پیامد آن، عدم تمدید قرارداد بیست ساله تهاتر گاز و برق ایران و ارمنستان خواهد بود.

2. سوآپ گاز به نخجوان:

قرارداد سوآپ گاز جمهوری آذربایجان به جمهوری خودمختار نخجوان در تاریخ 5 آگوست 2004 برای مدت 20 سال بین شرکت ملی صادرات گاز ایران و طرف آذری منعقد و در سال 2005 اجرایی شد.

جمهوری خودمختار نخجوان بخشی از جمهوری آذربایجان است که مرکز آن شهر نخجوان است. در 9فوریه سال 1924میلادی نخجوان به صورت جمهوری خودمختار تأسیس شد و با اعلام خودمختاری در ترکیب جمهوری آذربایجان قرار گرفت. در واقع نخجوان در ترکیب کشور آذربایجان یک جمهوری خودمختار است که پیوستگی ارضی و جغرافیایی با پیکره اصلی خاک جمهوری آذربایجان ندارد. این جمهوری خودمختار همچنین از جنوب و شمال غربی با جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه و از شمال و شمال شرقی به جمهوری ارمنستان محدود شده است. به علاوه نخجوان در جنوب قفقاز و شمال رود ارس واقع شده و طول مرزهای این جمهوری با «جمهوری ارمنستان» 224کیلومتر، «جمهوری اسلامی ایران» 163کیلومتر و «جمهوری ترکیه» 12کیلومتر است.

براساس این قرارداد ،ایران گاز تحویلی از آذربایجان را از طریق مرز آستارا به نخجوان سوآپ می‌کند.

صادرات گاز ایران , جنگ خاموش ,

سالیانه حدود 350 میلیون مترمکعب گاز طبیعی از آذربایجان به ایران برای تامین تقاضای گاز جمهوری خودمختار نخجوان ارسال می‌شود. ایران گاز ارسال شده از آذربایجان را مصرف کرده و پس از کسر حق ترانزیت، به نخجوان گاز ارسال می کند.

با احداث کریدور بین آذربایجان و نخجوان، دسترسی سرزمین اصلی (آذربایجان) به بخش جدا افتاده (نخجوان) فراهم شده و شاهد حذف وابستگی نخجوان به گاز، برق و جاده ترانزیتی ایران خواهیم بود. به عبارتی، صادرات گاز و برق به نخجوان به عنوان یک پتانسیل بالقوه و رو به رشد، از سبد تأمین انرژی صادراتی ایران حذف می شود.

3. صادرات گاز ایران به ترکیه:

طرح صادرات گاز طبیعی ایران به ترکیه که یکی از مهمترین پروژه های صادرات گاز کشور است، طی قراردادی 25 ساله و با حداکـثر حجم گـاز قابل تحویل 10 میلیارد متر مکعب در سال ( 27 تا 30 میلیون متر مکعب در روز) که امکان افزایش آن تا 13 میلیارد متر مکعـب در سال نیز بر اسـاس توافق طرفین میسر است، در تاریخ 17/5/1375 ( 8 اوت 1996میلادی) با شرکت بوتاش ترکیه منعقد شد که پس از انجام فازهای مطالعاتی و طراحی و مراحل اجرایی الزامات و تجهیزات مورد نیاز آن، عملیات صادرات گاز به این کشور در10 دسامبر سال 2001 برابر با 19 آذر ماه سال 1380 آغاز شده است.

گاز طبیعی مورد نیاز این قرارداد از منابع گازی جـنوب کشـور تأمین و سپس از طریق خطـوط لـوله سراسـری گاز یک، دو و سه و خطـوط لوله 48 اینـچ قزوین – تبریز و خط 40 اینچ تبـریز – بازرگـان (جمعا به طول تقریبـی 2000 کیلومتر) به ایستگاه اندازه گیری گاز صادراتی بازرگان انتقال یافته و پس از انجام عملیات اندازه گیری کیفی و کمی به سیستم خط لوله 48 اینچ کشور ترکیه ارسال می شود. 

صادرات گاز ایران , جنگ خاموش ,

احداث کریدور بین آذربایجان و نخجوان که در ادامه احتمال احداث خط لوله جدید گاز بین آذربایجان به ترکیه از طریق جنوب ارمنستان و نخجوان وجود دارد، در کنار تأمین گاز ترکیه از روسیه، بیش از پیش وابستگی این کشور به گاز ایران را کاهش می دهد و در طرح آمریکایی حذف ایران از بازار گاز منطقه و ارتباطاتی که بین روسیه و ترکیه و همچنین ترکیه با امریکا وجود دارد، احتمال عدم تمدید قرارداد گاز ایران با ترکیه را تشدید می کند.

4. قراردادهای سوآپ گاز ترکمنستان:

پیش از دعوای گازی ایران و ترکمنستان، ایران سالانه 8 میلیارد مترمکعب گاز ترکمنستان را به ترکیه منتقل می کرد. همچنین مذاکراتی برای سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان و ارمنستان صورت گرفته بود که ایران برای آغاز و توسعه سوآپ گاز ترکمنستان به این دو همسایه شمالی از خاک ایران ابراز تمایل و آمادگی کرده بود.

با ایجاد ارتباط زمینی بین آذربایجان و نخجوان و انتقال گاز آذربایجان به نخجوان و ترکیه، احتمال انعقاد قرارداد و برقراری سوآپ گاز ترکمنستان به ترکیه، آذربایجان و ارمنستان از خاک ایران بسیار کم خواهد بود و این فرصت نیز از دست ایران خارج می شود.

5. صادرات گاز ایران به اروپا:

در طی دو دهه گذشته همواره در دولت های مختلف، سخن از ظرفیت های صادراتی گاز ایران به اروپا مطرح شده بود و مسیرهای متعددی نیز برای تحقق این امر، پیشنهاد و حتی مطالعه شد.

با احداث کریدور و اتصال زمینی آذربایجان به نخجوان، این کشور می تواند در زمینه صادرات گاز به اروپا، طرح های متعددی را مد نظر قرار دهد و حتی با توجه به ارتباط باکو و آنکارا، احتمال استفاده از مسیری مشابه مسیر مدنظر ایران برای دسترسی به بازار گاز اروپا از خاک ترکیه، برای انتقال گاز از آذربایجان به اروپا مورد توجه قرار گیرد.

در واقع سالها تعلل در ایجاد مسیر ترانزیتی صادرات گاز ایران به اروپا و دیپلماسی ضعیف و ناکارآمد ایران، فرصت را به رقبایی داده که در جهت حذف کشورمان از بازارهای منطقه ای و جهانی گاز، دست همکاری به امریکا داده اند، چرا که منافع خود را نیز در حذف رقیب پرظرفیتی چون ایران می بینند.

آنچه از آثار اقتصادی در بعد تجارت گاز از توافق یا بیانیه امضا شده در 10 نوامبر به صورت خلاصه بیان شد، تنها بخشی از زیان های اقتصادی ایران از این توافق برنامه ریزی شده برای حذف کشورمان از ظرفیت اقتصادی منطقه بوده که متأسفانه هیچ دیپلماسی کارآمد و موثری از سوی ایران برای جلوگیری از بروز این رخدادهای محتمل در آینده ای نزدیک، مشاهده نمی کنیم.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اقتصادی

رویکرد فعال ایران برای ایفای نقش در تغییر پارادایم صنعتی جهان

رویکرد فعال ایران برای ایفای نقش در تغییر پارادایم صنعتی جهان
2024-11-25T17:27:22+03:30
وزیر اقتصاد در اجلاس جهانی سرمایه‌گذاری در ریاض گفت: افزایش قدرت ایران در نظم جدید بین‌المللی این امکان را داده است که در حوزه‌هایی همچون مبارزه با تغییرات ا...

تمدید دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات ارزی کوتاه‌مدت تا پایان سال

تمدید دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات ارزی کوتاه‌مدت تا پایان سال
2024-11-25T16:20:45+03:30
دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات ارزی کوتاه‌مدت (حداکثر یک‌ساله) از محل منابع بانک مرکزی بابت تکمیل و راه‌اندازی طرحهای پیشران اقتصادی واحدهای تولیدی تا پایان...

۱۴.۵ میلیون تن کالاهای اساسی در بنادر کشور تخلیه شد

۱۴.۵ میلیون تن کالاهای اساسی در بنادر کشور تخلیه شد
2024-11-25T16:20:44+03:30
سازمان بنادر اعلام‌کرد که از ابتدای امسال تا پایان آبان‌ماه معادل ۱۴ میلیون و ۵۲۴ هزار و ۹۴ تن کالاهای اساسی در بنادر کشور تخلیه شد که حاکی از رشد ۱۰ درصدی ن...

مدیرعامل شرکت نفت: برنامه دقیقی برای عبور از زمستان داریم

مدیرعامل شرکت نفت: برنامه دقیقی برای عبور از زمستان داریم
2024-11-25T16:20:44+03:30
مدیرعامل شرکت ملی نفت گفت که برنامه‌ریزی دقیقی برای عبور از زمستان مدنظر داریم.

معاون وزیر نفت: ناترازی‌ انرژی در کشور یک مسئله جدی است

معاون وزیر نفت: ناترازی‌ انرژی در کشور یک مسئله جدی است
2024-11-25T16:07:21+03:30
معاون وزیر نفت در امور گاز ناترازی انرژی در کشور را یک مسئله جدی دانست و گفت: تنها راه عبور از ناترازی‌ انرژی، بیان صادقانه، فکر عالمانه و عمل شجاعانه است.

وزیر اقتصاد با رئیس صندوق اوپک گفتگو کرد

وزیر اقتصاد با رئیس صندوق اوپک گفتگو کرد
2024-11-25T15:54:04+03:30
وزیر امور اقتصادی و دارایی که برای شرکت در بیست و هشت​​​​​​​مین اجلاس جهانی سرمایه‌گذاری به ریاض سفر کرده است با «عبدالحمید الخلیفه» رئیس صندوق اوپک دیدار و ...

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد
2024-11-25T15:54:04+03:30
یک مقام مسئول گفت: افرادی که از ۱۷ آبان‌ تا امروز (پنجم آذر ماه ۱۴۰۳) به صورت مسافری واردات آیفون داشته‌اند و به گمرگ نیز اظهار کرده‌اند، می‌توانند وارد ساما...

صادرات گاز ایران به عراق از یک نقطه متوقف شد

صادرات گاز ایران به عراق از یک نقطه متوقف شد
2024-11-25T15:54:03+03:30
مدیرعامل شرکت ملی گاز از توقف صادرات گاز ایران به عراق از یک نقطه به درخواست طرف عراقی خبر داد.

معاون وزیر نفت:ناترازی‌ انرژی در کشور یک مسئله جدی است

معاون وزیر نفت:ناترازی‌ انرژی در کشور یک مسئله جدی است
2024-11-25T15:27:24+03:30
معاون وزیر نفت در امور گاز ناترازی انرژی در کشور را یک مسئله جدی دانست و گفت: تنها راه عبور از ناترازی‌ انرژی، بیان صادقانه، فکر عالمانه و عمل شجاعانه است.

بازار بهینه‌سازی برق با صدور گواهی صرفه‌جویی برای دو سرمایه‌گذار عملیاتی می‌شود

بازار بهینه‌سازی برق با صدور گواهی صرفه‌جویی برای دو سرمایه‌گذار عملیاتی می‌شود
2024-11-25T15:27:24+03:30
مجری طرحهای بهینه‌سازی شرکت توانیر گفت: با صدور گواهی صرفه جویی برق برای دو سرمایه‌گذار توسط توانیر، بازار بهینه‌سازی برق عملیاتی می‌شود.

خودروسازان باید پول قطعه سازان را بدهند

خودروسازان باید پول قطعه سازان را بدهند
2024-11-25T14:07:21+03:30
رئیس هیئت عامل ایدرو گفت: خودروسازان بخشی از آورده خود از محل اصلاح قیمت خودرو را جهت افزایش تولید به مجموعه های قطعه سازی تزریق کنند.

راهنمای معاملات سامانه ارز تجاری منتشر شد

راهنمای معاملات سامانه ارز تجاری منتشر شد
2024-11-25T13:54:08+03:30
مرکز مبادله ارز و طلای ایران راهنمای معاملات سامانه ارز تجاری را منتشر کرد.

اتابک: بسیاری از معادن ایمن سازی نشده اند

اتابک: بسیاری از معادن ایمن سازی نشده اند
2024-11-25T13:54:07+03:30
وزیر صمت گفت: باید به ایمن سازی معادن جدی نگاه کنیم امروز در بسیاری از معادن ما ایمن سازی انجام نشده است.

نرخ ارز در مرکز مبادله ۵ آذر؛ دلار نیما ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان شد

نرخ ارز در مرکز مبادله ۵ آذر؛ دلار نیما ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان شد
2024-11-25T13:40:42+03:30
امروز هر اسکناس دلار آمریکا با افزایش نسبت به روز کاری قبل، به‌ نرخ ۵۳ هزار و ۸۷ تومان و حواله دلار نیز به‌ نرخ ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان معامله می‌شود.

چالش‌ها و فرصت‌های توسعه صنعت پتروشیمی برسی شد

چالش‌ها و فرصت‌های توسعه صنعت پتروشیمی برسی شد
2024-11-25T13:40:42+03:30
چالش‌ها و فرصت‌های توسعه صنعت پتروشیمی با حضور مدیران عامل ادوار شرکت ملی صنایع پتروشیمی تشریح و بررسی شد

الگوی کشت باید پویا و تابع اصول حکمرانی آب باشد

الگوی کشت باید پویا و تابع اصول حکمرانی آب باشد
2024-11-25T13:40:41+03:30
یک مقام مسئول با تأکید بر اینکه الگوی کشت مناسب و مبتنی بر اسناد بالادستی و شرایط عملیاتی در حال حاضر وجود ندارد، گفت: الگوی کشت باید پویا و متناسب با شرایط ...

تداوم پیشتازی بورس؛ شاخص کل در آستانه فتح کانال ۲.۴ میلیون

تداوم پیشتازی بورس؛ شاخص کل در آستانه فتح کانال ۲.۴ میلیون
2024-11-25T13:27:22+03:30
شاخص کل بورس در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، با رشد ۵۷ هزار واحدی مواجه شد و در ارتفاع ۲ میلیون و ۳۸۹ هزار و ۱۲۵ واحد قرار گرفت.

ایران دغدغه‌ای برای فروش و صادرات نفت ندارد

ایران دغدغه‌ای برای فروش و صادرات نفت ندارد
2024-11-25T13:27:21+03:30
وزیر نفت با اشاره به انتخاب رئیس جمهور جدید در ایالات متحده آمریکا گفت: ایران هیچ‌گونه دغدغه‌ای در زمینه فروش و صادرات نفت ندارد.

تداوم پیشتازی بورس؛ شاخص کل در مرز ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد

تداوم پیشتازی بورس؛ شاخص کل در مرز ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد
2024-11-25T12:34:02+03:30
شاخص کل بورس در جریان معاملات امروز بازار سرمایه، با رشد ۵۷ هزار واحدی مواجه شد و در ارتفاع ۲ میلیون و ۳۸۹ هزار و ۱۲۵ واحد قرار گرفت.

همتی تهران را به مقصد ریاض ترک کرد

همتی تهران را به مقصد ریاض ترک کرد
2024-11-25T12:20:42+03:30
وزیر امور اقتصادی و دارایی برای شرکت در اجلاس سالانه سرمایه‌گذاری جهانی (WIPA) تهران را به مقصد ریاض (پایتخت عربستان سعودی) ترک کرد.

پرداخت موبایلی تا پایان سال اجرایی می‌شود

پرداخت موبایلی تا پایان سال اجرایی می‌شود
2024-11-25T12:07:23+03:30
معاون بانک مرکزی از اجرایی شدن ‍پرداخت با موبایل به جای کارت بانکی تا پایان سال خبر داد و گفت: تا ۶ ماه آینده تمام بانک ها چک الکترونیک صادر می کنند.

نرخ ارز مبادله ای ۵ آذر؛ دلار نیما ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان شد

نرخ ارز مبادله ای ۵ آذر؛ دلار نیما ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان شد
2024-11-25T12:07:22+03:30
امروز هر اسکناس دلار آمریکا با افزایش نسبت به روز کاری قبل، به‌ نرخ ۵۳ هزار و ۸۷ تومان و حواله دلار نیز به‌ نرخ ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان معامله می‌شود.

تحریم ایلان ماسک رد شد

تحریم ایلان ماسک رد شد
2024-11-25T11:40:42+03:30
دادگاهی در آمریکا با در خواست کمیسیون بورس و اوراق بهادار این کشور برای تحریم ایلان ماسک مخالفت کرد.

رفع فوری ۲۴۲ مورد تعرض به اراضی دولتی در آبان‌ماه

رفع فوری ۲۴۲ مورد تعرض به اراضی دولتی در آبان‌ماه
2024-11-25T11:14:06+03:30
سرپرست سازمان ملی زمین و مسکن از رفع فوری ۲۴۲ مورد تعرض به اراضی دولتی توسط نیروهای یگان حفاظت این سازمان در آبان‌ماه سال جاری در سراسر کشور خبر داد.

جمع‌آوری ۳۰۰ هزار ماینر غیرمجاز با ۱۰۰۰ مگاوات توان مصرفی در کشور

جمع‌آوری ۳۰۰ هزار ماینر غیرمجاز با ۱۰۰۰ مگاوات توان مصرفی در کشور
2024-11-25T11:14:05+03:30
معاون انتقال و تجارت خارجی توانیر و مجری طرح مقابله با استخراج غیرمجاز رمزارز گفت: تاکنون ۳۰۰ هزار ماینر غیرمجاز با حدود ۱۰۰۰ مگاوات توان مصرفی در کشور کشف و...

تخصیص ۶۵ میلیارد مترمکعب آب به بخش کشاورزی تا پایان برنامه هفتم

تخصیص ۶۵ میلیارد مترمکعب آب به بخش کشاورزی تا پایان برنامه هفتم
2024-11-25T11:14:05+03:30
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: ۶۵ میلیارد مترمکعب آب تا پایان برنامه هفتم توسعه باید در اختیار بخش کشاورزی قرار گیرد و امیدواریم کل آب به صورت حجمی ت...

از امروز دیگر خاموشی در بخش خانگی نداریم؟

از امروز دیگر خاموشی در بخش خانگی نداریم؟
2024-11-25T11:14:04+03:30
یکی از نمایندگان مجلس در صفحه مجازی خود از توقف خاموشی ها از امروز خبر داد.

ترمز افزایش قیمت طلا کشیده شد

ترمز افزایش قیمت طلا کشیده شد
2024-11-25T11:00:46+03:30
قیمت طلا در روز دوشنبه پس‌از آن‌که به بالاترین رقم طی ۳ هفته گذشته رسید، کاهش یافته است.

اروپا در آستانه یک بحران گازی دیگر

اروپا در آستانه یک بحران گازی دیگر
2024-11-25T11:00:46+03:30
خبرگزاری بلومبرگ گزارش داد تحریم گازپروم بانک روسیه، اروپا را با مشکل جدی در تامین گاز مواجه می‌کند.

۱۳۰ هزار میلیارد تومان برای تهاتر سوخت در نظر گرفته شد

۱۳۰ هزار میلیارد تومان برای تهاتر سوخت در نظر گرفته شد
2024-11-25T10:20:48+03:30
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه در کمتر از ۵ سال از صادرکننده سوخت به واردکننده تبدیل شده‌ایم،گفت: متأسفانه هم اکنون ۱۳۰ هزار میلیارد تومان برای تهات...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)