میرنیوز
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما، علی مویدی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری دوشنبه شب شبکه دو سیما با اشاره به اینکه درسال ۸۱ با دستور مقام معظم رهبری ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز شکل گرفت افزود: تا سال ۹۲ فاقد قانون برای مبارزه با قاچاق کالا و ارز بودیم و در سال ۹۲ با پیگیری دولت و مجلس وقت قانون خاص مبارزه با قاچاق کالا و ارز وضع شد.
وی با اشاره به اینکه شاهکار این قانون، موضوع پیشگیری است، ادامه داد: در موضوع پیگیری مواد قانونی ۵ و ۶ به صراحت در جهت راه اندازی سامانهها ذکر شده است که این سامانهها به منظور شفاف سازی، روال سازی و ایجاد یک تجارت امن و سالم ایجاد میشود.
مویدی گفت: در سال ۹۷ برنامهای که طراحی شد چگونگی عملیاتی کردن سامانهها بوده است که امروز بعد از ۳ سال با یک تلاش شبانه روزی بخشی از این دستاورد توسط ریاست جمهوری افتتاح شد.
وی ادامه داد: در فرآیند طراحی سامانهها چهار گام تحلیل، طراحی، پیاده سازی و استقرار را تعریف کردیم که البته امروز در مرحله استقرار هستیم.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: در طول سه سال حدود ۱۳ هزار نفر ساعت کار توسط ۲۶ دستگاه عضو ستاد انجام گرفته است و سامانهها از نظر طراحی، پیاده سازی و استقرار آماده شده و بسیاری از سامانهها با هم مرتبط شده اند.
وی افزود: اگر بخواهیم به صد در صد استفاده از این سامانهها برسیم موضوع دادهها را پیش رو داریم که بخش عمده آن وصل شدند و خروجی آن در فرآیند تجارت خارجی کاملاً محسوس است.
مویدی درباره صدور کارت برای بازرگانان ادامه داد: در مرحله کارت، موضوع اعتبار سنجی و سطح بندی عملیاتی شده است.
وی با بیان اینکه یکی از دستاوردهای بزرگ این سامانهها، ساماندهی کارت بازرگانی بود گفت: در گذشته و در هر نقطه از کشور بنام هر شخصی با مسئولیت حقوقی و حقیقی کارت بازرگانی صادر میشد، ولی در حال حاضر با این ساماندهی اهلیت و شایستگی یک فرد با عنوان بازرگان باید مشخص شود و سپس کارت متناسب با سطح فعالیت آن صادر شود.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ادامه داد: در گام بعدی بازرگانان، ثبت سفارش میکنند که در این مرحله سامانه کاملاً فعال است و در مرحله عملیات ارزی هم سامانه یا بانک مرکزی بصورت آنلاین (برخط) از طریق درگاه سامانه جامع تجارت انجام میشود.
وی افزود: در حال حاضر در موضوع تجارت خارجی بیش از ۷۰ درصد اطلاعات ذخیره میشود.
مویدی گفت: در سامانه جامع تجارت، زیرساخت و اطلاعات چندین ساله دستگاهها باید در این سامانه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه ۲۷۵ تکلیف برای دستگاهها مشخص کردیم افزود: برای وزارت راه ۵۶ تکلیف وزارت جهاد حدود ۵۰ تکلیف، وزارت بهداشت نزدیک به ۴۰ تکلیف و ناجا ۴ تکلیف در این سامانه مشخص شده است.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: قاچاق در صورت به روز شدن قوانین پایان مییابد.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: قاچاق؛ نتیجه قوانین کهنه است و اگر بخواهیم از قاچاق رهایی پیدا کنیم باید قوانین، ضوابط و ابزار به روز داشته باشیم.
علی مؤیدی در ادامه افزود: در حال حاضر حتی یک گوشی تلفن همراه قاچاق امکان فعال شدن در کشور را ندارد.
وی ادامه داد: در سامانه جامع انبارها که امروز به عنوان نماد سامانهها افتتاح شد، در فرآیند تجارت خارجی ما یک تحول اساسی انجام گرفته است و در حال حاضر ۲۳ هزار بازرگان در این سامانه فعالیت دارند.
مؤیدی گفت: در تجارت داخلی ما هنوز این فرایند نیازمند فرصت است.
وی ادامه داد: زمانی که تجارت خارجی ما شفاف باشد دیگر قاچاقی رخ نخواهد داد.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز درباره آخرین وضع ارتباط پنجره واحد گمرک با سامانه جامع تجارت گفت: در حال حاضر تمام کارهای بازرگانان در درگاه سامانه جامع تجارت باید انجام شود و با تلاشهای صورت گرفته، این امور دیگر توسط وزارت اقتصاد و گمرک انجام نمیشود.
مؤیدی افزود: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در این سالهای اخیر از اقتدار بالایی برخوردار بوده است و امروز مطالبه گری ستاد در جایی قرار دارد که بعضاً رؤسای قوا پاسخ رئیس ستاد را میدهند.
وی گفت: در موضوع سیاست گذاری، تمامی دستگاهها نهایت همکاری را داشته اند و همچنین در حال حاضر برنامه همه دستگاهها مشخص است و البته بعضی دستگاهها کم توجه نسبت به برنامهها بودند و در موضوع نظارت هم برای اولین بار برخی از دستگاهها را در چند ماه گذشته به بازرسی کل کشور و دستگاه قضائی معرفی کرده ایم.
مؤیدی ادامه داد: زمانی که تجارت انجام نمیشود، ورود نزدیک به ۳۰۰۰ کالا به کشور ممنوع میشود و تورم در کشور باشد موضوع قاچاق پررنگ میشود.
وی با رد برخی مستندهای پخش شده نسبت به موضوع قاچاق افزود: مثلاً در موضوع دام در شرایطی هستیم که تولید بی سابقهای داریم چون اجازه خروج دام را ندادیم.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ادامه داد: در سال ۹۷ یک میلیارد دلار واردات گوشت داشتیم و در سال ۹۸؛ ۵۰۰ میلیون دلار و در حال حاضر به صفر رسیده ایم.
مؤیدی گفت: ما نباید حتی یک رأس قاچاق دام داشته باشیم.
وی افزود: در این ستاد؛ ۲۶ دستگاه تلاش میکنند تا موضوع قاچاق به صفر برسد.
مؤیدی درباره موضوع گمرک گفت: تحقیق و تفحص سال ۹۵ صورت گرفته ولی تا سال ۹۹ این گزارش در مجلس قرائت نشده است و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کلیه سوالات و مطالبات مجلس را روشن و شفاف ارائه داده است.
وی افزود: ابزار قاچاقچیان به روز است و راههای دور زدن ستاد را دارند و ما باید سامانه را فعال کنیم تا اجازه فعالیت به قاچاقچیان را ندهیم.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: موضوع اعلام پته به سامانهها در گمرک با مشکل مواجه است که در صورت حل شدن این مسأله بخش تجارت خارجی ما متصل به شبکه خواهد شد.
مؤیدی با بیان اینکه مقام معظم رهبری دو مطالبه را از ستاد داشتند افزود: اول استقرار ناجا در گمرک که در حال حاضر ناجا در بیش از ۱۵ گمرک مستقر شده و دوم موضوع سامانهها بوده است که این دو دستور را تمام دستگاهها با تلاش در جهت انجام آن هستند.
علی اکبر کریمی؛ عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در ارتباط تصویری با این برنامه درباره سامانه جامع تجارت گفت: این تکلیف قانونی حدود ۱۰ سال در کشور بر زمین مانده بود ولی واقعیت این است که این سامانه هنوز جریان پیدا نکرده است چون این سامانه به کارکردهای واقعی خود که قانون مشخص کرده نرسیده است.
وی افزود: موضوع مهم در این سامانه؛ محوریتی است که سامانههای فرعی را به هم متصل کند و آنها را به سطح کارآیی لازم برساند.
کریمی ادامه داد: در حال حاضر در دستگاههای مختلف سامانههای متعددی با هزینههای سنگین شکل دادیم ولی کاملاً بخشی و جزیرهای است و اختلالات جدید در آن وجود دارد.
وی گفت: یکی از ضرورتهای ایجاد سامانه؛ پایش، رصد و کنترل قاچاق بود و عدم ایجاد این سامانهها یک عامل مهم در تداوم قاچاق کالا در کشور است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس افزود: لایحه اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در سال ۹۵ توسط دولت به مجلس داده شد و در حال حاضر آخرین مرحله این لایحه میان مجلس و شورای نگهبان در حال انجام است که در این قانون، احکامی را برای تشدید مبارزه با قاچاق و مجازاتهای بیشتر پیش بینی کردیم.
کریمی گفت: برای انجام تکالیف قبلی دولت و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در موضوع ایجاد و راه اندازی سامانهها، هیچ خلأ قانونی نداشتیم.
وی افزود: زمانی که این سامانهها به صورت دستگاهی درست شدند ناکارآمدی و اختلالات جدی دارند مثلاً سامانه ثبت سفارش در وزارت صمت راه اندازی شده ولی در همین شرایط واردات ۶۰ کانتینر موز را شاهد هستیم.
کریمی ادامه داد: یک ثبت سفارش به صورت قانونی فقط شش ماه مهلت دارد.
وی گفت: در حال حاضر تصویری از فعالیت دستگاهها با توجه به حجم کار در سامانهها نمیبینیم.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: موضوع ریجستری موبایل به عنوان یک تجربه موفق کنترل نرم افزاری قاچاق، کار بسیار خوبی بود.
صمد عزیزنژاد کارشناس اقتصادی در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: بر اساس تجربهای که از رصد فعالیتهای مبارزه با قاچاق کالا و ارز داریم، این ستاد اختیارات و قدرت کافی را طی این چند سال نداشته است.
وی ادامه داد: رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز باید یک اقتدار قانونی داشته باشد تا ۲۶ دستگاه عضو ستاد را پاسخگو کند.
این کارشناس اقتصادی افزود: قدرت ستاد تا امروز به برخی دستگاهها مانند گمرک و بیمه مرکزی نرسیده است تا وظیفه ذاتی خود را اجرا کند.
منبع : خبرگزاری مهر
سرمایه گذاری مستقیم خارجی و نقش ایران در رنجیره ارزش جهانی
۱۸۲ همت وام ازدواج و فرزندآوری پرداخت شد
قیمت جهانی کامودیتی ها در بخش نفت و انرژی؛ پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳
وزیر نیرو: مشکل ناترازی سوخت بهبود یافت
نرخ بهره بین بانکی ثابت ماند
بازار خودرو در خواب زمستانی است؛ قیمت جدید خودرو در بازار
تشریح عملکرد ۱۰۰ روزه شرکت ملی گاز ایران
برون رفت از چالش ناترازی انرژی با استفاده از ظرفیت های دیجیتال
گازرسانی بدون افت فشار
زریباف: نوسانات بازار ارز موقتی است
نوسازی ۷۵ واحد صنعتی در نیمه نخست امسال
واردات ۱۲ میلیارد دلار کالای اساسی به کشور
شرایط جدید وام فرزندآوری ابلاغ شد
دبیرخانه بزرگترین رویداد صنعت مالی ایران آغاز به کار کرد
مصوبه ترخیص درصدی کالاها تمدید شد
۷۰ درصد بازار خودروی روسیه دست برندهای چینی
نمایندگان کنگره آمریکا: بانک های هنگ کنگ تحریم های ایران و روسیه را دور می زنند
تهدید جدید ترامپ علیه مکزیک و کانادا
مالیات اصلی ترین ابزار تنظیم گری
نوسانات بازار ارز موقتی است
تخصیص پنج هزار ربع سکه ضرب ۱۴۰۳ در حراج امروز
افزایش ۴۶۲ درصدی واردات طلا
نرخ جدید گاز مایع اعلام شد
واردات ۱.۶ میلیارد دلاری موبایل در ۸ ماه
شرط تحویل خودرو صفر در مراکز اسقاط اعلام شد
برخورد دوگانه در صنایع غذایی و عدم فهم مشترک از نیازها
قیمت طلا و سکه امروز ۷ آذر؛ سکه ۵۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان شد
صدور ۴ هزار و ۷۱۴ گواهی تمکن مالی الکترونیک در ۸ ماه
۲۹۴۱۸ خودرو از گمرک ترخیص شد
ورود دومین محموله شمش نقره به خزانه بورس کالا