میرنیوز
به گزارش خبرگزاری تسنیم، در سال 98، در حدود 9 میلیارد دلار صادرات نفتی داشتیم، کرونا نبود، صادرات غیرنفتی به کشورهای همسایه متوقف نشده بود، حقوق کارمندان دولت افزایش بیش از تورم نداشت، هنوز بار جدیدی بر نظام ورشکستهی بازنشستگی کشور تحمیل نشده بود، مجلس هر روز در پی طرحی جدید برای افزایش کسری بودجه و افزایش نقدینگی نبود، بورس هنوز نقش عامل جذب شوک نقدینگی را بازی میکرد، نرخ رشد نقدینگی هنوز در حدود ماهی دو درصد بود.
با همهی اینها در نهایت بودجهی سال 98 با استقراض مستقیم 75 هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی (با عنوان برداشت 5 میلیارد یورو از منابع صندوق آنهم به نرخ نیمایی) بسته شد.
اما سال 99 را در حالی میگذرانیم که درآمد صادرات نفتی در ششماهه اول احتمالا در حدود 1 میلیارد دلار بوده، حقوق کارمندان دولت از ابتدای سال (در اصل در اسفند 98) افزایش 50% داشته،کرونا در سرتاسر کشور جولان میدهد و غیر از گرفتن جان دهها نفر از هموطنان عزیزمان هزینههای بسیاری را بر اقتصاد ایران و دولت تحمیل کرده و میکند، بخش عمدهی صادرات غیر نفتی در سه ماههی اول دچار وقفه شد، بورس دیگر نه تنها عامل انباشت ریسک نقدینگی نیست که حمایتهای دستوری از بورس و سرمایهگذاری مستقیم بانکها در بورس در ماه اخیر خود عامل افزایش شدید نقدینگی شده، تحریمهای جنایتکارانهی آمریکا افزایش شدید یافته است.
همچنین رشد نقدینگی به عدد فاجعهبار حدود 4 درصد در ماه رسیده (که در صورت ادامهی این روند این رشد معادل است با رشد سالانهی بیش از شصت درصد)
آن وقت در چنین شرایطی یک نمایندهی مجلس میگوید "که دولت یک ریال کسری بودجه ندارد.
نشانهاش هم آنکه کاری (طرح " یکسانسازی" حقوق بازنشستگان) را که دولت در تمام سالهای گذشته (به دلیل بار مالیاش) حاضر نشده بود انجام دهد تصمیم گرفته که از مهرماه اجرا کند."
بله درست میفرمایند. دولت نه تنها یک ریال کسری ندارد بلکه منابع بسیار زیادی دارد. بسیار بیش از 75 هزار میلیارد تومان که پارسال چاپ کرد.
در این شرایط قطعا مسابقهی افزایش کسری بودجه در کشور راه میافتد. مسابقهای که در آن هر اشتباه قبلی عامل توجیه اشتباه بعدی میشود و پله پله کشور را به ورطهی واگرایی پولی میرساند.
به نظر میرسد که عامل اصلی افزایش شدید نرخ دلار در هفتههای گذشته را هم باید در همین ترس از این واگرایی پولی و عدم وجود لنگر اسمی در اقتصاد ایران جستجو کرد. ترسی که با توجه به مسابقهی افزایش کسری بودجه و افزایش نقدینگی در ماههای گذشته چندان هم بیپایه نیست.
در روزهای پیشرو اگر سریعترین تصمیمات برای افزایش ظرفیت صندوقهای درآمد ثابت برای جذب اوراق و واقعی کردن نرخ اوراق اتخاذ نشود، بازنگری اساسی در تیم اقتصادی دولت وهزینههای امسال دولت و روش تامین کسری آن ایجاد نشود، بانک مرکزی با ابزارهای مختلف از جمله نرخ ذخیرهی قانونی نرخ رشد نقدینگی را به زیر دو درصد در ماه نرساند، مجلس از طرح هر گونه طرحی که منجر به افزایش کسری بودجه و یا افزایش نقدینگی می شود پرهیز نکند،
میتوان مطمئن بود که ترکیب کسری بودجه و رشد افسار گسیختهی نقدینگی اتفاقی را در اقتصاد ایران رقم میزند که تا بحال در طی پنجاه سال گذشته آن را ندیدهایم.
*امیر کرمانی
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
۳۱ هزار و ۷۰۰ هکتار چغندرقند پاییزه کشت شد
تاثیر ۴ عامل در میزان محاسبه حقوق دولتی در حوزه معدن
بانک توسعه اسلامی نقش مؤثرتری در تأمین مالی پروژههای ایران ایفا کند
دیدار سهجانبه برای مدیریت آفات و کاهش خسارتهای کشاورزی
رویکرد فعال ایران برای ایفای نقش در تغییر پارادایم صنعتی جهان
تمدید دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات ارزی کوتاهمدت تا پایان سال
۱۴.۵ میلیون تن کالاهای اساسی در بنادر کشور تخلیه شد
مدیرعامل شرکت نفت: برنامه دقیقی برای عبور از زمستان داریم
معاون وزیر نفت: ناترازی انرژی در کشور یک مسئله جدی است
وزیر اقتصاد با رئیس صندوق اوپک گفتگو کرد
ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد
صادرات گاز ایران به عراق از یک نقطه متوقف شد
معاون وزیر نفت:ناترازی انرژی در کشور یک مسئله جدی است
بازار بهینهسازی برق با صدور گواهی صرفهجویی برای دو سرمایهگذار عملیاتی میشود
خودروسازان باید پول قطعه سازان را بدهند
راهنمای معاملات سامانه ارز تجاری منتشر شد
اتابک: بسیاری از معادن ایمن سازی نشده اند
نرخ ارز در مرکز مبادله ۵ آذر؛ دلار نیما ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان شد
چالشها و فرصتهای توسعه صنعت پتروشیمی برسی شد
الگوی کشت باید پویا و تابع اصول حکمرانی آب باشد
تداوم پیشتازی بورس؛ شاخص کل در آستانه فتح کانال ۲.۴ میلیون
ایران دغدغهای برای فروش و صادرات نفت ندارد
تداوم پیشتازی بورس؛ شاخص کل در مرز ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد
همتی تهران را به مقصد ریاض ترک کرد
پرداخت موبایلی تا پایان سال اجرایی میشود
نرخ ارز مبادله ای ۵ آذر؛ دلار نیما ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان شد
تحریم ایلان ماسک رد شد
رفع فوری ۲۴۲ مورد تعرض به اراضی دولتی در آبانماه
جمعآوری ۳۰۰ هزار ماینر غیرمجاز با ۱۰۰۰ مگاوات توان مصرفی در کشور
تخصیص ۶۵ میلیارد مترمکعب آب به بخش کشاورزی تا پایان برنامه هفتم